tiistai 23. joulukuuta 2014

Vuohenjuusto-sipulipiirakka

Sipulipiirakka on halpa ja hyvä herkku. Sipulit ovat niin uskomattoman monikäyttöisiä. Raa'an ja kypsän sipulin makuero on kuin yö ja päivä. Sipuleita pitkään paistamalla ja karamellisoimalla saa mahtavan maun piirakkaan. Maanläheinen, syvä ja makea maku. Siihen kun lisätään vuohenjuuston vahva ja kermainen maku on kombinaatio lähes täydellinen. Jotkut maut sopivat vaan niin hyvin yhteen keskenään. Sanoisin että match made in heaven. Vuohenjuusto usein kaipaa rinnallensa jotain makeaa ja tässä tilanteessa sipuleiden oma luontainen makeus tulee esiin pitkään niitä paistamalla. Ohjeen tähän ihanaan piirakkaan löysin Kanelibasilika-blogista, mutta en tehnyt täysin ohjeen mukaan vaan hieman sovelsin.





Vuohenjuusto-sipulipiirakka

pohja:

150g voita (aitoa voita ei margariinia, maistat eron maussa!)
3,5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

täyte:
1 kg sipuleita
15 lehteä tuoretta salviaa
voita ja öljyä paistamiseen
100g vuohenjuustoa
2 munaa
150g ranskankermaa
1 dl kermaa
suolaa
mustaapippuria


  • Aloita valmistamalla pohja.
  • Nypi voi, suola ja jauhot keskenään kunnes murumaista. Lisää vesi ja yhdistä taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa. Vaihtoehtoisesti voi laittaa voin, suolan ja jauhot monitoimikoneeseen ja antaa terän sekoittaa ne murumaiseksi. Lisää lopussa vesi.
  • Painele taikina piirakkavuokaan (n. 26 cm) Voit halutessasi vuorata vuoan leivinpaperilla. Silloin piirakan voi kätevästi nostaa siitä tarjolle.
  • Laita piirakka vuoassa pakkaseen siksi aikaa kun uuni kuumenee 200 asteeseen.
  • Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.



  • Sillä välin kun pohja on pakkasessa ja uunissa valmista täyte.
  • Leikkaa sipulit ohuiksi puolikuiksi.
  • Kuumenna öljy ja voi pannulla ja lisää sipulit pannulle. Mausta sipulit heti suolalla. Se saa sipulit itkemään ja luontaisen makeuden tulemaan esiin.
  • Paistele sipuleita kunnes ne ovat pehmeitä ja hieman saaneet väriä. Lisää lopussa hienoksi leikatut salvian lehdet.

  • Sekoita kulhossa kananmunat, ranskankerma ja kerma keskenään. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Leikkaa vuohenjuusto pieneksi palasiksi.
  • Kun pohja on esipaistunut levitä sen päälle sipulit ja sipuleiden päälle vuohenjuustot.

  • Kaada munamaito päälle,
  • Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa n. 20-30 minuuttia riippuen uunistasi.

Loistava ja edullinen piirakka iltapalaksi, lounaaksi, illanistujaisiin tai vaikka tuliaisiksi kylään mennessä. Lasillinen viiniä piirakan kanssa kruunaa nautinnon ;)





sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Dundee cake - skotlantilainen hedelmäkakku

Ensimmäisen kerran maistoin Dundee cakea kun viime vuosituhannella kun olin au pairina Englannissa. Olin au pairina pienen pienessä kylässä keskellä ei mitään n. 100 km Skotlannin rajalta. Lähin iso kaupunki oli Newcastle ja sinne oli matkaa n. 40 km. Au pair-vuoteni aikana innostuin leipomaan ja laittamaan ruokaa. Sain onneksi kokata siellä niin paljon kuin halusin ja minua kannustettiin uskomattomalla tavalla. Perheellä oli Aga-uuni joka lämmittää koko keittiön ja on aina lämmin. Melkoisen hankala kapistus oppia käyttämään erityisesti lämmön säätelyn suhteen ja näin ollen vuonna 1999 kun leivoin ensimmäisen Dundee cakeni se paloi pohjaan :) Sen jälkeen kokeilin kakkua uudestaan ja sain sen onnistumaan erinomaisesti.

