torstai 30. lokakuuta 2014

Kuukauden blogivierailija lokakuu: Itse metsästettyä sorsaa makeassa punaviinikastikkeessa

Olen erään Facebookin ruokaryhmän kautta tutustunut Rikuun joka on valtavan hyvä ruoanlaittaja. Lisäksi Riku metsästää. Pyysin Rikua blogiin vierailijaksi, koska on valtava kunnia saada metsästäjältä hienoja riistareseptejä. Nauttikaahan mahtavasta sorsareseptistä!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Heips!
Olen metsästystä, kalastusta ja luonnossa liikkumista harrastava perheenisä. Metsästystä olenkin jo harrastanut reilut 30 vuotta ja tarkoituksena on se, että mitä metsästä kotiin tuodaan, niin se on myös lautaselle saatava. Olen riistaruokia rakastava kotikokki ja kokkailen mielelläni perheelle ja ystäville. Ilahduin, kun sain kutsun Annalta blogivierailijaksi, mielelläni kun näitä reseptejä myös muillekin jaan.

Tässä valmistuu syötäväksi yksi sorsa ja yksi telkkä.


Aloitetaan lintujen paloittelulla. Otetaan tälkkälihat (rintafileet), koivet ja siivet irti. Myös kivipiira ja sydän ovat herkkupaloja jotka kannattaa ottaa talteen.



Lihoille tehdään öljypohjainen marinadi, johon lisätään rosmariinia, timjamia, jeeraa (juustokumina) ja mustapippuria. Laitetaan lihat vakuumiin marinoitumaan siksi aikaa kun valmistetaan liemi kastikkeelle.



Seuraavaksi paahdetaan lintujen rangat uunissa 250 asteessa juuresten (porkkanaa, sipulia, lanttua, selleriä) kanssa sen verran että juurekset ja rangat tummuvat mutta eivät pala. Sen jälkeen laitetaan ne kattilaan ja lisätään vettä sen verran että kaikki peittyvät. Haudutetaan miedolla lämmöllä noin kuusi tuntia, siivilöidään liemi. Keitetään lientä vielä kasaan jotta maut tiivistyvät.



Otetaan lihat jääkaapista huoneen lämpöön.

Lisukkeeksi valmistetaan rosmariinilohkoperunat:

Kuori perunat (kiinteä lajike), leikkaa lohkoiksi, huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa lohkot. Laita lohkot kulhoon ja lisää rosmariinia ja mustapippurirouhetta sekä hieman öljyä, sekoita mausteet ja öljy lohkoihin. Laita uuniin pellille 200 asteeseen ja anna paistua kunnes ovat kauniin värisiä.




Makea punaviinikastike:

 
5 dl sorsalientä
1,5 dl punaviiniä
0,5 dl hunajaa
100 g voita
suolaa
mustapippuria rouhittuna
tummaa maizenaa

Laitetaan kattilaan punaviini, sorsaliemi ja hunaja. Keitetään kasaan siten, että puolet nesteestä on jäljellä. Lisätään voi pieninä kuutioina pala kerrallaan vispilällä vispaten kastikkeeseen. Maustetaan kastike suolalla ja pippurilla sekä suurustetaan tummalla maizenalla (perunajauhokin käy).
Otetaan lihat vakuumista ja paistetaan voissa pannulla, maustetaan paistettaessa suolalla, halutessaan voi myös lisätä vähän pippuria pintaan. Annetaan lihojen levätä hetki folion alla ennen leikkaamista.



Kootaan annos lautaselle ja nautitaan hyvän punaviinin kera .







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti