maanantai 17. maaliskuuta 2014

Italialaisen mamman lihapullat tomaattikastikkeessa

Italialaisia lihapullia ja pitkään haudutettua täyteläistä tomaattikastiketta on juuri täydellinen sunnuntairuoka on on tarpeeksi aikaa ja mielenkiintoa paneutua ruoanlaittoon antaumuksella. Tein jopa taustatutkimusta ja lueskelin englanniksi muutamia suosituimpia ohjeita. Tapani mukaan en tietystikään seurannut mitään tiettyä ohjetta vaan nappasin parhaat puolet jokaisesta ohjeesta ja yhdistin ne täydelliseksi komboksi.

Olimme molemmat todella yllättyneitä kuinka mahtavan makuisia nämä lihapullat olivat! Ja pitkään haudutettu täyteläinen tomaattikastike kruunasi koko jutun. Nämä maistuivat aidosti juuri sille Italialle mitä yhdessä maistelimme Roomassa ja Sorrentossa. Opin tästä kokkauksesta sen, että joskus vähemmän on enemmän. Olen tottunut tekemään paljonkin italialaista ruokaa, kikkailemaan yrteillä ym. Mutta tähänpä ei tullutkaan niin paljoa eri makuja, vain ne tärkeimmät ja paljon aikaa. Aika teki tehtävänsä ja kastike oli jumalaista.

Aloita tomaattikastikkeesta. Se voi hautua hiljalleen sillä aikaa kun teet lihapullia. Oletko muuten aikaisemmin käyttänyt basilikanvarsia? Tässä ohjeessa nekin hyötykäytetään eikä ruukusta mene roskiin kuin ruukku :)

Käyhän liittymässä Ruokasurffauksen mukavaan Facebook-ryhmään. Siellä jutellaan ruoasta ja ruoanlaitosta kanssakokkaajien kanssa, jaetaan ohjeita ja kuvia. Saat myös uusimmat reseptini uutisvirtaasi. Ryhmään pääset tästä



Täyteläinen tomaattikastike

800g tomaattimurskaa
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia / ½ yksikyntistä valkosipulia
1 tl hienonnettua tuoretta punaista chiliä (älä käytä vahvinta chiliä tähän)
1 tl sokeria
1 tl punaviinietikkaa
½ tl kuivattua oreganoa
2 rkl hienonnettuja basilikan varsia
kourallinen basilikan lehtiä hienonnettuna
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen


  • Leikkaa sipuli mahdollisimman hienoksi. Lorauta melko reilusti öljyä pannulla ja lisää sipulit mukaan kun öljy on kuumennut. Lisää ½ tl suolaa sipulin kanssa pannulle. SIpulin lisääminen täsäs vaiheessa laittaa sipulin itkemään ja tuo sipulin luontaisen makeuden esiin paistettaessa.
  • Paistele sipuleita keskilämmöllä rauhassa kunnes sipulit ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Tässä menee aikaa n. 5-7 minuuttia.
  • Hienonna valkosipuli ja chili. Lisää pannulle ja paistele vielä 2 minuuttia.

  • Kaada tomaattimurskat kattilaan ja lisää sekaan paistettu sipuliseos.

  • Lisää mukaan sokeri, etikka, oregano, basilikan varret ja sipaus suolaa.

  • Hauduta seosta miedolla lämmöllä n. 45 minuuttia.
  • Maista lopussa suola ja lisää tarvittaessa. 
  • Lisää aivan viimeiseksi karkeasti hienonnetut basilikan lehdet


Italialaiset lihapullat

400g naudanjauhelihaa
1 kananmuna
3 rkl itsetehtyjä vaaleitakorppujauhoja tai 2 palaa vaaleeta leipää
loraus maitoa
4 rkl parmesanraastetta (tuore parasta, mutta myös pussikama käy)
kourallinen basilikanlehtiä
suolaa
mustaapippuria myllystä
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia / ½ yksikyntistä valkosipulia


  • Hienonna sipuli pieneksi ja paista samalla tavalla kuin tomaattikastikkeeseen.
  • Lisää loppuvaiheessa hienonnettu valkosipuli ja paista hetki lisää.
  • Anna sipuleiden jäähtyä hetki.
  • Kaada korppujauhot tai leipäpalat kulhoon. Minulla oli itsetehtyjä korppujauhoja jotka olin tehnyt murskaamalla kuivattua vaaleeta leipää. Lorauta päälle maitoa sen verran, että peittyvät. Anna turvota pari minuuttia. Purista liika maito korppujauhoista/leivästä.

  • Laita kulhoon, jauheliha, turvotetut korppujauhot, kananmuna, parmesanraaste, paistetut sipulit, hienonnetut basilikanlehdet, suolaa ja mustaapippuria.

  • Sekoita tasaiseksi massaksi, mutta älä vaivaa liikaa, lihapullista tulee helposti liian kovia.
  • Muotoile 10 isohkoa lihapullaa taikinasta.

