tiistai 20. lokakuuta 2015

Kreikkalainen kasvisvoileipäkakku

Voileipäkakut ovat jotenkin niin vanhanaikaisia, mutta silti kuitenkin aina muodissa. Nykyään tehdään moderneja voikkareita nykyaikaisemmilla mauilla. Ne perinteiset majoneesi, italiansalaatti, kinkkuhässäkät ovat niin nähty ja rehellisesti sanoen eivät maistu minulle ollenkaan. Tuoreimmilla mauilla täyteyt voikkarit ovat kyllä suurta herkkuani. Voileipäkakut ovat kyllä tuhtia tavaraa, mutta eipä niitä tule syötyä kuin kerran pari vuodessa maksimissaan ja silloin voi hyvällä omallatunnolla syödä isommankin (puoli kakkua) palan :)

Reseptiikkaa katselin Pullahiireltä mutta toki mukailin reseptiä kuten aina. Tässä kakussa maistuu kreikan ihanat maut kuten tsatsiki, feta, aurinkokuivatut tomaatit ym...





Kreikkalainen kasvisvoileipäkakku (n. 25-30 hengelle)

1kg täysjyvä paahtoleipää

täyte 1:

300g yrttituorejuustoa
200g creme fraichea
100g aurinkokuivattua tomaattia
0,5 dl hienonnettua purjoa
250g fetaa
½ punainen paprika pieneksi hienonnettuna
mustaapippuria myllystä

täyte 2:
300g maustamatonta tuorejuustoa
200g creme fraichea
½-1 yksikyntinen valkosipuli raastettuna
1 kurkku
0,5 tl suolaa
mustaapippuria myllystä

kostutus:
3 dl laihaa kasvislinetä tai sitruunalla maustettua vettä

kuorrutus ja koristelu:
1 dl vispikermaa
200g maustamatonta (tai yrtti) tuorejuustoa (tai sekoitus)
fetaa, rucolaa, pikkutomaatteja


  • Valmista täyte 1 sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Murusta feta sekaan ja mausta mustallapippurilla
  • Valmista täyte 2 raastamalla kurkku ensin. Laita raastettu kurkku keittiöpyyhkeen sisään ja purista voimakkaasti kaikki neste kurkusta pois.
  • Yhdistä kaikki täyte 2 aineet kesken ja sekoita hyvin.
  • Vuoraa 28cm vuoka tuorekelmulla siten, että se onreilusti laidoilta yli.
  • Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja asettele pohjalle siten, että pohja täyttyy kokonaan. Tässä saa tehdä palapeliä ja leikata sopivan kokoisia paloja
  • Kostuta
  • Levitä puolet täyte 1:stä leipien päälle . Lado sen päälle taas uusi leipäkerros ja kostuta. 
  • Laita seuraavaksi puolet täyte 2:sta ja sen jälkeen leivät. 
  • Seuraavaksi täyte1 + leivät jonka jälkeen täyte 2 ja leivät.
  • Kun kokoat kakkua paina käsillä voimakkaasti alas aina välillä, jotta kakusta tulee tiivis.
  • Kun olet koonnut kakun nosta kelmut reunoilta päälle siten, että se peittää koko kakun.
  • Laita kakku jääkaappiin ja aseta painoja päälle esim maitotölkkejä koko kakun alueelta.
  • Anna kakun olla jääkaapissa seuraavaan päivään.
  • Kumoa kakku seuraavana päivänä tarjoiluastialle ja ota kelmut pois


  • Vatkaa kerma ja lisää tuorejuusto sekaan.
  • Levitä kuorrute kakun päälle tasaisesti.
  • Koristele haluamallasi tavalla

Tämä oli niin herkkua! Eipä jäänyt kaipaamaan lihaa ollenkaan, sen verran tuhdit maut olivat. Tsatsiki on aina hyvää ja toimii missä vain, myös tässä kakussa. Tämä maistuu varmasti kaikille, jollei nyt satu inhoamaan valkosipulia :) Anoppini sanoi, että tämä oli parasta voileipäkakkua mitä on ikinä maistanut. Se on aika hyvin se :)




2 kommenttia:

  1. Ai nami! En ole tehnyt ikuna voileipäkakkua. Ne vaikuttaa niin työläiltä. Ehkä nyt uskaltaisin ;) Toi Lappi-kakkukin näyttää hyvältä.
    t. Nelliina

    VastaaPoista