perjantai 22. heinäkuuta 2016

Ruokaisa helppo kylmäsavulohipiirakka

Rakastan suolaisia piirakoita, ja voisin väittää, että moni muukin tykkää niistä. Liian usein tulee kuitenkin jämähdettyä niihin tuttuihin ja turvallisiin vaihtoehtoihin. Olin todella innoissani kun pääsin testaamaan Valio Violan uusia laktoosittomia tuorejuustoja. Kotimaisista, Joensuun tehtaalla valmistetuista tuorejuustoista piparjuuri kiinnitti heti huomioni. Piparjuuri on maku jota rakastan, mutta maku jota tulee käytettyä liian harvoin. Kala rakastaa piparjuurta ja siltä pohjalta lähdin kehittämään maukasta ruokaisaa savulohipiirakkaa. Suolaiset piirakat ovat todella monipuolinen tarjottava ja siksi ehkä olenkin niihin niin ihastunut. Piirakka on loistava kahvipöydässä, juhlissa, iltapalana, lounaana, illanistujaisissa, piknikillä ym. Kaikkea tuota yhdistää yhdessäolo. Hyvä ruoka on tehty jaettavaksi. Olen ehdottomasti ruoalla rakastaja ja mielelläni hemmottelen läheisiäni ruoalla. Suolaiset piirakat ovatkin blogini suosituimpia reseptejä.




Käy myös kurkkaamassa muita upeita reseptejä joissa on käytetty Valio Violan tuorejuustoja.

Minulla on (minulle) maailman paras mies. Olemme olleet yhdessä 6,5v joista en päivääkään vaihtaisi pois. Asumme ja elämme yhdessä ihanaa tavallista arkea. Elämämme heitti ympäri pari kuukautta sitten kun sairastuin vakavasti. Kaikki muuttui, niin oma kuin mieheni elämä. Arvostus toista kohtaan kasvoi ja nousi aivan uusiin ulottuvuuksiin. Ennen järjestimme paljon juhlia joihin kutsuttiin läjäpäin ihmisiä. Ohjelmaa järjesteltiin yhdessä, ruokia suunniteltiin pitkään ym. Nyt halusin järjestää pienen intiimin piknikin vain meille kahdelle meidän rivarin takapihalla. Kiitoksena siitä, että hän hoitaa mimua, jaksaa minua ja rakastaa minua. Halusin antaa pienen irtioton arjesta hänelle. Hetken jossa vain olla, ajatella jotain ihan muuta, herkutella hyvällä ruoalla auringonpaisteessa, nauttia huonosta huumoristani ja vastaanottaa pyyteetön kiitollisuuteni hänen olemassaolosta. Kiitos kaikesta. Kiitos kun olet sinä ja siinä.



Piirakan teko oli mukavaa puuhaa ja piirakka oli myöskin maullisesti onnistunut. Tein tarkoituksella ruokaisan ja ison piirakan koska siitä saatiin vielä iltapalaa ja lounasta meille molemmille. Violan 100g tuorejuustopakkauksista saat siis helposti joko ison tai pienen piirakan. Itse käytin kaksi pakettia. 

Hyvään pohjaan mielestäni kannattaa aina panostaa ja tehdä se itse. Maistat sen maussa. Aito voi kruunaa hyvän pohjan. Teen nykyään suurimman osan tuotteista gluteenittomana ja tämäkin muuntautuu gluteenittomaksi helposti vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaksi jauhoiksi ja lisäämällä psylliumia (löytyy leivontaosastolta) joka vähentää murenemista

Ruokaisa kylmäsavulohipiirakka

Pohja (20-24cm vuoka)

175g  kylmää voita
4-5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 dl kylmää vettä
  • Pohjan voit tehdä joko yleiskoneessa lisäämällä kuutioidun kylmän voin, jauhot, suolan ja veden ja päästelemällä kaikki sekaisin. Tai nyppimällä kaikki käsin murumaiseksi seokseksi käsin kulhossa ja vaivaamalla tasaiseksi taikinaksi.
  • Itse tein tällä kertaa irtopohjavuokaan koska halusin piirakalle korkeat reunat. 
  • Tämän jälkeen laitoin taikinoidun vuoan pakkaseen n. 10 minuutiksi ennen esipaistamista. Olen huomannut sen auttavan reunojen valumattomuuteen. Itse pidän pohjan esipaistamista äärimmisen tärkeänä. Mikään ei ole kamalampaa kuin täydellinen täyte piirakassa yhdistettynä raakaan liian vaaleaan pohjaan. Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla (kiertoilma) 200 asteessa n. 10 min ja tavisuunissa 225 asteessa n. 10-15min. Uuneissa on eroja, tarkkaile omaa uuniasi, kullanruskea väri on se mitä haet :)

Täyte

300g ruodotonta kylmäsavulohta
200g Valio Viola piparjuurituorejuustoa
4 dl kypsiä uusia perunoita pieninä kuutioina tai vihreää tankoparsaa
10 cm pala purjoa hienonnettuna
4 raakaa kananmunaa
150g mozzarellaraastetta
150g emmentalraastetta
2 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä maun mukaan
(1 tl tuoretta piparjuurta raastettuna lisänä jos pidät voimakkaasta mausta. Itse lisäsin)


  • Riko kanamunat kulhoon ja vatkaa ne hyvin
  • Lisää sekaan kaksi pakettia Valio Viola piparjuuri-tuorejuustoa ja kerma. Sekoita hyvin. Lisää juustoraasteet sekaan.
  • Leikkaa purjo hienoksi ja lisää mukaan
  • Uudet perunat kannattaa keittää aikaisemmin ja hyödyntää esim edelliseltä aterialta. Leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Jos et halua käyttää perunaa, voit hyvin käyttää esim. vihreää kypsennettyä tankoparsaa.
  • Lisää lopuksi hienonnettu kylmäsavulohi ja sekoita massa
  • Mausta lopuksi. Lisää pippuri, maista suola, lisää tarvittaessa ja tuore inkivääri jos haluat. 
  • Kaada massa esipaistetun pohjan päälle ja paista piirakkaa uunin alatasolla n. 45-60min riippuen uunistasi. Jos piirakka alkaa ottamaan liikaa väriä peitä se leivinpaperilla. Piirakka jatkaa kypsymistä, mutta ei pala pinnalta.
  • Anna piirakan jäähtyä hetki tai tarjoa kylmänä. Tämä myös pakastuu loistavasti
 OSALLISTU KILPAILUUN
Valio halusi järjestää kivan kilpailun johon pääset osallistumaan jakamalla hashtag #violaretki hetkesi vaikkapa Instagramissa. Valio Viola arpoo 5 kpl 100e lahjakortteja (ajanjaksolla3.6-14.8.2016). Voit valita lahjakorttisi joko SOK tai Keskolle. Kannattaa ehdottomasti osallistua! Muista myös käydä seuraamassa #ruokasurffausta Instragramissa!


                                                              Yhteistyössä
                                                                      Blogirinki ja Valio Viola