tiistai 16. heinäkuuta 2013

Key Lime Pie - ihana limepiirakka

Jenkkilän Floridan lahja maailmalle on ihanan raikas, mutta makea Key Lime Pie. Olen tehnyt piirakkaa muutaman kerran ja kaikki ovat ihastuneet siihen. Tein itse piirakkaa sokkona sitä aikaisemmin missään maistamatta, mutta lopputulos on mielestäni todella hyvä. Idean piirakkaan sain Dexter-sarjasta jossa liikutaan Floridassa ja maistellaan Key Lime Pieta.

Resepti on peräisin Maku-lehdestä ja äärimmäisen helppo ja maistuva.

Ohjetta varten tarvitset:

Pohja:
200g Digestive keksejä
100g voita (sulatettuna)¨
2 rkl sokeria


Täyte:

3 kpl limejä
1 dl limenmehua
6 kananmunan keltuaista
400 g kondensoitua maitoa (säilykkeenä)
1 rkl vaniljasokeria

Tee ensin pohja. Murskaa keksit esim. tehosekoittimessa tai pussissa kaulimella mäiskien. Sekoita keksimuruun sulatettu voi ja sokeri.

Painele piirakkavuokaan (n. 24cm halkaisijaltaan) joko sormin tai lusikan kuperalla puolella.

Paista pohjaa 150-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Nosta uunin lämpötila paistamisen jälkeen 175-asteeseen.

Tee seuraavaksi täyte. Pese limet ja raasta limettien kuoret varoen valkoista kitkerää osaa. Purista limeistä myös mehut. Tarvitset täytettä varten 1 dl limenmehua ja itse en saanut täyttä määrää limeistä vaan jatkoin lime-tiivisteellä jotta sain desin täyteen.

Erottele kananmunan keltuaiset kulhoon. Lisää kondensoitumaito keltuaisiin ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää vaahtoon limettien kuori, vaniljasokeri ja lisää limenmehu hiljalleen koko ajan vatkaten.

Kaada täyte pohjan päälle.

Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia kunnes se on hyytynyt. Jäähdytä piirakka ja tarjoile.
Piirakan voi hyvin tehdä edellisenä päivänä ja säilyttää kelmulla peitettynä jääkaapissa.

Tarjoillessasi piirakkaa voit koristella piirakan sokeroidulla kermavaahdolla  ja limenlohkoilla.



Itse en koristellut piirakkaa tällä kertaa vaan nautimme sen sellaisenaan kahvin kera. Vieraatkin pitivät kovasti :)

* päivitys 19.7.2013
Kondensoidusta maidosta on tullut jonkun verran kysyttävää ja ihmettelyä, että mitä kyseinen aine on ja missä sitä myydään. Kondensoitu maito myydään peltitölkissä muiden säilykkeiden joukossa. Itse olen useammasta Prismasta sitä ostanut.
Wikipedia keroo kondensoidusta maidosta näin:
"Kondensoitu maito on lehmän maidosta valmistettu maitotiiviste. Se on koostumukseltaan paksua ja tahmeaa, jopa siirappimaista. Se on erittäin makeaa ja monesti sitä käytetään ainesosana jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Kondensoitu maito valmistetaan haihduttamalla maidosta tai kuoritusta maidosta vettä. Vettä haihdutetaan maidosta niin paljon, että se tiivistyy noin neljännekseen alkuperäisestä tilavuudestaan. Noin 45 % valmiista tuotteesta on sokeria."

Rohkeasti vain kokeilemaan :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti