torstai 22. tammikuuta 2015

Marinoitu punasipuli

Marinoitu punasipuli on loistava lisuke moneen juttuun. Se toimii erinomaisesti ihan sellaisenaan ruokapöydässä lisukkeena. Marinoitu punasipuli rakastaa hampurilaisia, pulled porkia, tortilloja, pizzaa ym kaikkea hieman rasvaista. Sipuleiden raikkaan pehmeä maku sopii hyvin rasvaisten ruokien lisukkeiksi. Meillä näitä syötiin mm. pulled chicken pitaleipien kanssa, laitettiin pizzaan ja myöskin tortilloihin :)

 
Suosittelen tekemään kerralla tämän ison satsin mikä tästä ohjeesta tulee. Rakastut tähän kuitenkin ja sitten ei tarvitse heti taas olla tekemässä uudestaan ;) Ohjeen nappasin Kotilieden sivuilta.




Marinoitu punasipuli

500g punasipulia
1 dl punaviinietikkaa
4 rkl sokeria
1 tl suolaa
mustaapippuria
1 dl öljyä


  • Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi / puolikuiksi.
  • Kuumenna kattilassa etikka, sokeri, suola ja pippuri.
  • Lisää punasipuli ja kiehauta.
  • Anna jäähtyä hieman ja lisää sen jälkeen öljy. Sekoita hyvin.
  • Kaada sipulit purkkiin ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.


Helppoa hyvää ja halpaa!





keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Uunissa paistettu kokonainen kana Jamie Oliverin tapaan

Suomessa tehdään mielestäni liian vähän kanaa kokonaisena. Muualla maailmassa on tavallisinta kypsentää kokonainen kana. Suomessa on valmiita (pahoja) marinoituja suikaleita ja kaikki on tehty niin prosessoiduksi ja valmiiksi. Asuin Englannissa 5 vuotta ja siellä kana kypsennetään aina kokonaisena. Toki ostetaan rintafileitäkin ja muita osia, mutta yleisintä on heittää koko lintu uuniin ja tehdä sen kylkeen muuta tajottavaa. Suomessa kokonainen kana ostetaan valmiiksi ylikypsennettynä marketin paistotiskistä.

Olen tehnyt muutaman kerran Suomessa kanaa uunissa ja se on joka kerta todella hyvää. Olen kesäisin grillannut kokonaista kanaa jonka takamukseen on tungettu kaljatölkki :) Kuullostaa häröltä, mutta on valtavan hyvää!

Suomessa en valmista marinoimatonta (!!) raakaa broileria ole nähnyt kuin pakastealtaissa joten olen sieltä sitä ostanut. Ilmeisesti kulutus on niin pientä todella, ettei sitä kannata myydä tuoreeltaan. Todella harmillista. Mutta pakastekanastakin saa hyvää.

Nyt tein Jamie Oliverin ohjeella tämän kanan. Tämä on todellista nostalgiaruokaa minulle. Asuin Englannissa kun Jamie Oliverin ensimmäinen tv-ohjelma tuli The Naked Chef. Sitä katsottiin koko au pair perheen voimin ja reseptejä testailtiin. Yksi ohje mitä tehtiin siis jo vuonna 1999 oli tämä nimenomainen ohje jossa kanan nahkan alle laitetaan maustevoita ja kanan pyllyyn tungetaan sitruuna. Muistan kun au pair perheeni isä Mike naureskeli tunkiessaan sitruunaa kanan pyllyyn. Itseänikin hymyilytti nyt 15 vuotta myöhemmin tehdessäni samaa.

Itse tarjosin kanan valmiiksi leikattuna, mutta aivan yhtä hyvin voit nostaa kokonaisen kanan pöytään ja jokainen ottakoon mitä haluaa.

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!



Uunissa paistettu kokonainen kana Jamie Oliverin tapaan

1 kokonainen broileri (1,5 kg)

maustevoi:
100g voita
suolaa
mustaapippuria
2 solovalkosipulia
tuoretta timjamia
½ -1 sitruunan kuori raastettuna

sitruuna


  • Sulata kana ohjeiden mukaisesti.
  • Valmista maustevoi raastamalla valkosipuli ja sitruunankuori
  • Sekoita valkosipuli, sitruunankuori ja huoneenlämpöinen voi ja mausteet yhteen. Laita kylmään jähmettymään hieman.

