tiistai 23. joulukuuta 2014

Vuohenjuusto-sipulipiirakka

Sipulipiirakka on halpa ja hyvä herkku. Sipulit ovat niin uskomattoman monikäyttöisiä. Raa'an ja kypsän sipulin makuero on kuin yö ja päivä. Sipuleita pitkään paistamalla ja karamellisoimalla saa mahtavan maun piirakkaan. Maanläheinen, syvä ja makea maku. Siihen kun lisätään vuohenjuuston vahva ja kermainen maku on kombinaatio lähes täydellinen. Jotkut maut sopivat vaan niin hyvin yhteen keskenään. Sanoisin että match made in heaven. Vuohenjuusto usein kaipaa rinnallensa jotain makeaa ja tässä tilanteessa sipuleiden oma luontainen makeus tulee esiin pitkään niitä paistamalla. Ohjeen tähän ihanaan piirakkaan löysin Kanelibasilika-blogista, mutta en tehnyt täysin ohjeen mukaan vaan hieman sovelsin.





Vuohenjuusto-sipulipiirakka

pohja:

150g voita (aitoa voita ei margariinia, maistat eron maussa!)
3,5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

täyte:
1 kg sipuleita
15 lehteä tuoretta salviaa
voita ja öljyä paistamiseen
100g vuohenjuustoa
2 munaa
150g ranskankermaa
1 dl kermaa
suolaa
mustaapippuria


  • Aloita valmistamalla pohja.
  • Nypi voi, suola ja jauhot keskenään kunnes murumaista. Lisää vesi ja yhdistä taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa. Vaihtoehtoisesti voi laittaa voin, suolan ja jauhot monitoimikoneeseen ja antaa terän sekoittaa ne murumaiseksi. Lisää lopussa vesi.
  • Painele taikina piirakkavuokaan (n. 26 cm) Voit halutessasi vuorata vuoan leivinpaperilla. Silloin piirakan voi kätevästi nostaa siitä tarjolle.
  • Laita piirakka vuoassa pakkaseen siksi aikaa kun uuni kuumenee 200 asteeseen.
  • Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.



  • Sillä välin kun pohja on pakkasessa ja uunissa valmista täyte.
  • Leikkaa sipulit ohuiksi puolikuiksi.
  • Kuumenna öljy ja voi pannulla ja lisää sipulit pannulle. Mausta sipulit heti suolalla. Se saa sipulit itkemään ja luontaisen makeuden tulemaan esiin.
  • Paistele sipuleita kunnes ne ovat pehmeitä ja hieman saaneet väriä. Lisää lopussa hienoksi leikatut salvian lehdet.

  • Sekoita kulhossa kananmunat, ranskankerma ja kerma keskenään. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Leikkaa vuohenjuusto pieneksi palasiksi.
  • Kun pohja on esipaistunut levitä sen päälle sipulit ja sipuleiden päälle vuohenjuustot.

  • Kaada munamaito päälle,
  • Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa n. 20-30 minuuttia riippuen uunistasi.

Loistava ja edullinen piirakka iltapalaksi, lounaaksi, illanistujaisiin tai vaikka tuliaisiksi kylään mennessä. Lasillinen viiniä piirakan kanssa kruunaa nautinnon ;)





sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Dundee cake - skotlantilainen hedelmäkakku

Ensimmäisen kerran maistoin Dundee cakea kun viime vuosituhannella kun olin au pairina Englannissa. Olin au pairina pienen pienessä kylässä keskellä ei mitään n. 100 km Skotlannin rajalta. Lähin iso kaupunki oli Newcastle ja sinne oli matkaa n. 40 km. Au pair-vuoteni aikana innostuin leipomaan ja laittamaan ruokaa. Sain onneksi kokata siellä niin paljon kuin halusin ja minua kannustettiin uskomattomalla tavalla. Perheellä oli Aga-uuni joka lämmittää koko keittiön ja on aina lämmin. Melkoisen hankala kapistus oppia käyttämään erityisesti lämmön säätelyn suhteen ja näin ollen vuonna 1999 kun leivoin ensimmäisen Dundee cakeni se paloi pohjaan :) Sen jälkeen kokeilin kakkua uudestaan ja sain sen onnistumaan erinomaisesti.

Joulun aikaan erilaiset hedelmäkakut ovat suosittuja ja halusinkin tehdä tällaisen kakun josta osa jää meille ja osa menee sukulaisille. Englannissa asuessani taisin tehdä jostain perheen keittokirjasta tuon kakun, tällä kertaa turvauduin vanhaan kunnon BBC Good Food:n ohjeeseen. Brittiläiset hedelmäkakut ovat todella tiiviitä ja juuri sellaisia jotka paranevat ajanmittaan. Erilaisia kuivattuja hedelmiä tähän tuli aivan valtava määrä, mutta se kuuluu asiaan. Esim. Yorkshiren alueella hedelmäkakun kanssa nautiskelaan hyviä juustoja, mutta tämä sopii todella erinomaisesti kahvipöytään. Monikäyttöinen kakku ja erityisesti näin Joulun alla sopiva. Dundee on kaupunki Skotlannissa ja kakku on todennäköisesti sieltä alunperin lähtöisin.

Tämä kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin koska se tulee olla folioon käärittynä ainakin 2 päivää ennen leikkaamista.



Dundee cake - skotlantilainen hedelmäkakku  (20cm vuoka)

100 g kokonaisia kuorittuja manteleleita
180 g voita huoneenlämpöisenä
100 g fariinisokeria
80 g sokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
3 rkl aprikoosi marmeladia tai hilloa
225 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
500 g kuivattuja hedelmiä ( minulla meni rusinoita, korintteja ja karpaloita)
100 g cocktailkirsikoita
2 rkl maitoa

päälle
1 rkl maitoa
2 tl sokeria


  • Kaada kiehuvaa vettä manteleiden päälle ja anna seistä n. 5 min. Sen jälkeen kaada vesi pois. Tämä operaatio estää manteleiden palamisen pitkän paistoajan aikana.
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään hyvin vatkaten esim. sähkövatkaimella.
  • Lisää raastettu appelsiininkuori joukkoon ja munat yksitellen koko ajan hyvin vatkaten. Lisää marmeladi.
  • Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
  • Lisää jauhoja vähän kerrallaan taikinaan koko ajan vatkaten.
  • Lisää maito ja vatkaa hyvin.
  • Lisää lopussa kuivatut hedelmät ja kirsikat sekaan. Sekoita lusikalla hyvin sekaisin.

  • Ota 20cm vuoka (pyöreä tai neliskulmainen) ja vuoraa vuoka leivinpaperilla.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita hyvin.

  • Asettele mantelit kakun päälle.

  • Paista kakkua 45 minuuttia 170 asteisessa uunissa (150 C kiertoilmassa).
  • Laske 45 minuutin jälkeen uuninlämpö 160 asteeseen (130 kiertoilmassa) ja paista n. 50-70 minuuttia sen jälkeen lisää. Kokeile kakkua puu- tai metallitikulla 50 minuutin jälkeen ja sen jälkeen 10 minuutin jälkeen aina uudestaan jos tikkuun jää vielä taikinaa.
  • Kun kakku on kypsä ota se pois uunista. Kuumenna maito ja sekoita sokeri siihen kunnes se on liuennut kokonaan. Voitele kakun pinta maidolla ja laita takaisin uuniin 2-3 minuutiksi. Tämä antaa kakulle kauniin kiillon päälle.
  • Anna kakun jäähtyä vuoassa.
  • Kun se on jäähtynyt kiedo se tiukasti folioon ja anna olla ainakin 2 päivää ennen leikkaamista. 




En saanut vielä kuvia leikatusta kakusta koska se odottelee foliossa käärittynä, mutta varasta tähän yhden kuvan  BBC Good Foodin sivuilta niin näette millainen kakku on leikattuna sisältä.




maanantai 15. joulukuuta 2014

Hyasintteja ja ajatuksia Joulusta



Minulle tuli eilen joulumieli. Se on harvinaista, että se tuli näin aikaisin. Eikä se ole ollenkaan itsestään selvyys, että se edes tulee. Minä pidän Joulusta kyllä ja haluaisin järjestääkin itse Joulun, ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa se onnistuu edes jollain tasolla. Vietämme mieheni kanssa Joulua yleensä perheidemme kanssa. Tänä vuonna olemme aattona minun kotikotona ja Tapaninpäivänä menemme anoppilaan Joulun viettoon. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ikinä saamme myös Jouluksi vieraita meille Joulupäivänä ja se on aivan ihanaa! Haluaisin järjestää myös aaton meillä joskus, mutta vanhempani ovat sen verran jääräpäitä etteivät kuulemma lähde kotoaan Jouluna mihinkään :) Ilmeisen tuttu ilmiö :) Minussakin elää se pieni Joulun touhottaja vaikka en sitä kovin usein julki tuokaan. Nyt odotan innolla, että saan vihdoin järjestää Joulua meillä kotona myös. Innostuin kattamaan pöydän kauniiksi ja kuvaamaan kauniita joulukukkia siinä. Kuvitelkaa taustalle soimaan Ave Maria niin pääsette kanssani samaan tunnelmaan.




Minua ahdistaa kuinka Joulusta on tullut hössötyksen ja materialismin aika. Ihmiset tuntuvat menevän paniikkiin ja hössöttäminen on melkoista. Lahjoja ostetaan enemmän kuin ikinä. Tai ei ehkä enempää määrälisesti, mutta kalliimpia ainakin. Minun täydellinen Joulu olisi rauhallinen nautiskelun aika. Kävin eilen kuuntelemassa Samuli Edelmannia Tampereen Tuomiokirkossa ja konsertti oli aivan mahtava. Juuri sellaisia lauluja haluaisin kuunnella Jouluna eikä mitään Kulkusia. Joulukukat ja niiden tuoksu liittyy myös minun Jouluuni. Hyasinttien vahva tuoksu tekee minulle Joulun. Vaikka olenkin astmaatikko minä siedän hyasintteja eivätkä ne aiheuta minulle hengenahdistusta. Se on onni, koska hyasintti onkin minulle rakkain joulukukka. Erityisesti pidän herkistä ja kauniista vaaleanpunaisista hyasinteista. Sopivat minulle erinomaisesti myös niiden helppohoitoisuuden vuoksi. Joulun ei tarvitse olla aina räikeän punainen Kulkusilta kuullostava ja lanttulaatikolta tuoksuva. Joulu voi olla herkkä ja vaaleanpunainen hyasinteilta tuoksuva, Ave Marialta kuullostava ja muiden maiden jouluruoilta tuoksuva. Meillä onkin ajatuksena Joulupäivänä tehdä muiden maiden jouluruokia ja nautiskella pitkään ja hartaasti näin. Mieheni siskon perhe ja heidän 3 lastaan on tulossa meille. Saadaan tehdä itsemme näköinen Joulu ilman vanhempien perinnevaatimuksia. Ihanaa! Pääsemme osalliseksi perinteisiin molempien meidän kotona kuitenkin.

Blogiringin kautta pääsin osallistumaan valtavan ihanaan Kauppapuutarhaliiton joulukukka-kampanjaan. Käyhän kurkkaamassa Kauniisti Kotimainen sivustolta omien lempikukkiesi hoito-ohjeet. Facebook-ryhmä kannattaa myös katsastaa, siellä on kaikkia hyviä vinkkejä ja valltavan kauniita kuvia! Itse suosin ehdottomasti kotimaisia hyasintteja. Ne tunnistat sirkkalehti-merkistä. Silloin on laatu varmasti kohdillaan ja samalla tiedät, että joku suomalainen on tehnyt arvokasta työtä kukkien eteen ja työllistänyt itsensä sillä. Marketeissa myydyistä kukista suurin osa onkin kotimaisia mitä niitä siellä katselin. Kukkakaupassa täti osasi kertoa, että pyöreässä ruukuissa myydyt ovat kotimaisia ja neliskulmaisessa ruukussa myydyt ulkolaisia. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä ostaa.





Kuulisin mielelläni aatteita myös muiden Jouluista ja millainen Joulu on teille mieluisin. Itselleni ehdottomasti rauhallinen ilman turhia kiljumisia ja huutamisia. Saunominen kuuluu Jouluun. Hyvät ruoat kuuluvat Jouluun. Hautausmaalla kävely, ehkä joulukirkkokin. Lumiukko pitää nähdä. Rakkaiden kanssa yhdessä oloa ilman kiirettä ja hössötystä. Pelien pelailua. Siskollani ja minulla on 20 vuoden perinne pelata aina Jouluna Afrikantähteä ja tänäkin vuonna varmasti aattona pelaamme. Alkoholi ei meidän Jouluumme kuulu paitsi lasillisella viiniä ruokapöydässä. Kauniit kukat pitää näkyä ja tuoksua. Hyasintteja aion antaa tänäkin Jouluna ihmisille.
Jätähän kommenttikenttään viesti ja kerro millainen sinun Joulusi on tai millainen haluaisit sen olevan.

Rauhallista ja hyasinteilta tuoksuvaa Joulunaikaa teille kaikille rakkaat lukijat!





YHTEISTYÖSSÄ




tiistai 9. joulukuuta 2014

Maailman paras taatelikakku

Taatelikakku on kuulkaa ihan hullun hyvää! En ole kuivakakkujen ystävä erityisesti, mutta taatelikakku kuuluu Joulunaikaan ja talveen. Taatelikakussa on jotain ihanan lohdullista ja sen maku tuo aina hymyn huulille. Taatelikakku on ystävä <3 Tällä kertaa tein vahingossa maailman parasta taatelikakkua. Oikeasti. Tämä kakku on niin hyvää, että siitä tyykkää varmasti jokainen! Maku on ihanan intensiivinen ja syvä. Makua on todella runsaasti koska taateleita meni ihan hirvittävä määrä :) Taateleita, kermaa, voita ja sokeria. Ei voi olla kuin hyvää! Jos laihdutat niin unohda tämä kakku. Vain herkuttelijoille ja elämästä nauttiville <3

Blogissa on ollut hiljaista viime aikoina. Olen kokannut kyllä, mutta mitään en ole saanut aikaiseksi blogiin laittaa. Viikonloppuna tuli extempore leivottua taatelikakkua koska tuli sellainen tunne. Se tunne on yleensä hyvä asia, koska silloin syntyy hienoja asioita. Niin tälläkin kertaa. Annoin mielikuvituksen laukata ja kakkuun päätyi sitä mitä kotona on. Niin hyvää ja ihanaa!

Pahoittelut, etten ehtinyt kuvata kakkua leipomisen aikana. Joskus leipominen vie niin mennessään ettei muista edes kuvata! Onneks kakun tekeminen on todella helppo :)

Käyhän myös liittymässä Ruokasurffauksen Facebook-sivustoon, saat kaikki uudet reseptit kätevästi uutisvirtaasi! Facebook-ryhmään pääset tästä




Maailman paras taatelikakku pähkinöillä (n. 2 litran vuoka)

500 g taateleita
2 dl vettä
200g voita
2 munaa
1 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2-3 dl cashew pähkinöitä

korppujauhoja
voita


  • Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää taatelit. Sekoita taateleita kunnes seos on melko tasaista massaa. Anna jäähtyä hetki.
  • Lisää sekaan sulanut voi ja kananmunat yksitellen. Sekoita hyvin. Lisää sokeri.
  • Lisää taikinaan kerma ja sekoita tasaiseksi.
  • Yhdistä jauhot, sooda ja leivinjauhe. Lisää seosta vähän kerrallaan taikinaan ja sekoita hyvin.
  • Lisää lopussa hieman pienennetyt cashew pähkinät. Pähkinät saavat olla melko isoja, jotta kakussa on reilusti purutuntumaa.
  • Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan.
  • Paista kakkua 175 asteisen uunin alaosassa n. 45min- 1h. Kokeile kakun kypsyyttä keskeltä puutikulla.
Voi kuulkaa sitä onnen tunnetta kun kakku paistui itsekseen uunissa. Tuoksu oli aivan huumaava ja toi hymyn huulille. Kun otin kakun pois uunista oli sitä maistettava heti. Meinasi tulla itku kun oli niin hyvää! Ihan ehdottomasti parasta taatelikakkua mitä olen ikinä syönyt. Mies oli ensin todella skeptinen koko kakun suhteen ja sanoi, ettei taatelikakku maistu miltään ja on tylsää. Tämä kakku ei todellakaan ollut tylsä ja makua kuulemma riitti koko suullisen ajan. Pähkinöistä tuli ihanaa suutuntumaa ja lisää makua kakkuun.

Taatelikakkuhan on yksi niistä kakuista joka vaan paranee maultaa mitä kauemmin se saa ola ja tekeytyä. Kakusta tulee melko iso, mutta se silyy pitkään esim. jääkaapissa ja maku sen kuin vaan paranee.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä taatelikakkua. On nimensä väärti!