torstai 29. elokuuta 2013

Maapähkinävoikeksit - peanut butter cookies

Kaupasta tarttui eilen matkaan maapähkinävoita. En tiedä miksi sen otin koska en ole sitä aikaisemminkaan ostanut :) Olen ajatellut asiaa usein ja nyt se päätyi ostoskärryyn.

Koska rakastan aasialaista ruokaa olen ajatellut käyttää sitä ihanissa pähkinäkastikkeissa, mutta ihan ensiksi on kokeiltava kahta Jenkki klassikkoa. Ensimmäinen on peanut butter and jelly sandwiches. Pakko maistaa mitä ne muksut syövät joka päivä.

Toinen on peanut butter cookies joita leffoissa ainakin jokainen mama leipoo viikottain.

Teimme keksejä yhdessä mieheni kanssa ja oli mukava touhuta yhdessä keittiössä. Ohjeen katsoin maku.fi sivustolta. Hieman säätöä erityisesti paistoajan kanssa oli versus ohje. En ymmärrä millaisella uunilla ohjeen tekijä on paistanut keksinsä kun käskee pitämään 15 min uunissa. Meillä paloi ensimmäinen satsi tuolla ohjeella kokonaan. Kieroilmauunissamme n. 8min oli täydellinen paistoaika kekseille melko alhaalla.



n. 40 kpl peanut butter cookieita

250g voita
2 ½ dl sokeria
2 ½ dl fariinisokeria (itse käytin ruokokidesokeria koska sitä oli kaapissa)
2 munaa
250g maapähkinävoilevitettä
7 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1/4 tl suolaa

Aloita vaahdottamalla voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen joukkoon edelleenkin vatkaten. Lisää maapähkinävoi ja vatkaa seos.

Yhdistä loput kuivat aineen keskenään ja sekoita taikinaan.



Muotoile taikinasta n. pingispallon kokoisia palloja. Laita pallot leivinpaperilla vuoratulle pellille. Minulla meni pellille 16 palloa. Ota haarukka ja kasta se vehnäjauhoon. Paina palloa kevyesti pari kertaa jotta se litistyy hieman.
Kasta haarukkaa aina välissä jauhoissa koska muuten se jää taikinaan kiinni.
Litistä kaikki pallot kekseiksi haarukalla.

Voit paistaa vain yhtä pellillistä kerrallaan uunissa. Laita loppu taikina jääkaappiin odottamaan. Itse muotoilin valmiiksi loppu taikinasta palloja jääkaappiin odottamaan, nopeampi tehdä seuraavia pellillisiä :)

Paista keksejä melko alhaalla n. 8 minuuttia 190 asteessa. Kaikki tämä riippuu uunistasi. Meidän kiertoilma on supertehokas ja siksi varmasti keksit valmistuivatkin niin nopeasti.
Kannattaa kytätä vieressä ja ottaa keksit ulos kun ovat vielä kauniin vaaleita. Meillä tosiaankin paloi ensimmäinen satsi ja liian tummat keksit eivät ole namia :)

Kun ensimmäinen pellillinen on valmis laita toinen pellillinen tulemaan ja mahdollisesti kolmaskin.

Keksit maistuivat suolapähkinän ja voikeksin sekoitukselta. HYVIÄ ovat mutta ei laihdutusruokaa ;)












tiistai 27. elokuuta 2013

Oodi Aura-juustolle! Auralla täytettyä broileria, Aura-kastiketta ja aasialaisittain paistettua kaalia

Kaappiin oli jäänyt Aura-murua eilisestä ruoasta jonka tänään päätin hyödyntää. Täytin broilerin rintafileen Aura-murulla. Tein lopusta murusta ja kermasta kastikkeen ja paistoin aasialaisittain kaalia seuraksi. Aivan nappi ruoka oli, maut sopivat todella hyvin yhteen! Taas mentiin vhh linjalla tämäkin ateria :)

Ruokaa varten tarvitset (kahdelle)

Aura-juustolla täytetty broileri ja Aura-kastike

2 broilerin rintafilettä
Aura-juustoa (kokonaisena tai muruna)
2 dl kermaa (kevyt ruokakerma on ok)
suolaa
pippuria


Leikkaa broilerin rintafileeseen tasku jonne saat laitettua reilusti Aura-juustoa.


Laita filee kiinni puolitetuilla cocktail-tikuilla. Mausta suolalla ja pippurilla.


