maanantai 18. marraskuuta 2013

Pitkään haudutettua poropataa Mustapekalla

Meillä on pakkasessa poroa jota ei vaan ole tullut käytettyä. Sukulaiseni tilasivat Lapista puolikkaan poron ja sain siitä osani. Nyt päätin ottaa poroa sarvista kiinni ja vihdoinkin tehdä siitä jotain. Sopivaan väliin tuli Grillataan ja Chillataan blogin järjestämä Kuukauden Ruokahaaste jossa aiheena oli pataruoat. Päätin siis tehdä paistipalastani pataa jota hauduttaisin pitkään uunissa. Tämä on muuten ensimmäinen ruokabloggaajien ruokahaaste johon osallistun. Jännittää pärjäänkö mukana :)

Sitten alkoi armoton miettiminen millaista pataa tekisin! En ole ns. karjalanpaistityylisten patojen ystävä, enemmän on oltava makua ja syvyyttä minun makuuni. Päätinkin tehdä kermaista poropataa jossa poro ensin marinoidaan kuivalla omenasiiderillä (ei light) ja sen jälkeen haudutellaan liemessä ja lopussa lisätään kermaa ja Mustapekka-juustoa. Makua antamassa mm. rosepippurit. Ei voi tulla huonoa!

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!







Mustapekka-poropata

n. 1kg poroa (minulla oli paisti, muutkin osat käyvät)
2 pientä tölkkiä kuivaa omenasiideriä

3 pientä sipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
4 laakerinlehteä
½ rkl rosepippureita
2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 paketti Mustapekka-juustoa




  • Leikkaa poro suupaloiksi ja laita kuivaan omenasiideriin marinoitumaan pariksi tunniksi huoneenlämpöön.

  • Paista marinoinnin jälkeen poropalat pienissä erissä pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja tuoreella mustallapippurilla kaikki poropalat paiston yhteydessä.

  • Paista hienonnetut sipulit samassa pannussa.
  • Kun olet paistanut kaikki, kaada n. 2dl vettä pannulle ja raaputa kaikki maut pannulta mukaan huuhdeliemeen. Ota liemi talteen



  • Keitä samalla marinointisiideriä toisessa kattilassa. Tarkoitus on tiivistää makua. Pinnalle kertyy paljon valkoista vaahtoa. Kuori se kaikki pois. Valkoinen vaahto on lihan epäputauksia ja niitä ei olisi hyvä saada ruokaan enempää.

  • Laita paistetut poropalat, paistettu sipuli, hieman pienennetty valkosipuli, kokoonkeitetty marinadi ja huuhdeliemi pataan. Lisää laakerinlehdet ja rosepippurit mukaan.

  • Hauduta pataa 200 asteisessa uunissa n. 2h (tai kunnes liha on mureaa). Kurkkaa pataan välillä ja lisää tarvittaessa hieman vettä.
  • Lisää lopussa kuohukerma ja Mustapekka-juusto pataan ja hauduta vielä hetki

Maku oli niin kohdillaan, että voi luoja sentään kuinka hyvää olikaan! Siideri ei maistunut siiderille, toi syvyyttä makuun makuun kyllä. Rosepippurit antoivat hyvää makua, kerma pehmensi ja Mustapekka-juusto toi oman pikantin vivahteensa. Aivan ihanaa!

Meillä pata nautittiin ehkä parhaiden valkosipuliperunoiden kanssa ikinä. Siitä myöhemmin postaus. Mutta sopivat kyllä yhteen kuin nenä päähän! Tuhtia ruokaahan tämä on, mutta harvalla sitä poroa päivittäin syödäänkään. Silloin voi herkutella ;)

Tässäpä ohje lupaamiini valkosipuliperunoihin. Maailman parhaat valkosipuliperunat




13 kommenttia:

  1. No kyllä tällä luulis pärjäävän kisassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luulen, että sun ruoka voittaa, mutta katsotaan jos edes 3 kärkeen pääsisi tällä :)

      Poista
  2. Voiko tähän käyttää muuta kun poron lihaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi toki. Naudanliha ja hirvenliha toimivat yhtälailla. Possusta en ole varma kun en juurikaan possua syö, että mitä se tykkää näin putkästä haudutuksesta. Lammaskin varmasti toimii :)

      Poista
  3. Oih, oih ja voih, tää pata oli ihan MIELETTÖMÄN hyvää, kera maailman parhaiden valkosipuliperunoiden!!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ompas kyllä hienoa, että tykkäsit! Itsenikin mielestä tämä on ihan huippu hyvää. Voisikin taas tehdä tätä tässä joku päivä. Poroa ei enää pakkasessa ole joten naudanlihalla on mentävä. Ja totta, nuo valkosipuliperunat ovat kyllä ihan hullun hyviä. Niitä tein eilen ja onneksi jäi vielä tällekin päivälle <3

      Poista
  4. Hei. Eli varmistan vielä että toimiiko lampaasta tämä ruoka? Koitin kaupasta katsoa poroa tai hirveä mutta oli vaan käristyksenä noi lihat.
    Jos siis teen lampaasta, pitäiskö otta jotain huomioon? Samat mausteet kumminkin vai?

    VastaaPoista
  5. Onnistuu lampaastakin. Mitään sen kummempaa ei tarvitse huomioida. Kypsennysaika on sama, pitkään hauduttaminen sopii lampaalle :) naudasta tämä onnistuu yhtälailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Keskiviikkona kokeiluun sitten :)

      Poista
    2. Lammas toimii tosi hyvin! Kiitos ohjeesta!
      Tosin kyllä mä sen poropaistinkin joskus jostain vielä löydän, luulen, että siinä on makuelämys vielä parempi :)

      Poista
  6. Neljäs joulupöytä peräkkäin katettu tällä reseptillä, joten suurkiitos :)

    VastaaPoista
  7. Oli oikein hyvää, kiitos ohjeesta. Minulla oli poronvasan kulmapaistia, se vaati kolmen tunnin kypsytyksen.

    VastaaPoista