tiistai 4. helmikuuta 2014

Kermaiset cheddar-juustoperunat

Olen löytänyt uuden tavan tehdä kermaperunoita. Tällä tavalla perunoista ei tule tärkkelysmössöä vaan perunat pysyvät siisteinä viipaleina eivätkä mössöönny. Katso myös ohje maailman parhaisiin valkosipuliperunoihin
Hyvät kermaperunathan voi maustaa periaatteessa millä tahansa. Yrteillä, chilillä, pekonilla, valkosipulilla, erilaisilla juustoilla ym... Tällä kertaa kokeiluun pääsi vahva pitkään kypsytetty vintage cheddar. Maku on aivan mahtava, todella vahva ja kipakka. Minä rakastan vahvoja juustoja, mutta mieheni ei. Jotain tälle juustolle tapahtuu kuumentuessa, se kipakka maku katoaa ja mieheni piti näistä perunoista todella paljon myös. Maku on pehmeä ja täyteläinen, hieman edgeä mukana :)

Joulupukki toi minulle mandoliinin jolla perunoiden viipalointi kävi niin nopeasti ja siististi! Sain helposti todella ohuita tasaisia viipaleita. Jos sinulla on mahdollisuus jonkunlaiseen vempeleeseen jolla saa ohuita viipaleita, suosittelen. Veitsellä olen ennen tehnyt ja sekin toimii kun malttaa leikata tarpeeksi ohuita :)Kermaiset cheddar-juustoperunat

perunoita n. 1 kg (keltainen pussi yleisperunoita toimii hyvin)
3 dl vahvaa cheddar-juustoa (ei Oltermannin cheddaria)
3-4 dl ruokakermaa (valitse itse rasvaprosenttisi, minulla meni 10%)
suolaa 
mustaa pippuria  • Viipaloi perunat todella ohuiksi. Laita viipaloidut perunat isoon kulhoon jossa on paljon vettä. Kääntele perunoita ympäriinsä vedessä. Näet kuinka vesi muuttuu sakeaksi perunoista irtoavasta tärkkelyksestä. Vaihda vesi muutaman kerran jotta mahdollisimman paljon tärkkelystä irtoaa perunoista. Tärkkelys tekee perunoista mössöä.
  • Voitele uunivuoka öljyllä
  • Asettele perunaviipaleita tasaisesti pohjalle.
  • Ripottele suolaa ja pippuria perunoiden päälle.
  • Laita hieman juustoraastetta perunoien päälle.

  • Lado uusi kerros perunoita ja toista suola, pippuri, juusto.
  • Toista kunnes vuoka on täynnä.
  • Painele perunoita aina välillä kaksin käsin alaspäin, jotta vuoasta tulee mahdollisimman tiivis ja kaunis.

  • Kun vuoka on täynnä, kaada vähitellen kermaa vuokaan.

  • Paista cheddar-juustoperunoita 200 asteisessa uunissa n. 1h uunin keskiosassa. Voit välillä peittää perunoiden pinnan esim. foliolla jos tuntuu, että saavat liikaa väriä.


Näillä ohjeilla onnistut kermaperunoissa aina. Muista leikata ohuiksi viipaleiksi ja pese tärkkelys pois viipaloiduista perunoista. 
Näitä tehdään uudestaankin ja monesta erilaisesta juustosta! :)
2 kommenttia: