Suolainen piirakkapohja 150g voita (oikeaa voita, ei margariinia)
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
- Laita kulhoon voi, suola ja vehnäjauhot. Nypi ne kaksin käsin sormia käyttäen murumaiseksi seokseksi. tarkoitus on siis yhdistää jauhot ja voi nyppimällä. Vaihtoehtoisesti voit laittaa voin ja jauhot yleiskoneeseen ja antaa koneen tehdä terällä tehtäväsä. Itse teen nykyään niin, paljon nopeampaa.
- Lisää lopuksi vesi ja ota taikina pois kulhosta. Vaivaa sitä alustaa vasten muutaman kerran, jotta koostumuksesta tulee hyvä.
- Levitä taikina sormin piirakkapohjalle. Muista myös reunat.
Tämän jälkeen, laita piirakkavuoka jossa pohja on pakkaseen siksi aikaa kun lämmität uunin 200 asteeseen. Tämä siksi, että kylmän taikinan paistaminen estää reunojen laskemisen esipaiston aikana. Toimii!
Kun uuni on kuuma, ota piirakkavuoka pakkasesta ja esipaista sitä uuniin alaritilällä 10 minuuttia.
Kylmäsavulohitäyte
200g kylmäsavulohta
1 dl hienonnettua purjoa
3 munaa
2 dl kermaa
150g vahvaa juustoraastetta (esim. Emmental)
0,5 tl suolaa
mustaapippuria
- Leikkaa kylmäsavulohi pieneksija hienonna purjo
- Riko munat kulhoon ja vatkaa ne rikki. Lisää kerma ja sekoita. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
- Lisää sekaan kylmäsavulohi, purjo ja juustoraaste. Sekoita hyvin.
- Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle
- Paista uunin alaritilällä n. 20 minuuttia 200 asteessa.
- Piirakka on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä
Voit tehdä piirakan valmiiksi vaikka pakkseen hätävaraksi ja sieltä sulattaa uunissa. Jos piirakkaa jää ja sitä ei tule heti syötyä kannattaa pakastaa loput. Joskus on ihanaa löytää pala piirakkaa pakkasesta ja herkutella!
Näyttää ja kuulostaa kyllä herkkupiirakalta. Tosi hyviä vinkkejä piirakkapohjan leipomiseen, kiitos noista! :)
VastaaPoista