perjantai 18. lokakuuta 2013

Marokkolainen kanatagine ja aprikoosi-manteli couscous

Rakastan pohjois-afrikkalaista ruokaa. Upeita pitkään haudutettuja mausteisia patoja, aromaattista couscousia, tuoreita yrttejä ja rapeita manteleita. Marokkolaisessa keittiössä osataan käyttää todella taidokkaasti mausteita,. Yhdistellään erilaisia makuja, jotta saadaan todella harmoninen kokonaisuus aikaan. Kuivatut hedelmät ja pähkinät ovat usein läsnä marokkolaisessa keittiössä ja antavat makua ja tekstuuria ruokaan. Marokko on perinteisesti melko köyhä maa ja he ovat joutuneet vuosien saatossa kehittämään edullisista ruhon osista maukkaita ruokia. Sillä tapaa on syntynyt myös tagine.

Tagine on perinteinen marokkolainen kannellinen savipata jossa patoja valmistetaan pitkään hauduttamalla. Kannen suippo-osa kerää höyryä joka putoaa nesteenä aina takaisin ruokaan pitäen padan mehukkaana. Minulla ei tuollaista ollut joten tein tällä kertaa liedellä oman tagineni. Haaveilen taginesta ja olisi pitänyt ostaa sellainen Marokossa vieraillessani.



Olen kerran käynyt Marokossa, Tangierin suurkaupungissa päivän visiitillä. Tässä muutama kuva matkalta

Kameliratsastusta Atlantin rannalla

Käärmeenlumoaja. Myöhemmin tuo käärme oli kaulani ympärillä kun oli juuri purrut äijää käteen. Ei kiva.


Marokossa ruokitaan aina iso perhe ja samaan henkeen lähdin tekemään tätäkin ruokaa. Tein paljon kerralla meidän kaksihenkiselle perheelle :) Syömme tätä pisempään, mutta se ei haittaa ollenkaan, niin hyvää on! Toki jos haluat tehdä pienemmän satsin kerralla, puolita ainesosat.

Mausteinen kanatagine

700g broilerin rintafilettä /ohutleikkeitä
3 rkl harissaa
2 sipulia
1 dl kuivattuja aprikooseja
½ tölkki tomaattimurskaa
4-5 dl kanalientä (kuutiosta tai fondista tehty käy hyvin)
1 yksikyntinen valkosipuli
1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääri (jauhe)
1,5 tl jeeraa/juustokuminaa
1 tl chilihiutaleita
öljyä paistamiseen
suolaa, mustaapippuria

Leikkaa broileri melko isoiksi paloiksi. Mielummin liian isoiksi kuin liian pieniksi jotta broileri ei kuivu kypsentäessä.
Hiero broilerinpaloihin harissatahnaa. Harissa on tunisialainen chilitahna jota olen nähnyt mm. Prismassa. Oma tahnani on tuotu minulle Dubaista. Jos et löydä harissaa voit käyttää sambal oelekia tai cayenne pippuria.




Paista kanasta pinnat kiinni. Älä missään tapauksessa kypsennä kanaa kokonaan, ainoastaan kevyt paisto. Näin kun teet säilyy kana mehukkaana ja kypsyy kastikkeessa imaisten kaikki maut itseensä. Mausta suolalla.


Kun kana on paistettu ota pois pannulta erilliseen astiaan.
Lisää pannuun öljyä ja paista sipulit kunnes pehmenneet.
Lisää sekaan valkosipuli, inkivääri ja kaikki mausteet ja paista 2-3 minuuttia.



Tämä vaihe on elintärkeä, siinä avataan mausteet ja niiden eteeriset öljyt.
Lisää sekaan broileri ja sekoita hyvin.



Kaada tölkkitomaatit, puolitetut aprikoosit ja kanaliemi sekaan. Lientä kannattaa lisätä vähän kerrallaan niin saat itsellesi sopivan koostumuksen.
Anna taginen porista hiljalleen 30 minuuttia. Mausta suolalla ja tuoreella mustalla pippurilla






Aprikoosi-manteli couscous

4 dl couscousia
4 dl vettä
1 tl suolaa
½ dl kuivattuja aprikooseja
3 rkl sitruunanmehua
2 tl korianteritahnaa (tai 1 rkl tuoretta korianteria)
4-5 rkl öljyä
2 rkl tuoretta minttua
½ dl mantelilastuja

Kiehuta vesi ja kaada vesi kulhoon.
Lisää veden sekaan sitruunanmehu, korianteritahna, pienennetyt aprikoosit (4 osaan yksi aprikoosi) ja suola.
Kaada päälle couscous ja sekoita kevyesti.
Laita kulhon päälle folio tai kelmu ja anna seistä 5 min.
Sekoita öljy ja hienonnettu tuore minttu sekaan kun valmista.
Maista. Lisää tarvittaessa suolaa, öljyä, sitruunanmehua.
Paahda kuivalla pannulla mantelilastuja kunnes kauniin kullan ruskeita ja ripottele couscousin päälle.

