Käyhän liittymässä Ruokasurffauksen Facebook-ryhmään. Saat kätevästi kaikki uudet reseptit omaan uutisvirtaasi. Ryhmään pääset tästä
Pohja suolaiseen piirakkaan (40 cm pellillinen)
300g voita (ja nimenomaan oikeaa voita, ei margariinia)
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl kylmää vettä
Mittaa isoon kulhoon vehnäjauhot ja suola.
Nypi joukkoon (nipistä voista paloja) voi
Jatka taikinan nyppimista kaksin käsin kunnes voi ja jauhot ovat sulautuneet yhteen
Lisää vesi ja puristele taikinaa vielä hyvin
Laita taikina jääkaappiin 30 minuutiksi oleentumaan
500g kinkkua (savukinkku antaa eniten makua)
1 dl purjoa
1 paprika
240g smetanaa / creme fraichea
6 kananmunaa
2 dl kevytkermaa
tuoretta mustaapippuria
1 tl paprikajauhetta
ripaus suolaa
300g juustoraastetta (itse suosin mozzarellan ja emmentalin sekoitusta, emmental antaa makua ja mozzarella ihanaa venyvyyttä)
- Painele pohjataikina leivinpaperilla peitetylle pellille ja esipaista 225 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
- Sekoita täytteen kaikki aineet keskenään (vatkaan munien rakenne hyvin rikki) ja kaada esipaistetun pohjan päälle
- Paista n. 15-20 minuuttia tai kunnes päällinen on kauniin värinen
Tämä piirakka on todella runsas täytteiltään ja on taatusti mehevä. Ei sellainen littana kuivakka jota usein saa. Purjo tuo ihanaa sipulisuutta, paprika antaa makeutta, kinkku savuisuutta ja juusto ihanaa makua. Tämä kelpaa juhliin kuin juhliin tarjottavaksi ja tästä riittää isommallekin porukalle.
Olen ihmetellyt että miksi kukaan ei kerro minkä kokoiselle uunipellille tekevät piirakan?Oma uuni on 60cm ja kaikki ohjeet joitka olen(tähän mennessä) kokeillut ovat olleet siihen pienenmpään uuniin.
VastaaPoistaHyvä pointti, kiitos kun tähdensit tämän! Tarviipa jatkossa aina mainita oma uunipellin koko. Tämän olen suunnitellut 40cm pellille tosiaan joten jos sinulla on 60cm niin suosittelen kertomaan ohjeen 1,5 niin saat oikean kokoisen :) Paistoaikaakin tulee varmasti hieman lisää.
PoistaPaistoaika ei pitene
PoistaSopi n.40cm pellille. Taikina mureni ainakin mulla, en tiedä johtuiko siitä etten antanut olla jääkaapissa puolta tuntia. Liian rasvainen minun makuun.
VastaaPoistaRasvaahan tuossa tosiaan on ja oikea voi maistuu sieltä. Jos siitä ei välitä niin ehkä tämä ei tosiaan ole sopiva piirakka :) Onneksi maailma on täynnä ohjeita ja mukava kokeilla erilaisia ohjeita.
PoistaTää näytti niin herkuimmalta ohjeelta kaikista niistä kinkkupiirakkaohjeista, joita löysin, että tää on ny pakko testata illalla vieraille :) Noilla aineksilla eiii voi tulla pahaa :D
VastaaPoistaNo ei voi kyllä tulla pahaa tosiaan :) Toivottavasti maistuu sinulle ja vieraillesi!
PoistaEka pohja pilalle, liian ohut tai liian kuuma uuni. ( ei ole kiertoilma ) Mureni...teen uuden....
