tiistai 23. helmikuuta 2016

Arjen helppo broileri-perunavuoka

Tykkään uuniruoista. Ruoista joihin voin heittää mitä tahansa sekaisin ja laittaa uuniin kypsymään. Sitä ei tarvitse liiemmin vahtia, aika ja uuni tekee tehtävänsä ja itse pystyn tekemään jotain aivan muuta sen aikana. Eikä sitä ruokaa tarvitse heti edes syödä. Usein teenkin sopivassa välissä ruoan jota sitten lämmitetään ruoka-aikaan. Tällaisessa sopivassa hetkessä tämäkin ruoka syntyi. Siitä mitä kaapissa oli. Nyhjää tyhjästä ja tyhjennä kaapin sisältö ettei synny tyrhaa hävikkiä. Parasta! Inhoan ruokahävikkiä ja sitä ei meillä onneksi synnykään koska aina pystyy jatkojalostamaan ja kierrättämään.

Tämän valmistin n. 15 minuutissa ja annoin olla tunnin uunissa. Aktiivista aikaa meni siis 15 minuuttia elämästäni. Sopii hyvin arkeen, eikö! Ja ruoka oli vielä hyvääkin - bonus!
Kurkkaa myös jauheliha-perunavuoka

Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!



Arjen helppo broileri-perunalaatikko 

500g perunaa (keltainen pussi)
300g broileria
1 iso sipuli
200g kirsikkatomaatteja
1-2 yksikyntistä valkosipulia
100g tuorejuustoa, kaikki maut käy, minulla meni valkosipuli
2½ dl kevytkermaa
1½ dl vettä
4 rkl kanafondia
1 rkl timjamia
2 tl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
reilusti mustaapippuria myllystä
öljyä paistamiseen
juustoa pinnalle


  • Leikkaa perunat kuorineen arpanopan kokoisiksi kuutioiksi (tai kuori jos ahdistaa).
  • Hienonna sipuli ja valkosipuli.
  • Paista kattilassa öljyssä sipuli läpikuultavaksi ja lisää valkosipuli. Paistele pari minuuttia.
  • Lisää pannulle vesi, kerma ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.
  • Lisää mausteet ja paloileltu broileri. Sekoita nopeasti. Älä kypsennä broileria.
  • Lisää perunakuutiot ja kirsikkatomaatit sekaan ja sekoita hyvin.
  • Kaada seos uunivuokaan ja laita 200 asteiseen uuniin (kiertoilma, tavallinen uuni . 225) keskiosaan n. tunniksi kypsymään. Seos on hyvin vetistä tässä vaiheessa, mutta perunat imaisevat liemen ihanasti itseensä. Valmistan ruoat aina kiertoilmassa joten se on hieman nopeampi. Jos käytät tavallista uunia voi kypsennykseen mennä 1,5h. Kannattaa käyttää mahdollisimman laakeaa vuokaa koska korkeassa vuoassa ruoan kypsyminen kestää huomattavasti kauemmin!

  • Voit lopussa laittaa juustoraastetta pinnalle jos haluat. Pakastan aina juustojen kannikat ja käytän pakkasesta suoraan niitä. Tällä kertaa juustoa tuli hieman ehkä liikaa päälle omaan makuuni. Mies tykkäsi, itselleni olisi vähempikin juusto riittänyt :)
Tämä oli oikeasti todella maukasta ruokaa joka vain parani ajanmittaan. Tuoreeltaan harva uuniruoka on heti parhaimmillaan ja tämänkin kanssa on näin. Maut syvenevät ja paranevat kun ruoka saa olla, makustua ja kylmettyä. Kannattaa siis tehdä tosiaan tämä ajoissa :)




sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Gluteenittomat letut

Olen vuoden vaihteesta asti elänyt gluteenittomalla ruokavaliolla ja en ole ikinä voinut paremmin. Keliakiaa minulla ei ole, mutta kaikki mysteerimahakivut ym turvotukset ovat kadonneet. Sopii ehdottomasti minulle ja aion jatkaa gluteenittomalla. Tulee kiinitettyä ruokaan ja ruokavalioon eri tavalla huomiota kuin aiemmin. Enää ei tule napattua epäterveellisiä välipaloja kaupasta samalla tavalla kuin aiemmin, koska glutenittomuus. Leivon kaikki omat leipäni useimmiten tätä ohjetta varioiden monella eri tavalla.

Herkkuja tulee myös syötyä vähemmän. Hyvä niin :) Joskus pitää kuitenkin nautiskella ja tänään mieleni teki lättyjä. En ollut vielä kokeillut paistaa lättyjä gluteenittomista jauhoista. Tein pienehkön taikinan ettei niitä tule ihan valtavaa kasaa. Letut onnistuivat todella hyvin! Olen niin tyytyväinen sekä makuun että koostumukseen. Laitoin hieman psylliumia, jotta pysyisivät hyvin kasassa ja kannatti. Ai ai, sokeria vaan vähän päälle ja ääntä kohden <3



Gluteenittomat letut

4 dl maitoa
1 muna
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
½ tl suolaa
½ rkl psylliumia
½ dl voisulaa

voita paistamiseen


  • Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna taikinan turvota n. 20-30 minuuttia.
  • Paista lätyt kuumalla pannulla voissa.
  • Käännä varovasti lastalla.



perjantai 12. helmikuuta 2016

Mantelivoi

Olen hurahtanut mantelivoihin. Se alkoi viattomasti kaupasta pienellä purkilla ostaen. Olin pitkään lueskellut jo mantelivoin mahtavista terveysvaikutuksista ja olin halunnut maistaa sitä. Maapähkinävoi onkin ollut meillä tuttua tavaraa vuosia, kaupasta ostettuna. Se ei ole terveystavaraa :) Mantelivoi kutkutteli ja ostin purkin. Hinta OLI suolainen. Pieni purkki melkein 6€, mutta oli se hei hyvääkin :) Ihan hullun hyvää! Sitten aloin miettimään, että tämän(KIN!) voisi tehdä itse varmasti edullisemmalla. Siinä vaiheessa olin jo niin rakastunut tuotteeseen, että en mitään pikkupurkkia meinannut edes tehdä vaan all in - kerralla enemmän. More is more - always! Ostin 600g kuorimattomia manteleita joista tein ensimmäisen purkin mantelivoita. Voi luoja. Niin. hyvää. Ja niin halpaa! Annoin siskolleni pieneen purkkiin mantelivoita joten en ihan (!) kaikkea syönyt yksin. Melkein kaikki kuitenkin. Ja nyt teen jo toista purkkia. Oho.

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!



Nämä terveysvaikutukset jokainen saa itse sitten sisälukea kuten haluaa. Sanonpahan vain, että kaikkea kohtuudella. Tätä(kään) ei syödä desitolkulla päivässä. Mutta painonpudottajana tämä on mulle tärkeä osio ja itselleni on toiminut erittäin hyvin! Itselleni tärkeimmät ovat hyvät rasvat ja veren sokeritasapainon ylläpito.

  • Manteleista saat hyviä rasvoja joita kehosi tarvitsee. Hyvät rasvat ovat niin painonpudottajille, normaalipainoisille kuin huippu-urheilijoillekin elintärkeitä.Manteleissa on myös kuituja, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja 

  • Mantelit auttavat ylläpitämään veren sokeritasapainoa. Painonpudotukseen tärkeä huomio. Kun tasapaino on kunnossa ja sokerit eivät heittele liikaa ei tule niitä ylilyöntejäkään ateria-aikoina. Itselläni on AINA ruokaa käsilaukussa mukana. Siellä on manteleita, proteiinipatukoita ja mandariineja. Nälkä ei saa koskaan yllättää. Pitää olla pari askelta edellä. 

  • Auttaa laskemaan kolesterolia, vähentää verenpainetta ja vähentää syöpäriskiä. Eka varmasti totta, toinen mahdollisesti, kolmas väittämä sormet ristiin ja peukalot pystyyn, mutta who knows! Huippukuntoon.fi-sivustolla sanotaan "Manteli muistuttaa pähkinöitä, muttei ole varsinaisesti pähkinä, vaan luumarja. Mantelilla on useita terveysvaikutuksia. Se sisältää runsaasti kuitua, magnesiumia, mangaania, kaliumia, kalsiumia, E-vitamiinia ja seleeniä. Eläintutkimuksissa mantelien säännöllisen saannin on todettu vähentävän riskiä sairastua paksusuolensyöpään. Mantelien säännöllinen syönti osana terveellistä ruokavaliota laskee huonoa LDL- kolesterolia sekä voi auttaa laskemaan verenpainetta." 

Parastahan tässä mantelivoin teossa on se, kuinka älyttömän helppoa se on. Tuotesisältö: manteleita ja suolaa. Tästä satsista tulee aika paljon. Tee ehkä puolet ekalla kertaa ja sitten lisää jos haluat. Tai jos tiedät tykkääväsi niin tee ihmeessä kerralla tämä määrä. Se säilyy jääkaapissa viikkotolkulla kunhan purkki on hyvin kiinni.

Mantelivoi

600g kuorimattomia manteleita
1-2 tl hyvää suolaa (itse laitoin Sloveniasta merenrannalta ostamaani suolankukkaa)

  • Paahda ensin mantelit uunissa kevyesti. Saat niihin huomattavasti syvemmän maun paahtamalla. 
  • Levitä mantelit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda 180 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia.

  • Anna manteleiden jäähtyä kunnolla.
  • Kaada mantelit monitoimikoneeseen, lisää suola ja laita kone käyntiin täydelle teholle. Tässä prosessissa menee aikaa n. 10-15 minuuttia. 

  • Mantelit lähtevät ensin hienontumaan, muuttuvat sahanpuruiksi, sitten hiekaksi, sitten kosteaksi hiekaksi ja lopulta mudaksi :)

  • Kun mantelit ovat kosteaa hiekkaa silloin on tärkeää pysäyttää konetta välillä, sekoittaa seosta hieman, kaapia laidoilta tahnaa alas päin. 
  • Kun jaksaa kaapia tahnaa säännöllisesti alas ja sekoittaa sitä alkaa koostumus muuttumaan pikkuhiljaa juoksevammaksi mutamaisemmaksi. Tätä on oikeasti hieno seurata silmillä miten pelkistä manteleista voi tulla tuollaista tahnaa, siksi sitä kutsutaankin voiksi :) Harhaanjohtava nimitys kyllä, koska moni luulee tuotteen sisältävän myös voita. Manteleiden omat öljyt lähtevät liikkeellä ja muuttavat koostumuksen tahnamaiseksi.
  • Anna koneen käydä kunnes seos liikkuu koneessa ongelmitta ja on juoksevaa.

  • Kaada mantelivoi hyvin puhdistettuun purkkiin, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin.
Itse syön mantelivoita banaanin ja maustamattoman jugurtin kanssa välipalaksi, aamupalaksi, iltapalaksi.... En nyt noin montaa kertaa päivässä, mutta kerran päivässä useimmiten. Laitan pari lusikallista sitä annokseen eli en hirveitä määriä.