  • Kuumenna reilusti öljyä pannulla ja paista lihapullia 5 kerrallaan joka puolelta kauniin paahtuneen ruskeiksi. Lihapullien ei ole tarkoitus kypsyä kokonaan sisältä tässä vaiheessam joten ota kaunis paistopinta lihapulliin.

  • Kun lihapullat on paistettu kaada tomaattikastike uunivuokaan ja lihapullat sen päälle. Paina lihapullia hieman tomaattikastikkeeseen ja riputtele pinnalle lisää parmesanraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Keitä pasta sillä välin valmiiksi.


  • Tarjoile kuumana.


Tämä ruoka nousi isoksi hitiksi meillä. Aivan täydellisen makuisia lihapullia! En enää tee muulla ohjeella kuin tällä. Ja tomaattikastike vasta kruunasikin kaiken. Tuo kastikehan käy muuten pizzaankin juuri tuollaisenaan.



BUON APPETITO!!!

25 kommenttia:

  1. Hyviä tuli lihapullista ja kastikkeesta tällä ohjeella! :-)

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että maistui! Olivat aivan ihania minunkin mielestäni. Meillä ei muita lihapullia enää tehdäkään :)

    VastaaPoista
  3. Kuinka monelle tuosta tulee?
    t.Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu hirveän paljon kuinka paljon kukin syö. Sanoisin karkeasti 3-4:lle.

      Poista
  4. Herkullinen kastike, nousi nyt kyllä reseptilistan kärkeen :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pidit. Hyviä lihapullia on vaikea tehdä ja nämä ovat tosiaan reseptilistan kärjessä meilläkin :)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Hyvää kokkausta! Muistahan käydä kommentoimassa mitä pidit :)

      Poista
  6. Aivan mahtava resepti! Olen tehnyt näitä hieman sovellettuna jo monta kertaa ja ollut kaikkien syöjien lemppari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä sellainen takuuvarma resepti joka maistuu kaikille :)

      Poista
  7. Olen tehnyt tätä jo monta kertaa ja aina yhtä hyvää. Suurkiitos!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla, että oot tykännyt! Kiitos kun kävit laittamassa palautetta :)

      Poista
  8. Testaan näitä huomenna ja annan sitten palautetta. Vesi kielellä jo odottelen huomisiltaa! :)

    VastaaPoista
  9. Tein näitä tänään ja oli ihan tosi hyvää. :) Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  10. No voi hyvää päivää...poika vinkkasi tästä reseptistä. Olin alkuun hippasen skeptinen kun raaka-aineet eivät olleet kovinkaan kummoiset, mutta...äärettömän herkullista ja totaalisen erilaisia lihapullia mitä itse aiemmin tehnyt. Niin hyviä! ja kastike, menee todellakin pizzan pohjalle ja muuallekin. Tosi hyvä myös tomaattikeitoksi :D Itse laitoin tosin vähän enemmän yrttejä, etikkaa (vain puolet enemmän suosituksesta) Suolan lisänä käytin soijaa, joka ihan minun feivörit suolaisuuden antaja. Kiitos, tehdään toistekin :)

    VastaaPoista
  11. Kai chilin voi jättää pois?

    VastaaPoista
  12. Kiitos ohjeesta, aivan mielettömän hyviä.Jätin hilin pois kun 5 v ei oikein sille vielä ole valmis :)

    VastaaPoista
  13. Paras Mä tein aina tämä reseptille toimii kiitos👌

    VastaaPoista
  14. Älyttömän hyvä ruoka! Paras pullat ja soossi mitä olen syönyt. Tuorepinaattipastalla laitoin. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosin laitoin tuplasti chiliä (eikä vieläkään maistunut ��) ja vaihdoin balsamico viinietikkaa punaviinietikan sijaan.

      Poista
  15. Hei. Testissä tänään ohje, luotan makuun jo reseptin pohjalta koska samantapaista olen kokannut aiemminkin.

    Kehitysehdotuksena, kun tässä hajammielisenä kokkailen, voisi lisätä reseptiin, että "paista kaikki sipuli kerralla ja jaa se kahtia kastikkeeseen ja lihapulliin".

    Sipuli ehtii jäähtyä kun valmistelen muun kastikkeen ennenkuin siirryn lihapulliin, tulee vähemmän tiskiä ja säätyy yksi paistovaihe.

    Tämän tietysti itseäni välkymmät hoksaa ilman sanomistakin, mutta meille hajamielisille ja tiukasti reseptiä seuraaville tämä on varmasti ihan potentiaalinen kehityskohde.

    VastaaPoista
  16. Oon tehnyt noita pullia pari kertaa, sillä erolla että basilikan tilalle vähän persiljaa ja maustepippuria mustan sijaan. Todella hyvä ohje. Vaihtelen naudan ja sian määrää taikinassa, suurin osa naudan paistijauhelihaa.

    VastaaPoista
  17. Pistin pari isoa ja tulista chiliä, suolasin sienisoijalla ja laitoin mozzarellaa pullien päälle uuniin. Tuli todella maukasta ja chilin potku sopii kastikkeeseen erinomaisesti.

    VastaaPoista