  • Laita reilusti maustevoita kanan nahkan alle ja levitä se kauttaaltaan sinne.


  • Tee veitsellä sitruunaan reikiä ja laita se kanan takalistoon.
  • Aseta kana uunivuokaan.

  • Lämmitä uuni 240 asteeseen.
  • Laita kana uuniin ja laske uunin lämpötila heti 200 asteeseen.
  • Paista kanaa uunin keskiosassa 1h 20 minuuttia.
  • Anna kanan levätä folioon käärittynä 15 minuuttia ennen leikkaamista.


Tarjoile kana heti.




Tämä on todella ihanaa ja maukasta. Maustevoi antaa makua ja kosteutta kanalle. Hetkessä olin taas 19v ja Englannissa ensimmäistä vuottani ja kuolasin Jamie Oliveria telkkarissa. Voi hyvänen aika sentään, että on tämän tytön miesmaku muuttunut niiltä ajoilta :D Oi niitä aikoja!





maanantai 12. tammikuuta 2015

Raikas puhdistava vihersmoothie

Vihersmoothiet taitavat olla aina in tällä hetkellä. Niin in, että minäkin halusin sitä kokeilla. Työkaverini on hehkuttanut mahtavia vihersmoothien ohjeita ja kertoo kuinka hän aloittaa jokaisen aamun vihersmoothiella. Aivan mahtavaa mielestäni! Vihersmoothiet ovat helppo tapa syödä paljon kasviksia kerralla ja saada samalla hyviä rasvoja joita meistä jokainen tarvitsee. Olin jo pitkään pohtinyt vihersmoothien tekoa. Viimeinen niitti oli kun näin Kissoja ja Kasvisruokaa-blogin Liisan ihanan vihersmoothien ohjeen. Seuraavana päivänä menin kauppaan, ostin aineet ja tein. Ja pakotin miehenikin juomaan :)
Vihersmoothiet on kuulkaa hyviä! Voin todellakin suositella. Tulen tekemään näitä uudestaan ja usein. Iso nam!




Raikas puhdistava vihersmoothie (2 isoa lasia)

3/4 kurkkua
2 isoa kourallista salaattia (mikä tahansa vihreä käy, itse laitoin cosmopolitan-salaattia)
½ avocado
1 appelsiini
1 puntti minttua
½ dl cashew-pähkinöitä
vettä


  • Leikkaa kurkku muutamaksi palaksi.
  • Kuori appelsiini ja lohko se.




  • Laita kaikki aineet blenderiin ja sekoita tasaiseksi.
  • Lisää vettä sen saadaksesi haluamasi koostumuksen. Itse jätin melko paksuksi.


Ei muuta kuin ääntä kohden nautiskellen, nam nam!

Avocadosta ja pähkinöistä saat hyviä tarvitsemiasi rasvoja. Appelsiini ja minttu tuovat hyvää makua lähinnä ja myös hyviä sokereita. Meillä ei tehdäkään jatkossa hedelmä-smoothieita jatkossa vaan terveellisemmät vihersmoothiet saavat syrjäyttää ne ainakin osittain.
Kokeile ennakkoluulottomasti, tykkäät varmasti! Ja ainakin kroppasi tykkää :)

Ps. ihan toisenlaista detoxia... mietin myös., että tämä olisi varmaan aivan loistava krapulajuoma :) Nesteyttäisi erinomaisesti ja toisi hyvää oloa.
Pps. Ehdinpäs testaamaan juoman dagen efterinä ennen postaamista ja voi kyllä, tämä on krapulajuoma nro 1! Nesteytti ihanasti ja toi todella hyvän olon. Suosittelen myös tähänkin tarkoitukseen :D





