Blogimaailmassa pulled pork hampurilaiset / sandwichit ovat olleet tämän vuoden juttu. Tosi monet ovat tehneet pulled porkia eri muodossa ja olen innokkaasti seurannut erilaisia kokeiluja niistä. Ylikypsää riivittyä possunlihaa mausteisena hampurilaisessa = pulled pork
Minä en pidä sianlihasta. En ole syönyt possua n. 20 vuoteen koska en vain pidä siitä mausta. Joulukinkkuakaan en syö. Viime aikoina oma possunlihaninhoni on alkanut ärsyttämään minua ja olen pikku hiljaa ottanut tehtävääkseni siedättää itseni possunlihan makuun. Kesällä sain hyvää grillattua marinoitua possua. Siksi uskalsinkin nyt kokeilla tätä reseptiä. Sanotaanko, että joulukinkkuun on kuitenkinkin vielä paljon matkaa :)
Pulled pork on ihan äärettömän halpa ruoka. Kuten parhaat mestarikokit sanovatkin, hyvää kokkaustaito mitataan siinä mitä saa aikaan edullisista ruhonosista. Tämä resepti on niin idioottivarma, että minäkin siinä pärjäsin ja ihan varmasti kuka tahansa onnistuu. Tätä on vaikea sössiä :) Pulled porkiin tulee hitaasti kypsyvää possun lihaa. Itselläni oli 1,1 kg:n köntsä kassleria. Ostaessani köntsässä oli -50% tarra joten tuo liha maksoi 3,5€ ja ruokin siitä 5 aikuista. Aikaa tämä resepti vie, mutta monet osat voi tehdä etukäteen valmiiksi joten jos tarjoat tätä esim. juhlissa voit tehdä suurimmaksi osaksi kaikki valmiiksi etukäteen.
Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Aloita tekemällä kuivamauste-rub lihalle. Minulla oli:
2 tl suolaa
2 tl mustaapippuria myllystä
2 tl tulista savupaprikajauhetta
Barbeque-kastike
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
n. 1 dl tomaattipyrettä
2 dl vettä
3 dl punaviiniä
2 dl ruokokidesokeria
1 rkl Dijon sinappia
1 dl punaviiniviinietikkaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ - 1 chili paloiteltuna
2 rkl worcestershirekastiketta
Freesaa sipuli kattilassa öljyssä. Lisää kaikki muut aineet kattilaan ja anna porista pienellä lämmöllä n. 45min - tunti. Tarkkaile kastikkeen koostumusta. Jos kastike näyttää liian paksulta, lisäile vettä tai viiniä tarpeen mukaan.
Kastike keittelyn alkuvaiheessa
Valmis kastike
Possua n. 1 kg.
Hiero kuivamausteseos kuivatun lihan pintaan ja laita jääkaappiin maustumana vuorokaudeksi.
Seuraavana päivänä ota liha tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kaada barbeque-kastiketta (yllä ohje) possun päälle ja laita 120 asteiseen uuniin n. 4 tunniksi. Possun voi antaa rauhassa paistua, sitä ei tarvitse vahtia eikä kytätä.
Kun possu on paistunut ota se pois uunista ja anna levähtää n. 30min.
Sen jälkeen revi kahdella haarukalla possun liha suikaleiksi. Liha on niin kypsää, että se irtoaa ja lohkeilee todella helposti.
Sekoita lisää bbq-kastiketta lihan joukkoon ja ennen tarjoamista lämmitä seos uunissa.
Suosittelen tekemään ihanaa raikasta coleslaw salaattia hampurilaiseen.
Coleslaw
puolikas keskikokoisesta kaalista
2 porkkanaa
Kastike coleslawiin:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
3 tl valkoviinietikkaa
1 rkl dijon - kokojyväsinappia
ripaus suolaa
1 tl sokeria
Leikkaa kaali ja porkkanat ohueiksi suikaleiksi. Tee kastike ja sekoita kaalin ja porkkanan joukkoon. Salaatti kannattaa tehdä edellisenä päivänä jotta maut ovat syventyneet ja kaali ja porkkana oleentunut hieman.
Hampurilaisten kanssa sopii itsetehty valkosipulimajoneesi äärettömän hyvin. Ohjeeni majoneesiin löytyy täältä
Hampurilaisen kasaaminen:
Paahda hampurilaissämpylät (leivänpaahdin on loistava pieniin määriin, isoihin määriin käytä uunia)
Laita molempiin sämpylään reilusti valkosipulimajoneesia
Laita paljon pulled porkia
Possun päälle iso kasa coleslawia
Hattu päälle ja hampurilainen ääntä kohden.
Taju lähtee. Niin hyvää. Pakko saada lisää.
