maanantai 28. lokakuuta 2013

Kuukauden Vierailija lokakuu: Tiukkaa treeniruokavaliota ja herkutteluja

Lokakuun Kuukaden Vierailija on minulle ennestään tuntematon Jaana. Jaana löysi blogini, alkoi seuraamaan sitä ja huomasi, että nyt olisi mahdollisuus olla Kuukauden Vierailija ja tehdä oma postaus. Jaana otti härkää sarvista ja uskaltautui jakamaan elämäänsä ja reseptejänsä muille. Mahtavaa Jaana!
Tämä teksti ja kuvat ovat kaikki Jaanalta.



Vielä reilu puoli vuotta alle nelikymppinen, 3 lapsen äiti, yrittäjä ja tavoitteellinen harrasteurheilija
Pohojanmaan sydämestä, Seinäjoelta. Kuvan mukainen kokkaus on meidän perheessä arkipäivää. Töistä treeneihin tai sieltä lapsia kuskaamaan omiin treeneihin ja omat treenit lasten treenien aikana.
Oma lajini on triahtlon jonka kolme lajia uinti, pyöräily ja juoksu nielevät joskus paljonkin aikaa. Viikolla
pidetään kiinni terveellisestä ja säännöllisestä ruokavaliosta mutta viikonloppuna eletään löysemmin rantein.

Kun on tehnyt itselleen selvät säännöt että viikolla eletään suhtkoht terveellisesti voi sitten hyvällä omalla
tunnolla viikonloppuna vähän herkutella. Monipuoliset urheiluharrastukset takaavat meikäläisen kohdalla sen että aina on nälkä. Mitä tahansa ei kuitenkaan voi syödä vaikka liikkuisi miten paljon. Ikävä kyllä lenkkimakkarat ja karkit rupeavat näkymään siltikin kropassa. Ainakin tällä ikää ;) Hyvä aamupala, välipala, lounas, välipala ja iltapala riittävät päivän ruuaksi, kunhan ruoka nautitaan parin kolmen tunnin välein ja se on oikeanlaista.

Aamupäivän välipala töissä on kevyt ja itsetehty smoothie on siihen tarkoitukseen loistava valinta. Joskus
ajattelin että se on työläs valmistaa mutta sen tekemiseen kuluu aamulla noin viisi minuuttia. Blenderiä ei
tarvita, itsellänikin on käytössä ainoastaan sauvasekoitin jolla hurautan aineet sekaisin. Eri variaatioita on
kymmeniä, tässä tämän hetken suosikkini joka odottaa nytkin tuossa työpöydällä että klo lyö 11.


Pirteä porkkana-appelsiini smoothie

1 appelsiini
1 porkkana
sitruunamehua
vettä

Kuori appelsiini. Luomuversion voi käyttää kuorineen päivineen mutta omaan makuuni siitä tulee liian
karvas.
Pilko porkkana muutamaan osaan, lisää kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella molemmat sekaisin.
Purista mukaan oman maun mukaan sitruunamehua ja lisää kylmää vettä.
Kuvassa olevaan versioon lisäsin myös yhden kiivin joka sattui edellisillan hedelmäsalaatista jäämään




Iltapalaksi tulee useimmiten syötyä rahkaa ja hedelmiä/marjoja. Ehkä siksi että se on helppoa, nopeaa ja
vielä hyvääkin. Joskus kuitenkin tekee mieli jotain muutakin ja rahkaletut on hyvää vaihtelua.

Rahkaletut

1prk rasvatonta rahkaa (kannattaa kokeilla myös Skyr –nimistä rahkaa vaniljanmakuisena)
1 banaani
2 kananmunaa
puoli desiä kaurajauhetta ja/tai mantelijauhetta
Psylliumjauhetta pakkauksen ohjeen mukaan
paistamiseen kookosrasvaa


Sekoita Psylliumjauhe rahkan sekaan ja anna turvota hetken aikaa. Jauhe sitoo taikinaa joka on muutoin
tosi löysää.
Muussaa banaani ja lisää se rahkan sekaan, samoin kuin kananmunat ja kaura/mantelijauhe. Minä käytän yleensä molempia.
Sitten alkaakin se vaikein vaihe, paistaminen. Tärkeintä on maltti sekä tarpeeksi matala lämpötila millä
nämä paistaa.
Itse nostan isolla lusikalla pannulle nokareita jotka tasoitan pyöreiksi lätyiksi. Sitten vaan odotellaan että
lätty paistuu kunnolla ennen kääntämistä. Jos lätyn kääntää ennen aikojaan tulos on aika ruma vaikka ei se
toki makua miksikään muuta.
Jos ei käytä psylliumia niin paistaminen on entistä vaikeampaa joten suosittelen sitä kyllä :)
Nämä maistuvat seuraavanakin päivänä jääkaappikylminä.




