sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Vadelma-vanilja juustokakku

Kaverini sai tytön kuukausi sitten. Samainen kaveri jonka babyshowereita juhlittiin meillä yllätyksenä hänelle ja josta tosiaan tein blogiinkin postauksen. Nyt olemme yhdessä miettineet tarjottavia ristiäisiin ja pinkki olisi tietysti päivän sana. Aika paljon kaikkea pinkkiä tulee ja yksi niistä on myös vadelmainen vanilja-juustokakku. Mielestäni tämä tosin on enemmänkin juustomoussekakku joten hieman vielä tulen reseptiä viilaamaan, jotta saan tiiviimmän juustokakun pikkutypyn ristiäisiin.Ohje tähän kakkuun löytyi Hyppysellinen Sokeria-blogista. Hieman muokkasin ohjetta. Kakusta tulee tosiaan hyvin kevyt ja ei kovin tiivis juustokakku. Tämäkin on aivan ihana ja tosi hyvänmakuinen.



Tein koekierroksen kakusta. Meitä oli syömässä 4 aikuista ja 3 lasta. Kaikki tykkäsivät tästä tosi paljon. 3v poikakin huudahti kakun nähdessään "ompa herkullisen näköinen kakku! Tykkään siitä varmasti ja haluan sitä nyt heti" <3 No tykkäsihän tuo ja sai sitä myös heti.

Tein itse tämän 18cm irtopohjavuokaan ja huomasin, että täytettä tuli aivan liian paljon. Pyöräytin leivinpaperia ympyrän vuoan reuvuksille tuomaan lisää korkeutta kakkuun. Alkuperäinen kakku onkin mitoitettu varmasti 24-26cm irtopohjavuokaan. Minua niin ärsyttää kun joissain ohjeissa ei lue minkäkokoiseen vuokaan kakku sopii ja sitten tulee tehtyä virhearvioita joskus. Itse pyrin aina kirjoittamaan millaista vuokaa käytin, on lukijoidenkin helpomoaa lähteä toistamaan reseptiä. Eikö? Joten tässä tilanteessa teenkin niin, että laitan alkuperäisen ohjeen tähän ja suosittelen tekemään kakun 24-26cm irtopohjavuokaan niin tulee sopivamman kokoinen eikä tarvitse kikkailla leivinpaperikorotuksilla. Oma kakkuni kuvassa on siis pienempi kuin mitä tällä ohjeella tulee. Jos haluat tehdä pienemmän, puolita määrät :)

Huom! Suosittelen tekemään kakun edellisenä päivänä, jotta kakku ehtii hyytymään hyvin ja maut asettumaan.



Vadelma-vanilja juustokakku

Pohja:
200g Digestivekeksejä
70g voita/margariinia

Täyte:
2 dl Flora Vispiä
400g maustamatonta tuorejuustoa (mulla meni mascarponea)
1 prk Valion vanilja makurahkaa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
n. 1 dl sokeria
5 liivatelehteä
tilkka vettä

Pinta:
400g vadelmia
2 dl vadelman makuista mehua (esim. vadelma trippi)
4 liivatelehteä
(sokeria jos haluat lisätä)



  • Aloita pohjasta. Murskaa keksit joko yleiskoneessa, tai sitten hauskemmin laittamalla ne kahteen päällekkäiseen pakastepussiin ja mäiskimällä kaulimella keksit muruiksi.
  • Sulata voi mikrossa.
  • Laita keksimurut kulhoon ja kaada voisula päälle. Sekoita hyvin esim haarukalla.
  • Kaada pohjan aineet irtopohjavuokaan ja painele sormin se tiiviisti ja tasaisesti pohjaan kiinni.
  • Laita jääkaappiin kylmettymään.



  • Vatkaa toisessa kulhossa Flora vispi ja toisessa kulhossa vaahtoutuva vaniljakastike.
  • Kun molemmat on vatkattu yhdistä ne.
  • Lisää sekaan tuorejuusto, rahka ja sokeri. Vatkaa sähkövatkimella hyvin sekaisin jotta koostumuksesta tulee tasainen ja kiiltävä.
  • Liota liivatelehtiä 5-10 min kylmässä vedessä. Ota ne pois ja purista vesi hyvin pois.
  • Lämmitä pieni tilkka vettä (20ml) ja laita liotetut liivatelehdet vesi tilkkaan. Ne liukenevat siihen hyvin. Sekoita seos hyvin lusikalla.
  • Kaada liivateneste täytteeseen ja sekoita todella hyvin sekaisin. On tärkeää sekoittaa liivateneste tasaisesti koska muuten lopputulos on paakkuinen ja rakeinen.
  • Kaada täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi hyytymään ennen kuin teet pintahyydykkeen.



  • Kun täyte on ollut muutaman tunnin jääkaapissa hyytymässä (kokeile sormella onko pinta ainakin hyytynyt) voit tehdä kiilteen päälle.
  • Kaada vadelmat kattilaan ja kuumenna niitä hetki siinä.Alkuperäisessä ohjeessa vadelmia ei käytetty kokonaan, mutta itse halusin ehdottomasti tähän kokonaisia marjoja. Jos et halua kokonaisia marjoja kiilteeseen, siivilöi ne kuumentamisen jälkeen ja ota talteen vain vadelmista tuleva mehu.
  • Kaada vadelmien sekaan 2 dl vadelman makuista mehua.
  • Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan 5-10 minuutiksi. 
  • Sen jälkeen tee sama kuin täytteessä liivatteiden kanssa ja sekoita todella hyvin vadelmanesteeseen se.
  • Kaada kiilteen neste ja vadelmat varovasta pinnalle ettei paineella tuleva neste riko kakun hyytynyttä pintaa.
  • Hyydytä kakkua jääkaapissa seuraavaan päivään.


Tämä kakku oli tosi hyvää! Kaikki maut sopivat yhteen. Pohjasta tulee ihanaa pientä suolaisuutta digestivekekseistä ja voista. Täyte oli pehmeän vaniljainen ja pinta kirpeän vadelmainen. Ehdottomasti teen uudestaankin tätä, sen verran hyvin upposi sekä aikuis- että lapsivieraille!






4 kommenttia:

  1. Aivan ihanan värin olet kakkuun saanut, punainen ;)

    VastaaPoista
  2. Punainen on aina hyvä ;) ja oli kyllä ihanan värinen. Looong gone...olispa sitä lisää! :D

    VastaaPoista
  3. Kerrassaan ihanan kuuloinen kakku! Otankin tänään kokeiluun, kun huomiseksi pitää kakkua saada työpaikalle :) Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrohan Marianne miten onnistui ja tykkäsitkö kakusta :)

      Poista