keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Pala luksusta Singaporessa - Equinox ravintolan sunnuntaibrunssi


Singapore on mahtava paikka. Sieltä saa hyväää ruokaa ympäri maailman. Aasialaista ruokaa joka Aasian kolkasta, eurooppalaista, amerikkalaista ym... Singaporea pidetäänkin jokaisen foodien mekkana. Allekirjoitan tuon kyllä täysin. Singaporessa lomaillessa tuli syötyä kyllä about kaikkea mahdollista kanan jaloista vuohen jalkoihin ja hai-kalaan asti, mutta teen eri postauksen Singaporen aasialaisesta ruoasta. Tänään keskityn yksitään yhteen elämäni hienoimpaan kokemukseen joka tapahtui Singaporessa.

Olin kahden ystäväni Aasiaa kierämässä talvella ja Singaporesta olimme saaneet vinkin että siellä kannattaa ehdottomasti mennä sunnuntaibrunssille. Okei, no niin varmasti monessa muussakin kaupungissa kannattaa mennä sunnuntaibrunssille, mutta tämä ei ollutkaan ihan mikä tahansa brunssi. Tutkailin ennen matkaa vaihtoehtoja pitkään ja päädyin varaamaan paikat Swiss Hotel Stamfordin Equinox-ravintolasta (alla oleva kuva heidän nettisivuiltaan otettu)


Ravintola sijaitsee 70. kerroksessa aivan käsittämättömän upeissa maisemissa. Pöydästämme näkyi suoraan Marina Bay Sands-hotelliin joka on yksi Singaporen nähtävyyksistä. Valitettavasti brunssipäivänä oli todella sumuista ja harmaata (mutta *"?***+* kuuma!) joten kaikki kuvat eivät pääse oikeuksiin. 


Korkeudesta piti vielä sanoa, että molemmat ystäväni kärsivät korkeanpaikankammosta, mutta ravintolassa tuo ei heitä vaivannut ollenkaan. Lieneekö vaikutusta rajoittamattomalla Moët & Chandon shampanjalla?!?

Brunssi alkaa sunnuntaisin klo 11 ja aikaa on syödä klo 14.30 asti. Tuntuu pitkältä ajalta, mutta loppujen lopuksi aika loppui kesken. Brunssi maksoi n. 100€ joten ilmainen se ei ole, mutta matkailussa olenkin aina valmis maksamaan kokemuksista ja tämä oli sellainen kokemus maisemineen, että hinta tuntui hyvinkin alhaiselta. Brunssiin kuuluu siis rajoittamaton määrä Moët& Chandon shampanjaa, cocktaileja, viinejä , todella hyvää arvokasta ruokaa.



Aloitetaan shampanjasta. Brunssi on hieman pettävä siinä mielessä, että pöytään ei missään vaiheessa tuoda pullollista shampanjaa vaan tiloissa pyörii useita tarjoilijoita jotka tarjoilevat shampanjaa suorana lasiin kaadettuna. Heti kun on enää n. kaksi senttiä samppakaljaa lasissa jäljellä rientävät he kaatamaan lisää. Pettävä brunssi on siinä mielessä, ettei ole mitenkään mahdollista sanoa kuinka monta lasia shampanjaa tulee juotua. Totesimmekin brunssin lopuksi, että join vain yhden lasillisen koska näin pohjan vain kerran :)


Ruokaa on tarjolla buffet pöydässä ja sitä haetaan itse, niin paljon kuin haluaa. On erilaisia kylmiä ja lämpimiä alkupaloja, lämpimiä ruokia, juustoja, jälkiruokia. Kuullostaa ruotsinlaivalta, eikö? Erona se, että laatu on miljoona kertaa parempi, tarjolla olevat ruoat ovat tuoreita ja mukana on pala luksusta.



Blinejä ja kaviaaria, graavilohta, ihania salaatteja


Meni myös osteri-neitsyys tuolla matkalla kun pääsin maistelemaan tuoreita ostereita jotka tarjoiltiin luonnollisesti jäistä. Osterit olivat hyviä. Jos pitää merenelävistä, pitää ostereistakin. Vähän hot saucea mukaan niin maku oli taivaallinen! Tarjolli oli myös kampasimpukkaa, sushia, katkarapuja ym.... 

Lämpiminä ruokana oli makuja ympäri maailman. Koska Singapore on Iso-Britannian entinen siirtomaa oli tarjolla myös brittien perinteinen Sunday roast joka itselleni on hyvinkin tuttu 5 vuotta Englannissa asuneena. 


