perjantai 22. tammikuuta 2016

Gluteeniton kurpitsansiemen-vuokaleipä

Olen siirtynyt gluteenittomaan ruokavalioon vuoden alusta. Minulla ei ole keliakiaa eikä tarvetta juosta trendien perässä. Terveydellisistä syistä vaihdan ruokavalioni gluteenittomaksi ja pääsääntöisesti sokerittomaksikin. Gluteenittomat tuotteet, erityisesti leipä on melkoisen hintavaa eikä niin kovin hyvääkään :) Päätin tehdä itse leipäni ja pakastaa viipaleina. Näin saan varmasti hyvää leipää ja edullisempaa. Heti ensimmäinen kokeilu oli todella onnistunut! Olen aikaisemmin tehnyt rouheista vuokaleipää jonka ohjetta sovelsin gluteenittomaksi ja sokerittomaksi. Tämä ole todella todella hyvää! En voi tarpeeksi hehkuttaa onnistumistani ja leivän ihanaa makua! Suosittelut :)

Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!




Gluteeniton kurpitsansiemen-vuokaleipä

6dl vettä (42 asteista)
1,5 pussia kuivahiivaa
10 dl Semper grov mix kuitupitoinen jauhoseosta
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kurpitsansiemeniä
3 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 rkl öljyä

  • Laita reilusti kädenlämpöinen vesi isoon kulhoon. Kaada kuivahiivat, hunaja ja 1 dl jauhoja sekaan ja sekoita hyvin. Anna turvota n. 5 minuuttia.
  • Lisää kaikki loput aineet ja sekoita hyvin.
  • Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna turvota n. 30 minuuttia.
  • Paista leipää 200 asteisen uunin keskiosassa n. 30 minuuttia
Tämä leipä on äärettömän helppo tehdä, et voi epäonnistua! Leipä on todella hyvänmakuista ja varmasti parempaa kuin kaupan gluteenittomat leivät. Tätä on helppo pakastaa vaikka viipaleina ja ja laittaa jäisenä suoraan paahtimeen aamulla. Ihanaa!





maanantai 18. tammikuuta 2016

Mausteiset proteiinipitoiset papupihvit (gluteiiniton, maidoton)

Olenkin jo muutamaan kertaan maininnut, että meillä on kasvisruokakokeiluja menossa. Päätimme, että syömme jatkossa lihaa vähemmän ja kokeilemme erilaisia kasvisreseptejä. Proteiinia pitää mielestäni saada myös kasvisruoasta ja siitä lähtikin ajatus näiden papupihvien kokeiluun. Ohjeen sain eräästä Facebookin kasvisruokaryhmästä, kiitos kovasti ohjeesta! Hieman muokkasin ohjetta ja tuli kyllä todella hyviä. Näitä tehdään ehdottomasti uudestaankin :)



Mausteiset papupihvit (n. 10 kpl)

1 purkki (285g) liotettuja mustapapuja
1 tölkki (400g) liotettuja kidneypapuja
2 dl kvinoaa
1 dl seesaminsiemeniä
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
½-1 tl jeeransiemeniä
½-1 tl korianterinsiemeniä
1 kokonainen neilikka
½ tl chilihiutaleita
½ tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
ripaus cayennepippuria
mustaapippuria myllystä
3 rkl maissi/perunajauhoja


  • Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaisesti ja anna jäähtyä
  • Huuhtele pavut lävikössä huolellisesti ja kaada isoon kulhoon. Muussaa pavut rikki perunansurvimella kunnes ovat melko tasaista massaa.
  • Hienonna sipuli ja paista se öljyssä läpikuultavaksi. Raasta valkosipuli ja lisää lopussa joukkoon, paista hetki. Lisää jäähtyneet sipulit papumassaan.
  • Kuumenna kuivalla pannulla jeeransiemenet, korianterinsiemenet ja neilikka. Paahda mausteita hetki. Kaada mortteliin ja jauha ne hienoksi. Mausteet paahdetaan siksi että ne olisivat kypsemmän makuisia taikinassa. Intialaisessa keittiössä on tärkeää kypsentää mausteet. 


  • Lisää mortteliin loputkin mausteet, kaada papumassaan ja sekoita hyvin.
  • Lisää kvinoa ja seesaminsiemenet.
  • Lisää lopussa maissi/perunajauhot ja sekoita tasaiseksi.
  • Muotoile kostein käsin taikinasta pienen kämmenen kokoisia pihvejä leivinpaperin päälle.

  • Paista pihvejä 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Käännä puolessa välin jotta molemmat puolet rapeutuvat.
Nämä pihvit ovat täynnä hyvää proteiinia pavuista ja kvinoasta. Kvinoa on erittäin hyvä proteiinin lähde. Olen gluteenittomalla ruokavaliolla ja kvinoa sopii myös gluteenittomille.
Papupihvit sopivat todella hyvin hampurilaisten pihveiksikin. Meillä näitä syötiin lempeän chilisen tomaattikastikkeen ja basmatiriisin kera. Herkkua!





perjantai 15. tammikuuta 2016

Lempeän chilinen tomaattikastike

Tomaattikastike on erinomainen lisuke melkein minkä tahansa kanssa. Tomatti on terveellistä ja myös erittäin monipuolinen. Minulla on aina ainakin 5 tölkkiä tomaattimurskaa kaapissa. Siitä saa loihdittua hätävararuokaa nopeasti ja helposti. Tein tomaattikastiketta tällä kertaa papupihvien kaveriksi ja maustoin sen tuoreella chilillä. Lopussa lorautin sekaan hieman kaurakermaa pyöristämään ja pehmentämään makuja. Lopputulos oli erittäin maukas. Tämä kastike sopii hyvin kaveriksi esim. kanalle tai lihapullille tai sitten papupihveille jos haluat kasvisruokaa. Pelkkä lautasellinen höyryävän kuumaa pastaa ja tätä kastiketta käy mainiosti lounaasta. Herkkua!



Lempeän chilinen tomaattikastike

2 tölkkiä (800g) tomaattimurskaa
15 cm pala purjoa
½-1 punainen paprika
1 yksi kyntinen valkosipuli
½ punainen chili
1 tl suolaa
2 tl hunajaa/sokeria
2 tl oreganoa
mustaapippuria myllystä
öljyä paistamiseen
1 dl (kaura)kermaa


  • Hienonna purjo, paprika, valkosipuli ja chili.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sekaan hienonnettu purjo, paprika, valkosipuli ja chili. Kypsennä kunnes purjo on pehmennyt.
  • Kaada tomaattimurska päälle, lisää suola, hunaja,oregano ja reilusti mustaapippuria myllystä.
  • Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä n. 45min- tunti kunnes koostumus on paksumpaa.
  • Lisää lopussa kerma. Itse käytin kaurakermaa joska olen maidottomalla ruokavaliolla, Voit hyvin käyttää tavallista ruokakermaa tai muuta haluamaasi kermaa.

Kastike oli herkullista. Lusikoin sit kattilasta suoraan suuhuni :) Ihanaa, terveellistä, herkullista ja niin maukasta. Onnellisuus!

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Feta-pinaattipasta

Teimme mieheni kanssa päätöksen, että syömme jatkossa vähintään kerran viikossa kasvis(painotteista)ruokaa. Tarkoitus ei ole niinkään keventää ja laihduttaa vaan enemmänkin huomioida kuinka hirveän paljon meidän taloudessa syödään lihaa. Liikumme molemmat paljon ja tarvitsemme proteiineja, mutta niitä voi saada muullakin keinoin kuin lihasta suoraan. Vaihtoehtoisia proteiininlähteitä tullaankin kokeilemaan taloudessamme mielenkiinnolla!

Vihreitä kasviksia pitäisi syödä mahdollisimman paljon ja siitä ajatus lähtikin kokeilla pinaattipastaa. Siirryin itse gluteenittomalle ruokavaliolle vuoden alusta joten jatkossa meillä keitellään kahta eri pastaa. Tämä annos on tehty miehelle täysjyväspagettiin. Itselleni keittelin gluteenittoman pastan joka oli muuten erittäin hyvää myös :) Hyviä rasvoja tämä annos saa cashewpähkinöistä. Ne lisäävät täytenäisyyden tunnetta, saat hyviä rasvoja ja verensokerit eivät heilahtele liikaa.



Feta-pinaattipasta kahdelle

haluamaasi pastaa kahdelle
100g tuoretta pinaattia
200g fetaa
1 dl cashewpähkinöitä
1 puntti basilikaa
1-2 yksikyntistävalkosipulia
½ tl chilihiutaleita
1 dl pastan keitinvettä
mustaapippuria myllystä
suolaa maunmukaan
2 rkl öljyä paistamiseen

  • Laita pasta kiehumaan reilusti suolattuun veteen. 
  • Raasta valkosipuli hienoksi.
  • Paahda cashewpähkinät kuumalla pannulla ilman öljyä kunnes ovat hieman saaneet väriä
  • Kuumenna öljy pannulla ja lisää valkosipuliraaste ja chilihiutaleet pannulle. Kypsennä.
  • Lisää pinaatti pannulle ja kypsennä hetki. Lisää pastankeitinvettä mukaan ja sekoittele hyvin. Mausta mustallapippurilla ja suolalla.
  • Hienonna basilika ja lisää pannulle lopussa pähkinöiden ja kuutioidun fetan kanssa kanssa. Kuumenna nopeasti.
  • Valuta pasta ja tarjoile heti.

Tämä oli oikeasti todella hyvää! Emme kumpikaan jääneet kaipaamaan lihaa annoksesta. Feta ja pähkinät toivat lihaisuutta annokseen ja tämä piti nälkää hyvin. Makua oli reilusti. Olimme yllättyneitä kuinka hyvää tämä oli :) Ehdottomasti teemme uudestaan ja usein. 



sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Intialainen jauhelihacurry

Tämä ruoka on sellainen joka vie minut hetkessä takaisin Englantiin. Lähdin aikoinaan kirjoitusten jälkeen heti Englantiin au pairiksi. Asuin koillis-Englannissa ihanassa perheessä aika lähellä Skotlannin rajaa merenrannalla. Hoidin perheen silloin 16-vuotiasta vammaista tyttöä. Perhe oli aivan ihana ja opin heiltä todella paljon englantilaisesta kulttuurista, ruoasta ym. He olivat ruokaa rakastava perhe ja ruoka olikin aina todella hyvää. Perheen isä Mike teki tätä ruokaa todella usein ja sieltä asti (yli 15v sitten) olen säännöllisesti tehnyt tätä ruokaa. He tekivät sen herneillä, minä teen maissilla koska pidän maissista enemmän. Se kulki nimellä mince and peas heillä ja oli jostain intialaisesta keittokirjasta.

Jotkut ruoat vievät hetkessä takaisin tiettyyn aikaan ja paikkaan- Tämä vie minut Englantiin au pair vuoteen. Asuin Englannissa 5 vuotta kaiken kaikkiaan, kävin siellä yliopiston kokonaan au pair vuoden jälkeen. Silloin intialainen keittiö tuli erittäin tutuksi koska englannissa valmistetaan ja syödään paljon intialaista ruokaa. Monet meistä arjessa taistelee sen ikuisuuskysymyksen kanssa, "mitä uutta jauhelista tänään". Tässä yksi vaihtoehto joka on todella ihana ja kevyt ruoka! Älä tingi mausteista, älä  vähennä niitä koska muuten maku jää liian miedoksi ja silloin ruoka ei maistu sille miltä sen pitää.



Intialainen jauhelihacurry

400g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
2 yksikyntistä valkosipulia
1 rkl hienonnettua inkivääriä
2 tl jauhettua korianteria
2 tl jeeraa
1 punainen chili tai 2 tl chilihiutaleita
½ tl kurkumaa
mustaapippuria myllystä
1 tl suolaa
3 dl maissia
1 dl sitruunanmehua
½-1 puntti korianteria (jos et pidä niin vaihda lehtipersiljaan)
öljyä paistamiseen
3-4 dl vettä


  • Hienonna sipuli ja kuullota se kevyesti öljyssä
  • Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Mausta suolalla ja mustallapippurilla.
  • Lisää sekaan hienonnettu chili, raastattu valkosipuli ja inkivääri ja sekoita hyvin.
  • Kaada päälle vesi ja lisää jauhettu korianteri, jeera ja kurkuma, mustaapippuria ja suolaa
  • Anna curryn kypsyä miedolla lämmöllä kevyesti poreillen n. 20 minuuttia.
  • Lisää lopussa sitruunanmehu, maissit ja hienonnettu korianteri.
  • Maun kuuluu olla hieman hapan sitruunasta ja täynnä makua mausteista.
  • Tarjoa basmatiriisin kanssa.


Tämä on niin hyvää! Ihanan kevyt ruoka jonka mausta ei tingitä. Sitruunanmehu tuo mahtavan hapokkuuden



perjantai 8. tammikuuta 2016

Paahdetut valkosipuliset ruusukaalit

Minä en ole erityisemmin kypsennetyn kaalin ystävä. Tai en oikeastaan ollenkaan, inhoan sitä :) En kuitenkaan suostu hyväksymään sitä etteikö kaali voisi olla hyvää. Olen todennut, että pidän oikeastaan kypsennetystä kaalista niin kauan kuin kaalia ei ole kypsennetty hengiltä ja mielellään ei keitetty. Pidän pikapaistetusta kaalista erittäin paljon.

Ruusukaalit ovat kiehtoneet minua jo pitkään ja aina välillä niitä olen maistellut muualla. Oikeastaan joka kerta ne ovat olleet aivan hirveän makuisia. Ennen joulua päätin taas kerran yrittää ruusukaalin kanssa ja unohtaa veden tai höyryttämisen kokonaan. Halusin paahtaa kaaleja pannulla valkosipulin kanssa. Lopputulos oli aivan taivaallinen. Vihdoinkin ruusukaalia josta myös minä pidän! Tämä resepti löytyy osana Atrialle suunnittelemaani joulumenua



Paahdetut valkosipuliset ruusukaalit

350g ruusukaalia
1 solovalkosipuli
25g voita
suolaa
mustaapippuria

  • Ota ruusukaaleista ulommat lehdet pois ja leikkaa ruusukaalit puoliksi tai neljään osaan
  • Leikkaa valkosipuli ohuiksi viipaleiksi.
  • Kuumenna voi pannulla ja lisää ruusukaalit ja valkosipuli.
  • Kypsennä keskilämmöllä kunnes ruusukaalit ovat saaneet paahtunutta väriä pintaan ja ovat pehmenneet hieman.
  • Mausta suolalla ja mustallapippurilla

torstai 7. tammikuuta 2016

Helppo ja maukas satay-maapähkinäkastike ja kanavartaat

Maistoin kanavartaita ja maapähkinäkastiketta ensimmäisen kerran n. 4 vuotta sitten kun olin ystävieni kanssa kaakkois-Aasiassa. Kiersimme Balia josta voitkin lukea tästä ja kävimme myös Singaporessa ja Malesiassa Kuala Lumpurissa. Satay-vartaat ovat todella yleisiä kaakkois-Aasiassa. Balilla osallistuimme kokkauskurssille joka oli aivan mahtava! Valmistimme siellä tätä maapähkinäkastiketta alusta alkaen joka alkaa maapähkinöiden keittämisellä öljyssä. Aina ei tuohon ole aikaa ja siksi onkin olemassa helpompi ja nopeampi tapa valmistaa ihanaa kastiketta mausta tinkimättä. Maapähkinävoilla saa herkullisen lopputuloksen. Reseptin nappasin Nigellalta jota hieman muokkasin. Maku oli autenttinen ja niiiiin herkullinen! Hetkessä olin takaisin Balilla <3



Satay-maapäkinäkastike

250ml kookoskermaa
4 rkl maapähkinävoita (mielellään crunchy versiota jossa on pähkinän paloja)
½-1 dl vettä
1 sipuli
1 solovalkosipuli
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1½ rkl fariinisokeria
2 tl chilihiutaleita
½ dl sitruunanmehua
1 rkl kalakastiketta


  • Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pehmeäksi. Lisää lopussa hienonnettu valkosipuli ja inkivääri ja paista hetki. 
  • Lisää pannulle fariinisokeri ja anna sokerin sulaa. 
  • Lisää maapähkinävoi, kookoskerma, chilihiutaleet ja kalakastike. Riippuen millaisen koostumuksen haluat lisää sopiva määrä vettä.
  • Lisää sitruunanmehu ja anna kiehahtaa.


Kanavartaat valmistin helpolla tavalla näin talvella kun en viitsinyt grilliä kuumentaa takapihalla.
Leikkasin kanafileet pitkiksi suikaleiksi, paistoin pannulla ja maustoin soijakastikkeella ja mustallapippurilla. Lopuksi laitoin puutikut kypsien fileideiden läpi.

Dippaile kanavartaita kastikkeeseen. Voit myös tarjota kurkumalla maustettua riisiä tai nuudeleita jos haluat. Itse laitoin vielä sambal oelek-chilitahnaa tarjolle. Nam!





sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Helppo ja nopea thaimaalainen panang-curry

Moni keventää tammikuussa. Meillä ei erityisemmin kevennetä, mutta haluamme jatkossa syödä kasvis(painotteista)ruokaa ainakin kerran viikossa. Syömme muutenkin paljon lihaa ja ehkä ihminen ei tarvitse ihan niin paljon sitä lihaa kuin me kulutamme. Olemme liikkuvaisia molemmat ja proteiinit ovat tarpeen, mutta niin ovat kasvikset, hyvät rasvat ja kuidutkin hiilareita unohtamatta. Me emme ole hiilarikammoisia vaan syömme niitä. Kun liikkuu tarvitsee kaikkea. Terveys ja siitä huolehtiminen on nyt etusijalla ja kasviksista ei ole ikinä haittaa kenellekään :)

Tein ison kattilallisen thaimaalaista cyrryä jossa kasvikset ovat pääosassa. Kanaa on mukana vähän tuomassa proteiinia. Pähkinöitä myös mukana tuomassa hyviä rasvoja. Pelkkä kasvisruoka ei täytä ketään ja silloin tarvitsee hakea hyviä rasvoja, hiilareita ym mukaan. Tämä oli todella herkullista! Valmistin tällä kertaa nopeasta ja maukkaasta Spice Up:n panang-currytahnasta joka toimi erittäin hyvin. Chili, valkosipuli ja inkivääri potkaisee aineenvaihdunnan ihanasti käyntiin!

Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!




Helppo ja nopea thaimaalainen panang-curry

300g broileria/tofua/katkarapuja/kalaa
1 iso vihreä paprika
1 iso punainen paprika
4 pientä perunaa
1 parsakaali
1-2 dl cashewpähkinöitä

2 yksikyntistä valkosipulia
1 sipuli
1 punainen chili
1 rkl Spice Up inkivääritahnaa
3-4 rkl Spice Up Panang-currytahnaa

400ml kookosmaitoa
400 ml vettä
2 rkl kalakastiketta
2 rkl fariinisokeria
3 rkl sitruunan/limenmehua
1 puntti korianteria


  • Hienonna valkosipuli, sipuli ja chili. Kuullota öljyssä kunnes pehmenneet. Lisää inkivääritahna ja sekoita hyvin.
  • Kaada kookosmaito ja currytahna sipuleiden päälle ja kuumenna. Lisää fariinisokeri, kalakastike ja sitruunanmehu.
  • Leikkaa peruna pieniksi  1cm x 1 cm kuutioiksi ja lisää kastikkeeseen kypsymään. Leikkaa paprikat suikaleiksi ja lisää kastikkeeseen.
  • Lisää vettä pikkuhiljaa kunnes kastikkeessa on sopiva koostumus. Perunoiden tärkkelys tulee saostamaan kastiketta.
  • Keittele kastiketta 10-15 minuuttia ja lisää sen jälkeen pieneksi hienonnettu broileri ja parsakaalin kukinnot. Lisää hienonnetut korianterin varret. Säästä lehdet, Kypsennä n. 10 minuuttia. 
  • Lisää lopussa cashewpähkinät ja hienonnetut korianterin lehdet kastikkeeseen.
  • Tarjoile basmatiriisin tai nuudeleiden kera. Herkkua!