sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Maukasta ja helppoa jauheliha-perunavuokaa arkeen

Arjen ruoat ovat uusi lempparini. Arkenakin voi syödä hyvin ja arjen ruokiin kannattaa panostaa. Itse olen hieman tuulella käyvä ihminen ja silloin kun rauta on kuuma on sitä taottava. Joka päivä ei kiinnosta laittaa ruokaa. Joka päivä ei siihen ole samalla tavalla antaa aikaa tai paukkuja. Silloin kun se hetki koittaa niin silloin minä teen ruokaa. Paljon. Pakkanen on erinomainen väline. Jääkaappikin on olemassa. Tehkää isoja satseja ruokaa kerralla. Pakastakaa sitä ja ottakaa sieltä sulamaan kun se "ei kiinnosta" hetki tulee. Ja se tulee, kaikille. Minullekin.



Tein vähän aikaa sitten arjen helppoa broileri-perunavuokaa jota meillä ollaan ehdittykin syömään jo useampaan otteeseen. Tällaiset ruoat ovat meidän arjen pelastus. Helppo ja nopea valmistaa, tuuppaa uuniin ja syö kun siltä tuntuu. Molempien työ, harrastukset, myöhäiset treenit miehellä ym ei aina valitettavasti mahdollista yhdessä syömistä. Siksi on tällaiset laatikkoruoat ovat todella loistavia. Maut paranevat päivien mittaan, kumpikin voi lämmittää ruokaa kun siltä tuntuu ja silti syödä hyvää maukasta kotiruokaa. Tällä kertaa tein jauhelihasta ja kasviksista samantyylistä ruokaa. On kuulkaa hyvää ja niin helppoa ja edullista!

Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!

Jauheliha-perunavuoka


1kg yleispeunaa (keltainen pussi)
400g jauhelihaa
2 sipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
2-3 porkkanaa
200g tuoreita herkkusieniä (jätä pois jos et tykkää tai korvaa esim. kesäkurpitsalla)
400g tomaattimurskaa
200g tuorejuustoa (valkosipuli-yritit minulla)
4dl vettä
pitkä loraus soijaa
4 rkl kana- tai vasikkafondia
1 rkl timjamia
1 rkl oreganoa
2 tl savupaprikajauhetta
1 rkl paprikajauhetta
mustaapippuria myllystä
(suolaa)
öljyä paistamiseen
170g emmental-raastetta


  • Hienonna sipuli ja valkosipuli. 
  • Leikkaa porkkana kuutiloiksi ja hienonna sienet samankokoisiksi kuin porkkana.
  • Kuullota sipuli öljyssä, lisää valkosipuli lopussa. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla ja mustallapippurilla. 
  • Lisää sekaan porkkana ja sienet. Kaada päälle tomaattumurska, mausteet, tuorejuusto ja vesi. Seos on hyvin vetistä tässä vaiheessa, mutta tiivistyy uunissa kun perunat imaisevat maut itseensä.
  • Leikkaa peruna arpanopan kokoisiksi kuutoiksi. Minä en kuori perunoita tähän ruokaan, mutta voit toki kuoria jos haluat. Ei välttämätöntä.
  • Sekoita kastike ja perunat ja juustoraaste keskenään.
  • Kaada vuokaan. Kannattaa käyttää mahdollisimman laakeaa vuokaa koska korkeassa vuoassa ruoan kypsyminen kestää huomattavasti kauemmin!
  • Paista 200 asteisessa uunissa  n. tunnin verran. Valmistan aina kiertoilmassa joka varmasti jouduttaa kypsennystä. Jos käytössäsi on tavallinen uuni voi ruoan kypsyminen ottaa 1,5h. Älä peitä vuokaa uunissa.


Ihanan helppo, maukas ja erittäin toimiva ruoka. Hyvät maut ja raaka-aineet ovat minulle hyvää kotiruokaa. Ruoka ei saa olla tylsää. Väriä, koostumuksia ja mausteita. Tervetuloa arki, olemme valmiita! :)



4 kommenttia:

  1. kuulostaa houkuttelevalta ja halvata kotiruoalta ! kiitos vinkistä, minkä kokoista vuokaa mahdoit käyttää. mahtuuko 2 litran vuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, hyvää halpaa ja herkullista! Minkähän kokoinen tuo minun vuokani on...? Voiskohan olla 2 litran? Nyt en kyllä osaa valitettavasti sanoa vuoan kokoa. Kaada seos isoon kulhoon ensin ja arvioi sen jälkeen vuoalle sopiva koko :)

      Poista
  2. Mä hieman mietin että jos tekisin tätä ja kaapista ei löydy fondia minkäänlaista niin mitäpä jos liottaisin kanaliemikuution tuohon 4 dl vettä? Mahtaisko onnistua? Vaikuttaa kyllä niin helpolta herkulta että pakko kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fondin voi hyvin jättää pois ja maustaa itse. Laita pari kanaliemikuutiota niin saat tarpeeksi makua. Se toimii yhtä hyvin :)

      Poista