perjantai 9. tammikuuta 2015

Hunajainen Aurajuusto-sipulipiirakka

Tämä ohje oli kummitellut mielessäni jo jonkin aikaa. Törmäsin tähän ohjeeseen Googlen kummallisessa maailmassa joku aika sitten Rouva Raadelmasta-blogissa. Ohje vaikutti kertakaikkisen hyvältä ja paloin halusta päästä kokeilemaan sitä. Minulta tilattiin suolaista piirakkaa ja ehdotinkin heti tätä tilaajalle. Hihkuin ilosta kun tilaaja suostui piirakkaan! Hieman tein kyllä alkuperäiseen ohjeeseen muutoksia kun lähdin kirjoittamaan sitä blogiin. En itse päässyt siis maistamaan piirakkaa joten teen muutoksen saamani palautteen mukaan. Pyysin tilaajalta tiukkaa kriittistä palautetta jotta tiedän oliko piirakka sellainen mitä kuvittelin vai voisiko sitä jotenkin parantaa. Parantamista oli ja tämä ohje onkin siis parannusten jälkeinen ns. täydellinen versio piirakasta!




Hunajainen Aurajuusto-sipulipiirakka

pohja:
150g voita (ei margariinia, maistat eron maussa)
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl täysjyväjauhoja
3 rkl kylmää vettä
1 tl suolaa

500-600g makeita sipuleita
2 rkl hunajaa
3/4 dl valkoviiniä
suolaa
mustaapippuria
30g voita paistamiseen
paketti Aura Goldia

munaseokseen:
1-2 dl viinihunajalientä
2-3 dl kermaa
3 kananmunaa
1 tl suolaa
mustaapippuria
tuoretta timjamia


  • Valmista ensin pohja laittamalla yleiskoneeseen voi, jauhot ja suola. Aja tasaiseksi muruksi. Lisää vesi ja pyöritä konetta hetken aikaa kunnes taikinasta tulee kokonainen.
  • Painele taikina käsin 24 cm halkaisijaltaan  olevan pyörän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla muutama reikä. 
  • Laita piirakkavuoka pakkaseen kylmettymään taikinan kera siksi aikaa kun lämmität uunin 200 asteeseen. Tämä estää taikinan valumista reunoilta.
  • Esipaista pohja uunin alatasolla 7 minuuttia 200 asteessa.

  • Sillä välin kun pohja on pakkasessa ja uunissa valmista sipulitäyte. 
  • Voit leikata sipulit uhuiksi puolikuiksi tai vaihtoehtoisesti hoitaa saman homman yleiskoneessa kuten itse tein. Myös mandoliini ajaa saman asian.
  • Kuumenna voi pannulla ja lisää sipulit pannulle.

  • Paistele sipuleita kunnes ne ovat painuneen hieman kasaan ja ovat kauniin läpikuultavia. Maustta suolalla ja pippurilla.
  • Lisää pannulle hunaja ja sekoita hyvin.
  • Lisää viini, hämmennä hyvin ja ota pannu pois liedeltä jäähtymään.
  • Valuta seoksesta nestettä mahdollisimman paljon talteen. Nestettä tulee n. 1-2 dl.

  • Valmista munaseos.
  • Kaada viinihunajaliemi mitta-astiaan. Lisää kermaa mitta-astiaan kunnes nestettä on yhteensä 4 dl
  • Riko munat kulhoon ja vatkaan niiden rakenne rikki. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Lisää neste muniin ja sekoita hyvin. Lisää lopussa tuoretta timjamia reilusti.

  • Kun pohja on esipaistettu kaada sipulit pohjan päälle.
  • Ripottele Aura Gold sipuleiden päälle

  • Kaada munaseos päälle.
  • Paista piirakkaa 200 asteessa n. 35-45 minuuttia riippuen uunistasi.

Alkuperäisessä ohjeessa oli sipuleita kilo joka oli kuulemma liikaa. Vähensin sipuleiden määrää tähän ohjeeseen. Samalla lisäsin myös Auran määrää koska se ei kuulemma maistunut niin paljon kuin olisi haluttu. Tämä ohje on siis ns. täydellinen joka on muokattu monen syöjän maun mukaiseksi :)



