perjantai 11. lokakuuta 2013

Thaimaalaista pähkinä-kookosbroileria

Kaapissa pyöri maapähkinävoin loput ja halusin käyttää ne pois jotta voin ostaa uuden purkin tilalle :) Halusin tehdä jotain suolaista ruokaa jossa voisin hyödyntää maapähkinävoin. Ajatukseni meni automaattisesti Aasian suuntaan. Thaimaalaisessa, malesialaisessa ja indonesialaisessa kettiössä tehdään ihania pähkinätahnoja joista tehdään taivaallisia kastikkeita. Miksi ei oikaista ja käyttää maapähkinävoita? Siitä se ajatus sitten lähti... Ja mentiin taas sellaisella "mitä-kaapista-löytyy" mentaliteetilla eli "keksimisruokaa" kuten mieheni näitä sävellyksiäni nimittää. Tämä olikin muuten oikein onnistunut sävellys!



Thaimaalaisessa ruoassa (kuten malesialaisessakin) on aina kolme makua jotka on löydyttävä ruokasta : makea, suolainen ja hapan. Tuolla mentaliteetilla lähdin rakentamaan ruokaa ja lisäsin aineita niin kauan kunnes sain oikean maun. Suosittelisin vielä tuoretta korianteria lisäksi, mutta sitä mulla ei nyt ollut kotona.


Thaimaalaista maapähkinävoi-kookos broileria (kahdelle)

200-300g broileria
3/4 dl maapähkinävoita
3 dl kookosmaitoa ( mulla oli light versio 6%)
1 tl punaista currytahnaa
1 yksikyntinen valkosipuli raastettuna
1 tl jeeraa/juustokuminaa
1 tl kuivattuja chilihiutaleita
½ dl sitruunanmehua
2 rkl ruskeaa sokeria
1 rkl kalakastiketta
½ punainen paprika
4 isoa herkkusientä
(tuoretta korianteria)
öljyä paistamiseen


Leikkaa broileri kuutioiksi ja raasta valkosipuli.
Kuumenna wokki/kasari todella kuumaksi ja lisää broileri, hienonnettu valkosipuli, sokeri jeera, chili ja punainen currytahna.
Paista hetki, älä kypsennä broileria kokonaan.


Lisää sitruunanmehu, kalakastike ja maapähkinävoi.
Lisää kookosmaito, ohueksi suikaloitu paprika ja herkkusienet.
Anna kiehua kunnes vihannekset ovat hieman pehmentyneet.


Maistele ruokaa, lisää tarvittaessa kalakastiketta ja sitruunanmehua.
Suosittelen lopussa vielä lisäämään tuoretta hienonnettua korianteria, täydentäisi maun. Mulla ei sitä kotona ollut.

Maku on täyteläisen pähkinäinen ja maut ovat tasapainossa. Tulee sopivasti makeutta, happoa ja suolaisuutta. Tulinen tämä ruoka ei ole vaan lievästä chilinen. Jos haluat tulisemman version lisää vain chilin määrää, mutta maistele ruokaa tarkemmin silloin koska saatat tarvita happoa, makeutta ja suolaisuuttakin suhteessa enemmän/vähemmän.

Tarjoile basmatiriisin kera höyryävän kuumana.




Mikäli innostuitte enemmänkin kookoksistä älkää MISSÄÄN tapauksessa kuunnelko siihen liittyvää biisiä joka on eräässä FB-ryhmässä ollut korvamatonamme jo pitkään. Suuri kiitos tästä kuuluu Kokille Liemessä joka teurasti pähkinän ja HabaneroKitchenille joka taisi hermostua menoomme ja haastaa koko Suomen kansan rikkomaan sen pähkinän NYT! :)


7 kommenttia:

  1. Tuo ei voi olla olematta hyvää! Onneksi oli edes aamiaisleipä käsillä tuota lukiessa, sillä nälkähän siitä tuli!

    VastaaPoista
  2. Kiitti Sari :) se oli oikeasti hyvää. Meillä on näköjään muutenkin aika sama makumaailma mitä blogiasi selasin. Aasialainen ja tulinen maistuu molemmille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut saman asian :) Ja hmm, aasialaiseen keittiöönhän kuuluu olleellisena osana se k----s, vaikka sitä sanaa ei nyt heti kannata ääneen lausua, vaan antaa pölyn laskeutua ensin...;)

      Poista
  3. Kookospähkinä on uhanalainen tällä hetkellä suomen sivistys sanastossa! Valitan EU:n ja suomen tasa-arvo valtuutetulle korvamato saastan levittämisestä! Kiitos. Surffataanko jotakin muuta! ;)

    VastaaPoista
  4. Kiitos hyvästä ohjeesta, tuli oikein maukasta.

    VastaaPoista