maanantai 15. syyskuuta 2014

Gluteeniton suolainen piirakkapohja ja halloumi-chorizotäytte

Suolaiset piirakat taitavat olla bravuurini. Niitä tulee tehtyä usein ja niitä minulta tilataankin aika paljon. Suolaiset piirakat ovat myös blogini suosituimpien reseptien kärkipäässä. Erityisesti suolaista piirakkapohjaani Googletetaan paljon ja se on todella suosittu. Omasta mielestäni se onkin paras mahdollinen piirakkapohja suolaisiin piirakoihin. Salaisuuteni on oikea voi. En ole kovan rasvan ystävä ja suosinkin pehmeitä kasvirasvoja arjessa, mutta leivonnassa voi on aivan ehdoton. Voi antaa hyvän makun, rapeuden ja koostumuksen. Minä myös pikapakastan pohjan vuoassa sillä välin kun uuni kuumenee. Tämä estää pohjien valumisen esipaistossa. Tämän niksin olen bongannut Australian Masterchefistä.

Kaveri oli tulossa kylään jolla raskausajan diabetes painaa päälle. Toiveena oli mahdollisimman vähän vehnää ja mielummin suolaista kuin makeaa. Suolaista piirakkaa siis päätin tehdä ja ajattelin kokeilla tehdä gluteenittoman version. Kaapissa oli Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta josta piirakan tein. Tein täysin samalla ohjeella kuin muutkin piirakat ja täytyy sanoa, että se toimi hyvin! Toki gluteeniton on aina murenevampi kuin vehnästä tehty, mutta maku oli kohdillaan!

Käyhän liittymässä Ruokasurffauksen mukavaan Facebook-ryhmään. Siellä jutellaan ruoasta ja ruoanlaitosta kanssakokkaajien kanssa, jaetaan ohjeita ja kuvia. Saat myös uusimmat reseptini uutisvirtaasi. Ryhmään pääset tästä




Gluteeniton piirakkapohja (24cm piirakkavuokaan)

150g voita (ei margariinia vaan voita)
3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
½ tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
2 tl psylliumia + 1/2 dl vettä



  • Voit tehdä piirakkapohjan joko käsin tai koneessa. Käsin tekemiseen saat ohjeet tästä
  • Itse olen siirtynyt tekemään piirakkapohjat monitoimikoneella. Tulee helposti ja nopeasti. 
  • Laita psyllium turpoamaan veteen pakkauksen ohjeen mukaisesti. Siirä tulee "limainen klöntti" joks kuuluu asiaan. Psylliumin lisääminen taikinaan lisää sitkoa joka muuten puuttuu gluteenittomista jauhoista ja vähentää murenevuutta. Kannattaa lisätä psylliumia ehdottomasti! Sitä löytyy marketeista leivontahyllyiltä pienestä purkista. 
  • Laita kuutioitu kylmä voi, jauhot ja suola koneeseen ja anna koneen hoitaa homma. Seoksesta tulee murumaista.
  • Lisää kylmä vesi ja anna koneen käydä edelleen. Taikina alkaa muodostua ja siitä tulee yhtänäinen taikinaklöntti. Älä käytä konetta liikaa ettei taikinaan ala muodostua sitkoa.
  • Levitä taikina kostein sormin piirakkavuokaan.

  • Laita taikina piirakkavuoassa pakkaseen ja laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Kun uuni on kuuma ota jäinen piirakkavuoka pois pakkasesta ja esipaista uunin alatasolla 10 minuuttia.



Halloumi-chorizotäyte

200g chorizomakkaraa
100g Filos halloumia
2 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
150g voimakasta juustoraastetta (esim. Emmental)
mustaapippuria
kirsikkatomaatteja / miniluumitomaatteja


  • Paista halloumi pannulla kauniin kullan ruskeaksi. Anna jäähtä. Leikkaa sen jälkeen kuutikoiksi.


  • Leikka chorizo samankokoisiksi kuutioiksi kuin halloumi.


  • Riko munat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. 
  • Lisää sekaan kerma ja juustoraaste. Mausta mustallapippurilla. Suolaa ei tarvita koska sekä halloumi että chorizo ovat hyvin voimakassuolaisia.
  • Lisää lopussa halloumi ja chorizo seokseen.
  • Kun pohja on esipaistettu kaada täyte sen päälle.
  • Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi ja asettele piirakan päälle.

  • Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alaosasaa n. 20-30 minuuttia. Tarkkaile piirakan pintaa. Jos se alkaa tummua liikaa laita leivinpaperi päälle.


Anna piirakan levätä hetki ennen tarjoilua. Omasta mielestäni piirakka on parhaimmillaan huomeenlämpöisenä. Jäin miettimään jälkiviisaana, että psylliumiahan olisi voinut hieman kokeilla lisätä taikinaan. Olisi voinut vähentää tuota murenevuutta hieman. Ensi kerralla kokeilen ja raportoin toimiko :)





10 kommenttia:

  1. Ihanat täytteet tuossa piirakassa ja näyttää tosiaan tuo gluteeniton pohjakin oikein onnistuneelta. Kokeilin joskus tehdä gluteenittoman piirakkapohjan mantelijauhoista, mutta siitä tuli kyllä tosi mureneva (maku silti ihan jees).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi mielenkiintoista tietää auttaisiko psyllium tuossa murevuudessa. Maut tuossa ovat kohdillaan kyllä. Ehkä spelttijauhoja voisi myös kokeilla ensi kerralla. Kyllä kokkaaminen ja kokeilu on kivaa! :)

      Poista
    2. Heips. Ihanat täytteet sulla. (: Vinkiksi, että keliaakikot ei spelttijauhoja voi käyttää, kun se on vain yksi vehnän eri "muodoista" ja näin ollen sisältää gluteenia. (:

      Poista
    3. Kiitos tiedosta! Hyvä tietää, olen ollut väärässä luulossa siis :)

      Poista
  2. Tin piirakan tänään. käytin gluteenittomassa jauhoissa 1tl psylliumia. Toimii, ei ollut murneva. Kannattaa kokeilla

    VastaaPoista
  3. Surkea ohje pohjalle. Pakastuksesta huolimatta reunat valahtivat pohjalle parissa minuutissa. En suosittele kenellekään.

    VastaaPoista
  4. Mä tein tuplataikinan uunipelille ja se meni kyllä aivan pilalle. Ehkä ne suhteet ei isoon taikinaan jostain syystä päteny? Reunoista ei ollu mitää tietoo sen 10min jälkeen ja pohja oli kupliva mössö. Tähän ei pitempi paistoaika auttanu vaan raa'aksi jäi, roskiin meni!

    VastaaPoista
  5. Voi ei! Ompa tosi harmillista :( Itselleni gluteenittoman leivonnan maailma on turhan outo jotta osaisin antaa tarpeeksi pätevän vastauksen tuohon. Kemiallista reaktiotahan se on jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mutta hyvä kun kerroit, tiedän tuonkin jatkossa.

    VastaaPoista