Joulun aikaan erilaiset hedelmäkakut ovat suosittuja ja halusinkin tehdä tällaisen kakun josta osa jää meille ja osa menee sukulaisille. Englannissa asuessani taisin tehdä jostain perheen keittokirjasta tuon kakun, tällä kertaa turvauduin vanhaan kunnon BBC Good Food:n ohjeeseen. Brittiläiset hedelmäkakut ovat todella tiiviitä ja juuri sellaisia jotka paranevat ajanmittaan. Erilaisia kuivattuja hedelmiä tähän tuli aivan valtava määrä, mutta se kuuluu asiaan. Esim. Yorkshiren alueella hedelmäkakun kanssa nautiskelaan hyviä juustoja, mutta tämä sopii todella erinomaisesti kahvipöytään. Monikäyttöinen kakku ja erityisesti näin Joulun alla sopiva. Dundee on kaupunki Skotlannissa ja kakku on todennäköisesti sieltä alunperin lähtöisin.

Tämä kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin koska se tulee olla folioon käärittynä ainakin 2 päivää ennen leikkaamista.



Dundee cake - skotlantilainen hedelmäkakku  (20cm vuoka)

100 g kokonaisia kuorittuja manteleleita
180 g voita huoneenlämpöisenä
100 g fariinisokeria
80 g sokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
3 rkl aprikoosi marmeladia tai hilloa
225 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
500 g kuivattuja hedelmiä ( minulla meni rusinoita, korintteja ja karpaloita)
100 g cocktailkirsikoita
2 rkl maitoa

päälle
1 rkl maitoa
2 tl sokeria


  • Kaada kiehuvaa vettä manteleiden päälle ja anna seistä n. 5 min. Sen jälkeen kaada vesi pois. Tämä operaatio estää manteleiden palamisen pitkän paistoajan aikana.
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään hyvin vatkaten esim. sähkövatkaimella.
  • Lisää raastettu appelsiininkuori joukkoon ja munat yksitellen koko ajan hyvin vatkaten. Lisää marmeladi.
  • Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
  • Lisää jauhoja vähän kerrallaan taikinaan koko ajan vatkaten.
  • Lisää maito ja vatkaa hyvin.
  • Lisää lopussa kuivatut hedelmät ja kirsikat sekaan. Sekoita lusikalla hyvin sekaisin.

  • Ota 20cm vuoka (pyöreä tai neliskulmainen) ja vuoraa vuoka leivinpaperilla.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita hyvin.

  • Asettele mantelit kakun päälle.

  • Paista kakkua 45 minuuttia 170 asteisessa uunissa (150 C kiertoilmassa).
  • Laske 45 minuutin jälkeen uuninlämpö 160 asteeseen (130 kiertoilmassa) ja paista n. 50-70 minuuttia sen jälkeen lisää. Kokeile kakkua puu- tai metallitikulla 50 minuutin jälkeen ja sen jälkeen 10 minuutin jälkeen aina uudestaan jos tikkuun jää vielä taikinaa.
  • Kun kakku on kypsä ota se pois uunista. Kuumenna maito ja sekoita sokeri siihen kunnes se on liuennut kokonaan. Voitele kakun pinta maidolla ja laita takaisin uuniin 2-3 minuutiksi. Tämä antaa kakulle kauniin kiillon päälle.
  • Anna kakun jäähtyä vuoassa.
  • Kun se on jäähtynyt kiedo se tiukasti folioon ja anna olla ainakin 2 päivää ennen leikkaamista. 




En saanut vielä kuvia leikatusta kakusta koska se odottelee foliossa käärittynä, mutta varasta tähän yhden kuvan  BBC Good Foodin sivuilta niin näette millainen kakku on leikattuna sisältä.




maanantai 15. joulukuuta 2014

Hyasintteja ja ajatuksia Joulusta



Minulle tuli eilen joulumieli. Se on harvinaista, että se tuli näin aikaisin. Eikä se ole ollenkaan itsestään selvyys, että se edes tulee. Minä pidän Joulusta kyllä ja haluaisin järjestääkin itse Joulun, ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa se onnistuu edes jollain tasolla. Vietämme mieheni kanssa Joulua yleensä perheidemme kanssa. Tänä vuonna olemme aattona minun kotikotona ja Tapaninpäivänä menemme anoppilaan Joulun viettoon. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ikinä saamme myös Jouluksi vieraita meille Joulupäivänä ja se on aivan ihanaa! Haluaisin järjestää myös aaton meillä joskus, mutta vanhempani ovat sen verran jääräpäitä etteivät kuulemma lähde kotoaan Jouluna mihinkään :) Ilmeisen tuttu ilmiö :) Minussakin elää se pieni Joulun touhottaja vaikka en sitä kovin usein julki tuokaan. Nyt odotan innolla, että saan vihdoin järjestää Joulua meillä kotona myös. Innostuin kattamaan pöydän kauniiksi ja kuvaamaan kauniita joulukukkia siinä. Kuvitelkaa taustalle soimaan Ave Maria niin pääsette kanssani samaan tunnelmaan.




