Mokkapalat - ah mikä ihana klassikko! Se vaan toimii! Klassikot ovat klassikkoja syystäkin. Mokkapalat ovat tuttuja minulle jo lapsuuden synttäreiltä, teininä niitä väsättiin koulussa köksän tunnilla, varhaisaikuisena ne oli about ainoa asia mitä osasin leipoa ja nyt edelleenkin oikeana aikuisena teen niitä edelleen mielelläni koska ne ovat vain niin hyviä! Mokkapalat ovat siitä helppo herkku, että ne maistuvat oikeasti kaikille. Olen tehnyt useita eri versioita paloista, mutta silloin ne eivät enää ole mokkapaloja. Tämä resepti pyhitetään täysin perinteiselle mokkapalalle. Reseptin näihin bongasin Kotikokista, reseptistä tulee pellillinen ihania mokkapaloja! Teen reilun kuorrutteen tähän koska sehän on parasta mokkapaloissa :)
Mokkapalat (pellillinen)
5 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa
200g voisulaa
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
1 paketti tomusokeria (iso paketti)
3 rkl leivontakaakaojauhetta
50g voisulaa
3/4 dl vahvaa kahvia
2 tl vaniljasokeria
Aloita vatkaamalla munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Kun olet saanut valmiiksi älä enää vatkaa seosta vaan käytä tämän jälkeen nuolijaa sekoittamiseen jottei vaivalla saatu ilmakuplat katoa taikinasta
Yhdistä kuivat aineet erilliseen kulhoon.
Lisää kuivia aineita sihdin läpi muna-sokeri seokseen aina vuorotellen maidon kanssa
Lisää voisula taikinaan ja sekoita hyvin
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista 200 asteessa n. 15 minuuttia
Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen kuin lisäät kuorrutteen
Valmis kuorrute sekoittamalla kaikki aineet keskenään ja kaatamalla se hitaasti pohjan päälle. Heti kaatamisen jälkeen ripottele haluamiasi koristeita, nonparelleja, strösseliä ym päälle.
Anna kuorrutteen kovettua hieman ennen tarjoilua.
Nämä maistuvat vauvasta vaariin kaikille ja katoavat nopeasti kahvipöydästä! Vaikka nämä ovat retroa, ovat todella maukkaita. Klassikot ovat klassikkoja syystä :)
Ihanaa uutta vuotta kaikille! Nähdään ensi vuonna!
tiistai 31. joulukuuta 2013
maanantai 30. joulukuuta 2013
Joulukuun Ruokahaasteen voittaja!
Joulukuun ruokahaasteen voittajaksi todella tiukassa kilpailussa selvisi Vastahanka Lammas vindaloolla!
Kilpailu oli äärimmäisen tiukka ja voittaja ei tainnut selvitä kuin loppu metreillä vasta. Paljon onnea voittajalle! Iso kiitos myös Pilkettä-blogille upeasta Lammas Rogan Joshista ja kardemumma lassista
Innokkaasti jään odottelemaan Vastahanka-blogin tammikuun ruokahaastetta, kiva saada paljon uutta porukkaa mukaan!
Mukavaa vuoden vaihdetta kaikille :)
Kilpailu oli äärimmäisen tiukka ja voittaja ei tainnut selvitä kuin loppu metreillä vasta. Paljon onnea voittajalle! Iso kiitos myös Pilkettä-blogille upeasta Lammas Rogan Joshista ja kardemumma lassista
Innokkaasti jään odottelemaan Vastahanka-blogin tammikuun ruokahaastetta, kiva saada paljon uutta porukkaa mukaan!
Mukavaa vuoden vaihdetta kaikille :)
lauantai 28. joulukuuta 2013
Nachopaistos
Nachopaistos on aivan täydellistä viikonloppuilta/mättöruokaa! Meillä tätä ei tehdä usein, mutta silloin kun tehdään se uppoaa kovaa ja korkealta. Tämä on nopea valmistaa, joten erinomainen myös illanistujaisiin. Tämä on täynnä makuja, pientä tulisuutta jos niin haluaa ja lempeää pehmeyttä.
Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Nachopaistos
200-300g nachoja
400g paistijauhelihaa
1 pss tacomausteseos
½ dl vettä
1 prk salsaa (valitse vahvuus itse, mulla meni chunky hot salsa)
n. 100g ranskankermaa
3 rkl tuorejuustoa ( mulla meni valkosipuli)
2-3 dl juustoraastetta (cheddar)
(jalapenoja)
Tarjoile nachovuoka raikkaan vihersalaatin kera. Varoitus, tätä syö helposti liikaa :)
Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Nachopaistos
200-300g nachoja
400g paistijauhelihaa
1 pss tacomausteseos
½ dl vettä
1 prk salsaa (valitse vahvuus itse, mulla meni chunky hot salsa)
n. 100g ranskankermaa
3 rkl tuorejuustoa ( mulla meni valkosipuli)
2-3 dl juustoraastetta (cheddar)
(jalapenoja)
- Paista jauheliha. Kun kypsää niin kaada tacomausteseos jauhelihan sekaan ja vesi. Sekoita kunnes jauheliha on kauttaaltaan maustunut
- Ota uuninkestävä vuoka. Voit tehdä tämän myös pellille. Kaada nachot vuoan pohjalle.
- Ripottele nachojen päälle jauheliha yrittäen saada sitä kaikkiin mahdollisiin koloihin.
- Ripottele salsa, taas yrittäen saada tasaisesti sitä myös koloihin.
- Sekoita keskenään ranskankerma ja tuorejuusto. Ripottele sekoitus jopa paikkaan.
- Lisää halutessasi jalapenoja.
- Ripottele juustoraaste päälle ja paista 225 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia
Tarjoile nachovuoka raikkaan vihersalaatin kera. Varoitus, tätä syö helposti liikaa :)
perjantai 27. joulukuuta 2013
Paistettu juustokakku - Amerikkalainen juustokakku
Minä en ole erityisemmin hyydytettyjen juustokakkujen ystävä. Ennen olin kunnes kävin ensimmäistä kertaa New Yorkissa ja maistoin aivan taivaallisen hyvää paistettua juustokakkua Times Squarelta leipomosta ostettuna ja viimeisenä aamuna ulkona syötynä. Unohda hyydykekakut ja tee paistettu! Maku on niin paljon intensiivisempi. Lisäksi olen sitä mieltä, että jos on hyvät aineet, juustokakku ei tarvitse mitään makuja mukaan. Plain cheesecake on niin hyvä kun se on hyvä. Ei mitään mustikoita, sitruunoita, mangoja yms. Aitoa hyvää tavaraa vain. Tein mansikkamelban kylkeen tarjoilua varten niille jotka sitä haluavat, mutta vain 20% syöjistä ottivat sitä. Muille meni kakku sellaisenaan, kuten sen tarkoitinkin :)
Tämä kakku kulkee myös nimellä Keke Armstrongin juustokakku. Kyseinen herra teki tällä ohjeella Neljän Tähden Illallisessa juustokakkua. Ohje jäi kutkuttamaan minua ja päätin tehdä. Tämä oli ihanaa! Aivan samantyylistä kuin New Yorkissa syömäni juustokakut! Ohje olikin Keken amerikkalaisen kaverin, joten aitoa tavaraahan tämän on silloin oltavakin. Lisäksi kakun tekemisessä on se hauska puoli, että voit (kuten minä) laulaa koko kakun teon ajan "keke keke keke keke armstrongi armstrongi armstrongi armstrongi! :D
Itse tein tämän 26cm irtopohjavuokaan joka oli ehdottomasti liian iso. Hyvällä juustokakulla on riittävästi korkeutta ja tässä se jäi haaveeksi. Joten suosittelen tekemään melko reilusti pienempään irtopohjavuokaan tämän. Toki maku on sama, mutta ulkonäöllisesti jää mielestäni vajaaksi :) Omani ei ole nyt kuvissa siis niin kaunis kuin se voisi olla ;)
Amerikkalainen paistettu juustokakku
Pohja:
3 rkl voita
puoli pakettia digestive-keksejä
Täyte:
400g maustamatonta tuorejuustoa (itse laitoin Philadelphiaa)
2 dl vispikermaa
1,7 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1,5 tl vaniljasokeria
Päällinen:
n. 250g ranskankermaa
1 rkl sokeria
hyppysellinen vaniljasokeria