TÄRKEÄÄ!!!!! Älä ikinä sekoita couscousia lusikalla! Aina haarukalla. Lusikalla sekoittaminen tekee couscousista paakkuista ja se ei ole tarkoitus vaan koostumuksen on tarkoitus olla irtonaista ja ilmavaa.





15 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Oli kyllä oikeasti WAUn makuista :) Suosittelen!

      Poista
  2. Aivan ihastuttavan oloinen ruoka! Tuota täytyy kokeilla joskus.

    Olisipa jännä kun olisi oikea asiaan kuuluva pata! Mulla on Römertopf, sisältä lasitettu keraaminen pata, en tiedä voisiko siinä tehdä. Ainakin muut haudutetut ruuat onnistuvat siinä, ja pysyvät mehukkaina. Mutta se pitää laittaa uuniin.

    Sitten minulla on sellainen amerikkalainen, sisältä lasitettu pata, joka on sellaisen sähköisen "padan" sisällä, ja sitä voi lämmittää 110 tai 130 asteeseen, ja hauduttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro jos kokeilit :)
      Minäkin haaveilen tagine padasta. Mulla on ihan perinteinen valurautapata joka ehkä voisin hoitaa homman. Taginessa on vaan se loistava höyryjuttu joka varmasti tuo niin paljon lisää makua ruokaan. Jotain pitkään haudutettua lammasta ajattelin uunissa tehdä siinä padassa jossain vaiheessa.

      Poista
  3. Moi!-surffailen oikeasti sivuillasi täällä sairaalassa.Tämä ohje tuntuu jo ihanasti kutkuttavan makunystyröitäni.Kun pääsen kotiin valmistan tätä.Toivottavasti Sarpanevan emali-pinnoitettu patani pystyy tähän.Ainoa kysymykseni koskee asiaa:olen vatsavaivojeni vuoksi sairaalassa,onko siis nuo maustemäärät ohjeessasi sellaiset että ruuasta tulee tulista?-pidän mausteista mutta vatsani ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja tsemppiä sairaalaan paranemiseen!
      Voit tehdä hyvin tämän esim isossa kattilassa tai jopa wok-pannussa jossa minä tämän tein.
      Tämä on melko tulinen, riippuu toki mihin olet tottunut. Jos haluat ottaa varman päälle jätä pois harissa broilereista kokonaan ja myös chilihiutaleet. Lisää kaikki muut mausteet koska ne eivät ole tulisia. Maistele sen jälkeen, ja jos tuntuu siltä voin lisätä chiliä hieman. Mutta maku täsäs tulee muista mausteista, ei chilistä.
      Kuulen mielelläni miten kokkailut sujuivat :)

      Poista
  4. Hyvä ohje, ruoka oli tosi maukasta. Suosittelen.
    Tosin tuota chiliä ei kyl marokkolaisissa ruuissa ole yleensä paljoa. Ruoka on yleensä tosi maustettua, mut ei tulista. Vähennettiin omasta tekosesta chilin määrää.

    Mitä tuossa maustelautaskuvassa keskellä on tuo vihreä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh itseasiassa se on korianteritahnaa jota en sitten loppujen lopuksi laittanutkaan koko ruokaan! Se jäi siihen kuvaan kuitenkin kun alussa olin laittamassa sitäkin sinne, mutta totesin etten laitakaan :)
      Ja kiva kuulla, että ruoka maistui!

      Poista
  5. Aivan mainiota tuli tästäkin. Olen tehnyt blogistasi jo monia ruokia tänä vuonna, jaamme näköjään samankaltaisen makuihanteen, vaimon mielestä nämä viimeaikaiset kokkaukseni ovat menneet minun top5:een. Suurkiitokset että olet jaksanut ylläpitää ja kehittää blogiasi. T Timo/Sipoo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Timo todella ihanasta viestistä! Lämmittää mieltä saada kanssakokkailijoilta viestejä. Hienoa kun olet tykännyt resepteistäni, toivottavasti viihdyt jatkossakin mukana :)

      Poista
  6. Taas osui makuhermoon ja samalla tuli yksi syy lisää oman tagine-padan hommaamiseen ... kiitos isosti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tagine-pata täälläkin haaveissa. Onneksi tämä onnistuu ilman tagineakin. Varmasti olisi vieläkin herkullisempaa siinä valmistettuna. Kerrohan jos päädyt hankkimaan tagine-padan Hanski :)

      Poista
    2. Moi taas, löysin tällaisen kaupan http://www.ceestashop.fi/tuotteet/ruoanvalmistus/kattilat-ja-padat/803/ isot taginet näyttäis olevan tarjouksessa :) ... hinta vaan hirvittää vieläkin ja kun köökissäni on tuo slow cooking patakin vielä, jolla olen tehnyt tosi herkkuja yön yli hauduttamalla

      Poista
  7. Wau, ihania patoja!! Tuo slowcooker olisi kyllä mahtava myös. Ehkä joskus... :)

    VastaaPoista
  8. Tätä tehtiin nyt ensimmäistä kertaa, mutta ei varmasti viimeistä. Räjäytti pankin! Kehut tuli laidasta laitaan ja se ei meillä ole mikään itsestään selvyys. Harissaa löytyi ihan lähi Ässän maustehyllystä. -mika

    VastaaPoista