Tässä annoksessa erona se, että moni britti olisi krematoinut paahtopaistin läpikypsäksi kammotukseksi. Singaporelaiset osaavat tarjota punaisen lihan oikein ;)

Lisää pääruokia




Pääruokien jälkeen taidettiin nauttia lisää shampanjaa jonka jälkeen ehkä vielä vähän sitä shampanjaa kunnes oli sopivasti tilaa juustoille


Ihania vahvoja haisevia kermaisia ja murenevia juustoja ympärimaailman. Todella todella laadukas ja hyvä juustopöytä! Juustojen kanssa nautimme Bellinit, luonnollisesti shampanjaan tehtynä


Muistan, että jälkkäri ei oikein maistunut kenellekään koska olimme niin täynnä. Lisää juomia kuitenkin maistellessa olimme hakeneet lautasellisen herkkuja jälkkäripöydästä ja todennäköisesti syöneet ne kaikki





Bloody Mary-cocktail kuului cocktail-listaan myös kuten vihreät kirsikkapäällysteiset cocktailit. Kahvit ja konjakit sisältyivät myös, mutta niistä ei ole todistusaineistoa.

Kaikenkaikkiaan äärimmäisen hauska tapa viettää päivää Singaporessa, nautiskella upeista maisemista, mahtavasta ruoasta, shampanjasta ja muista juomista ja ottaa pieni singaporelainen seitinohut iltapäiväpöhnä :) 

Vinkki Singaporeen matkustaville, säästäkää penninne (20€) ja älkää menkö Singapore Flyeriin (iso maailmanpyörä). Singaporen näkee yläilmoista 360 astetta myös Equinox-ravintolan yläkerrassa sijaitsevsta New Asia Bar:sta. Siellä on Happy Hour sopivaan aikaan ja samalla saa ihailla maisemia cocktail-lasi toisessa kädessä. 

Lisää maisemia ravintolasta















tiistai 30. heinäkuuta 2013

Lättyjä, lettuja, räiskäleitä - rakkaalla lapsella on monta nimeä

Meillä syödään lättyjä. Muut nimitykset kyseisistä tekeleistä kuullostaa hölmöltä suuhuni. Ei ole pitkäkään aika sitten kun keski-suomalaiseten kanssa eräässä tilanteessa väittelimme ovatko ne lettuja vai lättyjä. Kuka muuten sanoo räiskäleitä? Jos joku tunnustaa, laittakaahan viestä kommenttikenttään. Mitä teillä syödään, lettuja, lättyjä vai räiskäleitä vai votain muuta?

Lättyjen paistaminen ei oikeasti ole niin helppoa kuin kuvittelin. Olen paistanut lättyjä ja paljon. Joskus ne onnistuvat ja joskus eivät. Anoppini paistaa taivaallisia lättyjä, mutta niissä onkin oikeaa voita. Sen olen oppinut, että jos haluaa oikeasti hyviä lättyjä ei silloin voi paistaa terveyslättyjä joita itse olen paistellut vuosikausia. Ei ihmekään etteivät ne ole olleet hyviä aikaisemmin! Hyvään lättytaikinaan vaan kuuluu rasva, pakko se on.

Toinen mitä lätynpaistajalla on oltava on aikaa ja kärsivällisyyttä. Hyvät lätyt eivät synny hoputtamalla ja nopeasti paistamalla. Tämänkin olen oppinut kantapään kautta.

Suola on myös tärkeää. Suolaton lätty ei maistu miltään. Sopiva pieni suola korostaa lätyn omaa makua joka tulee esiin paistettaessa ja lisättäessä päälle sokeria / hilloa ym.

 Hyvä lättytaikina sisältää ainakin rasvaa, suolaa, aikaa, rauhallisuutta ja rakkautta. 

Olen kehittänyt pomminvarman lättytaikinohjeen jolla onnistuu joka kerta. Tärkeää on tarpeeksi kuuma pannu - älä paista haalealla pannulla.

Lätty/lettu/räiskäletaikina  ohjeesta tulee 10-13 isoa lättyä

7dl maitoa (sinistää maitoa, ei rasvatonta)
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl öljyä tai voisulaa
2 kananmunaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja vatkaa käsin kaikki jauhopaakut pois. 
Anna taikinan levätä 30min. Tämä oikeasti vaikuttaa makuun. Anna taikinalle aikaa, älä paista kiireessä.

Paistamiseen suosittelen oikean voin käyttämistä, mutta ruokaöljy on hyväksyttävää joskus.

Kuumenna pannu todella kuumaksi. Laita nokare voita, anna sulaa ja lisää sopiva määrä taikinaa pannulle. Kääntele pannua käsissäsi jotta taikina levittyy tasaisesti pannulle. 

En osaa antaa tarkkaa aikaa koska lätty on valmis käännettäväksi koska kaikki riippuu hellastasi, pannustasi ja taikinastasi. Kurkkaa aina välillä paistopintaa ja käännä vasta kun lätty on saanut kauniin pitsisen reunan ja kullanruskean värin.



Lado valmiit lätyt hellan läheisyyteen lautaselle ja pidä keittiöpyyhettä lättyjen päällä jotta pysyvät kuumina tarjoiluun asti.

Tarjoile lätyt heti kuumina. Jokainen käyttäköön päällä mitä haluaa. Sokeri on aina hyvä, raparperi-vaniljahillo ihana uusi tuttavuus, tuoreet mansikat ja kermavaahto kesäinen herkku. 
Pimp your lätty!






sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Pil pil pastaa - chiliä ja valkosipulia spagetissa nopeasti

Tässä yksi ilta kokkasin todellista "mitä kaapista löytyy- ruokaa". Idean näiden makujen yhdistämiseen sain itselleni todella rakkaasta espanjalaisesta keittiöstä ja ikuisesta suosikistani gambas pil pil-tapas annoksesta. Gambas pil pil on todella kuumassa saviastiassa  jättikatkarapuja kypsennettynä oliiviöljyssä valkosipuliviipaleiden ja chilin kera. Annoksesta on useita variaatioita, joskus saa tuoretta chiliä joskus kuivattuja chili hiutaleita.

Katkarapuja talossa ei ollut. Pastaa oli, valkosipulia oli, oliiviöljyä oli ja sambal oelekia oli. Näillä siis mentiin ja lopputulos oli todella ihana ja muistutti pil pil - kastiketta todella paljon.

Spagetti pil pil annokseen tarvitset:

Spagettia ( tai muuta pastaa)
valkosipulia
chiliä / sambal oelekia
oliiviöljyä
vettä


Aloita keittämällä pasta reilusti suolatussa vedessä. Kannattaa maustaa pasta reilulla suolalla koska silloin koko annos maistuu maukkaammalta ja suolaa ei tarvitse lisätä. Ruoka ilman suolaahan on todella kamalaa. Ehkä terveellistä, mutta ei maistuvaa.

Leikkaa 1 yksikyntinen valkosipuli todella ohuiksi viipaleiksi. Itse laitoin kynnen neljään osaan ja viipaloin ohuesti.


Kun pasta on melkein kypsää kuumenna pannulla n. 2-3 rkl oliiviöljyä. Lisää sekaan valkosipulit ja kypsennä. Älä polta valkosipuleita! Lisää sekaan itsellesi sopiva määrä chiliä. Itse laitoin n. 2 tl sambal oelekia yhdelle, mutta pidänkin tulisesta ruoasta.


Kun pasta on kypsää, valuta se ja lisää pannulle jossa on oliiviöljy, valkosipulit ja chili. Sekoita pasta kastikkeen sekaan ja tarjoile.



Ruoanlaiton ei tarvitse aina olla tuntikausien näpertelyä ja kalliita raaka-aineita. Joskus hyvä ruoka voi syntyä vahingossakin yksinkertaisista hyvistä aineista. 




lauantai 27. heinäkuuta 2013

Jumalaisen pehmeä tahmea suklaa-brownie

Suomessa kahvilassa kun tilaat browniesin saat usein kuihvahkoa suklaakakkua muistuttavaa tavaraa lautasellesi.Olen pitänytkin brownieseja turhana hömpötylsenä enkä ole ymmärtänyt mikä niissä nyt niin ihmeellistä on. Kunnes tein niitä itse. Voi luoja, tulee hymy ihan huulille kun muistelee sitä taivaallista suklaista nautintoa!

Tämä on niin hyvä herkku, että tätä syö pojatkin! Jälkkäripöydän ehdoton kunkku. Kahvin kanssa mielellään.

Resepti on Jamie Oliverin ja äärimmäisen toimiva sellaisenaan. Muutaman kerran olen tätä tehnyt ja joka kerta onnistunut. Laihduttajan ruokaahan tämä ei missään tapauksessa ole, enemmänkin lähellä sydänkohtaus-lautasella-ruokaa, ehkä siksi se onkin niin hyvää ;) Mutta eihän tätä joka päivä syödäkään (eipä...).



Suklaa-brownies

250 g suolatonta voita
200 g hyvälaatuista tummaa suklaata, vähintään 70% kaakaota
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
leivontakaakaojauhetta 80g
4 dl sokeria
4 munaa

Sulata voi ja suklaa samassa astiassa ja sekoita sulaneena keskenään tasaiseksi massaksi.
Toisessa kulhossa sekoita keskenään sokeri, jauhot, leivinjauhe ja leivontakaakao.
Kaada jauhot sulaneen voi/suklaamassan kanssa samaan kulhoon ja sekoita.
Lisää munat ja vatkaa käsin kunnes koostumus on tasaista ja silkkistä

Ohjeessa käskettiin paistaa neliönmuotoisessa 25cm halkaisijan vuoassa, minulla ei sellaista ollut vaan paistoin sen suorakaiteen muotoisessa vuoassa joka oli n. 25cm x 15cm.

Oli miten oli, käytä sellaista vuokaa kuin sinulla on (ei liian pientä kuitenkaan) ja vuoraa se leivonpaperilla.

Kaada brownie-seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista 180 asteissessa uunissa n. 25 minuuttia.

ISO HUOM! älä missään tapauksessa paista tätä kuin normaalia kakkua. Kyllä, koostumus on edelleen hyllyvää ja tutisevaa kun otat sen uunista ulos. Kyllä, tikun kuuluukin olla tahmea kun kokeilet kakkua keskeltä. Jos ylikypsennät browniesin saat kuivaa suklaakakkua jota kahvilat tarjoavat brownies nimellä :) Don't make the mistake.



Hyvä brownie on päältä rapsakkaa ja sisältä melkein valuvan pehmeää suklaista unelmaa




Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön ja kahvin kera. Kuten sanoin, tätä pojatkin syö ;)


Aasialaiset kanavartaat - parasta maailmassa!

Jos jossain osataan grillata se on Aasiassa. Katukeittiöistä saa toinen toistaan herkullisempia grillattuja lihoja ja ravintoloista myös.
Olemme grillailleet kanaa pitkin kesää melkein kerran viikossa. Kutsuin ystäviä syömään ja grillasin mm. kanavartaita. Talvella Aasiaa kiertäessäni osallistuimme Balilla kokkikurssille josta saimme reseptit myös kotiin mukaan. Suunnitellessani marinadia kanavartaille muistelin ihania kana satay-vartaita joita söimme ainakin Singaporessa, Indonesiassa ja Malesiassa. Katsoin kokkikurssin reseptivihkosta hieman ideoita marinadiini.

Tämän marinadin salaisuus piilee mausteissa ja niiden reilussa käyttämisessä. Kanahan on itsessään melko tylsä jos sitä ei mausta mitenkään. Miehenikin totesi, että kyllä aasialainen kana on parasta kun toista kertaa tein näitä vartaita. Uskaltakaa maustaa marinadi reilusti ja lapset syövät tätä ihan varmasti myös.

Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!

Marinadiin tulee:
1/2 dl tavallista ruokaöljyä ( ei kannata tuhlata oliiviöljyä tähän)
pienen pieni loraus sesamöljyä
1 tl sambal oelek maustekastiketta ( löytyy melkein kaikista ruokakaupoista suunnilleen sieltä mistä soijatkin)
2 rkl kalakastiketta ( löytyy samasta paikasta kuin soijat)
2 tl sokeria
 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 yksikyntinen valkosipuli eli n. 4-5 kynttä
1 tl jeeraa / juustokuminaa
1 tl korianteria
1 tl kurkumaa

Sekoita kaikki sekaisin.

Hyvä määrä kanaa tähän on n. 750g - 1 kg. Osta aina maustamatonta kanaa ja marinoi se itse, saat paljon parempaa ruokaa siten pienellä vaivalla. Minulla on rintafileitä joten leikkasin ne sopivan kokoisiksi, suunnilleen 2€ kolikon kokoisiksi. Sekoita marinadi kanojen sekaan.





Mielestäni paras tapa marinoida on isossa 4 litran minigrip pussissa. Kaada kanat ja marinadi sinne ja laita jääkaappiin. Marinoi kanoja mielellään yön yli, mutta vähintåään 3h jotta maut varmasti ehtivät tunkeutua lihaan.

Muista liottaa vartaaseen käytettäviä puutikkuja vedessä vähintään 30min ennen käyttöä tai muuten tikku palaa ja kanat eivät ole vartaassa.

Kun kanat ovat marinoituneet tarpeeksi kauan ja on aika grillata seivästä kanat vartaisiin.




Grillaa todella kuumalla grillillä vartaat. Pintaan saa tulla hieman tummuutta koska se tuo grillatunmaun kanaan, mutta ei missään tapauksessa liikaa. Älä yli-grillaa kanaa ikinä, siitä tulee helposti sitkeää kumimaista kamaa. Näiden vartaiden grillaus ottaa n. 3-5 min per puoli.



Tarjoa vartaat esim raikkaan salaatin kera





maanantai 22. heinäkuuta 2013

Maailman paras sienipiirakka

Jatketaan edelleenkin sieniaiheisilla resepteillä koska sienet ovat vaan hyviä! Kutsuin vieraita kylään ja leivoin sienipiirakan. On se vaan joka kerta niin jumalattoman hyvää. Itse suosin sienien kanssa yksinkertaisia makuja. Ei liikaa kikkailuja vaan sienet sieninä jotta niiden maku säilyy. Tästä piirakasta ovat monet sanoneet, että on parasta sienipiirakkaa ikinä. Itse olen samaa mieltä :)



Pohja suolaiselle piirakalle

Tästä ohjeesta tulee sopiva pohja ø 24cm piirakkavuokaan

150g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1/4 tl suolaa

Nypi ensin jääkaappikylmä voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi käsin


Lisää vesi ja suola ja vaivaa taikinaa käsin kunnes sopivan kiinteää. Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä ainakin 30 min. 


Tee sillä välin täyte

Täyte sienipiirakkaan

n. 6 dl sieniä, minulla oli suppilovahveroita
3 dl kermaa
2 pientä sipulia
1/2dl sipulinvartta tai ruohosipulia
150g punaista Emmental-juustoraastetta päälle
voita ja öljyä paistamiseen
Suolaa
mustaapippuria

Leikkaa sipuli pieneksi ja kuullota voin ja öljyn seoksessa kunnes pehmeitä. Kun paistat sipuleta on hyvä lisätä pieni määrä suolaa sipuleihin heti paistamisen alussa. Suola saa sipulit itkemnään nesteitä ja sipulit karamelisoituvat ja maistuvat paremmilta.

Lisää paistettuihin sipuleihin sienet ja paista hetki. Mausta suolalla ja mustallapippurilla. 

Lisää sekaan kerma, pieneksi leikatut sipulinvarret ja hauduta seosta hetki.


Kun taikina on levännyt jääkaapissa tarpeeksi painele taikina piirakkapohjaan. Voit kaulitakin sen, mutta mielestäni on helpointa vain sormenpäillä painella taikina vuokaan.

Esipaista taikinaa (ei siis täytettä tässä vaiheessa lisättynä) vuoassa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa n. 10 min. Esipaistaminen varmistaa, että pohja kypsyy varmasti ja siitä tulee ihanan rapea.



Esipaistamisen jälkeen levitä sieniseos pohjan päälle ja ripottele juustoraaste päälle.

Paista 200 asteessa n. 20min. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.


Ennätin kuvaamaan vasta kun piirakka oli melkein kokonaan jo syöty, niin hyvää se on!


Lisää sieniruokia:




sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Keskikesän kermainen mansikkakakku

Ulkona sataa vettä on on 16 astetta lämmintä. Kakkua on saatava kuitenkin. Mansikkakakkuun assosioi niin helposti lämpimän helteisen päivän, sinisen taivaan ja kesäloman. Tänään tehdään kakkua kylmässä ja sateisessa kesässä, Suomen kesässä <3

Synttärini ovat naistenviikolla ja lapsuudesta lähtien olen saanut mansikkakakkua syntymäpäivänä. Aikuisena se on vain leivottava itse. Valmistinkin perinteisen mansikkakakun pitkästä aikaa. Samalla tavalla ja täytteillä kuin se lapsuudessakin tehtiin.

Leivoin kakkupohjan jo eilen koska niin meillä aina tehtiin, kakkupohja leivottiin edellisenä päivänä. Käytin
 ø 24 irtopohjavuokaa kakun tekemiseen. Käytin myös hyvin perinteistä yhden juomalasin ohjetta kakkupohjaan. Käytä samaa lasia mittauksiin.

Kakkupohja
1 juomalasillinen kananmunia (minulla meni 6 munaa)
1 juomalasillinen sokeria
1 juomalasillinen vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta


Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Voit toki käsinkin vatkata. Kerran sen tehneenä en tee uudestaan :)
Sekoita jauhot ja leivinjauhe sekaan .

Voitele irtopohjavuoka ja korppujauhota se. Kaada seos vuokaan.

Paista kakkupohjaa uunin alatasolla 150 asteessa n. 45-60 min riippuen uunistasi. Kokeile kypsyyttä veitsellä tai puikolla keskeltä. Kun veitsi on puhdas on pohja kypsä. Jäähdytä pohja hyvin.