Minua ahdistaa kuinka Joulusta on tullut hössötyksen ja materialismin aika. Ihmiset tuntuvat menevän paniikkiin ja hössöttäminen on melkoista. Lahjoja ostetaan enemmän kuin ikinä. Tai ei ehkä enempää määrälisesti, mutta kalliimpia ainakin. Minun täydellinen Joulu olisi rauhallinen nautiskelun aika. Kävin eilen kuuntelemassa Samuli Edelmannia Tampereen Tuomiokirkossa ja konsertti oli aivan mahtava. Juuri sellaisia lauluja haluaisin kuunnella Jouluna eikä mitään Kulkusia. Joulukukat ja niiden tuoksu liittyy myös minun Jouluuni. Hyasinttien vahva tuoksu tekee minulle Joulun. Vaikka olenkin astmaatikko minä siedän hyasintteja eivätkä ne aiheuta minulle hengenahdistusta. Se on onni, koska hyasintti onkin minulle rakkain joulukukka. Erityisesti pidän herkistä ja kauniista vaaleanpunaisista hyasinteista. Sopivat minulle erinomaisesti myös niiden helppohoitoisuuden vuoksi. Joulun ei tarvitse olla aina räikeän punainen Kulkusilta kuullostava ja lanttulaatikolta tuoksuva. Joulu voi olla herkkä ja vaaleanpunainen hyasinteilta tuoksuva, Ave Marialta kuullostava ja muiden maiden jouluruoilta tuoksuva. Meillä onkin ajatuksena Joulupäivänä tehdä muiden maiden jouluruokia ja nautiskella pitkään ja hartaasti näin. Mieheni siskon perhe ja heidän 3 lastaan on tulossa meille. Saadaan tehdä itsemme näköinen Joulu ilman vanhempien perinnevaatimuksia. Ihanaa! Pääsemme osalliseksi perinteisiin molempien meidän kotona kuitenkin.

Blogiringin kautta pääsin osallistumaan valtavan ihanaan Kauppapuutarhaliiton joulukukka-kampanjaan. Käyhän kurkkaamassa Kauniisti Kotimainen sivustolta omien lempikukkiesi hoito-ohjeet. Facebook-ryhmä kannattaa myös katsastaa, siellä on kaikkia hyviä vinkkejä ja valltavan kauniita kuvia! Itse suosin ehdottomasti kotimaisia hyasintteja. Ne tunnistat sirkkalehti-merkistä. Silloin on laatu varmasti kohdillaan ja samalla tiedät, että joku suomalainen on tehnyt arvokasta työtä kukkien eteen ja työllistänyt itsensä sillä. Marketeissa myydyistä kukista suurin osa onkin kotimaisia mitä niitä siellä katselin. Kukkakaupassa täti osasi kertoa, että pyöreässä ruukuissa myydyt ovat kotimaisia ja neliskulmaisessa ruukussa myydyt ulkolaisia. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä ostaa.





Kuulisin mielelläni aatteita myös muiden Jouluista ja millainen Joulu on teille mieluisin. Itselleni ehdottomasti rauhallinen ilman turhia kiljumisia ja huutamisia. Saunominen kuuluu Jouluun. Hyvät ruoat kuuluvat Jouluun. Hautausmaalla kävely, ehkä joulukirkkokin. Lumiukko pitää nähdä. Rakkaiden kanssa yhdessä oloa ilman kiirettä ja hössötystä. Pelien pelailua. Siskollani ja minulla on 20 vuoden perinne pelata aina Jouluna Afrikantähteä ja tänäkin vuonna varmasti aattona pelaamme. Alkoholi ei meidän Jouluumme kuulu paitsi lasillisella viiniä ruokapöydässä. Kauniit kukat pitää näkyä ja tuoksua. Hyasintteja aion antaa tänäkin Jouluna ihmisille.
Jätähän kommenttikenttään viesti ja kerro millainen sinun Joulusi on tai millainen haluaisit sen olevan.

Rauhallista ja hyasinteilta tuoksuvaa Joulunaikaa teille kaikille rakkaat lukijat!