Paista fileitä öljyssä kasarissa kansi päällä kunnes kypsiä. Tuohon ei pitäisi mennä 10 min kauempaa. Älä ylikypsennä kanaa koska se on silloin kuivaa ja pahaa. Mutta älä missään nimessä jätä raa'aksikaan.

Lisää pannulle kerma ja Aura-murun loppu. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hetken kansi päällä ja kääntele filettä kastikkeessa.

Samaan aikaan kun valmistat kanaa voit valmistaa lisukkeeksi paistettua kaalia.

Aasialaisittain paistettu kaali

1 litra silputtua valkokaalia
1 yksikyntinen valkosipulia
1 rkl tuoretta inkivääriä

Raasta valkosipuli ja inkivääri. Leikkaa valkokaali ohuiksi suikaleiksi.
Kuumenna öljyä wok-pannussa tai kasarissa. Paista valkosipulia ja inkivääriä hetki ja lisää kaali pannulle.

Wokkaa kaalia kunnes se on saanut hieman väriä pintaan ja pehmennyt vähän. Älä kypsennä kaalia täysin kypsäksi.
Mausta suolalla ja pippurilla.




Broilerin ja kastikkeen kermaisuus ja Aura-juuston ominainen maku sopi aivan loistavasti aasialaisittain maustetun kaalin kanssa yhteen. Inkivääri ja valkosipuli toivat sopivaa raikkautta annokseen.


maanantai 26. elokuuta 2013

Täytetyt paprikat ja kesäkurpitsat

Täytetyt kesäkurpitsat ja paprikat ovat loistava vähähiilihydraattinen ruoka. Olin unohtanut niiden olemassa olon kokonaan ja tänään päätin tehdä molempia meille päivälliseksi. Täytevaihtoehtojahan on olemassa yhtä monta kuin on kokkiakin. Muistan koulun köksän tunneilta version jossa oli myös riisiä täytteessä. Jätin pois riisit ja muut hiilarit ja täytin peprikat ja kesäkurpitsat proteiinilla, kasviksilla ja rasvalla :)







Täytetyt kesäkurpitsat ja paprikat

2 paprikaa
1 iso kesäkurpitsa
500g naudan paistijauhelihaa
1 ½ yksikyntistä valkosipulia
1 rkl tomaattipyrettä
½ tölkki tomaattimurskaa
1 rkl oreganoa
1 rkl timjamia
1 rkl savupaprikajauhetta
mustaapippuria
suolaa
juustoraastetta ( Parmesan, Edam, Emmental, Aura...kaikki käy)


Leikkaa paprikat pituussuunnassa puoliksi. Poista siemenet ja valkoiset maltot.
Leikkaa myös kesäkurpitsa pituussuunnassa puoliksi ja koverra sisus pois lusikalla.
Leikkaa sekä paprikat että kesäkurpitsat pohjista tasaisiksi jotta pysyvät paikoillaan pellillä eivätkä pyörähtä kumoon.


Paista jauheliha ja hienonnetut valkosipulit. Mausta tuoreella mustallapippurilla ja suolalla.
Sekoita tomaattipyre jauhelihan joukkoon.
Itse ongin lusikalla tomaattimurskapurkista kaikki tomaatit seokseen ja jätin suurimman osan nesteestä purkkiin jottei seoksesta tule kovin vetistä.
Mausta jauhelihaseos ja anna kevyesti kiehua hetken aikaa.




Lusikoi kesäkurpitsoihin ja paprikoihin reilusti täytettä. Minulla meni koko mössö näihin vihanneksiin.



Raasta haluamaasi juustoa sopiva määrä, joko niin paljon kuin haluat tai niin vähän kuin haluat. Ei ole pakollista laittaa ollenkaan jos haluat minimoida rasvan.

Minä käytin ihan perus Edamia ja Aura juustoa näihin. Mikäli olet Auran ystävä suosittelen sitä näihin. Todella ihana makuyhdistelmä tuli!




Kypsennä 200 asteisessa uunissa 15-20min.

Tarjoa raikkaan salaatin kera ja nauti! Nämä ovat tooooodella kuumia uunista tullessaan joten maltti on valttia ettei suu pala :)






perjantai 23. elokuuta 2013

Vanhanajan vaniljajäätelö (ilman jäätelökonetta)

Olen pitkään seurannut kuinka Ruotsin Arvostele mun illallisessa tyypit tekevät usein jätskiä itse ilman jäätelökonetta. Se näyttää niin helpolta siinä! Äitini täytti vuosia ja tarjosin koko poppoolle lounaan. Kysyessäni äidiltä mitä haluat jälkkäriksi hän sanoi, että jotain hyvää jäätelöä, tarkoittaen kaupasta ostettua jäätelöä. Sain idean, että nyt tai ei koskaan kokeilen tehdä itse jäätelöä :)

Seikkailin netissä vaikka kuinka pitkään miettien millaista jäätelö ja millä ohjeella lähtisin tekemään. Huomasin, että valmistustapoja on todella useita. Joissakin kerma kuumennetaan, joissakin vain vatkataan. En halunnut mennä siitä mistä aita on matalin ja vain vaahdotetaan kermaa ja muutama muu ainesosa lisätään siihen. Halusin haastetta. Löysin sopivan ohjeen Tanyan elämää blogista jonka mukaan vaniljajäätelöni tein, tupla-annoksena tosin ;)


Vanhanajan vaniljajäätelö

8 munankeltuaista
2 dl sokeria
3 dl maitoa
4 dl kuohukermaa
2 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatangon siement

Aloita vatkaamalla keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Kiehauta maito, kerma, glukoosisiirappi ja vanilja kattilassa.
Vatkaa kuuma kerma/maito seos keltuais/sokeriseokseen. Lisää nestettä vähän kerrallaan koko ajan hyvin sekoittaen jotta kananmunat eivät kokkeloidu.
Jäähdytä seosta ainakin tunti ennen pakastamista.
Laita seos pakastimeen ja sekoita pari kertaa hyvin pakastuksen aikana jotta koostumus säilyy mahdollisimman sileänä ja kuohkeana.
Jäädytä yön yli.



Tämä jäätelö oli niin taivaallisen hyvää ettei sanat riitä sitä kertomaan. Ihanan vaniljaista ja kermaista. Niin täyteläistä ettei se kaipaa mitään muuta. Ei kastikkeita, ei mitään. Kaupanjäätelöä ei voi edes verrata tähän. Tämä oli niin erilaista, niin paljon parempaa kuin yksikään edes Italiassa syömäni jäätelö.

Jos jotain reseptiäni suosittelen tekemään on se tämä ehdottomasti!




torstai 22. elokuuta 2013

Raparperi-marenkipiirakka

Meillä on pakkasessa paljon raparperia josta kokeilen kaikkia uusia herkkuja syksyn ja talven tullen. Nyt löysin I love food blogista ihanan reseptin jossa yhdistyy kaksi herkkuani, raparperi ja marenki. En ollut ennen leiponutkaan mitään vastaavaa joten oli kiva kokeilla taas uusia juttuja. Eihän tämä mikään vaikea resepti ole, useampi vaiheinen vain. Mutta itseään voi helpottaa tekemällä niitä eri aikaan, valmistella osat jo valmiiksi ja koota juuri ennen tarjoilua vasta.

Tämä piirakka koostuu pohjasta, täytteestä ja päällisestä. Itse keittelin täytteen edellisenä iltana jo valmiiksi. Pohjan paistoin aamusta ja iltapäivällä laitoin täytteen pohjan päälle, tein marenkitäytteen ja paistoin piirakan vielä kertaalleen.

Tein piirakan 26cm irtopohjavuokaan, mutta yhtä hyvin sen voi tehdä tavalliseen piirakkavuokaankin.

Pohja

200g voita
½ dl sokeria
3 keltuaista
1 dl perunajauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Aloita vaahdottamalla voi ja sokeri. Lisää keltuaiset seokseen yksitellen edelleenkin vatkaten. 
Yhdistä kuivat aineet keskeään ja lisää ne siivilän läpi voi-sokeri-keltuais-seokseen. Sekoita taikina hyvin. 
Painele taikina vuokaan. Itse kostutin käsiä useasti koska piirakan koostumus on aika murenevaa ja huomasin kosteista käsistä olevan apua pohjan painelemiseen. 

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 20 min.


