tiistai 9. heinäkuuta 2013

Makua täynnä oleva ihana chili con carne

Meillä jauheliha on perus arkiruokaa jota on usein väännettävä hyvinkin moneksi ettei raaka-aineeseen kyllästy. Arkiruokailumme on useimmiten edullista ja suht nopeaa ruokaa, kuten varmasti monessa muussakin taloudessa.
Rakastan tulista ja erityisesti mausteista ruokaa ja olen vuosien saatossa hionut tätä chili con carne reseptiäni suuntaan jos toiseenkin. Nyt parina viimeisenä kertana siitä on tullut mielestäni niin hyvää, että haluan jakaa sen muidenkin kanssa.
Täysliha chili con carnet ovat erikseen joita haudutellaan useita tunteja, tämä on maukasta arkichiliä jossa on paljon eri makuja.

400g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli tai 3-4 valkosipulinkynttä
1 tölkki (425g) tomaattimurskaa
vettä
1 tölkki (255g) kidneypapuja huuhdeltuna
1/2 dl rusinoita
1-2 tl chilihiutaleita
reilusti mustaapippuria
loraus soijaa
1-2 tl jauhettua korianteria
1-2 tl jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl kuivattua timjamia
1/2 -1 tl jauhettua kanelia
tuoreita yrttejä maun mukaan, ainakin korianteria. Itse laitan myös ruohosipulia ja oreganoa

Leikkaa sipuli ja valkosipuli hienoksi ja paista niitä öljyssä. Kun sipulit ovat saaneet vähän väriä lisää jauheliha mukaan ja paista liha kypsäksi. Mausta suolalla ja tuoreella mustallapippurilla. Lisää tomaattimurska ja puolitölkkiä vettä. Lisää seokseen huuhdellut kidneypavut ja rusinat. Kidneypavut kannattaa aina huuhdella koska se liemi missä ne lilluvat tölkissä on todella iljettävän makuista ja en suosittele papuja maustetussa kastikkeessa edes ostamaan. Maustamisen voi tehdä itsekin. Rusinat tuovat pientä makeutta ruokaan joka sopii siihen mielestäni erittäin hyvin. Mikäli ajatus rusinoista lihan kanssa on liian vastenmielinen, voit toki jättää ne poiskin, mutta suosittelen kokeilemaan koska rusinat eivät siellä maistu, tuovat vain lisää makua ruokaan.

Kaikki raakaineet ovat nyt kattilassa / kasarissa ja seuraavaksi lisätään kaikki mausteet paitsi tuoreet yrtit. Kun mausteet on lisätty chilin voi antaa porista hiljalleen miedolla lämmöllä puolesta tunnista tuntiin. Tarkoitus on keittää pataa hiljalleen jotta nesteet tiivistyvät ihanaksi paksuksi chili con carneksi. Lopuksi lisää pieneksi leikatut yrtit ja sekoita.

Meillä chiliä tarjotaan vaihtelevasti basmatiriisin tai maalaisleivän kanssa. Chilin määrää voit säädellä itse kuinka haluat ja jos joskus lipsahtaa liikaa on creme fraiche oiva apu silloin. Pieni nokare lautasella tuo isoa helpotusta :)



3 kommenttia:

  1. Kuulostaa niin hyvältä. Tätä tehdään heti!
    TR

    VastaaPoista
  2. On kyllä todella maistuvaa vaikka itse sanonkin :) Toivottavasti myös maistuu teille kun ehdit kokeilemaan.

    VastaaPoista
  3. kiitos , kokeilen :)

    VastaaPoista