perjantai 14. maaliskuuta 2014

Kuukauden Vierailija maaliskuu : Juice Leskisen Lamminpään Lumous

Keväinen tervehdys Nokialta. Eilen iltalenkillä bongattiin joutsenpariskunta iltalennollaan. Kevät on tänä vuonna ajoissa ja hyvä niin. Mitä vanhemmaksi sitä tulee, sen vähemmän kaamospäivia jaksaisi eteenpäin kahlata :)

Tänään päätin sitten laittaa oikein kolmen ruokalajin aterian ja kutsua koolle koko konkkaronkan siitä ilosta nautiskelemaan. Täytyy toki myöntää, että alkuinto tällaiseen kokkailuun kumpusi vasta Ruokasurffauksen Annalta kutsun saatuani ja nyt olen sitten maaliskuun blogivieraana.

Alkukeitoksi suunnittelin bataattikeiton, koska olen sellaisen aina tahtonut tehdä ja nyt oli sitten aika kokeilla. Reseptin hain Googlesta koluamalla kaikki mahdolliset ja lopulta päädyin Valion reseptiin suurelta osin.

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!

Bataattikeitto

2 isohkoa bataattia (n.700 g)
1 sipuli
3-5 porkkanaa
1 l vettä
kasvisliemikuutio
1 prk (250 g) ruokakermaa
2-3 rkl makeaa chilikastiketta (mietoa)
suolaa

4 dl Turkkilaista jogurttia
fariinisokeria ripaus

Keitä kasvisliemikuutiolla maustetussa liemessä kaikki juurekset, kunnes ovat kypsiä. (noin 0,5 tuntia). Soseuta ja lisää sitten kerma ja chilikastike. Mausta mielesi mukaan.
Tarjoile fariinisokerilla rikastetun turkkilaisen jogurtin kera. Ohjeessa oli erilaisempi lisä tälle keitolle, mutta minä tein aineksilla mitkä omasta kaapista löytyi.

Nammm, samettisen pehmeä koostumus ja ihanan chilinpoltteinen jälkipotku! Turkkilainen jogurtti vielä pehmensi makua, löysin kyllä uuden suosikkikeittoni. Ruokavieraatkin tykkäsivät kovasti.



Pääruoaksi tein yleisön, mieheni, pyynnöstä, herkkuruokaansa Lamminpään Lumousta. Yritin etsiä reseptin taustaa ja tarinaa, mutta en vain mistään löytänyt. Useassa löytämässäni reseptissä mainittiin toki, että tää alkuperäinen resepti on Juice Leskisen kehittämä, muttei sen suurempaa stooria siitä sitten irronnutkaan. Jokainen voi vissiin päästää mielikuvituksen valloilleen ja kuvitella Juicen kokkailemaan biisinteon lomassa. Reseptejä oli monta, mutta samalla kaavalla kuitenkin rakennettu. Tässä linkki minun käyttäämääni ohjeeseen. Tosin Dijon-sinapin sijaan meillä oli ihan sitä parasta eli ukkokullan omatekemää sinappia.


Lamminpään Lumous - Juice Leskisen lihakastike

4 annosta

500 g porsaan sisäfilettä
3 dl kermaa
2 rkl ranskalaista sinappia, itse käytin kotitekoista, ukkokullan salaisella reseptillä valmistamaa sinappia (salainen tarkoittanee, ettei reseptiä ole ja sinappi on joka kerta erimakuista, mutta huikean hyvää!!!)
2 tölkkiä tommaattipyrettä (mutti on se päivän sana)
vähintään 8 valkosipulin kynttä
mustapippuria rouheena
kanelia
inkivääriä
currya
suolaa


Leikkaa liha noin puolen sentin siivuiksi ja nuiji kevyesti. Mausta lihapalat mustapippurilla ja paista kauniin värisiksi, kuumalla pannulla noin 3-4 minuuttia per puoli. Ota lihat pois pannulta ja kaada pannulle kerma, tomaattisose ja kaikki mausteet. Sekoittele soosiksi ja lopuksi lisää lihanpalat takaisin ja anna muhia kymmenisen minuuttia.




Kuvassa valmistusvaiheessa ensin lihan paistaminen ja sen jälkeen herrrrrrkullinen soosi, jossa sai vielä hetken muhia, jotta lihasta tulisi oikein ihanan mureaa ja mausteet imeytyisivät kunnolla. Tässä vaiheessa tein kaveriksi lohkoperunat uunissa.



Äijäenerginen makuelämys eikä vaatinut mitään kurkkua kummempaa salaattia, tässäkin vain kurkkua väriläiskäksi annokseen.
Ohjeessa ehdotettiin perunan sijaan riisiä, mutta meidän mielestä tämä itse Lumous oli jo NIIN täyttävää, että riisi olisi ollut jo liikaa. No, ehkä oikein TOSI nälkään saattais upota niinkin.

Jälkiruoaksi tein perinteisten lättyjen sijaan amerikkalaisia pancakeja. Jälleen nekin yleisön pyynnöstä. Lauantain naisten päivän ylläriksi sain ihan uuden lättypannunkin, jolla sitten paistoin herkut. Tuhti oli myös tää jälkkäri, joten ei paljon soffalta pystynyt annoksen jälkeen nousemaan.
Ohje Valion sivuilta

Tein ohjeen tuplana, koska porukkaa oli enemmän syömässä kuin normaalisti.

Amerikkalaiset pancaket

6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria
2 rkl leivinjauhetta
2 munaa
2 prk maitorahkaa yht 500 g
4 dl maitoa

Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja lisää muna , rahka ja maito.
Anna taikinan turvota hetki ja paista paksuhkoja pieniä lettusia.
Erikoista ohjeessa oli mielestäni se, että kuiviin aineisiin sekoitettiin neste. Olen aina tehnyt lettutaikinankin niin, että nesteeseen lisännyt pikkuhiljaa jauhot ja muut kuivat ainesosat. Hyvää tuli näemmä näinkin :D



Että tällaista sunnuntaipäivän ateriointia täällä, sais tulla vaikka ihan tavaksi. Edes kerran kuussa kokoonnuttais porukalla ja tehtäsi hyvää ruokaa, vaihdettais samalla kuulumisia. Ihana iltapäivä!! Kiitos kuuluu kaikille rakkaille osallistujille; Iidalle, Hennille, Tiialle, Aleksille ja tietty omalle rakkaalleni, Juhalle <3


1 kommentti:

  1. Huomenta lumisesta Turusta!-Juicen innoittama soosi...taidan tehdä sitä joku päivä.Sinulla on muutenkin erittäin kiinnostavia ja herkullisia ohjeita.

    VastaaPoista