Ihan ensimmäiseksi tein hampurilaisiin sämpylät.
7-8 kpl isoja hampurilaissämpylöitä
2 dl lämmintä vettä
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
8 dl erikoisvehnäjauhoja ( itse käytin puolet sämpyläjauhoja)
2 tl suolaa
40g huoneenlämpöistä voita
2 kananmunaa
Lämmitä vesi ja maito 42 asteiseksi ja lisää sekaan hiiva ja sokeri. Anna hiivan tehdä työnsä ja jätä seisomaan noin 15 minuutiksi.
Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään.
Lisää kuiviin sekä hiivaneste että kananmunat.
Vaivaa taikinaa kunnes se on sileää ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää tarvitatessa jauhoja. Minulla taisi mennä n. desi lisää jauhoja taikinaan.
Jätä taikina nousemaan 1-2 tunniksi lämpimään paikkaan. Kylppärin lattialämmitys toimi meillä hyvin :)
Ensimmäisen kohotuksen jälkeen muotoile taikinasta palloja. Taikina on melko löysää edelleenkin ja muotoilu on vaikeaa ilman kostutettuja käsiä.
Laita muotoillut sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kohota jälleen lämpimässä 1-2h.
Kohotuksen jälkeen voit laittaa pinnalle seesaminsiemeniä jos haluat. Minulla ei niitä ollut joten jäi pois.
Heitä uunin pohjalle pari ruokalusikallista vettä (tulee mukavan rapea pinta sämpylöihin) ja paista sämpylöitä 200 asteessa 10-15 minuuttia.
Anna sämpylöiden jäähtyä ennen hampurilaisten kokoamista.
Itsetehty valkosipulimajoneesi
Meille ei enää osteta majoneesia kun sen tekeminen on näköjään näin helppoa ja hyvää! En ollut ennen tehnyt majoa itse, mutta varmasti teen uudestaankin ja useasti.
3-4 murskattua / raastettua valkosipulinkynttä
2 tl sitruunanmehua
1 kananmuna
2 dl rypsiöljyä
ripaus suolaa
Tärkeää on nostaa kaikki aineet huoneen lämpöön ajoissa.
Laita kaikki aineet esim. korkeaan lasiseen kannuun.
Laita sauvasekoitin kannun pohjalle ja suristele menemään. Majoneesi valmistuu aivan sekunneissa. On niin hienoa katsoa tuota kemiallista reaktiota mitä siinä tapahtuu silmien edessä kun majoneesi valmistuu ihanaksi valkoiseksi mössöksi. Nosta jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Tämä oli parasta majoneesia mitä olen ikinä syönyt. Ja olen syönyt paljon aiolia ympäri maailman. Oon edelleenkin aivan liekeissä tästä :)
Tässä ohjeeni toisella tavalla valmistettuun valkosipulimajoneesiin.
Maissihiutale-kanaa
Jenkeissä olen useasti syönyt ihanaa Southern fried chickeniä joka on vaan niin hyvää. Halusin kokeilla jotain samaa rapeaa mutta hieman terveellisempää versiota kotona. Päätin tehdä perinteisistä cornflakeista kuorrutuksen kanalle ja paistaa ne uunissa.
Minulla oli ohutleikkeitä joista tein nämä.
3 kpl kanan ohutleikkeitä
1 kananmuna
3 dl maissihiutaleita
1 rkl öljyä
mausteita oman maun mukaan (minulla oli suolaa, pippuria ja espanjalaista savupaprikaa)
Riko kananmuna yhdelle lautaselle.
Huhmareessa pieni maissihiutaleet pienemmiksi ja sekoita mausteet ja öljy mukaan. Kaada toiselle lautaselle.
Kuivaa kananfileet ja kasta ensin munaseokseen jonka jälkeen maissihiutaleseokseen. Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Toista kaikkien fileiden kohdalla sama
Paista 200 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia kunnes kypsiä
Tämä kana oli todella hyvän makuista!!
Sitten vain hamppua kokoamaan.
Laitoin sämpylän pohjalle reilusti valkosipulimajoneesia. Sen päälle pieneksi leikattua jäävuorisalaattia, pari viipaletta tomaattia ja valkosipulisuolakurkkuja.
Seuraavaksi kana päälle.
Sämpylän päälliseen laitoin vielä valkosipulimajoneesia.
Todella todella hyvä hampurilainen. Ja kaikki nämä elementit toimivat yksinäänkin. Majoneesia voi käyttää muulloinkin ja hampurilaisiin. Maissihiutale-kanaa voi tehdä ilman että sitä hampurilaiseen laittaisikaan.
Hyvä päivä, hyvä ruoka!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti