Suomessa tehdään mielestäni liian vähän kanaa kokonaisena. Muualla maailmassa on tavallisinta kypsentää kokonainen kana. Suomessa on valmiita (pahoja) marinoituja suikaleita ja kaikki on tehty niin prosessoiduksi ja valmiiksi. Asuin Englannissa 5 vuotta ja siellä kana kypsennetään aina kokonaisena. Toki ostetaan rintafileitäkin ja muita osia, mutta yleisintä on heittää koko lintu uuniin ja tehdä sen kylkeen muuta tajottavaa. Suomessa kokonainen kana ostetaan valmiiksi ylikypsennettynä marketin paistotiskistä.
Olen tehnyt muutaman kerran Suomessa kanaa uunissa ja se on joka kerta todella hyvää. Olen kesäisin grillannut kokonaista
kanaa jonka takamukseen on tungettu kaljatölkki :) Kuullostaa häröltä, mutta on valtavan hyvää!
Suomessa en valmista marinoimatonta (!!) raakaa broileria ole nähnyt kuin pakastealtaissa joten olen sieltä sitä ostanut. Ilmeisesti kulutus on niin pientä todella, ettei sitä kannata myydä tuoreeltaan. Todella harmillista. Mutta pakastekanastakin saa hyvää.
Nyt tein Jamie Oliverin ohjeella tämän kanan. Tämä on todellista nostalgiaruokaa minulle. Asuin Englannissa kun Jamie Oliverin ensimmäinen tv-ohjelma tuli The Naked Chef. Sitä katsottiin koko au pair perheen voimin ja reseptejä testailtiin. Yksi ohje mitä tehtiin siis jo vuonna 1999 oli tämä nimenomainen ohje jossa kanan nahkan alle laitetaan maustevoita ja kanan pyllyyn tungetaan sitruuna. Muistan kun au pair perheeni isä Mike naureskeli tunkiessaan sitruunaa kanan pyllyyn. Itseänikin hymyilytti nyt 15 vuotta myöhemmin tehdessäni samaa.
Itse tarjosin kanan valmiiksi leikattuna, mutta aivan yhtä hyvin voit nostaa kokonaisen kanan pöytään ja jokainen ottakoon mitä haluaa.
Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Uunissa paistettu kokonainen kana Jamie Oliverin tapaan
1 kokonainen broileri (1,5 kg)
maustevoi:
100g voita
suolaa
mustaapippuria
2 solovalkosipulia
tuoretta timjamia
½ -1 sitruunan kuori raastettuna
sitruuna
- Sulata kana ohjeiden mukaisesti.
- Valmista maustevoi raastamalla valkosipuli ja sitruunankuori
- Sekoita valkosipuli, sitruunankuori ja huoneenlämpöinen voi ja mausteet yhteen. Laita kylmään jähmettymään hieman.
- Laita reilusti maustevoita kanan nahkan alle ja levitä se kauttaaltaan sinne.
- Tee veitsellä sitruunaan reikiä ja laita se kanan takalistoon.
- Aseta kana uunivuokaan.
- Lämmitä uuni 240 asteeseen.
- Laita kana uuniin ja laske uunin lämpötila heti 200 asteeseen.
- Paista kanaa uunin keskiosassa 1h 20 minuuttia.
- Anna kanan levätä folioon käärittynä 15 minuuttia ennen leikkaamista.
Tarjoile kana heti.
Tämä on todella ihanaa ja maukasta. Maustevoi antaa makua ja kosteutta kanalle. Hetkessä olin taas 19v ja Englannissa ensimmäistä vuottani ja kuolasin Jamie Oliveria telkkarissa. Voi hyvänen aika sentään, että on tämän tytön miesmaku muuttunut niiltä ajoilta :D Oi niitä aikoja!