perjantai 9. lokakuuta 2015

Valkosipulinen naudanlihapata

Olen ollut flunssainen tämän viikon. Nenä vuotaa ja kurkku ollut kipeä. Olo myöskin vetämätön ja lihaksia särkee. Perus syysflunssa. Lähipiirissä kaikki sairastanut sen jo ja itse olen välttynyt melko pitkään siltä. Sieltä se kuitenkin tuli ja silloin tarvitaan lääkettä. Luonnon omat lääkkeet ovat erinomaisia kuten hunaja, sitruuna ja valkosipuli. Valkosipuli tappaa talossa ja puutarhassa, virukset ja bakteerit saa kyytiä.

Tuolla ajatuksella lähdinkin tekemään tätä naudanlihapataa joka on oikeasti valkosipulinen. Nyt ei puhuta kevyestä vaan reilusta valkosipulista. Jos pidät valkosipulista tulet myös pitämään tästä ruoasta. Valkosipulia on sen verran, että varmasti on jotain terveydellisiä vaikutuksia ja makua rutkasti. Pidän reiluista vahvoista mauista ja tämä ruoka on juurikin sitä. Iso nam! Lihapadat ovat muutenkin loistavaa syysruokaa. Tarpeeksi lämmintä ja tuhtia ja ruoka valmistuu itsekseen uunissa. My kind of cooking! Kuuntelin samalla Andrea Bocellia ja olin niin syksyn ihanissa tunnelmissa. Täydellistä.



Valkosipulinen naudanlihapata

500g naudan sisäpaistia
2 sipulia
4 yksikyntistä valkosipulia (isoja)
1 Knorr fond du chef beef
2 rkl soijakastiketta
2 tl hunajaa
1 rkl Worcestershire-kastiketta
reilusti mustaapippuria myllystä
1 tl savupaprikajauhetta
7 dl vettä
2 dl ruokakermaa
150g valkosipulituorejuustoa
250g tuoreita herkkusieniä


  • Ota liha puolta tuntia ennen huoneenlämpöön.
  • Leikkaa liha n. 2cm x 2 cm kuutioiksi.

  • Ruskista liha voissa tai öljyssä  useassa erässä pannulla. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Laita liha pataan.
  • Leikkaa valkosipuli krouvisti melko isoiksi paloiksi ja laita pataan.

  • Leikkaa sipuli saa jäädä isohkoiksi
  • Kuumenna öljyä samalla pannulla missä olet paistanut lihat. Lisää sipulit pannulle ja ruskista niitä hetki. 
  • Lisää sekaan n. 2dl vettä ja fondikuutio. Raaputa paistinlastalla kaikki maut mukaan pannulla. Anna veden kiehahtaa ja lisää siihen Worcestershire-kastike, soija, savupaprika, reilusti mustaapippuria myllystä ja hunaja.

  • Kaada liemi pataan ja lisää loput 5dl vettä perään.

  • Laita pataan kansi päälle ja 200 asteiseen uuniin n. tunniksi.
  • Tunnin jälkeen lisää pataan 2 dl kermaa ja herkkusienet jotka voit leikata pienemmiksi
  • Anna padan olla vielä tunnin verran uunissa. Ota pois ja sekoita valkosipulituorejuusto.
  • Laita vielä uuniin 5 minuutiksi.
  • Voit valmistaa padan etukäteen jo valmiiksi esim. edellisenä päivänä. Kaikki pataruoat paranevat ajanmittaan kun maut syvenevät.


Tämä oli todella hyvää ja ihanan lämmittävää. Ihan parasta lohturuokaa keitettyjen perunoiden kanssa! Tällä ruoalla aion tappaa flunssan :)
PS. Flunssa lähti! jee :)



4 kommenttia:

  1. Tää oli tosi hyvää! Valmistin haudutuspadassa, lisäsin herkkusienet jo alkuvaiheessa pataan. Kypsensin n. 5 tuntia ja tuorejuuston laitoin n. puoli tuntia ennen valmistumista. Perunamuusia, salaattia ja puolukkahilloa (itse tehtyä) lisäkkeenä. Nam! Kiitos reseptistä, tätä teen toistekin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kävit jättämässä viestin! Mukava kuulla, että pidit ruoasta. Pitkään haudutetuissa ruoissa on sitä jotain. Hyvät lisukkeet sinulla ollut, nam nam :)

      Poista