keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Pellillinen feta-basilika-aurinkokuivattu tomaatti-piirakkaa ja ohjeet täydelliseen suolaiseen piirakkapohjaan

Tämä piirakka on viime aikainen suosikkini. Tätä on tullut tehtyä moneen eri tilaisuuteen ja monelle eri ihmisille. Kaikki ovat pitäneet tästä paljon. Minulle hetki sitten annettiin tilaisuus myydä leivonnaisia ja tein mm. kinkkupiirakkaa, tonnikalapiirakkaa ja tätä feta-basilika-aurinkokuivattutomaatti piirakkaa. Tämä loppui ensimmäisenä ja oli kaikista suosituin. Tämä maistuu niin vegetaristeille kuin lihansyöjillekin. Takuuvarma piirakka kun tekee alusta loppuun itse. Tätä piirakkaa minulta on tilattu ensi viikonlopuksi serkkuni pojan 2-vuotis synttäreille ja myös mummun tuleviin 90-vuotis juhliin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, ties vaikka tykkäisitkin :)

Muista tehdä pohjakin itse. Hyväkin piirakan saa pilattua pahalla kaupan pohjalla tai sillä ettei esipaista sitä ja pohja jää raa'aksi. Annetaan piirakalle kunniaa alusta asti hyvillä raaka-aineilla ja hyvin tekemisellä. Ei jätetä puolitiehen. Itse en ole voin kova kuluttaja, mutta leipomiseen voi kuuluu. Sen maistaa maussa. Suosin pehmeitä rasvoja, mutta käytä suolaisenpiirakan pohjiin aina aitoa voita. Maku ero margariinin ja voin välillä tässä kohtaa on kuin yö ja päivä.

Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!




Pellillinen feta-basilika-aurinkokuivattutomaatti-piirakkaa (n. 30 palaa) (40cm pelli)

pohja:

300g voita (käytä oikeaa voita, ei margariinia. Maistat sen maussa)
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 tl suolaa

täyte:

6 kananmunaa
4 dl (kevyt)kermaa
300g vahvaa juustoraastetta (esim. Emmental)
250g fetaa (salaattijuustoa)
n. 10 aurinkokuivattuatomaattia
kourallinen basilikanlehtiä
mustaapippuria
suolaa




  • Valmista ensin pohja.
  • Leikkaa todella kylmä voi kuutioiksi ja laita isoon kulhoon.
  • Kaada voikuutioiden päälle suola ja vehnäjauhot.
  • Nypi voi ja jauhot sekaisin kunnes koostumus on murumaista. 
  • Lisää sekaan vesi ja vaivaa nopeasti taikina tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa ettei taikinaan ala muodostumaan gluteiinia (elastisuutta). Taikinan tulee säilyä muromaisena eikä leipämaisena.
  • Kun taikina on valmis laita leivinpaperi pellille.
  • Levitä taikina pellille kostutetuin sormin. Muista myös reunat.

  • Kun taikina on pellillä laita taikinapelti pakkaseen siksi aikaa kun uuni kuumenee 200 asteeseen.
  • Taikina pakastetaan tässä vaiheessa siksi, että se estää reunojen valumisen paistovaiheessa ja taikinasta tulee todella ihanan makuinen!
  • Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 10-15 minuuttia kunnes pohja on saanut hieman väriä on kauniin kullan ruskea.

  • Valmista täyte sillä välin kun pohja on esipaistumassa.



  • Sekoita kulhossa kananmunat ja kerma keskenään hyvin sekaisin. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit ja basilikan lehdet pienemmiksi paloiksi ja lisää seokseen. 
  • Lisää juustoraaste seokseen ja sekoita hyvin.
  • Kaada seos esipaistetun pohjan päälle tasaisesti.
  • Murustele feta pinnalle.

  • Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa alatasolla n. 20-25 minuuttia kunnes pinta on saanut kaunista väriä.


Tämä piirakka sopii hetkeen kuin hetkeen. Juhliin suolaikseksi tarjottavaksi, iltapalaksi, salaatin kanssa lounaaksi.... Maku on ihana ja moderni. Erittäin maukas ja hyvä!





22 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kun maistui! Niin minunkin mielestäni :) Ihan lempipiirakkani ikinä!

      Poista
  2. Tämä lähtee huomenna kokeiluun! Puolitanko ohjeen jos teen piirakkavuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolikkaalla ohjeella saat piirakkavuokaan (n. 24cm) tehtyä. Käyhän kertomassa maistuiko :)

      Poista
  3. Olipas tosiaankin hyvä piirakka, jää vakkariohjeisiin:). Olen nyt surffaillut muitakin ohjeitasi ja tykkään tyylistäsi, välillä nähdään enemmänkin vaivaa, mutta myös sopivan simppeleitä ohjeita löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että maistui! Ja kiitos ihanasta palautteesta Terhi. Toivottavasti jatkossakin löydät itsellesi sopivia reseptejä täältä. Otan mielelläni myös toiveita ja ajatuksia vastaan mitä haluaisit blogissa olevan enemmän.

      Poista
  4. käytitkö tuossa ruokakermaa? ja minkä prossasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän aina ruokakermaa ja prosentit vaihtelee 4-15 välillä. Olen tehnyt ainakin 10 pellillistä tätä ja usrin eri kermoista. Kaikki sopii hyvin, jopa ne kevyimmät.

      Poista
  5. Tarkoittaako toi 300 voita 300g?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomiosta :) Korjasin ohjeeseen gramman merkin perään eli kyllä, 300g voita.

      Poista
    2. Mitä vehnäjauhoja käytät?

      Poista
    3. Milloin mitäkin :) yleensä kaapissa on edullisinta mahdollista jauhoa.

      Poista
    4. Siis en ollut tarpeeksi tarkka grahamjauhoja vai ns. normaaleja? :)

      Poista
    5. Vehnäjauhoja yleensä. Joskus olen tehnyt myös puolet täysjyväjauhoista ja puolet vehnäjauhoista. Nykyään itselleni teen gluteenittomista jauhoista ja lisään psylliumia joukkoon.

      Poista
    6. Paljonko psylliumia?

      Poista
  6. Millä kananmunan voisi korvata, jos tekee piirakan vegaaneille tarjottavaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehellisesti sanoen en tiedä :) en ole vegaanipiirakkaa aiemmin tehnyt joten en valitettavasti tiedä. Chocochilin vegaani-blogista varmasti löytyy hyvät vinkit tähän :)

      Poista
  7. Wau miten hyvää!!! Just tein huomisiin synttäreihin :)

    VastaaPoista
  8. Vaihdoin 1/3 ruokakermaa ja pari munaa tuorejuustopaketiksi ja lisäsin myös fetan lisäksi mozzarellaa, sekä tuoreita viipaloituja luumutomaatteja. Tästähän tuli oikein mainio, kiitos! <3

    VastaaPoista
  9. Kiitos herkullisen kuulostavalta reseptistä. Meinasin tehdä lähestyville syntymäpäiväjuhlille. Paljonko olet uskaltanut laittaa suolaa täytteeseen?

    VastaaPoista