torstai 24. heinäkuuta 2014

Paahdettua valkosuklaata ja marjoja kääretortussa - Happy birthday!

Olis synttärit tänään. Taas tuli vuosi lisää mittariin halusi sitä tai ei :) Olen aina ollut todellinen synttäri-ihminen ja jaksanut innostua ihan hirveästi omista synttäreistäni :D Melko lapsellistä myönnän, mutta olen muutenkin helposti innostuvaa sorttia. Nyt ei ole oikein minkäänlaista fiilistä. Onko tällaista olla vanha kun ei jaksa enää edes omat synttäritkään kiinnostaa - QUE? No ehkä vielä päivän mittaan into nousee ja olen edelleen se todella ärsyttävä tyyppi joka hehkuttaa omia synttäreitään 34-vuotiaana :)

Fiilis on muuten ihan loistava. Takapuolilihaksen sairastaminen on menossa hitaasti, mutta varmasti parempaan suuntaan. Pystyn liikkumaan hieman paremmin, mutta edelleenkin kolmiolääkkeiden vaikutuksen alaisena joten ajamisesta voin vain uneksia. Viikonloppuna meillä on grillibileet/synttäribileet joten pääsen vihdoinkin ottamaan hieman viiniä/skumppaa/mojitoa/sangria... :) Olen varmistellut lääkäriltä mitä teen kolmioiden kanssa ja sävelet ovat hyvin selvät. Yksi lääkäri jopa sanoi, että kunnon känni voi tehdä hyvääkin jumittuneelle lihakselle kun rentoutuu kunnolla. Oookooo! Tänään meille on tulossa porukat ja mummu synttärilounaalle, huomenna vohvelikestit ja lauantaina ne bileet. Onneksi on touhua ja tekemistä :)

Sen verran intouduin kuitenkin synttäreistäni, että leivoin kakun (kääretortun). Olen pitkään jo halunnut kokeilla paahdettua valkosuklaata, mutta joku siinä pelotti. Lueskelin ohjeita ja huomasin, ettei se oikeasti ole edes kovin vaikeaa ja päätin yrittää. Ohjeen nappasin Kinuskikissasta mutta muokkasin ohjetta hieman. Alkuperäisessä ohjeessa kääretortun sisään meni vain paahdettuvalkosuklaa. Ajattelin sen olevan aivan liian tönkkömakea joten laitoin myös mustikoita ja mansikoita sisään. Nappi veto koska se toi ihanaa raikkautta makuun! Myönnän kuitenkin, että poltin ensimmäisen valkosuklaasatsin uunissa :) Mutta en lannistunut vaan lähetin miehen uudelleen kauppaan (no kun ei voi ajaa... ;) ) hakemaan lisää valkosuklaata (tällä kertaa tuplamäärän jos mokaan taas). Seuraavalla kerralla onnistuin, mutta kehoitan ehdottomasti tarkkailemaan suklaata kuin haukka. Jokaisessa uunissa on eroja ja Kinuskikissan ohje ei millään pätenyt meidän uuniin. Laitankin siis aika ison ohjeellisen aikahaarukan josta jokainen on itse vastuussa kurkkimalla uuniin. On vaivan väärti ehdottomasti, maku on aivan upea!




Paahdettua valkosuklaata ja marjoja kääretortussa

kääretorttupohja  (ohje Kotikokista):
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1½ dl vehnääjauhoja
2 tl leivinjauhetta

täyte:
2 levyä Pandan valkosuklaata (260g)
3 3/4 dl kuohukermaa

1 dl mustikoita
2 dl mansikoita
 sokeria
maitoa
vaniljasokeria




  • Aloita täytteestä paahtamalla valkosuklaa. 
  • Irroita suklaa paloiksi ja laita leivinpaperilla päällytetylle uunipellille suklaat. 

  • Paahda suklaita n. 175 asteisessa uunissa 4-8 minuuttia. Ole tarkkana, suklaa palaa helposti joten kyttää sitä koko ajan. Haetaan hyvin kevyesti vaaleanruskeaa väriä.

  • Kun suklaa on paahtunut ota leivinpaperi heti pois pelliltä ettei se jatka kypsymistä, palaa helposti näin.
  • Lisää paahdettu suklaa ja kuohukerma kattilaan ja sulata suklaa sinne.

  • Kun suklaa on täysin sulanut anna seoksen jäähtyä ja en jälkeen laita se jääkaappiin. Anna seoksen olla jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään, mutta vähintään 6 tuntia jotta se on kunnolla kylmää.
  • Kun seos on kylmää vatkaa se vaahdoksi. Ihan hirveästi omani ei ainakaan vaahtoutunut vaan oli melko tönkköä tavaraa. Todella hyvää kyllä eli älä huolesti jos seos ei vaahtoa kuin kerma normaalisti vaahtoaa. 



  • Valmista seuraavaksi kääretottupohja.
  • Vaahdota munat ja soekri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
  • Lisää kuivat aineet siivilän läpi vaahtoon ja sekoita nuolijalla varovasti, mutta hyvin.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 225 asteisen uunin keskitasossa 5-9 minuuttia riippuen uunistasi. Minä onnistuin hieman polttamaan pinnan kun munakello ei soinutkaan :) Tarkkaile tässäkin kohtaa siis uuniasi.
  • Laita pöydälle leivinpapri ja ripottele sen päälle sokeria reilusti.
  • Kumoa uunista tullut pohja suoraan sokerin päälle. Ota leivinpaperi pois päältä ja laita keittiöpyyhe päälle. Anna pohjan jäähtyä pyyhkeen alla (ettei pohja halkea käärittäessä)



  • Kun pohja on jäähtynyt kostuta sitä ihan vähän vaniljasokerilla maustetulla maidolla. 
  • Levitä sen päälle paahdettu valkosuklaatäyte.

  • Leikkaa mansikoita pieneksi paloiksi ja ripottele pinnalle. Ripottele myös mustikat pinnalle.

  • Kääri kääretorttu mahdollisimman tiiviiksi.
  • Laita torttu jääkaappiin pariksi tunniksi asettumaan.


Tämä oli aivan käsittämättömän hyvää! En ole erityisemmin valkosuklaan ystävä, mutta paahdetun valkosuklaan ystävä olen! Maku on hieman kinuskimainen, todella erikoinen ja hyvä. Teen ehdottomasti paahdettua valkosuklaata uudestaankin.





6 kommenttia:

  1. ONNEA ONNEA ONNEA monta sataatuhatta kiloa!!!! <3 <3 <3
    Koskaan ei ole liian vanha innostumaan ja juhlimaan omia synttäreitään!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne <3 ja samaa mieltä, synttäreitä saa ja pitää juhlia! :)

      Poista
  2. Ooh nam, paahdettu valkosuklaa on kyllä niin parasta! Tein kerran itsekin siitä kakun täytteen/kuorrutteen ja oli kyllä aivan älytön menestys eikä syyttä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimisi hyvin kakun täytteenäkin ja erityisesti marjojen kanssa koska täyte on todella makeaa, mutta marjat raikastivat sitä ihanasti :)

      Poista
  3. En oikein tykkää tehdä kääretorttuja, mutta nyt näyttää kyllä supermielenkiintoiselta. Toi paahdettu suklaa on kyllä jossain vaiheessa kokeiltava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosi hyvää ja ei ihan peruskääretorttu :) voit tietty tehdä tämän kakkumuotoonkin jos kääretorttujen tekeminen tökkii :)

      Poista