Meillä jokainen aikuinen söi 2-3 tällaista hampurilaista. Ne olivat NIIN hyviä. Ehdottomasti (by far!!!) paras hampurilainen ikinä. Muutkin ruokailijat olivat samaa mieltä vaikka iso osa meistä inhosi niin sianlihaa kuin barbeque-kastiketta. Jotain pyhää on siis tuossa majoneesin, possun ja coleslawin liitossa kun se maistuu niin taivaalliselta.
Jos itse pitäisi rankata tekemiäni ohjeita tässä blogissa, tämä olisi niistä ykkönen. Suosittelen kaikille!
On se herkkua! :) "Onneks" valmistus vie sen verran paljon aikaa, ettei tuu liian usein tehtyä. Liian hyvää <3 :D
VastaaPoistaPakko kokeilla ja ei voi olla kuivaa lihaa! Sä vedät niin hyvin!
VastaaPoistaTänks! On kyllä super hyvää. Saa nähdä kuinka usein sitä tuleekaan jatkossa tehtyä. Todennäköisesti "liian" usein :D nam!
VastaaPoistaPakko kokkeilla kyllä tätä :) Onko bbq-kastike bbq-katiketta ollenkaan jos jättää ton chilin ja worcestershirekastikkeen pois? :/
VastaaPoistaVarmasti on :) Jos jää pois niin uskoisin olevan edelleenkin bbq-kastiketta. Ja suosittelen kokeilemaan, on liian hyvää tosiaan :) Tänään meillä askarrellaan pulled porkin jämistä pizza. Siitä lisää lähipäivinä blogissa!
Poistatää lähtee maanantaina kokeiluun, ku alkaa joululoma ja aikaa tehä :P kuola valuu jo valmiiksi!
VastaaPoistaSuosittelen :) joululoma ei voi paremmin alkaa! Olisi kiva kuulla miten kokkailut meni ja tuliko hyvää. Tsempit kokkailuun! :)
Poistatästä tuli niin mahdottoman hyvää!! oli oikein helppo tehdä ja tuo bbq-kastike oli todella hyvää. Mieheni, joka ei pidä savunmausta eikä kauheesti tuon kaltaisista kastikkeista tykästyi tähän kastikkeeseen. Käytin porsaan kasleria tätä tehdessäni. Ainut ongelma oli se , että miten malttaa antaa olla tarpeeks kauan uunissa ku kuola valui koko ajan :D suosittelen lämpimästi muillekin ohjetta!
VastaaPoistaOlipa kiva kuulla, että tämä herkku osui ja upposi teidänkin taloudessa :) nopea ruokahan tämä ei valitettavasti ole, mutta kuten Guiness olienkin mainoksessa aikanaan sanottiin Good things come to those who wait :)
PoistaJos ei haittaa niin olen jakanut tätä ohjetta kavereilleni, kun he ovat kysyneet ohjetta. pitänee lähtiä kauppaan ostamaan lisää kasleria...
PoistaSaa jakaa :)
PoistaTänään löysin blogisi, kun etsin pulled pork burgeriin täytteitä. Possun kanssa aion huomenna vähän oikaista ja kokeilla Tulipin puolivalmista (kun tuli se jo ostettua), mutta pakko oli vielä illan viimeisinä tunteina alkaa majoneesin ja coleslawn tekoon ohjeidesi mukaan. Maistui jo heti mielettömän hyvältä molemmat - miten sitä malttaa huomiseen odottaakaan! Hyviä muitakin ohjeita sulla, kiitos siis ihanasta blogista ja hukassa olleen kokkausintoni uudelleen herättämisestä! Huomenna lähtee valmistukseen muuten myös sitruunakakku!
VastaaPoistaKiva on löysit blogiini, toivottavasti löytyy muitakin sinua mielyttäviä ohjeita :) Ja kiitos paljon kauniista sanoistasi <3 Pulled Pork on ihanaa ja niin on coleslawkin. Sopii mielestäni kuin nenä päähän pulled porkin kanssa, tuo tarvittavaa raikkautta ja hapokkuutta mukana. Valkosipulimajoneesi nyt sopiikin jokapaikkaan ;)
PoistaToivottavasti sitruunakakkukin maistuu sinulle. Oikein ihanaa Uutta Vuotta!
Pitää joskus kokeilla. Vaikuttaa hyvältä reseptiltä.
VastaaPoistaSuosittelen lämpimästi. Koukkuun jäämisen riski on kyllä suuri tämän kanssa, on sen verran maukasta! :)
PoistaOijoi.. :p~~ Näytti olevan porsaan etuselkä/lapa tarjouksessa huomenna 2,99 e/kg. Oliskohan pulled porkin aika joku päivä siis!? Kuola valuu varmaan tästä hetkestä siihen saakka, että on nyhtöpossua maha täynnä. Hyvän näköinen ohje kyllä! Varsinkin tuo kastike vaikuttaa sellaiselta, että kokeiluun menee piakkoin.
