lauantai 3. elokuuta 2013

Itämaista grillattua pihviä ja valkosipuli-maustevoi

Taas kuumeni grilli ja ihanuudet valmistuivat siellä. Aloitin prosessin eilen jo ensin hamstraamalla 9,90€/kg tarjouksesta naudansisäpaistia 3kg kotiin. Suurin osa meni pakkaseen odottamaan grillailuja tai muuta, mutta jätin meille 500g lihaa heti grillattavaksi. Olen aikaisemmin grillannut sisäpaistia n. 1,3kg:n köntsänä ja se toimi todella hyvin. Nyt kun määrä oli vain 500g hieman jännitti miten sisäpaisti toimii pihvinä.

Laitoin eilen jo lihan marinoitumaan ja se oli siinä n. vuorokauden. 

Itämainen marinadi naudanlihalle (500g lihaa)

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl raastettua valkosipulia
1/2 dl Indonesialaista Ketjap Manis soijakastiketta (löytyy useimmista isoista kaupoista muiden soijien läheisyydestä)
1/2 dl ruokaöljyä

Kannattaa todellakin yrittää hankkia Ketjap Manisia koska tavallinen soija ei ole sama asia. Ketjap Manis on melko makea soija jossa on paljon makua. Ei ole tulinen. Liha sai Ketjap Manisista sokeria joka auttoi tuomaan ihanan karamelisoituneen paistopinnan pihviin

Leikkasin tuon n. 500g palan kahteen osaan jotta saan kaksi n. 3cm paksuista pihviä siitä. Ota liha tuntia ennen grillausta pois jääkaapista Paistoin pihvejä n. 2 min per puoli kuumassa grillissä. Ripsauta paistettaessa pieni pintasuola pihveihin.

Tärkeää muistaa lihaa paistaessa / grillatessa:
- Älä ikinä paista kylmää lihaa. Ota liha ainakin tuntia ennen käyttöä huoneenlämpöön. Kylmästä lihasta tulee sitkeää.
- Muista antaa lihan levätä paistamisen jälkeen. Vähintään 5min (mielummin 10-15 min) kun odottaa niin lihasnesteet asettuvat paikoilleen ja lihasta tulee mehevää eikä kuivaa.
- Isoa kimpaletta paistaessa lämpömittari voi olla tarpeen, ainakin itselläni on. Laita lämpömittarin antura lihan paksuimpaan kohtaan keskelle.

48-50 astetta raaka
56 astetta medium
58-60 astetta medium +
65 astetta kypsä




Olimme molemmat aivan ällistyneitä, kuinka sisäpaistista voi tulla pihveinäkin noin taivaallisia! Aivan jumalaisen murea ja sisäfileen kaltainen. Kypsyysastekin onnistui hyvin. 


Grillattua lihaa en lähtisi "pilaamaan" kastikkeella, vaikka muuten rakastankin kastikkeita yli kaiken. Hyvä maustevoi toimii grillatun lihan kanssa ja ei vaadi muuta.

Valkosipuli-maustevoi

n. 100g voita
2 valkosipulinkynttä raastettuna / murskattuna
mustaapippuria
suolaa

Leikkaa voista sopiva pala ja jätä 10 minuutiksi huoneenlämpöön. Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita voihin. Lisää tuoretta mustaapippuria myllystä ja suolaa oman maun mukaan. Tähän voi hyvin lisätä tuoreita yrttejä esim timjami, basilika, oregano. 

Ota pala kelmua (n. 20 cm x 20 cm) ja laita massa keskelle.
Muovaa kelmun sisässä massasta karamellin muotoinen kieputtaen toisesta päästä toiseen suuntaan ja toisesta päästä eri suuntaan.


Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Leikkaa kuuman lihan päälle n. 1 cm palanen. 







2 kommenttia:

  1. Kokeilen ehdottomasti joku viikonloppu tätä marinadia :) Jotain uutta, mitä en ole ennen tehnyt :)Mitä söitte lisukkeena? :D

    VastaaPoista
  2. Lisukkeena meillä oli marinoituja grillattuja kasviksia (kesäkurpitsaa ja parsakaalia). Laittelen huomenna siitä postauksen kunhan kotiudun reissusta. Ja maissia grillasin myös. Lihaa oli sen verran paljon niin mentiin vhh meiningillä muuten.

    VastaaPoista