VastaaPoistaHarmi kun ei onnistunut eka pellillinen. Toivottavasti toinen onnistui! :)
Poista"Voistahan tehdään myös pähkinävoita sitä ruskistamalla." Haluatko avata tuota lausetta vähän :D
VastaaPoistaNiin sanottua pähkinävoita tosiaan tehdään voita ruskistamalla. Sitä kutsutaan pähkinävoiksi maun pähkinäisyyden vuoksi. Pähkinöitä siihen ei siis lisätä :) esim vaaleaa kalaa näkee pähkinävoissa paistettuna. Se käy kastikkeesta itsessään jo. Ruskistat pannulla voita kunnes väri on kauniin kullanruskea. Valmista :)
PoistaKiitos selvennyksestä! Omaan mieleen tuli vain se maapähkinöistä tehty. Hiukan hämäävää että tuota ruskistettuakin kutsutaan samalla nimellä, vaikkei nyt olekaan mitenkään epätyypillinen asia suomen kielessä että sama sana tarkoittaa eri asioita :D
Poistamites tämän piirakan pakastaminen?
VastaaPoistaVoit pakastaa piirakkaa. Ei vaikuta makuun.
VastaaPoistaTein hieman reseptiä soveltaen (mm. Leivinjauhetta ja paprikamaustetta pohjaan, ja täytteeseen enempi kermaa, vähempi munia ja vain 1prk smetanaa), mutta voi jösses miten hyvää!! :P
VastaaPoistaVirittelen kinkkupiirakkaa juuri nyt sinun reseptin mukaan.Tosin pitää vähän soveltaa koska kaapista ei löydy kaikkia aineita eikä kauppaankaan viitsi nyt lähteä.
VastaaPoistaMutta siitä huolimatta tai juuri sen takia luultavasti hyvää tulee.
Helekkarin hyvää! Pohja kannattaa tosiaan ensin huolella esipaistaa. Meijän äijäiltojen tuleva perinteinen piirakka kinkunjämistä
VastaaPoistaHuipusta Hyvää :-) !!! Parasta <3
VastaaPoistaKakka tulj housuun
PoistaJostain syystä en pääse ruokasurffausta sivustolle facebookissa,onko vielä voimassa?
VastaaPoistaHei. Voisiko tuohon pohjaan laittaa yhden munan ja desin kermaa. Miks useimmissa ohjeissa on vaan vettä lisätty ei kermaa eikä munaa. Siihenkin lienee joku syy. Yhdessä ohjeessa oli lisätty kerma ja muna mut se ei ollut muuten niin hyvä kuin tämä sun ohje.. Olisin vaan vähän tuunannut :)
VastaaPoistaTaikina olisi voinut olla isompi että täyte ei olisi valunut pois. Näin aloittelijana en varmaan osannut levittää taikinaa kunnolla ilman että se olisi revennyt tai tarttunut joka paikkaan
VastaaPoistaHyvää vaikka paprkaa ei ollut,smetanan korvasin tuorejuustolla.Teen toistekkin.Kiitos parhaasta ohjeesta.
VastaaPoistaTein just piirakan tällä sun ohjeella. Onnistui todella hyvin! Suosittelen kyllä kaikille kokeilemaan :)
VastaaPoistaJuuri laitoin uuniin ks.piirakan. Tarjoilen sitä huomenna Marttojen kenkäkauppaillassa. Jänskättää kuinka onnistuu....
VastaaPoistaIte tein tästä maidottoman version käyttämällä kaurapohjaista fraichea ja kermaa, lisäksi vegejuustoraastetta.
VastaaPoistaPohjan ohje on ihan mielettömän hyvä! Sovelsin täytettä hiukan mummo vainaan tapaan laitoin sekaan pussin herne maissi paprikaa ja sipulia 😊 Kiitos paljon selkeästä ja hyvästä ohjeesta, hyvää joulunaikaa ❤️
VastaaPoistaHyvää!
VastaaPoistaInsinööri tuli taloon...
VastaaPoistakahviteltiin..
kinkkupiirakka sai kehuja..resepti meni jakoon.
Purjon vaihdoin paahdettu sipuliin. nam.
Taas on piirakka paistumassa uunissa.Sen jälkeen, kun tein ensimmäisen kerran tällä reseptillä, niin en oo muilla tehnykään.Aijai!!
VastaaPoista