perjantai 11. joulukuuta 2015

Herkullinen joulumenu perinteitä rikkoen ja kunnioittaen

Joulu tulee ja ruokien suunnittelu on varmasti monella käynnissä. Useat menevät perinteisen kautta, osa lisää uusia juttuja perinteisten rinnalle ja joillakin syödään jotain ihan muuta kuin sitä perinteistä. Minulle perinteiset jouluruoat eivät oikein maistu, eivät ole koskaan maistuneet. Siksi olinkin super innoissani kun pääsin suunnittelemaan Atrialle kolmen ruokalajin modernin joulumenun! Monet nykyään syövät perinteistä jouluruokaa pikkujouluissa ym ja aauton tullessa ovat ehkä jo täynnä kinkkua ja haluavat jotain muuta. Tästä lähtökohdasta minäkin lähdin kun suunnittelin menua.

Mitä minä itse haluaisin syödä joulupöydässä? Mitä muut haluaisivat? Näitä ideoita ja ajatuksia yhdistelin ja loin kokonaisuuden joka on täynnä makua! Eri makujen ja värien riemua, innokasta kokeilua ja ihania onnistumisia. Käykää kurkkaamassa Atrian sivuilta muita herkullisia vinkkejä moderneihin joulumenuihin. Löydät sieltä myös tämän suunnittelemani menun. Ja lisää blogirinkiläisten Atrialle suunnittelemia joulumenuja löydät Blogiringin sivuilta ja Atrian Kokkaamosta

Tämä joulumenu on juhlava, se on perinteitä kunnioittava ja rikkova modernilla tapaa. Erityisesti täytetty naudanliha paahtopaistirulla on aivan huikea. Monella on nykyään pöydässä sekä kinkkua että nautaa. Suosittelen todella lämpimästi kokeilemaan tätä reseptiä. On oikeasti huippu hyvää!



Moderni Joulu-menu

Alkuun:
Jouluinen suupala kylmäsavuhärällä ja piparjuurella

Pääruoaksi:
Inkiväärinen bataattilaatikko
Rakuunainen porkkanalaatikko
Uunissa paahdetut perunat
Täytetty naudanpaahtopaistirulla
Punaviini-karpalokastike
Valkosipuliset paahdetut ruusukaalit

Jälkiruoka:
Mandariiniposset ja mantelikrokantti



Alkupala

Atria Kulinaari ohuen ohuet kylmäsavuhärkä-leikkeleitä
paketti suolaisia keksejä
oman valintasi mukaan
1 paketti piparjuurituorejuustoa (125g)
4 rkl maitoa
jouluinen punasipulihilloke
tuore timjami

Jouluinen punasipulihilloke:

500g punasipulia
1 dl sokeria
2 dl glögiä
½ tl kanelia
1/4 tl jauhettua inkivääriä
½ tl suolaa
mustaapippuria myllystä muutama rouhaisu
voita paistamiseen
  • Leikkaa punasipulit ohuiksi puolikuiksi.
  • Kuumenna voi pannulla ja paistele sipuleita kunnes pehmenevät hieman.
  • Lisää sekaan glögi, sokeri ja mausteet. Sekoita hyvin.
  • Anna hillokkeen poreilla miedolla lämmöllä noin puolisentuntia. 
  • Purkita hilloke ja anna jäähtyä mielellään seuraavaan päivään.
  • Hilloke maistuu joulupöydässä lisukkeenakin.

Alkupalan kokoaminen
  • Aseta ½-1 tl jouluista punasipulihilloketta keksille.
  • Mikäli valitsemasi keksit ovat melko pieniä (suupalan kokoisia) leikkaa kylmäsavuhärkä-leikkeleet puoliksi ja rullaa. Mikäli keksisi ovat isompia voit käyttää kokonaisen leikkeleen ja rullata sen.
  • Notkista piparjuurituorejuustoa hieman maidolla ja sekoita tasaiseksi massaksi. Voit joko pursottaa tahnaa keksille tai laittaa lusikalla.
  • Aseta hieman timjamia päälle koristeeksi ja makua tuomaan.
  • Näitä ei kannata valmistaa liian aikaisin ettei keksi alla kostu liikaa.



Pääruoka

Täytetty naudanpaahtopaistirulla

Atria Kulinaari tai Takuumurea naudan paahtopaisti
100g voita
3/4 dl korppujauhoja
200g kokonaisia manteleita
12 kuivattua aprikoosia
1 puntti lehtipersiljaa
3/4 puntti timjamia
3 solovalkosipulia
1 rkl chilihiutaleita
suolaa
mustaapippuria
paistinarua (löytyy marketeista leivinpaperien kanssa samalta hyllyltä)
voita paistamiseen


  • Aloita leikkaamalla paahtopaisti kokonaan auki. Tarkoitus on avata liha pitkäksi kaistaleeksi. Kuvittele, että paahtopaisti on kirja. Leikkaa ensin 1/3 paksuudesta auki kuten kirja eli älä leikkaa loppuun asti auki vaan jätä kirjan sidoskohta n 2cm. Paahtopaisti näyttää kirjalta tässä vaiheessa. Yksi ohut sivu päälle, taitekohta ja paksumpi osa alla.


