tiistai 17. joulukuuta 2013

Mummun lanttulaatikko

Tämänkin reseptin olen saanut omalta 89-vuotiaalta super-mummultani joka on saanut tämän äidiltään ja hän taas omalta äidiltään. Kyseessä sukumme pitkä resepti. Tämä on vanhanajan ohje ja erityisesti hyvin hämäläinen ohje jossa käytetään "lanttuhautaa". Lanttuhauta nimitys on täällä Tampereella yleinen ja sillä tarkoitetaan useimmiten Tammelan torilla myytyä haudutettua lanttua. Nämä muorit ja vaarit jotka sitä siellä myyvät hauduttavat lanttua rautapadoissa pitkään niin, että siitä tulee tummaa. Tämä on meidän mummun mielestä parasta :) Jokainen voi siis hauduttaa itse lanttunsa jos torilta ei saa "lanttuhautaa". Valmiiseen lanttusoseeseen en ota kantaa. Tiedän meidän mummun kannan siihen, mutta itselläni ei ole kosketusta asiaan niin en osaa sanoa millaista tällä ohjeella tulisi valmiista lanttusoseesta.

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!

Lisää joulunlaatikoita:
bataattilaatikko
porkkanalaatikko
Aura-punajuurilaatikko



Mummun lanttulaatikko (1,5 l)

1 kg haudutettua lanttua ("lanttuhautaa" tamperelaisittain)
1 dl siirappia
2 dl kermaa
3rkl vehnäjauhoja
½ tl jauhettua maustepippuria

päälle voita ja korppujauhoja



  • Sekoita kaikki aineet sekaisin ja laita vuokaan


"lanttuhauta" haudutetut lantut

kaikki aineet sekaisin


  • Ripottele päälle korppujauhoja, kuvioi lusikalla ja laita voinokareita päälle





  • Paista 200 asteessa 1h ja 150 asteessa toinen 1 h






14 kommenttia:

  1. Ihanan tummaa lanttulaatikkoa.Siis rautapadassa hauduttaminen on tummuuden salaisuus.Kerran kokeilin valmiista sosepötköstä ja oli viimeinen kerta.Liian vaaleaa ja ei minkään makuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tummaa sen pitää olla mummun mukaan. Kaupan soseet ovat hänenkin mielestään mauttomia ja liian vaaleita.

      Poista
    2. Kiitos. Nyt on lantut mummon ohjeen mukaan kiehumassa teräskattilassa joten ei tule kovin tummaa. Vaihdan mielelläni kananmunan jauhoihin, en ole ennen tuota vinkkiä kuullutkaan, kiitos paljon.

      Poista
  2. Hei kiitos kiitos. Oli aivan mahtava lanttulaatikkoa, ei niin tummaa mutta niin samettinen. Nyt vaihtuu jatkossakin kananmunat jauhoihin.

    VastaaPoista
  3. Ensi vuonna sitten torilta lanttuhautaa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen todella hankkimaan jos vain saat sitä.

      Poista
  4. Kiitos ihanasta ohjeesta.En yleensä tykkää lanttulaatikosta mutta tällä tehtynä tykkään.Tehtiin itse lanttuhauta alusta alkaen.

    VastaaPoista
  5. Kiitos ihanasta ohjeesta.En yleensä tykkää lanttulaatikosta mutta tällä tehtynä tykkään.Tehtiin itse lanttuhauta alusta alkaen.

    VastaaPoista
  6. Hei,tehtiin myös porkkanalaatikko jakamallasi ohjeella ja täytyy sanoa et oli kyl huippu hyvää.Joten kiitos myös siitä ohjeesta😊

    VastaaPoista
  7. Hei,tehtiin myös porkkanalaatikko jakamallasi ohjeella ja täytyy sanoa et oli kyl huippu hyvää.Joten kiitos myös siitä ohjeesta😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla <3 mummun ohjeet olivat parhaita. Onneksi ennätin saada monet niistä talteen.

      Poista