YHTEISTYÖSSÄ




tiistai 9. joulukuuta 2014

Maailman paras taatelikakku

Taatelikakku on kuulkaa ihan hullun hyvää! En ole kuivakakkujen ystävä erityisesti, mutta taatelikakku kuuluu Joulunaikaan ja talveen. Taatelikakussa on jotain ihanan lohdullista ja sen maku tuo aina hymyn huulille. Taatelikakku on ystävä <3 Tällä kertaa tein vahingossa maailman parasta taatelikakkua. Oikeasti. Tämä kakku on niin hyvää, että siitä tyykkää varmasti jokainen! Maku on ihanan intensiivinen ja syvä. Makua on todella runsaasti koska taateleita meni ihan hirvittävä määrä :) Taateleita, kermaa, voita ja sokeria. Ei voi olla kuin hyvää! Jos laihdutat niin unohda tämä kakku. Vain herkuttelijoille ja elämästä nauttiville <3

Blogissa on ollut hiljaista viime aikoina. Olen kokannut kyllä, mutta mitään en ole saanut aikaiseksi blogiin laittaa. Viikonloppuna tuli extempore leivottua taatelikakkua koska tuli sellainen tunne. Se tunne on yleensä hyvä asia, koska silloin syntyy hienoja asioita. Niin tälläkin kertaa. Annoin mielikuvituksen laukata ja kakkuun päätyi sitä mitä kotona on. Niin hyvää ja ihanaa!

Pahoittelut, etten ehtinyt kuvata kakkua leipomisen aikana. Joskus leipominen vie niin mennessään ettei muista edes kuvata! Onneks kakun tekeminen on todella helppo :)

Käyhän myös liittymässä Ruokasurffauksen Facebook-sivustoon, saat kaikki uudet reseptit kätevästi uutisvirtaasi! Facebook-ryhmään pääset tästä




Maailman paras taatelikakku pähkinöillä (n. 2 litran vuoka)

500 g taateleita
2 dl vettä
200g voita
2 munaa
1 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2-3 dl cashew pähkinöitä

korppujauhoja
voita


  • Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää taatelit. Sekoita taateleita kunnes seos on melko tasaista massaa. Anna jäähtyä hetki.
  • Lisää sekaan sulanut voi ja kananmunat yksitellen. Sekoita hyvin. Lisää sokeri.
  • Lisää taikinaan kerma ja sekoita tasaiseksi.
  • Yhdistä jauhot, sooda ja leivinjauhe. Lisää seosta vähän kerrallaan taikinaan ja sekoita hyvin.
  • Lisää lopussa hieman pienennetyt cashew pähkinät. Pähkinät saavat olla melko isoja, jotta kakussa on reilusti purutuntumaa.
  • Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan.
  • Paista kakkua 175 asteisen uunin alaosassa n. 45min- 1h. Kokeile kakun kypsyyttä keskeltä puutikulla.
Voi kuulkaa sitä onnen tunnetta kun kakku paistui itsekseen uunissa. Tuoksu oli aivan huumaava ja toi hymyn huulille. Kun otin kakun pois uunista oli sitä maistettava heti. Meinasi tulla itku kun oli niin hyvää! Ihan ehdottomasti parasta taatelikakkua mitä olen ikinä syönyt. Mies oli ensin todella skeptinen koko kakun suhteen ja sanoi, ettei taatelikakku maistu miltään ja on tylsää. Tämä kakku ei todellakaan ollut tylsä ja makua kuulemma riitti koko suullisen ajan. Pähkinöistä tuli ihanaa suutuntumaa ja lisää makua kakkuun.

Taatelikakkuhan on yksi niistä kakuista joka vaan paranee maultaa mitä kauemmin se saa ola ja tekeytyä. Kakusta tulee melko iso, mutta se silyy pitkään esim. jääkaapissa ja maku sen kuin vaan paranee.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä taatelikakkua. On nimensä väärti!













keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Prinsessojen taikasauvoja lastenjuhliin

Tämän idean nappasin Kaikki äitini reseptit-blogista Nannalta. Hän oli tehnyt Halloweeniksi velhon taikasauvoja, mutta minä nimesin nämä Prinsessojen taikasauvoiksi koska tein ne vaaleanpunaisiksi. Mielikuvitus vain rajana näitäkin voi tehdä ihan millaisia haluaa. Ja ottakaa muksut mukaan hommiin! Suolaisen ja makean liitossa on vain jotain maagista. Nämä ovat ihan törkeän hyviä ja maistui aikuisillekin :)




Prinsessojen taikasauvat

100g suolatikkuja
100g valkosuklaata
tomuväriä (itse käytin vaaleanpunaista)
nonparelleja


  • Sulata suklaa.
  • Dippaa suolatikun toinen pää sulaneeseen suklaaseen, valuta ylimääräinen hyvin pois.
  • Kasta tikku nonparelleihin ja laita leivinpaperille kuivahtamaan.
  • Toista kaikkien kohdalla.
  • Suosittelen säilytystä jääkaapissa tarjoamishetkelle asti koska suklaa alkaa sulamaan helposti.


Nämä ovat hitti lapsille. Hauska syödä ja hauska leikkiä prinsessaa :) Menee pojille prinssien taikasauvoina ihan hyvin tai sitnne vaikka niiden velhojen taikasauvoina :) Meillä vierailleet lapset söivät näitä innolla. Menivät pimeässä ulos leikkimään ja ottivat taikasauvoja mukaan suojelemaan heitä pihassa asuvalta hirviöltä :)

torstai 6. marraskuuta 2014

Ehkä parhaat keksit ikinä...ei mennyt kuin Strömsössä!

Nämä keksit ovat tarina siitä kun kaikki ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Halloween oli tulossa ja olin luvannut leipoa miehen 6-vuotiaan kummitytön kanssa keksejä meidän Halloween-juhliin. Olin katsonut Perinneruokaa prkl-blogista ohjeen sormi-kekseihin ja ajatus oli tehdä verisiä sormia. No, eihän se mennyt tosiaan niin kuin piti. En todella ymmärrä miten blogin pojat ovat muka voineet onnistua saamaan kekseistä pyöreitä sormen muotoisia keksejä :) Taikinassa on niiiiiin paljon rasvaa, että ihan väkisinkin ne leviää uunissa kuin Jokisen eväät, tai Jokisen sormet. Ihan sama, mutta plörinäksi meni :) Positiivista oli, että keksit olivat ihan törkeän hyvän makuisia. Ehdottomasti ehkä parhaita keksejä ikinä. Kyllä oikea voi on oikeaa voita ja antaa niin paljon makua ettei ole tosikaan.

Ensimmäisen satsin teimme siis sormia. Ne kun menivät pilalle niin toisen satsin teimmekin vain palloja jotka tietysti levisivät (kuten siinä vaiheessa jo tiesinkin tapahtuvan, hahaa!) uunissa keksien näköisiksi kekseiksi :) Ja kun alkuun oli päästi, vedettiin koko homma sitten typyn kanssa ihan ranttaliksi. Esiin tuli piparipikeerit, kaikki strörrelit ja nonparellit ja rusinat ja koko hela hoito. Annettiin mennä koko rahalla koristeita ja kummityttö sai toteuttaa itseään. Kaikilla oli hauskaa ja lopputulos oli hauska. Erilainen kuin piti, mutta eikös se matka ole tärkein ei päämäärä :D



Ehkä parhaat keksit ikinä

200g voita ( oikeaa voita, ei margariinia)
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja


  • Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi.
  • Lisää kananmuna ja ja sekoita hyvin.
  • Lisää vehnäjauhot ja vatkaa seos edelleen tasaiseksi.
  • Suosittelen pyörittelemään taikinasta palloja jotka asetat leivinpaperille. Ota huomioon, että keksit leviävät lättänöiksi uunissa.
  • Paista 175 asteessa n. 10-15 minuuttia.
  • Anna keksit jäähtyä ja koristele sen jälkeen haluamallasi tavalla


Keksejä tarjottiin Halloween-juhlissa ja olivathan ne melkoisen pelottavan näköisiä :) Ihan omiaan lastenjuhliin ja maku on aivan törkeän hyvä! Jätä koristelut pois ja menee fiineihinkin juhliin!

