torstai 3. lokakuuta 2013

Chili-lime-soijalohi ja valkosipuliperunat ilman kermaa

Viikonloppuna tuli tehtyä useampikin mojito bileissä ja limejä jäi reilusti. Osa niistä oli leikattu lohkoiksi valmiiksi ja päätin hyödyntää nämä ruoanlaitossa ennen kuin menevät huonoksi. Rakastan limeä. Lime on mielestäni paljon paremman makuinen kuin sitruuna koska en ole liian kirpeän ja happoisen ystävä.
Tässä reseptissä yhdistin limen raikkauden, chilin tulisuuden ja soijan suolaisuuden rasvaiseen kalaan jonka paistoin uunissa.

Päätin myös kokeilla tehdä valkosipuliperunoita hieman eri tavalla kuin aikaisemmin, ilman kermaa. Parhaat valkosipuliperunat ikinä olen saanut Tampereella ravintola Heinätorilla ja he tekevät siellä perunat kirkastettuun voihin kerman sijaan. Tein nämä perunat oliiviöljyyn. Oliiviöljyni oli ihan superöljyä jonka ostin kesällä Kroatiassa vanhalta mieheltä litran muovipullossa. Maku on uskomaton!




Chili-lime-soijalohi

500g lohta (nypi ruodot pois, mukavampi syödä)
2 limeä
1 tl kuivattuja chilihiutaleita
½ dl soijaa

Leikkaa lime lohkoihin ja purista mehu niistä minigrip pussiin. Laita lohkot myös pussiin. Kaada soija ja chili pussiin. Laita lohi pussiin ja pyörittele hetki jotta marinadi leviää loheen. Anna marinoitua muutaman tunnin.

Laita lohi leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Laita marinadista limen lohkot lohen päälle mukaan uuniin.


 Paista 225 asteessa n. 15 min kunnes lohi on kypsä.





Valkosipuliperunat ilman kermaa

1 kg perunaa
6 valkosipulinkynttä
suolaa
mustaapippuria
3/4 dl oliiviöljyä

Kuori halutessasi perunat, itse en kuorinut. Viipaloi perunat mahdollisimman ohuiksi. Jos omistat mandoliinin se olisi oiva apu tässä. Minulla ei mandoliinia (vielä!) ole joten hyvä veitsi ja ranneliike tekivät työn ja perunoista tuli ohuita viipaleita.

Voit joko raastaa tai viipaloida valkosipulin. Itse viipaloin, mutta suosittelisin raastamista jotta valkosipulin maku olisi vieläkin voimakkaampi.

Sekoita kulhossa viipaloidut perunat, valkosipuli, öljy, suola ja pippuri. Kaada uunivuokaan mahdollisimman tiviisti. Suosittelen käyttämään reilusti suolaa koska perunat imaisevat todella paljon makua itseensä ja suolattomat perunat ovat hirveitä. Itse olisin voinut laittaa vieläkin enemmän suolaa.



Paista 200 asteessa foliolla peitettynä n. 1h jonka jälkeen 250 asteessa ilman foliota 15-25 min. Kokeile välillä kypsyyttä. Ajat ovat ohjeellisia, kaikki riippuu uunistasi.







Lisää lohireseptejä:
Lohen savustaminen
Wasabilohi
Uunilohi Aura-juustolla tai Mustapekalla
Uunilohi creme fraichella, kapriksilla ja ruohosipulilla

2 kommenttia:

  1. Pirtsakan maukasta kalaa ja toden totta - valkosipuliperunat pääsevät aivan eri lailla ansaitsemaansa arvoon tällä valmistustavalla. Kastikefriikkinä tein kylkiäisiksi vielä jugurttipohjaisen kylmän soossin, vaikka kokonaisuus olisi toiminut kyllä vallan mainiosti ilman sitäkin. Thanks again ideoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Tuija! Kastikefriikki minäkin olen, olisi kiva kuulla jugurttikastikkeesi ohje. Kuullostaa super hyvältä!

      Poista