tiistai 22. syyskuuta 2015

Omena-kookoskakku tahmealla kinuskisella päällisellä

Joskus parhaat reseptit syntyvät vahingon kautta. Niin kävi tälläkin kertaa. Lähdin Googlen ihmeelliseen maailmaan tutkimaan millaisia omenareseptejä olisi tarjolla kookoksen kanssa. Löysinkin yhden oikein maukkaan reseptin. Sisälukutaitoni ei selkeästi ollut parhaimmillaan ja huomasin jossain vaiheessa leipomista tehneeni kaikki päin honkia :) Ei huolta, kätevä emäntä pelastaa reseptin kuin reseptin luovuudella ja loihtii vahingossa huikean hyvän kakun! Jatkoin siis valitsemallani uralla ja lisäilin mitä mieleni teki kakkuun. Lopputulos oli suoraan sanoen aivan törkeän hyvä! Ihan oikeasti, yksi parhaista kakuista mitä olen pitkään pitkään aikaan maistanut.

Syksy on tuonut omenat kauppoihin ja joidenkin puihin. Meidän omenapuu on kaksi vuotta vanha ja tänä syksynä siinä ei ole omenan omenaa. Viime syksynä saimme huikean sadon, kaksi omenaa! Anoppilan omenat olivat matoisia joten sieltäkään en saanut kakkuun omenoita. Ostinkin kaupasta aina takuuvarmoja ja hyviä leivontaomenoita Granny Smithejä. Suosittelekin happamia omenia tähän reseptiin. Itsehän olen allerginen omenoille. Voin onneksi syödä niitä kypsennettyinä kuten tässä kakussa, mutta raakana minun on vain tyydyttävä tuoksuttelemaan ihanaa omenien tuoksua!



Omena-kookoskakku tahmealla kinuskisella päällisellä

2 dl maustamatonta jugurttia (juoksevaa, ei liian paksua)
1 dl ruokaöljyä
1,5 dl sokeria
2 vaniljatangon siemenet
2,3 dl kookoshiutaleita
½ tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl soodaa
1/4 tl suolaa
600g hapanta omenaa
50g kokonaisia manteleita (ei pakollinen)

päällinen:
50g voita
4 rkl tummaa muscovado ruokosokeri

  • Sekoita jugurtti, öljy, vaniljatangonsiemenet ja sokeri keskenään
  • Yhdistä jauhot, sooda, leivinjauhe ja kookoshiutaleet.
  • Lisää kuivat aineet kosteisiin.
  • Kuori omenat ja poista kodat. Kuutioi omena n. 1-2 cm kuutioiksi
  • Lisää omenakuutiot taikinaan.
  • Rouhi mantelit kevyesti ja lisää taikinaan.
  • Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia

  • Kun kakku on kypsä (kokeile puutikulla keskeltä kypsyyttä, jollei tikkuun jää taikinaa on kakku kypsä) ota se uunista pois.
  • Yhdistä hieman pehmennyt voi ja sokeri tasaiseksi tahnaksi.
  • Levitä tahna kakun päälle ja laita kakku uuniin muutamaksi minuutiksi kunnes pinta on kauniin ruskea ja kupliva.
  • Anna kakun jäähtyä kunnes nostat sen pois vuoasta.
Tämä on kyllä sellaista herkkua, että suosittelen ehdottomasti tekemään! Kakku on ihanan vaniljainen jota omenien hapokkus tasoittaa. Kookoksesta tulee kevyesti makua ja rakennetta. Mantelit lisäävät purutuntumaa mitä tulee myös omenoista. Tahmea kinuskinen päällinen kruunaa kakun. Alkuperäisen kakun piti olla jotain ihan toista, mutta onni onnettomuudessa ja syntyi taivaallisen hyvä kakku! Suosittelen isosti <3


4 kommenttia:

  1. Moikka Anna,

    Jos pitäisi korvata kookoshiutaleet, niin millä korvaisit? Kaurahiutaleilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit korvata esim vehnäjauhoilla, mantelijauhoilla tai vaikka kaurahiutaleilla. Yleensä ne voi jättää ihan poiskin, mutta tässä reseptissä kookosta on sen verran paljon, että hyvä korvata jollain. Kaurahiutaleista tulisi varmasti ihana maku. Laita ensin puolet määrästä ja lisää jos tarvetta. Hiutaleet kuitenkin turpoavat uunissa.

      Poista
  2. Toivottavasti onnistuu! Tuuhan kertomaan miten kävi, kiinnostaa kovasti :)

    VastaaPoista