Täyte

7 dl raparperia
2 dl vettä
1dl sokeria
1 tl kanelia ( tai 1 kanelitanko)
1 tl vaniljasokeria (tai 1 vaniljatanko)
2 rkl perunajauhoja ja tilkka vettä suurustamiseksi

Keitä kattilassa raparperinpaloja, sokeria, vettä, kanelia ja vaniljaa kunnes raparperit pehmenevät. 
Tee perunajauhosta suuruste vesitilkkaan. Lisää suuruste raparperiseokseen ja sekoita hyvin ettei tule klimppejä. Anna kiehahtaa vielä kerran ja siirrä sivuun jäähtymään.



Marenki

3 valkuaista
1 ½ dl sokeria

Vaahdota valkuaiset (sähkövatkaimella) ja lisää sokeria pikku hiljaa seokseen. Vaahduttamisessa menee ainakin 10min kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää ja sokeri on sulanut valkuaisiin.



Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja levitä marenki täytteen päälle. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia kunnes marenki on saanut hieman väriä.

Anna piirakan levähtää hetki ennen tarjoilua. 









maanantai 19. elokuuta 2013

Grillisalaatti ja valkosipulinen salaatinkastike

Otsikko on varmasti harhaanjohtava koska salaattia ei ole grillattu. Meillä grillattiin eilen ja aina tulee grillattua enemmän mitä oikeasti jaksaa syödä. Askartelin näistä ihanista jämistä ehkä yhden parhaimmista salaateista mitä olen ikinä syönyt, ihan vahingossa! Grillauksen tähteitä ei kannata siis heittää roskiin vaan niistä ehdottomasti pitää rakentaa upea salaatti.

Minun salaattiini päätyi

1 grillattu broilerinfilee (en muista minkä makuinen oli, hyvää oli joka tapauksessa)
grillattua paprikaa
grillattua maissia tähkästä irrotettuna
jäävuorisalaattia
tuoretta tomaattia
Aura-juustoa


Leikkaa kaikki sopivan kokoisiksi paloiksi ja laita lautaselle.

Tämä salaatti on makujen sinfoniaa. Grillatun kanan ihana savuinen maku sopii niin hyvin yhteen grillatun maissin makeuden ja grillattujen paprikoiden makean mehukkuuden kanssa. Juuston kermaisuus kruunasi tämän kokonaisuuden.





Kastikkeeksi tein valkosipulisen kastikkeen huhmareessa.

½ - 1 kynsi valkosipulia
suolaa
pippuria
2 cm pätkä sinappia
1 tl sitruunan/limenmehua
2 rkl öljyä

Kuori valkosipuli ja laita se melko reilun suolan kanssa huhmareeseen. Hakkaa valkosipuli mössöksi. Suolan kiteet auttavat valkosipulia pehmenemään todella nopeasti. Lisää mustapippuri, sinappi, limenmehu ja öljy huhmareeseen. Sekoita kaikki aineet keskenään. Maisteleja lisää makuja kunnes saat itsellesi sopivan kastikkeen.

Ripottele salaatin päälle kastiketta ja nauti!





sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kvinoasalaatti - maukasta superfoodia!

Kvinoa on noin vuoden vanha tuttavuus meille. Toimii hyvin salaateissa ja riisin sijasta aterialla. Kvinoan ravintoarvot ovat tosin paremmat kuin riisin ja siksi se onkin nimetty superfoodiksi.

Kvinoa on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva yrtti jonka syötävää osaa ovat siemenet. Se on punajuuren ja pinaatin sukulainen. Kvinoa sisältää runsaasti proteiinia, hyvälaatuista rasvaa, vitamiineja ja hivenaineita. Helsingin sanomat kirjoittavatkin, että 1990-luvun alussa kvinoa valittiin Nasan tutkijoiden vertailussa parhaaksi ruoaksi pitkille avaruuslennoille. Tosin, en tiedä kuinka paljon tuosta pitkästä avaruuslentovertailusta on hyötyä käytännön elämässä. Harva meistä kuitenkaan on avaruuslentäjä ;)

Kvinoaa myy ainakin Go Green ja löytyy useista kaupoista linssien läheisyydestä.

Tein salaattia joka toimi viidelle aikuiselle hyvin, kaikki pitivät mauista.

Kvinoasalaattiin tarvitset

1,5 dl kvinoaa
½ kurkku
2 tomaattia
½ - 1 dl tuoretta minttua
½ chili
½ dl limenmehua
suolaa
pippuria


Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaisesti. Mausta keitinvesi suolalla ja halutessasi esim. kuivatulla timjamilla. Jäähdytä keitetty kvinoa ennen salaatin tekoa.

