Tämä piirakka koostuu pohjasta, täytteestä ja päällisestä. Itse keittelin täytteen edellisenä iltana jo valmiiksi. Pohjan paistoin aamusta ja iltapäivällä laitoin täytteen pohjan päälle, tein marenkitäytteen ja paistoin piirakan vielä kertaalleen.
Tein piirakan 26cm irtopohjavuokaan, mutta yhtä hyvin sen voi tehdä tavalliseen piirakkavuokaankin.
Pohja
200g voita
½ dl sokeria
3 keltuaista
1 dl perunajauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Aloita vaahdottamalla voi ja sokeri. Lisää keltuaiset seokseen yksitellen edelleenkin vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet keskeään ja lisää ne siivilän läpi voi-sokeri-keltuais-seokseen. Sekoita taikina hyvin.
Painele taikina vuokaan. Itse kostutin käsiä useasti koska piirakan koostumus on aika murenevaa ja huomasin kosteista käsistä olevan apua pohjan painelemiseen.
Paista piirakkaa 200 asteessa noin 20 min.
Täyte
7 dl raparperia
2 dl vettä
1dl sokeria
1 tl kanelia ( tai 1 kanelitanko)
1 tl vaniljasokeria (tai 1 vaniljatanko)
2 rkl perunajauhoja ja tilkka vettä suurustamiseksi
Keitä kattilassa raparperinpaloja, sokeria, vettä, kanelia ja vaniljaa kunnes raparperit pehmenevät.
Tee perunajauhosta suuruste vesitilkkaan. Lisää suuruste raparperiseokseen ja sekoita hyvin ettei tule klimppejä. Anna kiehahtaa vielä kerran ja siirrä sivuun jäähtymään.
Marenki
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria
Vaahdota valkuaiset (sähkövatkaimella) ja lisää sokeria pikku hiljaa seokseen. Vaahduttamisessa menee ainakin 10min kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää ja sokeri on sulanut valkuaisiin.
Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja levitä marenki täytteen päälle. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia kunnes marenki on saanut hieman väriä.
Anna piirakan levähtää hetki ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti