tiistai 23. joulukuuta 2014

Vuohenjuusto-sipulipiirakka

Sipulipiirakka on halpa ja hyvä herkku. Sipulit ovat niin uskomattoman monikäyttöisiä. Raa'an ja kypsän sipulin makuero on kuin yö ja päivä. Sipuleita pitkään paistamalla ja karamellisoimalla saa mahtavan maun piirakkaan. Maanläheinen, syvä ja makea maku. Siihen kun lisätään vuohenjuuston vahva ja kermainen maku on kombinaatio lähes täydellinen. Jotkut maut sopivat vaan niin hyvin yhteen keskenään. Sanoisin että match made in heaven. Vuohenjuusto usein kaipaa rinnallensa jotain makeaa ja tässä tilanteessa sipuleiden oma luontainen makeus tulee esiin pitkään niitä paistamalla. Ohjeen tähän ihanaan piirakkaan löysin Kanelibasilika-blogista, mutta en tehnyt täysin ohjeen mukaan vaan hieman sovelsin.





Vuohenjuusto-sipulipiirakka

pohja:

150g voita (aitoa voita ei margariinia, maistat eron maussa!)
3,5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

täyte:
1 kg sipuleita
15 lehteä tuoretta salviaa
voita ja öljyä paistamiseen
100g vuohenjuustoa
2 munaa
150g ranskankermaa
1 dl kermaa
suolaa
mustaapippuria


  • Aloita valmistamalla pohja.
  • Nypi voi, suola ja jauhot keskenään kunnes murumaista. Lisää vesi ja yhdistä taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa. Vaihtoehtoisesti voi laittaa voin, suolan ja jauhot monitoimikoneeseen ja antaa terän sekoittaa ne murumaiseksi. Lisää lopussa vesi.
  • Painele taikina piirakkavuokaan (n. 26 cm) Voit halutessasi vuorata vuoan leivinpaperilla. Silloin piirakan voi kätevästi nostaa siitä tarjolle.
  • Laita piirakka vuoassa pakkaseen siksi aikaa kun uuni kuumenee 200 asteeseen.
  • Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.



  • Sillä välin kun pohja on pakkasessa ja uunissa valmista täyte.
  • Leikkaa sipulit ohuiksi puolikuiksi.
  • Kuumenna öljy ja voi pannulla ja lisää sipulit pannulle. Mausta sipulit heti suolalla. Se saa sipulit itkemään ja luontaisen makeuden tulemaan esiin.
  • Paistele sipuleita kunnes ne ovat pehmeitä ja hieman saaneet väriä. Lisää lopussa hienoksi leikatut salvian lehdet.

  • Sekoita kulhossa kananmunat, ranskankerma ja kerma keskenään. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Leikkaa vuohenjuusto pieneksi palasiksi.
  • Kun pohja on esipaistunut levitä sen päälle sipulit ja sipuleiden päälle vuohenjuustot.

  • Kaada munamaito päälle,
  • Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa n. 20-30 minuuttia riippuen uunistasi.

Loistava ja edullinen piirakka iltapalaksi, lounaaksi, illanistujaisiin tai vaikka tuliaisiksi kylään mennessä. Lasillinen viiniä piirakan kanssa kruunaa nautinnon ;)





5 kommenttia:

  1. Ihana piiras, aivan minun makuun. Tuo salvia antaa varmasti kivan lisämaun piirakalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakasta tulee hieman etilainen salvian kanssa. Toimii!

      Poista
  2. Kiitos Sanja <3 Hyvää uutta vuotta myös sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
  3. Todella hyvä piirakka :)

    VastaaPoista