Leikkaa kurkku ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna chili pieneksi, älä laita siemeniä mukaan. Hienonna minttu.

Sekoita kaikki aineet sekaisin. Lisää limenmehu, suola ja pippuri. Anna maustua hetki ja tarjoile heti.

Söimme salaattia grillatun kanan ja naudan lihan kanssa ja sopi loistavasti tuomaan raikkautta annokseen. Menee lounaanakin hyvin jos lisää hieman jotain lihaa / kalaa.






perjantai 16. elokuuta 2013

Helppo ja nopea sweet chili kastike

Olen sweet chilin suurkuluttaja. Sopii loistavasti ihan mihin vaan. Wokkeihin, lämpimiin voileipiin, kasvisten kanssa dippailuun, makua antamaan ruokiin ym ym...

Ostin tänään ison kasan chileja ja jotenkin päädyin tekemään itse sweet chili kastiketta mitä en ole aikaisemmin itse tehnytkään. Prosessi oli yllättävän helppo ja lopputulos oli hyvä! Eipä tarvitse enää ostella tätääkään tuotetta kaupasta kun itse tekeminen on näin helppoa ja halpaa :)

Tästä ohjeesta saat n. 6dl sweet chili kastiketta

2 yksikyntistä valkosipulia
4 punaista chiliä (nimistä, merkeistä, laaduista ei mitään tietoa)
1 dl etikkaa (ohjeessa mainittiin riisiviinietikka, minä käytin punaviinietikkaa kun sitä oli talossa)
2 dl sokeria
4 dl vettä
1 rkl suolaa

Suuruste:
2 rkl perunajauhoa tai Maizenaa ( luulen, että Maizena olisi parempi. Itse käytin perunajauhoja)
4 rkl vettä



Poista chileistä siemenet. Helpoiten saat tehtyä tämän pikkulusikalla kovertamalla. Jätä siemenet talteen koska niillä saat säädeltyä kastikkeen tulisuutta. Jos pidät todella tulisesta laita kaikki siemenet, jos et kestä tulisuutta ollenkaan älä laita siemeniä ollenkaan. Itse laitoin loppujen lopuksi 3 chilin siemenet kastikkeeseen pikku hiljaa lisäämällä,

Kuori ja leikkaa valkosipuli. Laita chilit, valkosipuli, etikka, sokeri, vesi ja suola tehosekoittimeen.


Sekoittele täydellä teholla kunnes chilit ja valkosipulit ovat pienentyneet. Maistele välillä seosta (on muuten todella vetistä tässä vaiheessa, älä pelästy) ja lisää chilin siemeniä jos haluat lisää tulisuutta.


Kun seos on valmis kaada se kattilaan. Keittele seosta n. 5min kunnes se hieman saostuu.

Tee suuruste Maizenasta ja vedestä. Suosittelen käyttämään Maizenaa koska itse käytin perunajauhoja ja lopputulos oli ehkä hieman kiisselimäinen. Maizenalla saat varmasti paremman lopputuloksen.

Kaada suuruste kattilaan ja keittele vielä n. minuutin ajan.




Jäähdytä kastike ja purkita / pullota sen jälkeen. Säilyy hyvin jääkaapissa pitkäänkin!





torstai 15. elokuuta 2013

Kookos-rusina-kaurakeksit

Nämä pehmeän rapeat herkut valmistuvat niin nopeasti ja ovat helppo tehdä. Loistava yllätysvieraita varten tai omiin herkutteluhetkiin. En käyttänyt edes voita tällä kertaa vaan tein Floran 40% margariiniin ja toimi todella hyvin kevyempänäkin.



Tästä ohjeesta saat n. 30 kpl kookos-rusina-kaurakeksejä

100g sulatettua margariinia / voita ( itse käytin Floran 40% margariinia)
2 dl sokeria (käytin ruokokidesokeria)
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl kookoshuitaleita
1 kananmuna
3 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Riko muna kuivien joukkoon. Sulata margariini ja sekoita hyvin joukkoon.

Ota lusikalla pellille pieniä nokareita taikinaa, yhteensä n. 30 kpl kahdelle pellille.




Paista keksejä 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Silloin keksit ovat rapeita ulkoreunoista, mutta pehmeitä keskeltä.

Keksit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa...jos niitä jää yhtään :)




keskiviikko 14. elokuuta 2013

Suklaamarenki - pala taivasta!

Mitä tehdä kun illalla iskee hirveä makeanhimo ja kotona ei ole mitään. Silloin tehdään marenkeja :) Marengit ovat käsittämättömän helppoja ja ennen kaikkea edullista herkkua. Ihan kamalan nopeasti ne eivät kyllä valmistu eli jos makeanhimo on tappava, suosittelen kaupassa käytiä. Jos kestää odottaa hieman yli tunnin, silloin tehdään marenkeja.

Tämä oli ensimmäinen kerta ikinä kun tein marenkeja ja aivan varmasti teen uudestaankin montaa eri makua. Suunnittelin viikonloppuna kokeilevani useita eri makuja ja eri kypsyyksiä.

Nämä marengit eivät ole niin kauttaaltaan rapeita marenkeja mitä kaupassa myydään valmiina pussissa. Nämä marengit ovat uloa kevyitä, ilmavia ja rapeita. Sisältä täynnä ihanaa pehmeää, tahmeaa, sitkeää mössöä joka sulaa suussa!

Tällä ohjeella saat noin 15 keskikokoista marenkia.

Suklaamarenkeihin tarvitset

3 kananmunan valkuaista
9 rkl sokaria
1/2 - 3/4 tl leivontakaakaojauhetta

Erottele munanvalkuaiset puhtaaseen ja erittäin kuivaan kippoon. Puhtautta ja kuivuutta ei voi tarpeeksi teroittaa. Mikäli massassa on tippakin vettä eivät marengit onnistu.

Suosittelen sähkövatkaimen käyttöä ellet halua kunnon allijumppaa samalla. Aloita vatkaamaan valkuaisia täydellä teholla. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan pikku hiljaa. Vatkaamisessa kestää yhteensä n. 10-15min kunnes saat sopivan todella kovan ja kiiltävän koostumuksen. Sokerin on tarkoitus sulaa vaahtoon vatkaamalla. Siksi on tärkeää ettei sokeria lisää liian nopeasti vaan vatkaa kunnolla lisäyksien välissä.

Lisää lopussa kaakaojauhe lusikalla todella kevyesti sekoittaen jotta saat marmoriefektin aikaan.


Laita n. ruokalusikallinen massaa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voit myös käyttää pursotinpussia jos haluat marengeista yhdenmukaisia ja siistejä. Itse laitoin kasoja massaa pellille enkä pursottanut.






Paista marenkeja 115 (normaali uuni) / 100 (kiertoilmauuni) asteisessa uunissa n. 70 minuuttia. Voit pitää useampaa pellia samaan aikaan uunissa.

Anna marenkien jäähtyä ja herkkuttele!










maanantai 12. elokuuta 2013

Päräyttävä välipala - proteiinia täynnä oleva vadelma-smoothie

Smoothiet on ihania. Ne ovat helppo tapa juoda päivän hedelmä/marja/vihannes suositukset jos ei aina jaksa syödä niitä. Smoothieen voi kätkeä melkein mitä vain. Proteiinia saa rahkoista, pellavansiemenistä helpotusta vatsalle, vihreästä teestä virkistystä ja nesteen poistoa. Mielikuvitus ja makunystyrät ovat vain rajana mitä smoothieen laittaa.

Näin kevennyksen aikana on hyvä tankata mahdollisimman paljon proteiinia. Ehrmannin rahka tulee jo korvista ulos. En muutenkaan ole rahkan ystävä ollenkaan niin kaikki missä rahkan ominaismaku on piilotettu sopii paremmin. Löysin Rainbowlta maustettuja proteiinirahkoja jotka ovat olleet tosi hyviä.

Meidän proteiiniseen vadema-smoothieen tuli ( 2 lasillista)

1 banaani
1 purkki (200g) Rainbown mansikanmakuista proteiinirahkaa
3 dl vadelmia pakkasesta
loraus vettä




Laita kaikki blenderiin ja päästele täydellä teholla kunnes kaikki ovat sekaisin. Tarkista koostumus. Jos on liian laihaa, lisää loraus vettä kunnes saat oikean koostumuksen. Smoothien tulee olla pirtelömäistä ja paksua, mutta ei lusikoitavaa kuitenkaan.

Hienohelma voisi vetäää vielä smoothien sihdin läpi jos vadelman siemenet ällöttävät, itse meinasin sihdata :) Mutta ahneus voitti ja vedin siemenet ja kaikki.