Voit halutessasi tarjota tuoreita marjoja tai marjakastiketta kakun kanssa, mutta itse en lähtisi kikkailemaan liikaa. Maku on parhaimmillaan naturellina ja ei kaipaa lisäyksiä. Maista ensin ennen kuin lisäät ;)
Tämä kakku kulkee myös nimellä Keke Armstrongin juustokakku. Kyseinen herra teki tällä ohjeella Neljän Tähden Illallisessa juustokakkua. Ohje jäi kutkuttamaan minua ja päätin tehdä. Tämä oli ihanaa! Aivan samantyylistä kuin New Yorkissa syömäni juustokakut! Ohje olikin Keken amerikkalaisen kaverin, joten aitoa tavaraahan tämän on silloin oltavakin. Lisäksi kakun tekemisessä on se hauska puoli, että voit (kuten minä) laulaa koko kakun teon ajan "keke keke keke keke armstrongi armstrongi armstrongi armstrongi! :D
Itse tein tämän 26cm irtopohjavuokaan joka oli ehdottomasti liian iso. Hyvällä juustokakulla on riittävästi korkeutta ja tässä se jäi haaveeksi. Joten suosittelen tekemään melko reilusti pienempään irtopohjavuokaan tämän. Toki maku on sama, mutta ulkonäöllisesti jää mielestäni vajaaksi :) Omani ei ole nyt kuvissa siis niin kaunis kuin se voisi olla ;)
Amerikkalainen paistettu juustokakku
Pohja:
3 rkl voita
puoli pakettia digestive-keksejä
Täyte:
400g maustamatonta tuorejuustoa (itse laitoin Philadelphiaa)
2 dl vispikermaa
1,7 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1,5 tl vaniljasokeria
Päällinen:
n. 250g ranskankermaa
1 rkl sokeria
hyppysellinen vaniljasokeria
- Aloita pohjasta. Digestive-keksit pitää saada murusiksi. Voit käyttää joko tylsästi yleiskonetta pienentämiseen tai hausempaa tekniikkaa eli laita keksit pakastuspussiin ja laita vielä pari pussia päälle. Ota kaulin ja anna mennä. Mäiski keksit pieneksi :) Hauskaa ja terapeuttista!
- Kun keksit ovat pienennetty, kaada ne kulhoon. Sulata mikrossa voi ja kaada keksimurun joukkoon.
- Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi asettumaan.
- Sillä aikaa kun pohja on jääkaapissa tee täyte.
- Yhdessä kulhossa vatkaa vispikerma vaahdoksi.
- Toisessa kulhossa sähkövatkaimella pehmennä tuorejuusto.
- Lisää pehmennettyyn tuorejuustoon sekaan kananmunat yksitellen vatkaten.
- Lisää kananmunien jälkeen tuorejuuston sekaan vehnäjauho, sokerit ja vaahdotettu vispikerma.
- Vatkaa kaikki hyvin sekaisin.
- Kun pohja on ollut tarpeeksi kauan jääkaapissa ota se pois ja kaada täyte pohjan päälle.
- Paista juustokakkua 160 asteessa n. 40 minuuttia
- Vatkaa päällisen aineet mahdollisimman löysäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Kun kakku on ollut uunissa 40 min kaada päällinen kakun päälle ja paista vielä 5 minuuttia.
- Jäähdytä kakku ja laita jääkaappiin tekeytymään.
- Mielestäni kakku on parhaimmillaan 1-2 päivää paistosta joten voit helposti tehdä kakun etukäteen valmiiksi.
Voit halutessasi tarjota tuoreita marjoja tai marjakastiketta kakun kanssa, mutta itse en lähtisi kikkailemaan liikaa. Maku on parhaimmillaan naturellina ja ei kaipaa lisäyksiä. Maista ensin ennen kuin lisäät ;)
keskiviikko 25. joulukuuta 2013
Joulukuun ruokahaaste : ÄÄNESTYS
Ilmoittautuminen joulukuun ruokahaasteeseen on päättynyt ja vain kaksi (!!!) osallistui! Onneksi osallistujat olivat loistavia, mahtavat ohjeet. Joko Joulun aika vei ajatukset muualle, tai sitten intialainen ruoka ei vain kiinnosta ruokabloggaajia :) Harmillista sinänsä osallistujien vähäisyys, mutta kuten totesinkin, osallistujat olivat parasta a-luokkaa. Ja niin mahtavaa nähdä uusia osallistujia ruokahaasteessa ettei aina vain the usual suspects :) Tervetuloa mukaan!
Nyt siis äänestäjillä on vaikea valinta kahden todella hyvän reseptin välillä.