Sitten se herkkuosio. Tykkään tulisesta ruuasta mutta ikävä kyllä vatsalaukkuni ei ole samaa mieltä. Tästä
piirakasta saa juuri niin tulisen kuin haluaa kastikkeiden tulisuutta vaihdellen. Reseptin löysin aikoinaan
facebookista jonkun kaverini sivuilta. Sittemmin törmäsin samanlaiseen reseptiin myös Kaikki äitini reseptit
-blogissa. Tässä kuitenkin oma muunneltu versioni

Meksikolainen piirakka ylikypsästä broilerista

1pkt tortilloja (8kpl)
1prk Salsakastiketta (mild, medium tai hot)
1prk Salsa Verdeä
300-500g marinoimatonta kanaa fileenä (käytin loput salaattiin)
2pss juustoraastetta (pitsajuustoa+Polaria tai esim goudaa. Meillä lasten takia mennään perusjuustoilla)
2prk ranskankermaa
1 kanaliemikuutio


Keitä kananpaloja kanaliemikuution kanssa ylikypsiksi kattilassa ainakin tunnin verran. Minä taisin keittää
melkein 2 tuntia kun lähdin lenkille ja annoin lapsille määräyksen sammuttaa hellan tunnin kuluttua. Hups,
oli unohtunut :)

Puolita tortillat. Laita voideltuun vuokaan 3-4 tortillaa limittäin. Lado päälle riivittyjä kanansuikaleita,
kastikkeita, ranskankermaa ja juustoraastetta. Toista sama niin että sinulla on kolme kerrosta ja
päällimmäisenä juustoraaste ennen uuniin laittoa.


Salsakastiketta uppoaa yleensä koko purkki ja Salsa Verdeä noin puolikas. Väleihin voit laittaa myös
jalapenosuikaleita jos haluat lisää tulisuutta.
Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.

Täyttävää ja ihanaa josta saa takuulla ähkyn ellei ymmärrä lopettaa syömistä ajoissa :)




Lisäksi tein salaattia jota maistoin edellisenä päivänä ystäväni sisustuskutsuilla.

Raikkaan ruokaisa salaatti

amerikansalaattia
2 omenaa
1 paketti pekonia
kanaa jota jäi yli piirakasta

Kastike:

1prk kermaviiliä
majoneesia
sitruunaa

Paista ensin pekonit. Minä tapaan tehdä sen uunissa.



Jäähdytä talouspaperin päällä joka imee myös
ylimääräiset rasvat pois.
Pilko salaatti, omenat pieneksi kuutioiksi ja yhdistä mukaan kananpalat.
Leikkaa pekonisiivut 5 osaan ja lisää joukkoon.

Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään, tarkista maku ja sekoita salaattiin.



Majoneesi on suht helppo tehdä itse mutta tällä kertaa oikaisin mutkat ja käytin kaupasta ostettua. Enkä
muuten pettynyt tähän majoneesiin! Usein kaupan omissa on sellainen vähän teollinen maku mutta ei
tässä. Voipi olla että majoneesin suhteen oikaisen mutkat jatkossakin ;)



4 kommenttia:

  1. Ihana postaus. Kiva että lukijatkin pääsevät kokemaan tälläistä :)
    Nuo rahkaletut otan kokeiluun ehdottomasti!

    VastaaPoista
  2. Tortillapiirakka testattu. Sairaan hyvää, menee ehdottomasti suosikkiruokien listalle. Tosin en malttanut keitellä kanaa ku 50 minuuttia kun oli nälkä

    VastaaPoista
  3. kokeiluun menee kaikki.psylium lettuja olen tehnytkin jo aikasemmin mutta en rahkasta.kyssäri:voisinko käyttää kaurahiutaleita jauhojen sijaan?-mulla on mennyt AINA pieleen ton paistamis osuuden kanssa.mulla on varaava pannu...mut koklaan pikkulettupannun kanssa ja maltillisesti....en ole syöny vielä aamupalaa-mä teen niitä nyt!kerron sitten sopiiko kaurahiutaleet vai ei....

    VastaaPoista