lauantai 27. heinäkuuta 2013

Jumalaisen pehmeä tahmea suklaa-brownie

Suomessa kahvilassa kun tilaat browniesin saat usein kuihvahkoa suklaakakkua muistuttavaa tavaraa lautasellesi.Olen pitänytkin brownieseja turhana hömpötylsenä enkä ole ymmärtänyt mikä niissä nyt niin ihmeellistä on. Kunnes tein niitä itse. Voi luoja, tulee hymy ihan huulille kun muistelee sitä taivaallista suklaista nautintoa!

Tämä on niin hyvä herkku, että tätä syö pojatkin! Jälkkäripöydän ehdoton kunkku. Kahvin kanssa mielellään.

Resepti on Jamie Oliverin ja äärimmäisen toimiva sellaisenaan. Muutaman kerran olen tätä tehnyt ja joka kerta onnistunut. Laihduttajan ruokaahan tämä ei missään tapauksessa ole, enemmänkin lähellä sydänkohtaus-lautasella-ruokaa, ehkä siksi se onkin niin hyvää ;) Mutta eihän tätä joka päivä syödäkään (eipä...).



Suklaa-brownies

250 g suolatonta voita
200 g hyvälaatuista tummaa suklaata, vähintään 70% kaakaota
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
leivontakaakaojauhetta 80g
4 dl sokeria
4 munaa

Sulata voi ja suklaa samassa astiassa ja sekoita sulaneena keskenään tasaiseksi massaksi.
Toisessa kulhossa sekoita keskenään sokeri, jauhot, leivinjauhe ja leivontakaakao.
Kaada jauhot sulaneen voi/suklaamassan kanssa samaan kulhoon ja sekoita.
Lisää munat ja vatkaa käsin kunnes koostumus on tasaista ja silkkistä

Ohjeessa käskettiin paistaa neliönmuotoisessa 25cm halkaisijan vuoassa, minulla ei sellaista ollut vaan paistoin sen suorakaiteen muotoisessa vuoassa joka oli n. 25cm x 15cm.

Oli miten oli, käytä sellaista vuokaa kuin sinulla on (ei liian pientä kuitenkaan) ja vuoraa se leivonpaperilla.

Kaada brownie-seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista 180 asteissessa uunissa n. 25 minuuttia.

ISO HUOM! älä missään tapauksessa paista tätä kuin normaalia kakkua. Kyllä, koostumus on edelleen hyllyvää ja tutisevaa kun otat sen uunista ulos. Kyllä, tikun kuuluukin olla tahmea kun kokeilet kakkua keskeltä. Jos ylikypsennät browniesin saat kuivaa suklaakakkua jota kahvilat tarjoavat brownies nimellä :) Don't make the mistake.



Hyvä brownie on päältä rapsakkaa ja sisältä melkein valuvan pehmeää suklaista unelmaa




Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön ja kahvin kera. Kuten sanoin, tätä pojatkin syö ;)


14 kommenttia:

  1. Mutakakkujen jättäminen tahmeaksi on erikoisalaani (ja minähän olen hieman myöhäisherännäinen, ehkä kolmea reseptiä elämäni aikana kokeillut leivonnaisten vääntäjä). Onnistui näidenkin kanssa - munakello vain 25 minuuttiin ja sitten pois uunista sen kummemmin kokeilematta kypsyysastetta! Sen verran löysä on pohja, että voi olla että paistoin liian matalalla tasolla, mutta toisaalta uskon että jähmettymistä kyllä jäähtyessä tapahtuu riittävästi.

    Vähän opiskelijabudjetti myös pakotti joustamaan tumman suklaan laadussa, ja otin vain 47-prosenttista Fazeria, kun hienostosuklaat ovat melkoisen tyyriitä. Tokikaan ei pitäisi säästää vääristä paikoista, mutta tällä pärjättiin oikein hyvin tällä kertaa... Todella maukas resepti! Huomenna joutuvat ystävät haukkomaan henkeään, kun meikäläisen jauhopeukalo on tunnetusti ollut keskellä kämmentä, mutta nyt sitten tarjolle ilmestyykin jotain näin mahtavaa. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Tosi hienoa, että onnistui! On kyllä sellaista herkkua että jää ihanasti hampaisiin kiinni ja hymy leviää kun saa palan tätä syntistä hyvyyttä suuhun :) Lidlissä muuten myydään toooodella kohtuuhintasta tummaasuklaata, sieltä ostelen niitä aina.
    Tsemppiä jatkoleipomuksiinkn :)

    VastaaPoista
  3. itse en todellakaan ole leipuri, mutta pohdin toimisiko tämä taikina muffinseina? haluaisin saada ihani suklaisia tahmeita muffineita

    VastaaPoista
  4. Voisi toimiakin, mutta paistoaika olisi ehkä 5min silloin. Kokeile ja kerro! Kuulisin mielelläni :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta! Sain harmi kyllä aikaan kuivan suklaakakun jo vajaan 20 minuutin paistoajalla. Liekö ollut liian kuuma uuni vai liian ohuelti taikinaa, vuokani on hieman isompi kuin sinun. Leivoin huomiseksi, joten maistoin vain palasen. Valelin hätäapukostukkeeksi heti kupillisen kahvia, saa nähdä huomenna auttoiko se. Suklaatahan ei sillä enää tahmeaksi saa, mutta muuten vähän mehukkaamman lopputuloksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompas harmillista! Todennäköisesti taikinaa on ollut liian ohuelti ja silloinhan se kypsyy paljon nopeammin. Toivottavasti olisi keskeltä edes tahmeaa!

      Poista
  6. Hei! Tein tämän n. 20x25 vuokaan ja paistoin 180°C. Mutta 25 minuutin jälkeen se ei ollut läheskään valmis. Paistoin vielä n. 20 min ja otin pois uunista jolloin brownie tuntui valmiilta. Sillonkin brownie oli vielä tahmea. Mutta muuten todella maukas ja hyvä ohje! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuneissa on selkeästi tosi isoja eroja! Hyvä, että lopulta onnistui kuitenkin :)

      Poista
  7. Kuinka monta päivää brownieta voi säilyttää paistamisen jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en uskalla varmaksi sanoa kun en ole mikrobiologi ja en tunne bakteerien kehittymistä. Mutu-tuntumalla itse söisin 2-3 päivän sisään.

      Poista
  8. Itse lisäsin ohjeeseen hiukanbanaania ja lisukkeeksi pyöräytin pannulla fariinisokerissa ja rasvassa banaani siivuja,NAM! Vielä pitäisi testata nutellaa ja vaahtokarkkeja,yhdessä tai erikseen.

    VastaaPoista
  9. Aivan Super Hyvä kakku!!!!

    Kannattaa todellakin kokeilla.... Vie kielen mennessään =)

    VastaaPoista
  10. Todella loistava resepti. Itse vähennän sokerin puolella ja silti toimii. Lisäksi heitän sekaan mantelirouhetta tai pieneksi hakattua suolapähkinää noin kourallisen. Ja aina tehnyt perus taloussuklaasta.

    VastaaPoista