Seuraavana päivänä ( tai muutaman tunnin kuluttua) kakku täytetään.

Kakun täyttämiseen tarvitset:

n. 2dl maitoa (mehua, sokerivettä) kostutukseen
4 dl kuohukermaa
vaniljatanko
sokeria
mansikkahilloa
kuningatarhilloa
mansikoita
hopeisia nonparellipalloja

Aloita leikkaamalla kakku kolmeen osaan. Saat leikattua kakun helpoiten sahalaitaisella veitsellä. Työnnä veitsi kakun keskiosaan ja ala pyörittämään lautasta jolla kakku on siten, että veitsi on paikallaan ja kakku leikkaantuu.

Kun olet leikannut kakun kolmeen osaan asettele pohja sille lautaselle jolta haluat sen tarjota. Suosittelen laittamaan pieniä leivinpaperikaistaleita kakun reunoille. Siinä vaiheessa kun olet kuorruttanut kakun on lautanenkin kerman peitossa. Kun lautanen on leitetty leivinpaperinkaistaleilla jotka ovat osittain kakun alla saat loppuvaiheessa vedettyä paperit siististi pois kakun alta ja tarjoilulautanen säilyy siistinä.

Seuraavaksi kakku kostutetaan. On monia vaihtoehtoja millä kostutat kakun. Voit kostuttaa maidolla, mehulla, sokerivedellä..ym... Itse käytin maitoa koska kakusta tulee muutenkin makea en halunnut lisätä makeutta kostutuksella. Minulla meni n. 2dl maitoa kakun kostutukseen.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää ennen vatkausta yhden vaniljatangon siemenet. Leikka vaniljatankoon pituussuunnassa halkio ja vedä veitsellä kaikki siemenet sisältä pois. Lisää siemenet kermaan ja mausta sokerilla oman maun mukaan.

Levitä pohjakerroksen päälle kerros kuningatarhilloa ja sen päälle ohut kerros kermavaahtoa. Laita kakkupohjakerros tuon päälle.

Toiseen kerrokseen tulee mansikkahilloa ja kermavaahtoa samaan tapaan kuin edelliseen kerrokseen.

Laita päällinen kaun päälle siten, että paistopinta ei jää päällimmäiseksi vaan kakun sisälle.

Levitä ohut, mutta peittävä kerros kermavaahtoa koko kakun peitoksi. Tasoita veitsellä siistiksi pinnaksi.



Koristelin kakun reunat pursottamalla pursotinpussista tähtikuvioisella päällä kermaa vertikaalisina viivoina siten, että väliin ei jää näkymään kermaa alta.



Pursotin kermaa kakun ympäri raunalle ja laitoin hopeisia nonparellipalloja siihen.
Täytin kakun päällisen tuoreilla mansikoilla ja ripottelin päällekin hopeisia palloja.



Kakku on makeaa, mutta niin synttärikakun kuuluukin olla!








lauantai 20. heinäkuuta 2013

Etana etana näytä sarves, valkosipuli-parmesan etanoita

Vuosia sitten kun maistoin etanoita ensimmäisen kerran se oli rakkautta ensipuraisulla. Todella monet tuntuvat pelkäävän etanoita ja ajatuskin iljettää. Niin minuakin ennen kuin maistoin niitä. Loppujen lopuksihan etanoiden syöminen on hyvä tekosyy lapata juustoa, valkosipulia ja voita naamariin ja kaapia hyvällä leivällä loput suuhun :)

Itse etanoissa ei mielestäni ole kovin paljoa makua. Suutuntuma ei ole niljakas ollenkaan. Ehkä lähinnä voisin ajatella etanoiden olevan lähellä simpukoiden koostumusta. Rohkeasti ihmiset etanoita ravintolassa tilaamaan tai kotona kokkaamaan!

Minulla on yksi ystävä joka jakaa rakkauteni etanoihin. Yhdessä käymme "etanatreffeillä" eri ravintoloissa maistelemassa etanoita ja kokkaamme myös kotona yhdessä niitä. Suosikkimme on valkosipuli-persilja-parmesan etanat joita laitamme kotonakin.

Etanoiden valmistukseen tarvitset etanapannun. Niitä myydään nykyään melkein missä vain ja eivät ole kovin hintaviakaan. Etanapannuja myydään ainakin 6 ja 12 kappaleen pannuina. Minulla on kaksi kappaletta 12 pannuja jotka toimivat hyvin myös pääruoasta. Alkuruokana 6 pannu on hyvä, pääruokana 12. 