  • Leikkaa kirjan sidoskohdasta puoleen väliin alas päin. Sen jälkeen leikkaa sidoskohdasta toiseen suuntaan jättäen lopussa taas n. 1-2 cm. Tässä kohtaa paahtopaistin pitäisi olla kokonaan auki n. suorakaiteenmuotoiseksi avattu.

  • Ripottele lihan pinnalle suolaa ja mustaapippuria
  • Valmista täyte. Hienonna mantelit krouvisti veitsellä ja pienennä aprikoosit. Yhdistä kaikki aineet keskenään tasaiseksi massaksi.
  • Levitä täyte tasaisesti paahtopaistille jättäen n. 1cm reunoista tyhjäksi.

  • Rullaa paahtopaisti lyhyestä sivusta alkaen mahdollisimman tiukaksi rullaksi. Sido paistinarulla kiinni.

  • Kiedo folio tiiviisti rullan ympärille. Aseta liha jääkaappiin. Lihan kannattaa antaa asettua 24-48 tuntia kylmässä.
  • Kun olet valmis kypsentämnään lihan ota se tuntia aikaisemmin huoneenlämpöön. Ota foliot pois.
  • Kuumenna voita pannulla ja paista lihan pinnat kiinni paistinpannulla
  • Aseta paistomittari lihan keskiosaan ja laita liha uuniin 150 asteeseen. Kun mittari näyttää 60-65 astetta ota liha pois ja anna sen levätä ainakin 15 minuuttia ennen leikkaamista.
  • Leikkaa paistinarut pois kun liha on levännyt ja leikkaa liha viipaleiksi.
  • Tarjoa kuumana.



Paahdetut valkosipuliset ruusukaalit

350g ruusukaalia
1 solovalkosipuli
25g voita
suolaa
mustaapippuria

  • Ota ruusukaaleista ulommat lehdet pois ja leikkaa ruusukaalit puoliksi tai neljään osaan
  • Leikkaa valkosipuli ohuiksi viipaleiksi.
  • Kuumenna voi pannulla ja lisää ruusukaalit ja valkosipuli.
  • Kypsennä keskilämmöllä kunnes ruusukaalit ovat saaneet paahtunutta väriä pintaan ja ovat pehmenneet hieman.
  • Mausta suolalla ja mustallapippurilla



Karpalo-punaviinikastike

3dl punaviiniä
3dl lihalientä 
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria
6 mustaapippuria
4 oksaa tuoretta timjamia
rosmarinia
1 sipuli hienonnettuna
1 porkkana pilkottuna
2 rkl vehnäjauhoja
25g voita kuutioituna
½ dl kuivattuja karpaloita
suolaa, pippuria
  • Kuullota sipulit kevyesti voissa kattilassa.
  • Lisää kattilaan viini, lihaliemi, balsamico, sokeri, porkkana ja mausteet.
  • Anna kiehua hiljalleen n. 30 min.Siivilöi kastike. Kaada kastike takaisin kattilaan ja tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan ja lisää kuivatut karpalot.
  • Tee vehnäjauhoista suuruste joko veteen tai viiniin.
  • Lisää suuruste hiljalleen kastikkeeseen ja keittele vielä n. 5 min.
  • Lisää lopussa kuutioitu voi ja sekoita hyvin.
  • Kannattaa valmistaa edellisenä päivänä jo, maut ehtivät tiivistymään ihanasti


Jälkiruoka

Mandariiniposset

3 dl kuohukermaa
100g sokeria
1 mandariinin kuori ja 2 mandariinin mehu
  • Laita kerma ja sokeri kattilaan.
  • Kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi kokoajan sekoittaen. Anna kiehua 3 minuuttia ja ota pois levyltä.
  • Lisää sekaan mandariinien mahu ja kuori.
  • Kaada tarjoilulaseihin ja anna hyytiä kylmässä vähintään neljä tuntia, mielellään seuraavaan päivään

Mantelikrokantti

2 dl sokeria
2 rkl vettä
150g kokonaisia manteleita


  • Hienonna mantelit veitsellä
  • Kuumenna paistinpannulla vesi ja sokeri kunnes sokeri on kokonaan sulanut.
  • Lisää sekaan mantelit ja jatka seoksen kuumentamista kunnes se on saanut kauniin paahteisen vaalean ruskean värin.
  • Kaada seos leivinpaperille ja anna jäähtyä muutaman tunnin. 
  • Riko krokantista paloja.





Herkullista ja tunnelmallista Joulua kaikille lukijoilleni! 
Mitä teidän joulupöydässänne nautitaan?

Yhteistyössä 


ja


4 kommenttia:

  1. Olipas kiva idea rullata naudanpaisti ja possetkin maistus just nyt :D Tulisipa jo joulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porchetta on ollut pitkään to do-listalla. Nyt piti tehdä se ensin naudasta eikä ollenkaan ollut hullumpaa! Porchetta menee vielä testiin tässä joku päivä :)

      Poista
  2. Oi, tuo täytetty paahtopaistirulla kastikkeineen kuulostaa ihanalta! Ruusukaalitkin sopivat ihanasti jouluun. Mulla oli ruusukaalia varattuna omaan menuuseeni, mutta postauksestani olisi tullut liian pitkä. Ruusukaalia sitten toisella kertaa. Ihanaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Paula, ihanaa joulun odotusta myös teille! Tuo paahtopaistirulla oli herkkua. Sitä teen varmasti uudestaan ja pian :)

      Poista