VastaaPoistaOho! Missä oli tarjouksessa? :) Haen itsekin heti kun tuolla hintaa saa. Olen haaveillut taas pulled porkista ja sitä pitääkin tehdä mahdollisimman pian. Suosittelen koko kokonaisuutta ohjeestani. Mausteisen possun, coleslawin ja valkosipulimajoneesin liitossa on jotain pyhää. Uskomattoman hyvää! Ja kastike on huippua, voisin juoda sitä suoraan pullosta :D
VastaaPoistaOulusta asti joutuisit tarjouslihaa hakemaan eräästä tietystä K-supermarketista, joten ei ehkä maksa vaivaa :D Ajattelin laittaa possun mausteseokseen mukaan fariinisokeria. Viimeksikin näin tein ja hyvää tuli! Tällä kertaa olisi tarkoitus syödä pulled porkia lisukkeineen tortillaversiona.
VastaaPoistaHeippa! Onko siis niin että bbq-kastikkeenkin voi tehdä etukäteen? :)
VastaaPoistaVoit hyvin tehdä kastikkeen etukäteen. Tee vaikka iso annos ja pakasta osa niin on aina saatavilla :)
PoistaHei! Mitä nestettä voisi käyttää tuon punaviinin tilalla?
VastaaPoistaSuosittelen ehdottomasti punaviinin käyttämistä jollei syynä ole uskonnollinen vakaumus tmv. Punaviini ei maistu kastikkeessa samalta kuin lasissa vaan tuo kastikkeelle omaleimaisen maun. Voit toki käyttää esim kokista, mutta silloin kastike on huomattavasti makeampaa. Kana/kasvislientä en suosittele, vesi on liian valju. Omenamehua/siideriä saattaisin harkita punkun korvaamiseen mutta lähtisin kyllä siitä, että punkkua et voi korvata oikein millään :)
PoistaKiitos ohjeesta :) niin hyväääää, et voi mahoton :) t: nimimerkki ähkynä soffalla :p
VastaaPoistaKiitos kommentista ja tosi kiva kuulla, että maistui :) joskus ähky on tosi okei ;)
PoistaMoikka, Meillä nyt noin tunti ja vartti kiehunut tuo bbq kastike ja vieläkin melkoisen notkeaa. Jämähtääkö jäähtyessä vai vieläkö keitellään?
PoistaTeitkö tasan ohjeiden mukaan? Jos teit niin odottele vielä vartti ja nosta lämpötilaa reilusti. Sekoittele koko ajan, ettei pala pohjaan.
PoistaHuomenna tätä olisi tarkoitus kokeilla, on kyllä niin hyvän näköistä ettei millään malttaisi odottaa :)
VastaaPoistaKerrohan Jani miten onnistui ja maistuiko pulled pork :) On kyllä todella hyvää ja kaiken sen vaivan väärti!
PoistaPulled pork onnistui loistavasti ja oli erittäin maukasta. En muista milloin viimeksi olisin syönyt ihan ähkyksi asti mutta tätä ei voinut vastustaa :). Tälle viikonlopuksi olisi uusi satsi valmistumassa.
PoistaErittäin hyvin kiteytetty, tätä herkkua tulee AINA syötyä ähkyksi asti :) meilläkin pitkästä aikaan tänään pulled pork hampurilaisia koko setillä. Nam!!
PoistaKiitos ihan mielettömän paljon tästä barbeque-kastikkeen reseptistä! Tein just pulled chicken -hampurilaisia tällä kastikkeella ja olen vieläkin ihan onnesta soikeana. :)
VastaaPoistaNo hienoa, että maistui! Minäkin oon tehnyt pulled kanaa tuosta ja on ihanaa tällä kastikkeella :)
PoistaJa taas piti tulla "pöllimään" tuo BBQkastikkeen ohje kun meinasin siinä ribsit marinoida ja grillata :)
VastaaPoistammmm ribsejä! Toimii varmasti tällä kastikkeella nekin :)
Poistaparas soossi,mitä olen syönnyt.ja toimii ripsien kans täydellisesti.kiitos ohjeesta
VastaaPoistaKiitos ja aamen :)
PoistaTällä viikolla löysin blogisi ja eilen tuli tehtyä näitä burgereita. Tuli aivan julmetun hyviä. Kiitos mahtavasta resptistä :D.
VastaaPoistaKiva kun kävit jättämässä kommenttia :) ja mukava kuulla, että burgerit maistuivat. Ovat kyllä hyviä pakko sanoa itsekin. Toivottavasti löytyy paljon muuta maukasta kokattavaa blogin uumenista!
PoistaHitsi kun ois herkullisen kuulosta mutta mulla tökkii tuo sinappi ja punaviinietikka. mitenkähän onnistus ilman niitä :D
VastaaPoistaSinapin voit ihan vaan jättää pois. Etikkaa kyllä tarvitaan, vaihda punaviinietikka johonkin toiseen etikkaan mikä ei töki niin lujaa :) suosittelen kyllä reseptiä sellaisenaan. On ihan paras mahdollinen BBQ-kastike!
VastaaPoista