Tästä ohjeesta saat tehtyä kaksi 12 pannullista ihania etanoita.

2 purkkia etanoita (myydään suurimassa osassa isoista kaupoista)
100g normaalisuolaista voita
4-6 kynttä valkosipulia (pidän reilusta valkosipulinmausta, voit laittaa vähemmän jos määrä pelottaa)
puntti lehtipersiljaa
2 rkl öljyä
100g parmesania (50g massaan ja 50g päälle)

Aloita pesemällä etanat lävikössä todella hyvin. Etanoissa on usein hiekkaa ja olisi suotavaa saada kaikki hiekka pois, narskuu muuten ikävästi hampaissa.

Sauvasekoittimella (tai muulla vastaavalla aparattorilla) hienonna persilja, valkosipuli ja öljy tasaiseksi tahnaksi.

Lisää sekaan voi ja puolet parmesanista (50g) edelleenkin survien sauvasekoittimella. Lopputuloksen tulisi olla tasaista vihreää tahnaa.

Aseta etanat pannuihin, yksi etana per kolo. Laita tahnaa etanoiden päälle siten, että etana peittyy kokonaan. Tasoita tahna.

Itse lisään täsäs vaiheessa loput parmesanista vielä päälle koska pidän juustoisista etanoista. Voit aivan hyvin jättää extra parmesanin lisäämättä jos haluat.

Paista etanoita 200-225 asteisessa uunissa n. 10min.

Etanoiden kanssa oleellista on myös leipä. Kannattaa satsata hyvään maalaisleipään. 
Etanoita on paras syödä pienellä haarukalla tai lusikalla ja leivällä kaapia loput voiseoksesta kuopasta. 
Lasillinen (pullollinen) punaviiniä kruunaa kokemuksen!










perjantai 19. heinäkuuta 2013

Sienikastiketta ja lihapullia

Ulkona on niin kylmä ja syksyinen ilma, että inspiroiduin tekemään sienikastiketta lämmikkeeksi. Pakkasessa on nyt suppilovahveroita taas useampi pussi, kiitos vakiosienestäjäni. Minulla on vakaa tavoite itse opetella syksyllä sienestämään koska rakastan sieniä yli kaiken. Ajattelin aloittaa ns. helpoista sienistä kuten suppilovahvero ja kanttarelli.

Sienikastike on todella helppo tehdä ja niin maukasta. Keitetyt perunat ja sienikastike pelkästäänkin on juhla-ateria itsessään. Mieheni haluaa proteiinia joka ruokaan joten tein lihapullia kylkeen tänään.

Sienikastike suppilovahveroista valmistuu helposti

n. 3dl suppilovahveroita
2,5dl Kippari kermaa
voita
öljyä
soijaa
suolaa pippuria

Mikäli sinulla on pakastettuja sieniä kuten minulla, purista kaikki ylimääräinen vesi niistä laittamalla sienet lävikköön ja painamalla niitä lujasti. Mielestäni sienet on helpoin pienentää tässä vaihessa ja helpoin väline ehdottomasti on sakset. Leikkelen sieniä saksilla päämäärättömästi niiden ollessa lävikössä. Itse tykkään aika rustiikista kastikkeesta, eli sienien ei tarvitse olla pientä silppua vaan krouveja paloja. Sienet sieninä.

Laita kattilaan pala voita ja loraus öljyä ja kuumenna. Lisää sienet sekaan ja paista niitä hetki.

Lisää Kippari-kerma. En ole itse makukermojen ystävä sinänsä koska ne ovat usein kovin mauttomia ja mielestäni omalla maustamisella saa parempaa kuin makukermoihin turvautumalla. Kippari-kerma on poikkeus ja pidän siitä kovasti koska savujuuston makua on hyvin vaikea saada itse ruokaan. Savujuuston kevyt maku vie kastikkeen aivan toiselle tasolle ja antaa siihen syvyyttä.

Lisää loraus soijaa väriksi ja mustaapippuria maun mukaan. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Maista ja mausta suolalla ja mahdollisella lisäpippurilla oman maun mukaan.



Lihapullat tuli tosi nopeasti aineita ja mausteita sekaan heitellessä, mutta tuli itseasiassa parhaita lihapullia hetkeen!

500g naudan paistijauhelihaa
2 dl kermaa (kevytkerma käy myös)
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
kevätsipulin vartta (vihreää)
mausteita oman maun mukaan, itse laitoin mustaapippuria reilusti, jauhelihamaustetta, valkosipulijauhetta ja unkarilaista tulista paprikajauhetta

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Sekoita korppujauhot kerman sekaan turpoamaan. Voit laittaa mausteet tuohon mössöön niin sekoittuu hyvin lihan joukkoon. Itse pidän hyvin maustetuista lihapullista joten käytän mausteita reilulla kädellä.