Tätä ohjetta voi varioida niin monella eri tapaa. Yksi banaani on hyvä laittaa kuitenkin mukaan tuomaan makeutta, antamaan energiaa ja tuomaan hyvää kopstumusta smoothieen. Rahkan voi korvata mm.maustamattomalla jogurtilla.




sunnuntai 11. elokuuta 2013

Nopea kermainen kanakastike

Tästä ruoasta meille syödään miljoonaa eri variaatiota. Joskus kanaa sienien kanssa, joskus pekonilla joskus vihanneksilla. Joskus pastan sijasta tarjotaankin perunaa, joskus riisiä ja joskus pelkkiä kasviksia. Tämä ruoka on todella helppo ja pienellä tuunauksella vääntyy moneksi. Usein niistä aineista mitä sillä hetkellä on jääkaapissa. Tämä on todella nopea ja helppo arjen pelastajaruoka!

Kermaiseen kanakastikkeeseen tarvitset

400g broilerin rintafileitä
2 dl kevytkermaa (4-15%)
100g kevyt valkosipulituorejuustoa (muutkin maut käy esim yrtti, pippuri)
öljyä paistamiseen
vettä
soijaa
1/2 tl timjamia
mustaapippuria
pekonia /sieniä / kasviksia (riippuen variaatiostasi)


Aloita leikkaamalla kana sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Ei liian pientä hakkelusta eikä liian isojakaan jottei kypsyminen kestä kauaa. Paista broileri n. ruokalusikallisessa öljyä kunnes kauniin kullan ruskea. Mausta tuoreella mustallapippurilla.

Mikäli lisäät pekonia paista se ennen kanan paistamista kypsäksi, ota pois pannulta ja paista kanat pekonin rasvassa. 3 viipaletta lienee riittävä määrä. Leikkaa pekoni saksilla suoraan kastikkeeseen.

Mikäli lisäät sieniä, voit paistaa niitä samaan aikaan kanan kanssa.

Lisää sekaan kevytkerma ja tuorejuusto. Mausta soijalla, timjamilla ja mustalapippurilla. Maistele välillä ja kun maku miellyttää itseäsi älä lisää enää mausteita. Kiehauta 5 min

Kastike saa olla tarpeeksi paksua jotta se tarttuu pastan / perunan päälle mutta ei liian paksua. Säädä sopiva koostumus lisäämällä tilkka vettä. Jos kastikkeesta tulee liian vetistä anna kastikkeen kiehua kevyesti kunnes tiivistynyt.


Kermainen kana-pekonikastike



Kermainen kana-suppilovahverokastike



Kermainen kana-herkkusienikastike




Lisää sieniruokia:
Suppilovahverokeitto
Sienikastike
Maailman paras sienipiirakka





lauantai 10. elokuuta 2013

Kinuskiset Omar-leivokset

Leivoin ystäväperheen vierailulle jälkkäriksi Paakareiden blogista bongaamani Omar-leivokset. Halusin tehdä jotain Omar-karkeista ja tämä ohje on äärettömän helppo ja nopea. Erityisesti lapset tuntuivat pitävän tästä, mutta aikuisille yhtälailla maistui :)

Tästä ohjeesta saat reilun puoli pellillistä ihania Omar-leivoksia

Pohja

150g voita / margariinia
3 munaa
1,5 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl leivontakaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa


Omar-kinuski-kuorrutus

pussillinen (225g) Omar-karkkeja
2 dl kermaa


Sulata rasva esim mikrossa.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vaahdota munat ja sokeri

Sekoita vaahdotettuihin muniin ja sokeriin varovasti sekoittaen rasvaa, kuivia aineita ja maitoa vuorotellen. Kuivat aineet kannattaa sihdata läpi koska leivontakaakao jää helposti paakuille.

Kaada pellille ja paista 200 asteisessa uunissa n. 12 minuuttia. Anna jäähtyä.



Kun pohja on jäähtynyt valmista kuorrutus päälle.

Rouhi Omar-palat ja sekoita kerman kanssa kattilassa. Keitä seosta 15-20 minuuttia kunnes seos saostuu ja muuttuu kinuskin näköiseksi.




Anna kinuskin jäähtyä hetki ennen kuin kaadat sen pohjan päälle.

Koristele kuten haluat esim nonparelleilla tai rouhituilla Omarin paloilla. Säilytä jääkaapissa.
Tarjoile ja nauti!