Tässä kuvia vielä sormista matkalla uuniin ja uunin jälkeen. Ja kuvia kuinka homma paikattiin bling blingillä :)









tiistai 4. marraskuuta 2014

Burgundinpata

Burgundinpata on sellainen ruoka joka on ollut to do-listalla ainakin 5 vuotta, ehkä kauemminkin. Enkä vain ole saanut aikaiseksi sitä tehdä. Sehän on aivan käsittämättömän hyvää herkkua ja etenkin näin talven kynnyksellä pataruoat maistuvat niin hyvälle! Joku tässä pimeydessä on joka saa minutkin kaivamaan sen padan esiin ja hauduttamaan pitkään ja hartaasti hyvää ruokaa. Lohturuokaa? Ehkäpä juuri sitä. Lämmintä, täyteläistä, lihaisaa ihanuutta. Tämä ruoka on niitä lihansyönnin riemuvoittoja! Punkku ja lehmä sopii vaan niin hyvin yhteen ettei ole tosikaan. Ilmankos ranskalaiset ovat aikanaan tajunneet tehdä siitä liitosta padankin :) Kaiva sinäkin se pata esiin, osta halpaa naudanlihaa ja halpaa punkkua, hauduta niitä kaikkia padassa pitkään niin lopputulos on aivan käsittämättömän hyvä!

Blogihiljaisuutta on ollut ainakin viikon verran mikä itseäni hirvittää kun aikaisemmin olen päivitellyt melko säännöllisesti useamman kerran viikossa. Syynä hiljaisuuteen on töiden alkaminen. Olen tähän asti kirjoittanut vain blogia kotosalla ja nauttinut jouden olosta. Nyt siihen tuli muutos ja arki koitti meidänkin lintukotoon. Yritän edelleen löytää tasapainoa töiden ja bloginkirjoituksen välillä. Ruokaa olen tehnyt kyllä, mutta ei mitään mikä ei olisi jo blogissa. Arjessa sitä tulee turvauduttua niihin luottoresepteihin joita pyöritetään moneen kertaan kuukauden aikana. Nyt kun tasapaino alkaa löytyä ja about 8-16 rytmi taas selkäytimessä pystyy säveltämäänkin jo. On ollut tosi kiva suunnitella mitä kaikkea kokkaisin ja siitä riemusta tämäkin ruoka lähti. Olen edelleenkin lueskellut muiden blogeja orjallisesti ja viime viikolla bongasin Maistuis varmaan sullekin blogista Katjalta ihanan Burgundinpadan ja taas potkaisin itseäni miksen ole tehnyt sitä! Sitten tällä viikolla Kääpiölinnan Köökin Anu oli tehnyt myös burdundinpataa! Sitten minäkin otin itseäni niskasta kiinni ja päätin, että tänään meilläkin tehdään burgundinpataa. Kun tänään tekee sen valmiiksi, antaa koko illan hautua hiljalleen uunissa on huomenna kotiin tullessa valmis ruoka odottamassa! Ah mitä luksusta!



Burgundinpata

500-700g naudanlihaa (sisäpaistia taisi mennä minulla, tarjouksesta tottakai)
2-3 isoa sipulia
2 solovalkosipulia
paketti pekonia
3 isoa porkkanaa
280g purkki kokonaisia herkkusieniä
2 dl vettä
4 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio
2 rkl vehnäjauhoja
70g tomaattipyrettä
mustaapippuria myllystä
suolaa
2 tl timjamia


  • Ota naudanliha 30min ennen huoneenlämpöön.
  • Leikkaa pekoni saksilla pieneksi ja paista pannulla rapeaksi.
  • Laita pekonit uunipataan.
  • Leikkaa liha suupaloiksi ja paista kahdessa erässä pannulla pekoninrasvassa kunnes kauniin ruskeita. Mausta suolalla ja mustallapippurilla. Kaada lihat pataan.
  • Leikkaa sipulit isoiksi lohkoiksi pataan.
  • Siivuta valkosipulit pataan.
  • Kaada herkkusienistä nesteet pois ja lisää pataan.
  • Laita 2 rkl vehnäjauhoja pataan ja sekoita hyvin.
  • Kuumenna 2 dl vettä samalla pannulla missä paistoit lihatkin. Murenna lihaliemikuutio sekaan.
  • Lisää tomaattipyre nesteeseen ja sekoita hyvin. Lisää lopussa punaviini. 
  • Mausta neste reilulla mustallapippurilla ja lisää timjami. Lisää myös suolaa.
  • Kaada neste pataan ja pyörittele lihat, porkkanat ym hyvin nesteeseen.

  • Laita pataan kansi päälle ja aseta 150 asteiseen uuniin.
  • Anna padan hautua hiljalleen uunissa 3-4 tuntia.
  • Kurkkaa välillä pataan ja lisää nestettä tarvittaessa.
Kuten sanottua tämä oli todella ihanaa! Viini toi syvyyttä ja täyteläisyyttä pataan. Lapsetkin voivat hyvin syödä tätä koska alkoholi ehtii moneen kertaan kadota hauduttamisen aikana. Isot suositukset!







torstai 30. lokakuuta 2014

Kuukauden blogivierailija lokakuu: Itse metsästettyä sorsaa makeassa punaviinikastikkeessa

Olen erään Facebookin ruokaryhmän kautta tutustunut Rikuun joka on valtavan hyvä ruoanlaittaja. Lisäksi Riku metsästää. Pyysin Rikua blogiin vierailijaksi, koska on valtava kunnia saada metsästäjältä hienoja riistareseptejä. Nauttikaahan mahtavasta sorsareseptistä!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Heips!
Olen metsästystä, kalastusta ja luonnossa liikkumista harrastava perheenisä. Metsästystä olenkin jo harrastanut reilut 30 vuotta ja tarkoituksena on se, että mitä metsästä kotiin tuodaan, niin se on myös lautaselle saatava. Olen riistaruokia rakastava kotikokki ja kokkailen mielelläni perheelle ja ystäville. Ilahduin, kun sain kutsun Annalta blogivierailijaksi, mielelläni kun näitä reseptejä myös muillekin jaan.

Tässä valmistuu syötäväksi yksi sorsa ja yksi telkkä.


Aloitetaan lintujen paloittelulla. Otetaan tälkkälihat (rintafileet), koivet ja siivet irti. Myös kivipiira ja sydän ovat herkkupaloja jotka kannattaa ottaa talteen.



Lihoille tehdään öljypohjainen marinadi, johon lisätään rosmariinia, timjamia, jeeraa (juustokumina) ja mustapippuria. Laitetaan lihat vakuumiin marinoitumaan siksi aikaa kun valmistetaan liemi kastikkeelle.



Seuraavaksi paahdetaan lintujen rangat uunissa 250 asteessa juuresten (porkkanaa, sipulia, lanttua, selleriä) kanssa sen verran että juurekset ja rangat tummuvat mutta eivät pala. Sen jälkeen laitetaan ne kattilaan ja lisätään vettä sen verran että kaikki peittyvät. Haudutetaan miedolla lämmöllä noin kuusi tuntia, siivilöidään liemi. Keitetään lientä vielä kasaan jotta maut tiivistyvät.



Otetaan lihat jääkaapista huoneen lämpöön.

Lisukkeeksi valmistetaan rosmariinilohkoperunat:

Kuori perunat (kiinteä lajike), leikkaa lohkoiksi, huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa lohkot. Laita lohkot kulhoon ja lisää rosmariinia ja mustapippurirouhetta sekä hieman öljyä, sekoita mausteet ja öljy lohkoihin. Laita uuniin pellille 200 asteeseen ja anna paistua kunnes ovat kauniin värisiä.




Makea punaviinikastike:

 
5 dl sorsalientä
1,5 dl punaviiniä
0,5 dl hunajaa
100 g voita
suolaa
mustapippuria rouhittuna
tummaa maizenaa

Laitetaan kattilaan punaviini, sorsaliemi ja hunaja. Keitetään kasaan siten, että puolet nesteestä on jäljellä. Lisätään voi pieninä kuutioina pala kerrallaan vispilällä vispaten kastikkeeseen. Maustetaan kastike suolalla ja pippurilla sekä suurustetaan tummalla maizenalla (perunajauhokin käy).
Otetaan lihat vakuumista ja paistetaan voissa pannulla, maustetaan paistettaessa suolalla, halutessaan voi myös lisätä vähän pippuria pintaan. Annetaan lihojen levätä hetki folion alla ennen leikkaamista.



Kootaan annos lautaselle ja nautitaan hyvän punaviinin kera .







torstai 23. lokakuuta 2014

Vietnamilaiset riisipaperirullat pulled porkilla

Olin juuri valmistanut aasialaista pulled porkia ja halusin kokeilla sitä johonkin uuteen. Aasiassa syödään paljon riisipaperirullia. Olin syönyt niitä viime vuoden Aasian matkalla Kuala Lumpurissa eräässä taivaallisessa thaimaalaisessa ravintolassa. Ihania riisipaperirullia joissa täytteenä kasviksia, lihaa, yrttejä ja maukas dippikastike. Taivaallisen hyvää! Nyt halusin tehdä vietnamilaisia rullia joten täytteeseen tuli vielä riisinuudeleita. Rullat ovat todella helppo tehdä. Meitä oli 6 aikuista ja 3 lasta syömässä. Lapsista vanhin 6v tyttö oli aivan innoissaan mukana tekemässä rullia. Ottakaa siis lapset mukaan kokkailuihin. Näin he syövätkin outoja ja eksoottisen näköisiä ruokia paljon mielummin kun ovat itse nähneet mitä niissä on ja ovat itse olleet mukana tekemässä.

Rulliin tarvittavia riisipaperilevyjä voi nykyisin ostaa ihan marketista. Löysin Prismasta niitä. Kaikki kannattaa valmistella etukäteen hyvin koska työvaihe on hyvin nopea tempoinen. Riisipaperit ovat ohuita levyjä jotka pehmennetään kuumassa vedessä pannulla. Sen jälkeen ne asetetaan märälle keittiöpyyhkeelle ja täytetään. Sen jälkeen ne rullataan kiinni. Tuo märkä keittiöpyyhe on muuten aivan must tässä hommassa. Riisipaperipaketissakin on ohjeet tähän ja niitä kannattaa noudattaa. Koostumus on erittäin tarttuva joten kostealla alustalla se pysyy helpommin käsiteltävänä. Meillä meni muutama paperi hukkaan kun laitoimme suoraan ne leikkuulaudalle ja ne jäivät siihen kiinni heti :) Tässä tapauksessa ohjeiden noudattaminen on suotavaa siis vaikka yleensä olenkin sooloilun kannalla :)

Leikkaa kaikki täytteet valmiiksi. Meillä oli kevätsipulia renkaina, jäävuorisalaattia ohuina suikaleina, kurkkua ohuina suikaleina, porkkanaa suikaleina, kypsiä ja jäähdytettyjä riisinuudeleita, murskattuja suolapähkinöitä, tuoretta korianteria ja minttua, aasialaista pulled porkia. Täytteeksi käy melkein mikä vaan. Nämä täytteet olivat oikein toimivat ja voin lämmöllä suositella. Dippikastikkeena oli kalakastiketta jossa oli chilejä ja toisena dippinä hoisin-kastiketta. Teimme sekä liha että kasvisversioita ruoasta.

Kuvissa 6v tyttö tekee rullia.

Käykäähän muuten tykkäämässä Ruokasurffauksesta Facebookissa. Saatte jatkossa kaikki uudet reseptit helposti uutisvirtaanne! Facebook-sivuille pääset tästä





Vietnamilaiset riisipaperirullat

riisipaperia
riisinuudeleita
jäävuorisalaattia
kurkkua
porkkanaa
kevätsipuli
korianteria
minttua
suolapähkinöitä
aasialaista pulled porkia
punainen chili
kalakastiketta
hoisin-kastiketta
riisiviinietikkaa


  • Keitä nuudelit kypsiksi. Älä ylikypsennä. Huuhtele nuudelit todella hyvin kylmän veden alla heti jotta kypsyminen pysähtyy. Anna valua lävikössä.
  • Valmistele kasvikset. Leikkaa eri kippoihin kevätsipuli salaatti, kurkkua ja porkkana ohuiksi suikaleiksi.







  • Hienonna yrtit.
  • Murskaa suolapähkinöitä pienemmiksi joko morttelissa tai yleiskoneessa.
  • Valmista dippikastikkeet. Leikkaa ½ punainen chili renkaiksi pieneen astiaan ja kaada päälle 3/4 dl kalakastiketta. Anna maustua. 
  • Toinen dippikastike valmistuu sekoittamalla 1 dl hoisinkastiketta ja 1 rkl riisiviinietikkaa sekaisin





  • Toimi riisipaperiohjeen mukaisesti. Anna paperin pehmentyä kiehuvassa vedessä n. 30 sekuntia. 
  • Aseta sen jälkeen kostealle keittiöpyyhkeelle. 
  • Aseta keskelle täytteet ja sen jälkeen rullaa kiinni kirjekuorimaisesti. Paketissa on ohjeet tähänkin, mutta tarkoitus on siis kääntää ensin alhaalta täytteen päälle. Sen jälkeen molemmat sivut keskelle ja lopuksi ylhäältä rullata kiinni keskelle.







Aseta valmiit rullat lautaselle. Siitä jokainen voi ottaa omalle lautaselleen ja dippailla kastikkeisiin. Hauskaa ja helppoa ruokaa jota on mukava tehdä yhdessä ja sen jälkeen syödä yhdessä sormin.
Ihania raikkaita makuja!