tiistai 29. maaliskuuta 2016

Gluteenittomat vohvelit


Vohvelirauta tuntuu olevan muodikas taas. Siinä valmistetaan tällä hetkellä munakkaita, toasteja, quesadilloja, korvapuusteja ja ihan perinteisiä vohveleita. Minähän olen myöhäisherännäinen vohveliraudan suhteen. Meillä ei lapsuudessani ollut rautaa vaikka kuinka sitä vinkuin ja kitisin. Ilmeisesti äiti tiesi (jo silloin) paremmin, että eipä sille olisi tullut kuitenkaan tarpeeksi käyttöä ja jätti sen hankkimatta ja paistoi lättyjä sen sijaan.

Pari vuotta sitten mieleni teki taas vohvelirautaa ja nyt äiti oli sen verran höveli, että lupasi sen minulle synttärilahjaksi :) Kävimme yhdessä ostamassa sellaisen joka tekee kaksi kerrallaan. Vohveleita on tullut tehtyä jonkun verran sen jälkeen. Niin suolaisia kuin makeitakin, mutta kylläpä se pääsääntöisesti kerää pölyä kaapissa edelleenkin :) Nyt halusin kokeilla gluteenittomia vohveleita ja tarjota niitä kummipojalleni. 7-vuotias nuorimies vetelikin niitä hyvällä ruokahalulla 4! Gluteenittomat vohvelit eivät häviä maussa mitenkään vehnäjauhoista tehdyille ja minäkin sain syödä niitä.



Gluteenittomat vohvelit (n. 12 kpl)

5 dl maitoa
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
½ dl ruokaöljyä (tai 75g voi/margariinisulaa)
½ tl suolaa
4 kananmunaa

  • Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää maito ja öljy. Sekoita hyvin.
  • Lisää sekaan leivinjauhe, sokeri, suola ja jauhot. Sekoita oikein hyvin vispilällä jotta jauhopaakut rikkoutuvat.
  • Anna taikinan turvota 30min.
  • Taikina on tosi paksua, älä pelästy sitä. Hyvä tulee :)
  • Kuumenna vohvelirauta ja paistele vohvelit kuten normaalistikin paistaisit.
  • Tarjoa tuoreena ja rapeana haluamasi lisukkeen kanssa. Esim. hillo, jäätelö, vaalea siirappi (kummipojan suosikki!), marjat/hedelmät, kermavaahto ym ym



4 kommenttia:

  1. Näyttävätpä hyviltä. Kerran olen kokeillut tehdä gluteenittomia vohveleita ilman mitään reseptiä ja homma ei oikein toiminut (vohvelit jäivät kiinni rautaan). Tämä ohje menee talteen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha voi ei! :) nämä eivät jääneet rautaan kiinni, itse paistelen sina täydellä teholla muutenkin.

      Poista
  2. Näitä voisi kokeilla. Haluaisin tehdä vohveleita pitkästä aikaa mutta, koska välttelen gluteenia tilapäisesti, olen siirtänyt niiden tekoa keväämmälle. Mutta ehkäpä ne gluteenittominakin onnistuu ja, jos kerran ovat yhtä hyviä, kun vehnäjauhoonkin tehdyt niin ehkä uskaltautuisin kokeilemaan!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta, minulla on keliakia ja saan kyllä lätyt onnistumaan mutten vohveleita. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin + osallistu arvontaan.

    VastaaPoista