perjantai 2. tammikuuta 2015

Albondigas - espanjalaiset tapas lihapullat

Minä rakastan Espanjaa. Se on ehkä lempi maani koko maailmassa. Olen käynyt Espanjassa n. 15 kertaa ja menisin koska vain uudestaan. Espanjassa rakastan ehkä eniten ruokakulttuuria. Ihania pieniä tapaksia yhdessä jaettavaksi. Yhdessä pitkään ja hartaasti syöminen on lähellä sydäntäni. Pidän annosten jakamisesta ja yleensäkin siitä kulttuurista, että tilataan pöytä täyteen ruokaa josta syödään yhdessä eikä ole minun ja sinun annoksia. Espanjalaiset ihmiset olet loistavia. Tykkään heistä. Heidän kielestään, kulttuuristaan, tulisesta luonteesta, käsillä puhumisesta, kauniista maisemista ym... Espanja on minun maani.

Tapaksia tulee Espanjassa syötyä melkein joka ilta. Valinnan varaa on niin paljon ja kaikki on hyvää. Suosikkeja itselläni on todella monia, yksi yli muiden on gambas pil pil eli valkosipulilla ja chilillä maustetut katkaravut. Suomessa saamani tapakset eivät valitettavasti ole yltäneet lähellekään Espanjan tasoa. Kotona onkin kiva tehdä tapaksia kun saa mitä haluaa ja tietää miltä ne maistuu Espanjassa niin on kiva tavoitella sitä makua.

Tapaksia on hyvä ole useita. Silloin jokainen saa varmasti mahansa täyteen ja pääsee kokeilemaan mahdollisimman monia erilaisia. Tässä yksi tapaspöydän kestosuosikki eli albondigas. Ne ovat lihapullia tomaattikastikkeessa. Espanjassa nämä tarjotaan pienestä kuumasta savikiposta kuten monet muutkin kuumat tapakset. Minulla sellaisia ei valitettavasti ole joten tein ison määrän lasivuokaan. Jos haluat tehdä pienemmän annoksen puolita ohje. Ohjetta lunttasin osittain Foodnetworkistä ja osittain päästäni.



Albondigas - espanjalaiset tapas lihapullat

800g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1 vihreä paprika
1 kananmuna
½ dl korppujauhoja
1 puntti lehtipersiljaa
1 rkl suolaa
reilusti mustaapippuria
2 tl savupaprikajauhetta
oliiviöljyä paistamiseen


  • Leikkaa sipuli ja paprika pieneksi.
  • Kuullota ne oliiviöljyssä kunnes pehmenneet
  • Sekoita jauheliha, mausteet, korppujauhot, muna ja hienonnettu lehtipersilja keskenään.
  • Lisää sipuli ja paprika ja sekoita hyvin.
  • Ota ruokalusikallinen lihapullataikinaa ja muotoile pulla. Laita pellile leivinpaperin päälle,
  • Tee kaikki lihapullat valmiiksi ja paista 200 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia.


Tomaattikastike

800g tomaattimurskaa
1 iso solovalkosipuli
1 rkl kuivattua oreganoa
½ tl sokeria
ripaus suolaa
oliiviöljyä paistamiseen


  • Hienonna valkosipuli.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli sinne. Kypsennä valkosipulia n. 30 sekuntia kunnes se on pehmennyt. 
  • Lisää tomaattimurska sekaan.
  • Lisää suola, sokeri ja oregano.
  • Ota perunansurvin ja murskaa kastikkeessa tomaatteja.
  • Anna kiehua hiljalleen n. 5 minuuttia.
  • Sekoita lihapulat ja kastike keskenään.


Voit tehdä nämä 1-2 päivää aikaisemmin jo valmiiksi. Ne maustuvat keskenään ihanasti jääkaapissa. Tarjoiluhetkellä laita koko vuoka uuniin ja kuumenna.
Tarjoile kuumana suoraan uunista.

En ehtinyt ottamaan kunnon kuvaa kaiken valmistelun keskellä. Näitä lihapullia kehuttiin kilvan koko illan ja moni pyysi ohjettakin mukaan. Itsessäänhän lihapullat eivät ole reseptiltään kovinkaan erikoisia, mutta kahden päivän oleilu tomaattikastikkeessa jääkaapissa selkeästi teki tehtävänsä ja maku oli täydellinen. Tämä taas osoittaa sen, että moni ruoka on parempaa aina seuraavana päivänä tai sitä seuraavana!