maanantai 6. lokakuuta 2014

Rapeat turskafileet, valkosipulilla maustettu perunamuusi ja Romesco- kastike

Turska on hieno kala, ehkä hieman tuntemattomampi suomalaisille, vielä. Englannissa asuessani turska tuli tutuksi fish and chips-puodeista joissa paistettua kalaa sai turskastakin (cod). Mielestäni turskan maine on ehdottomasti virheellinen. Monen mielestä turskassa on hyvin vahva maku ja sitä täytyy liottaa pitkään jotta maku mietonee. Mikään näistä ei pidä paikkaansa. Turska on hieno mieto vaalea kala ja maku ei ole ollenkaan liian vahva. Turska maistuu kalalle ja erittäin hyvälle sellaiselle.

Pääsin mukaan Lidlin järjestämään kampanjaan jossa testataan heidän Isokari-tuotteitansa ja erityisesti turskaa. Lidl on tehnyt hienon työn tuodessaan turskaa näin helposti saatavaksi. Turska on todella terveellinen, erittäin vähärasvainen kala jossa on hurjasti proteiinia. Sopii ehdottomasti kaikille siis. Isokarin turskapalat ovat myös ruodottomia joten valmistus on helppoa ja nopeaa. Mukana syömässä valmistamaani turska-ateriaa oli mm. äitini 62v joka ennakkoon sanoi, että hän ei ehkä tykkää sitten turskasta. Hänellä oli mielessä live/lipeäkalan maku. Mutta näin meidän äitikin söi lautasensa tyhjäksi ja tykkäsi ihan valtavan paljon turskasta. Kyseli vielä hintaakin (3,49€ / 200g paketti) koska sanoi ostavansa kotiin ja tekevänsä itsekin. Näin se mielipide muuttuu kun rohkeasti uskaltaa kokeilla ja maistaa :)

Meillä tullaan ehdottomasti tekemään lisää turskaa erityisesti turskan terveellisyyden vuoksi. Proteiinia turskassa on 18,8g/100g. Se on ihan hurja määrä! Tonnikalakaan ei taida päästä yhtä hyviin lukemiin. Valmiilla proteiinilisukkeilla voi päästä yli 20g, mutta aidolla tuorella tuotteella ei kyllä. Tämä sopii loistavasti meille koska mieheni urheilee todella paljon ja minä pudotan painoa ja yritän myös urheilla.

Halusin säilyttää turskan terveellisyyden tuoden siihen hieman kuitenkin rapeutta ja makua ilman epäterveellistä uppopaistamista. Maissihiutalekuorrute toimi todella erinomaisesti ja maku on kohdillaan! Turskan kanssa tarjosin maukasta paahdetulla valkosipulilla maustettua perunamuusia, täyteläistä Romesco-kastiketta joka saa makunsa paahdetuista manteleista, paprikoista ja tomaateista. Lisukkeeksi tein raikasta maissisalsaa Kokonaisuus oli toimiva ja maukas. Kaikki olivat sitä mieltä, että komponentit täydensivät toisiaan. Ja äitikin tykkäs! :)

Lidl järjestää kilpailun jossa te ihanat ihmiset pääsette antamaan äänenne suosikki turska-reseptillenne. Käykäähän tutustumassa kaikkiin resepteihin tästä ja antakaa äänenne omalle suosikillenne. Tätä minun reseptiä saa äänestää ja olisinkin kovin mielissäni kaikista äänistä <3 





Rapeat turskafileet, valkosipulilla maustettu perunamuusi ja Romesco.kastike
4 annosta
Tarvitset:
2 pkt/ 400g Isokari turskan selkäfileitä 
5 dl Crownfield maissihiutale-muroja 
2 rkl Primadonna oliiviöljyä
1 kananmuna
1 tl Kania suolaa
1⁄2 tl Kania mustaapippuria myllystä 

leivinpaperia
Valkosipulilla maustettu perunamuusi
1,5 kg suomalaista ruokaperunaa
100g Milbona voita
4 dl Milbona kevytmaitoa
1-2 kokonaista valkosipulia oman maun mukaan 

Primadonna oliiviöljyä
Kania suolaa 
tuoretta timjamia
Romesco-kastike
2 punaista paprikaa
2-3 tomaattia
1 dl manteleita
1 viipale vaaleaa McEnnedy -paahtoleipää 

3 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
1 1⁄2 rkl Acentino punaviinietikkaa 

1 tl Bake Dreams sokeria
1 tl Kania suolaa
1⁄2 tl Kania mustaapippuria myllystä 

2 rkl Primadonna oliiviöljyä
Kalojen kuorrutus:
Silppua maissihiutaleet hienoksi monitoimikoneessa tai kaada murot pakastepussiin ja murskaa pussin sisältö kaulimella pieneksi. Kaada murskatut murot kulhoon ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon mukaan vielä öljy ja sekoita massa tasaiseksi lusikalla tai haarukalla.
Riko kananmuna syvälle lautaselle ja vatkaa haarukalla kananmunan koostumus rikki. Ota turskafileet paketistaan ja kostuta ne yksitellen kananmunassa kauttaaltaan kosteiksi. Pyörittele kalafileet sen jälkeen maissihiutalemurosilpussa ja voit jopa painella murosilppua kalafileiden pintaan kiinni. Asettele kuorrutetut kalafileet leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paista niitä uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Käännä kalat paistamisen puolessa välissä.



Muusin valmistus (HUOM! Varaa aikaa valkosipulin kypsennykseen):
1. Aloita muusin valmistus valkosipulien paahtamisella. Leikkaa noin 1/4 valkosipulin päästä pois. Asettele sipulit uunivuokaan tai uunipellille. Lorauta oliiviöljyä valkosipuleiden päälle sekä kynsien väleihin ja lisää lopuksi ripaus suolaa pinnalle. Paahda valkosipuleita 175 asteisessa uunissa noin 1-1,5 h ajan, kunnes valkosipulit ovat pehmentyneet.
2. Hyvin kypsyneet valkosipulit tunnistat siitä, että ne ovat saaneet pintaansa hiukan väriä ja ne saattavat myös hiukan ”pursuilla” sisältäpäin. Ota valkosipulit uunista ja irrota pehmenneet valkosipulinkynnet kuoren alta. Muussaa pehmeät valkosipulinkynnet.



3. Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat. Lisää soseen joukkoon voi ja pehmennyt valkosipuli.
4. Kuumenna maito erillisessä kattilassa ja lisää maitoa muusin sekaan vähitellen, kunnes koostumus on mieleinen. Ripottele muusin päälle tuoretta timjamia.

Kastikkeen valmistus:
1. Leikkaa paprikat puoliksi ja poista niistä siemenet. Asettele paprikat uunipellille kuoripinta ylöspäin. Leikkaa sitten tomaatit puoliksi ja asettele nekin samalle uunipellille leikkauspinta ylöspäin. Lopuksi levitä pellille vielä mantelit ja paahtoleipä. Paahda kaikkia 225 asteisen uunin keskiosassa noin 5 minuuttia. Tämän jälkeen ota mantelit ja paahtoleipä pois uunista mutta jatka tomaattien ja paprikoiden kypsentämistä uunissa vielä noin 10 minuuttia tai kunnes ne alkavat saada väriä.
2. Silppua mantelit, paahtoleipä, valkosipuli ja chili hienoksi tehosekoittimessa. Lisää sekaan jäähtyneet paprikat ja tomaatit, sokeri, suola, pippuri ja etikka. Anna koneen käydä kunnes tahna on tasaista ja sileää. Lisää lopuksi oliiviöljy ohuena nauhana seokseen koneen vielä käydessä. Pysäytä kone, maista kastiketta ja lisää tarvittaessa raaka-aineita makusi mukaan. Kaada kastike kulhoon ja jätä jääkaappiin viilentymään noin puoleksi tunniksi.

Vinkki: Voit tehdä kastikkeen ja valkosipulin valmiiksi jo edellisenä päivänä. Mikäli annat kastikkeen maustua yön yli jääkaapissa sen maut pääsevät paremmin oikeuksiin.




Täytyy sanoa, että tämä oli yksi parhaista aterioista pitkään aikaan. Kaikki komponentit täydensivät toisiaan. Kala oli rapeaa ja maukasta. Muusi täyteläistä ja valkosipulista. Romesco-kastike toi erilaista makua ja koostumusta mukaan ja maissisalsa ihanaa raikkautta.

Muista käydä äänestämässä turska-resepteistä omaa suosikkiasi. Tämä resepti on siellä mukana ja mielelläni otan ääniä vastaan :) Äänestykseen pääset tästä









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti