sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Helppo ja nopea taboulleh-salaatti ja tarinoita ketjusairastamisesta

Blogissa on ollut hiljaista pari viikkoa, isosti anteeksi siitä. Nyt mukana (ainakin melkein) taas kuvioissa ja kokkaukset jatkukoon! :) Syy hiljaisuuteen on reissu ja sairastelu. Koko juttu on jotenkin niin surkuhupaisa joten jaan sen teidänkin kanssa. Olin siis tiistaista lauantaihin reissussa Espanjassa Costa Bravassa Blanes nimisessä paikassa. Matka meni hyvin, meri oli rannassa ja aurinko taivaalla. Poltin myös selkäni kuten kunnon turistin kuuluu. Matkapäivänä lauantaina vatsani alkoi oireilemaan ja oloni oli tosi heikko. Onnistuin jotenkin tsemppaamaan itseni ja matkustettua kotiin. Onneksi lento oli suoraan Tampereelle ettei tarvinnut enää Helsingistä matkustaa Tampereelle. Kotona katsoin kuumeen ja 38,6 oli mittarissa. Minullehan ei koskaan todella nouse kuume. Sinä yönä ja seuraavana päivänä kuume nousi 39,4 ja samalla minulla oli todella raju vatsatauti kouristeluineen. Kävin lääkärissä joka oli ihan vitsi. Seuraavana päivänä menin lääkäriin uudelleen ja kävin verikokeissa. Tulehdusarvot olivat 224. Lähdin ensiapuun. Siellä minua tutkittiin ja sörkittiin. Minut laitettiin heti eristyshuoneeseen ja lääkärit avaruuspuvussa kävivät katsomassa. Ilmeisesti ulkomailta tuotujen vatsatautien kanssa toimitaan yleisesti noin. Halusivat pitää minut yön sairaalassa kun nestetasapainoni oli järkyttävä. Sain suonensisäisesti nesteitä ja antibiootteja ja seuraavana päivänä pääsin iltapäivällä kotiin.
Mahatauti oli jo paranemassa kun pari päivää myöhemmin vasen pakarani alkoi kipuilla. Kipu yltyi niin pahaksi, että menin lääkäriin. Diagnoosina pehmytkudosrepeämä. Olen vesijuoksussa reväyttänyt sen n. kk sitten ja nyt se alkoi oireilemaan uudestaan ilmeisesti makaamisesta toipilaana. Sain buranaa. Samalla näytin selässä olevaa ihottumaa, kuulemma vyöruusu :) Se ei onneksi oireile eikä kipuile vaan menossa jo pois. En pärjännyt kotona pelkällä buranalla vaan seuraavana aamuna klo 5 lähdimme taas ensiapuun. 3 tuntia myöhemmin sain paljon vahvoja lääkkeitä mukaan ja pari piikkiä pakaraan. Tämä tapahtui siis eilen.
Kipu pakarassa on hallittavissa vahvoilla lääkkeillä. En pysty liikkumaan kunnolla ja tarvitsen mieheni apua koko ajan. Lääkkeiden kanssa pystyn toimimaan jotenkin, jopa laittamaan ruokaa! Bakteeriviljelykin tuli negatiivisena takaisin joten saan taas tehdä ruokaa kun tartuntavaaraa ei ole.
Jotenkin koko homma tuntuu ihan vitsiltä ja mustalta komedialta. Huumorilla olen yrittänyt suhtautua ja nauraa tälle ketjulle vaikka se välillä onkin vaikeaa. Sisulla ja hemmetinmoisella itsepäisyydellä pusken eteenpäin ja kuntoutan pakarani toimimintakuntoon taas vaikka henki menisi. Ei ole toipilaana olo minun juttuni ollenkaan.

Pientä kevyttä ja helppoa olen ehtinyt siis kokkaamaan, taboulleh-salaattia.


Taboulleh on Lähi-Idästä tuleva ihana raikas salaatti. Siinä on käytetty terveellistä bulgur-vehnää joka on erinomainen lähde sekä kuidulle että proteiinille. Lisäksi salaatissa on usein tomaattia, kurkkua, yrttejä. Salaattiin voi laittaa melkeinpä mitä vain. Aivan loistava lisuke grillattavan lihan kanssa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Taboullehia saa helposti kaupasta Al Fez:in pakkauksesta johon lisätään kuuma vesi ja tuoreet raaka-aineet. Se on valmiiksi maustettua ja erittäin hyvää! Taboullehissa on perinteisesti aina minttua ja persiljaa mausteena. Tässä pakkauksessa on kaikki joten se valmistuu nopeasti ja helposti makoisaksi salaatiksi.




Taboulleh-salaatti

1 pakkaus (150g) Al Fez Taboullehia
2,5 dl vettä
½ kurkku
200g tomaattia
100g fetaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sitruunanmehua


  • Kaada pakkauksen sisältö kulhoon ja kaada 2,5 dl kiehuvaa vettä päälle. Sekoita nopeasti hyvin ja peitä kulho esim. kelmulla ja anna tekeytyä 20 minuuttia.

  • Sekoita bulgur haarukalla (ei lusikalla!) ja kaada oliiviöljy ja sitruunan mehu sekaan. Anna jäähtyä.
  • Leikkaa kurkkua, tomaattia ja fetaa kuutioiksi. Sekoita ne jäähtyneeseen bulguriin.



Salaatti on todella raikas, hyvänmakuinen ja erilainen tarjottava. Söimme salaattia grillatun possun, kanan ja halloumin kanssa. Aivan loistava yhtälö!
Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tätä löytyy valmiina kaupasta ja on nopea valmistaa lisukkeeksi :)






6 kommenttia:

  1. Voi herranen aika, mikä tautiketju! Oikein pikaista paranemista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä :D Kiitos, pikku hiljaa tässä hiihtelen eteenpäin ja käyn 200 metrin lenkeillä kuntouttamassa pakaraani :)

      Poista
  2. Jopas olet ollut melkoisessa pyörityksessä. Huh. Pikaista paranemista! Ihanan kuuloinen salaatti, jota täytyy ehdottomasti koklata.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anu! Pyörityksessä todellakin ollaan oltu. Eilen meillä kävi kavereita grillaamassa, ensimmäinen kerta viikkoon kun näin muitakin ihmisiä kuin vain terveydenhuoltoon liittyviä tai omaa miestä. Teki hyvää :D

    VastaaPoista
  4. Hei tsemppiä! On sulla ollut siellä vaikka ja mitä. :O
    Mulla on selässä vanha revähdysvamma ja kun aloitin fysioterapian lankutusliikkeineen se pisti suojakrampin päälle niin pahasti että lähti koko jalasta tuntoaisti taipeesta varpaanpäähän eikä jalalla pystynyt kävelemäänkään. Viikko eteenpäin en varonut sitä eräs aamu vaan kumarsin ja kramppi räjäytti niin kovan kivun että nousin äkkiä ylös, lonkka klonksahti. En tiedä miten kävelin miehen luo eteiseen mutta sinne menin ja menetin tajuntani. Lanssilla sairaalaan ja pitkin päivää kipupiikkejä. Tästä on puoli vuotta ja edelleen sääri ja varpaat on vähän tunnottomat, hidasta on toipuminen!
    Tsemppiä sulle ja onnittelut syntymäpäivänäsi! Harmi kun et päässyt kesäjuhlille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on itseasiassa viime kesäisiä postauksia joten nämä vammat ovat ONNEKSI (!) takanapäin. Oli kyllä sellainen kesä etten muista siitä mitään. Tramal, Sirdalud, Panacod ja Burana oli mun parhaat ystävät viime kesänä. Edelleenkin pakaralihas välillä juimii jos treenaan esim. jalkaprässissä liian kovilla painoilla. Pelko siitä, että palataan takaisin viime kesään on muistissa ja siksi oonkin tosi varovainen.
      Kuullostaa todella hurjalta tuo sun tapahtumasi! Ihan uskomattomat kivut varmasti olleet. Paraneminen on hidasta, tiedän sen ja toivon, että sullakin helpottaa pian.
      Ja nuo synttärijutskat oli myös viime kesältä :D Mun synttärit on vasta ensi kuussa, mutta kiitos vaan, otan onnittelut vastaan joko myöhässä tai etukäteen :D
      Harmi tosissaan kun en päässyt kesäjuhliin. Mummun hautajaiset olivat tosiaan samana päivänä. Joskus siinä käy näin. Odotan kovasti muiden Blogirinkiläisten tapaamista!

      Poista