Sekoita jauheliha, kananmuna, kevätsipuli ja korppujauho/kerma/mauste-mössö. Älä vaivaa taikinaa liikaa, muuten lihapullista tulee kovia.

Kastele kätesi vedellä ja tee seoksesta sen kokoisia lihapullia kuin itse haluat. Pienet kypsyvät nopeammin, mutta saattavat kuivahtaa nopeammin uunissa.

Paista lihapullia 225 asteisessa uunissa n. 15-20 min riippuen uunistasi. Kiertoilmauunissa isot lihapullat valmistuivat jo 15 minuutissa.



Sienikastike ja lihapullat maistuvat keitettyjen perunoiden kanssa taivaalliselta ja lämmitti ihanasti heinäkuussa kun asteita on vain 11. Suomen kesä <3



Lisää sieniruokia:
Suppilovahverokeitto
Maailman paras sienipiirakka


tiistai 16. heinäkuuta 2013

Key Lime Pie - ihana limepiirakka

Jenkkilän Floridan lahja maailmalle on ihanan raikas, mutta makea Key Lime Pie. Olen tehnyt piirakkaa muutaman kerran ja kaikki ovat ihastuneet siihen. Tein itse piirakkaa sokkona sitä aikaisemmin missään maistamatta, mutta lopputulos on mielestäni todella hyvä. Idean piirakkaan sain Dexter-sarjasta jossa liikutaan Floridassa ja maistellaan Key Lime Pieta.

Resepti on peräisin Maku-lehdestä ja äärimmäisen helppo ja maistuva.

Ohjetta varten tarvitset:

Pohja:
200g Digestive keksejä
100g voita (sulatettuna)¨
2 rkl sokeria


Täyte:

3 kpl limejä
1 dl limenmehua
6 kananmunan keltuaista
400 g kondensoitua maitoa (säilykkeenä)
1 rkl vaniljasokeria

Tee ensin pohja. Murskaa keksit esim. tehosekoittimessa tai pussissa kaulimella mäiskien. Sekoita keksimuruun sulatettu voi ja sokeri.

Painele piirakkavuokaan (n. 24cm halkaisijaltaan) joko sormin tai lusikan kuperalla puolella.

Paista pohjaa 150-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Nosta uunin lämpötila paistamisen jälkeen 175-asteeseen.

Tee seuraavaksi täyte. Pese limet ja raasta limettien kuoret varoen valkoista kitkerää osaa. Purista limeistä myös mehut. Tarvitset täytettä varten 1 dl limenmehua ja itse en saanut täyttä määrää limeistä vaan jatkoin lime-tiivisteellä jotta sain desin täyteen.

Erottele kananmunan keltuaiset kulhoon. Lisää kondensoitumaito keltuaisiin ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää vaahtoon limettien kuori, vaniljasokeri ja lisää limenmehu hiljalleen koko ajan vatkaten.

Kaada täyte pohjan päälle.

Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia kunnes se on hyytynyt. Jäähdytä piirakka ja tarjoile.
Piirakan voi hyvin tehdä edellisenä päivänä ja säilyttää kelmulla peitettynä jääkaapissa.

Tarjoillessasi piirakkaa voit koristella piirakan sokeroidulla kermavaahdolla  ja limenlohkoilla.



Itse en koristellut piirakkaa tällä kertaa vaan nautimme sen sellaisenaan kahvin kera. Vieraatkin pitivät kovasti :)

* päivitys 19.7.2013
Kondensoidusta maidosta on tullut jonkun verran kysyttävää ja ihmettelyä, että mitä kyseinen aine on ja missä sitä myydään. Kondensoitu maito myydään peltitölkissä muiden säilykkeiden joukossa. Itse olen useammasta Prismasta sitä ostanut.
Wikipedia keroo kondensoidusta maidosta näin:
"Kondensoitu maito on lehmän maidosta valmistettu maitotiiviste. Se on koostumukseltaan paksua ja tahmeaa, jopa siirappimaista. Se on erittäin makeaa ja monesti sitä käytetään ainesosana jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Kondensoitu maito valmistetaan haihduttamalla maidosta tai kuoritusta maidosta vettä. Vettä haihdutetaan maidosta niin paljon, että se tiivistyy noin neljännekseen alkuperäisestä tilavuudestaan. Noin 45 % valmiista tuotteesta on sokeria."

Rohkeasti vain kokeilemaan :)