Äänestys alkaa nyt ja päättyy 29.12. Julkaisen voittajat 30.12. Kilpailu on päättynyt.
Osallistujat ovat:
Kilpailu on päättynyt.
Nyt siis äänestäjillä on vaikea valinta kahden todella hyvän reseptin välillä.
Äänestys alkaa nyt ja päättyy 29.12. Julkaisen voittajat 30.12. Kilpailu on päättynyt.
Osallistujat ovat:
Vastahanka: Lammas vindaloo
Pilkettä: Lammas Rogan Josh ja kardemumma lassi
Kilpailu on päättynyt.
lauantai 21. joulukuuta 2013
Valkosipulisinappi
Viime aikoina on koettu paljon ekoja kertoja ja tämä on taas sarjassamme niitä, ekoja kertoja. Tein nimittäin sinappia ekaa kertaa elämässäni. Tein taustatyötä pitkään ja googlettelin ohjeita kunnes päätin minkälaista haluaisin tehdä. Menee suurin osa purkeista lahjaksi tänä Jouluna. Päädyin tekemään valkosipuli-sinappia. Ainakin se on erilaista ja valkosipuli on vaan niin hyvää :) Nyt se on tehty, purkitetty, koristeltu jotenkin ja laitettu eteenpäin. Sinapista tuli tosi hottia, mutta tarvinneeko sitä litrakaupalla läträtäkään ;)
Ohjeen löysin Hesarin sivuilta.
Valkosipulisinappi (5 piltti-purkillista)
100g sinappijauhoa (minä käytin Colmannin jauhetta)
1½ dl sokeria
2 rkl hunajaa
1 rkl perunajauhoja
1 rkl öljyä
1 dl kermaa
1½ dl viinietikkaa
8 valkosipulinkynttä halkaistuna
Sekoita kaikki aineet keskenään kattilassa.
Kiehauta vesihauteessa tai kattilassa kunnes seos sakenee. Älä keitä.
Purkita ja anna tekeytyä pari viikkoa.
Säilytä viileässä.
Tässä sinapissa on jytyä! Rakastan vahvaa ja voimakasta sinappia joka on täynnä makua. En välitä ruskeista Turun Sinapeista vaan olen enemmänkin Dijonin ystävä. Tämä sinappi on dijonin ystäville enemmänkin. Aivan loistaa, suosittelen!
Ohjeen löysin Hesarin sivuilta.
Valkosipulisinappi (5 piltti-purkillista)
100g sinappijauhoa (minä käytin Colmannin jauhetta)
1½ dl sokeria
2 rkl hunajaa
1 rkl perunajauhoja
1 rkl öljyä
1 dl kermaa
1½ dl viinietikkaa
8 valkosipulinkynttä halkaistuna
Sekoita kaikki aineet keskenään kattilassa.
Kiehauta vesihauteessa tai kattilassa kunnes seos sakenee. Älä keitä.
Purkita ja anna tekeytyä pari viikkoa.
Säilytä viileässä.
Tässä sinapissa on jytyä! Rakastan vahvaa ja voimakasta sinappia joka on täynnä makua. En välitä ruskeista Turun Sinapeista vaan olen enemmänkin Dijonin ystävä. Tämä sinappi on dijonin ystäville enemmänkin. Aivan loistaa, suosittelen!
keskiviikko 18. joulukuuta 2013
Kovat piparminttukarkit
Olen innostunut keittelemään kaikenlaisia karkkeja. Tuli tehtyä myös kovia imeskeltäviä karkkeja joissa maistuu piparminttu. Nämäkin ovat kiva joululahjaidea. Erittäin helppo tehdä, mutta vaatii lämpömittarin seurakseen. Väriaineita ja piparminttuöljyä myydään vierekkäin kaupassa, esim. Dr. Oetker valmistaa molempia.
Reseptin nappasin Dansukkerin sivuilta
Kovat piparminttukarkit
3 dl sokeria
1½ dl vettä
1 dl glukoosisiirappia
tippa väriainetta
2 tl piparminttuöljyä
1 dl tomusokeria
Reseptin nappasin Dansukkerin sivuilta
Kovat piparminttukarkit
3 dl sokeria
1½ dl vettä
1 dl glukoosisiirappia
tippa väriainetta
2 tl piparminttuöljyä
1 dl tomusokeria
- Öljyä uuninpelti / vuoka
- Kaada kattilaan sokeri, vesi ja glukoosisiirappi. Sekoita hyvin.
- Kuumenna seosta 152 asteiseksi.
- Ota kattila liedeltä ja sekoita väriaine ja piparminttuöljy sekaan
- Kaada seos pellille / vuokaan ja sekoittele kevyesti.
- Seos alkaa jähmettymään tosi nopeasti joten heti kun kädet kestävät ota pala seosta käsiin ja muovaile siitä käsissäsi pitkän mallinen tanko.
- Leikkaa tangosta veitsellä heti sopivia suupaloja ja laita tomusokerin sekaan lautaselle
- Toista kunnes massa on loppunut.
- Anna karamellien jäähtyä ja pakkaa kauniisti
tiistai 17. joulukuuta 2013
Mummun lanttulaatikko
Tämänkin reseptin olen saanut omalta 89-vuotiaalta super-mummultani joka on saanut tämän äidiltään ja hän taas omalta äidiltään. Kyseessä sukumme pitkä resepti. Tämä on vanhanajan ohje ja erityisesti hyvin hämäläinen ohje jossa käytetään "lanttuhautaa". Lanttuhauta nimitys on täällä Tampereella yleinen ja sillä tarkoitetaan useimmiten Tammelan torilla myytyä haudutettua lanttua. Nämä muorit ja vaarit jotka sitä siellä myyvät hauduttavat lanttua rautapadoissa pitkään niin, että siitä tulee tummaa. Tämä on meidän mummun mielestä parasta :) Jokainen voi siis hauduttaa itse lanttunsa jos torilta ei saa "lanttuhautaa". Valmiiseen lanttusoseeseen en ota kantaa. Tiedän meidän mummun kannan siihen, mutta itselläni ei ole kosketusta asiaan niin en osaa sanoa millaista tällä ohjeella tulisi valmiista lanttusoseesta.
Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Lisää joulunlaatikoita:
bataattilaatikko
porkkanalaatikko
Aura-punajuurilaatikko
Mummun lanttulaatikko (1,5 l)
1 kg haudutettua lanttua ("lanttuhautaa" tamperelaisittain)
1 dl siirappia
2 dl kermaa
3rkl vehnäjauhoja
½ tl jauhettua maustepippuria
päälle voita ja korppujauhoja
Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Lisää joulunlaatikoita:
bataattilaatikko
porkkanalaatikko
Aura-punajuurilaatikko
Mummun lanttulaatikko (1,5 l)
1 kg haudutettua lanttua ("lanttuhautaa" tamperelaisittain)
1 dl siirappia
2 dl kermaa
3rkl vehnäjauhoja
½ tl jauhettua maustepippuria
päälle voita ja korppujauhoja
- Sekoita kaikki aineet sekaisin ja laita vuokaan
"lanttuhauta" haudutetut lantut |
kaikki aineet sekaisin |
- Ripottele päälle korppujauhoja, kuvioi lusikalla ja laita voinokareita päälle
- Paista 200 asteessa 1h ja 150 asteessa toinen 1 h
maanantai 16. joulukuuta 2013
Mummun porkkanalaatikko
Olen saanut mummun porkkanalaatikon ohjeen ja luvan laittaa sen blogiin :) Mummuni on 89-vuotias supermummu joka edelleen tekee melkein koko suvun laatikot itse. Tämän ohjeen hän on aikanaan saanut äidiltään joka on saanut äidiltään. Ohje voi mennä vieläkin kauemmas, emme tiedä. Mutta vanha tämä ohje siis on ja perinteinen ohje. Olen seurannut näin Joulun alla tätä porkkanalaatikkokeskustelua ja katsonut muutamia eri ohjeita huomaten oman mummuni ohjeen hieman erilaiseksi kuin muut. Monet tuntuvat keittävän riisipuuron ja lisäävät sen laatikkoon. Tämä ohje ei ole sellainen. Meidän suvulle tämä on ainoa oikea porkkanalaatikon ohje.
Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Lisää joulunlaatikoita:
Aura-punajuurilaatikko
bataattilaatikko
lanttulaatikko
Porkkanalaatikko (1,5 l)
1 kg porkkanoita
1 ½ dl puuroriisiä
2 dl kermaa
1 ½ rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl sokeria
Halutessasi voit lisätä pienen määrän muskottipähkinää ja valkopippuria, mutta meidän mummun ohjeeseen eivät ne kuulu. Itse olisin halunnut lisätä, mummu ei antanut :)
päälle voita ja korppujauhoja
Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Lisää joulunlaatikoita:
Aura-punajuurilaatikko
bataattilaatikko
lanttulaatikko
Porkkanalaatikko (1,5 l)
1 kg porkkanoita
1 ½ dl puuroriisiä
2 dl kermaa
1 ½ rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl sokeria
Halutessasi voit lisätä pienen määrän muskottipähkinää ja valkopippuria, mutta meidän mummun ohjeeseen eivät ne kuulu. Itse olisin halunnut lisätä, mummu ei antanut :)
päälle voita ja korppujauhoja
- Keitä puuroriisi kypsäksi. Anna valua lävikössä kunnolla ettei riisi ole kosteata.
- Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Laita kiehumaan veteen
- Keitä porkkanat oikein kypsiksi. Valuta vesi pois.
- Survo porkkanat perunansurvimella karkeaksi
- Lisää porkkanamössöön keitetyt riisit, kerma, vehnäjauhot, suola ja sokeri.
- Sekoita tasaiseksi.
- Kaada massa vuokaan ja ripottele päälle ohuelti korppujauhoja. Kuvioi lusikalla.
- Laita voinokareita päälle.
- Paista 180 asteessa n. 1½ tuntia
sunnuntai 15. joulukuuta 2013
Kermaiset pehmeät fudget
Fudge on niin hyvää! Pehmeää lohkeavaa kermakaramelliä joka aivan sulaa suuhun! Fudgea on helppo tehdä myös itse. Vaatii lämpömittarin, mutta sen kanssa helppoa kuin heinänteko. Tässä pääsee leikkimään kunnon kotikemistiä - hauskaa! Itsetehdyt lahjat ovat entistä suositumpia nykyään. Pakkaa fudget kauniisti ja anna ystävälle lahjaksi tai herkuttele itse.
Ohjeen fugdeen löysin Dansukkerin sivuilta
Fudge
2 dl kuohukermaa
½ tl suolaa
vajaa 2 ½ dl glukoosisiirappia
2 ½ dl sokeria
2-3 rkl tummaa siirappia
½ dl vettä
1½ dl tomusokeria
1-2 rkl vettä
1 rkl vaniljasokeria
Nämä ovat niitä Omar-karkin tyylisiä pehmeitä lohkeavia kermaisia toffeita. Tämä on tosin vielä lohkeavampaa ja murumaisempaa kuin Omarit. Maistuu!
Ohjeen fugdeen löysin Dansukkerin sivuilta
Fudge
2 dl kuohukermaa
½ tl suolaa
vajaa 2 ½ dl glukoosisiirappia
2 ½ dl sokeria
2-3 rkl tummaa siirappia
½ dl vettä
1½ dl tomusokeria
1-2 rkl vettä
1 rkl vaniljasokeria
- Sekoita suola kermaa
- Mittaa kattilaan glukoosisiirappi, sokeri, siirappi ja vesi. Sekoita tasaiseksi
- Kuumenna seosta hellalla täydellä teholla 124 asteiseksi asti koko ajan sekoittaen. Käytä lämpömittaria hyödyksesi kaikissa lämpötilan mittauksissa koska muuten fudgesta ei tule fudgea vaan hampaisiin tarttuvaa toffeeta
- Kun seos on 124 asteista lisää sekaan kerma-suolaseos ja kuumenna uudestaan 124 asteiseksi koko ajan sekoittaen
- Kun seos on 124 asteista taas, ota pois liedeltä jäähtymään.
- Jäähdytä 90 asteiseksi aina välillä sekoittaen. Tämä lämpötila on erityisen tarkka koska muuten fudge epäonnistuu jos lisäät liian kuumaan seokseen aineita
- Sekoita kulhossa vesi, tomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi tahnaksi. Lisää tahna 90 asteiseen seokseen ja sekoita todella hyvin tasaiseksi.
- Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada valmis seos sinne.
- Anna jäähtyä muutama tunti ja leikkaa fudgesta valmiita paloja.
- Voit kääriä palat sellofaniin ja koristella kauniilla nauhalla.
Nämä ovat niitä Omar-karkin tyylisiä pehmeitä lohkeavia kermaisia toffeita. Tämä on tosin vielä lohkeavampaa ja murumaisempaa kuin Omarit. Maistuu!
lauantai 14. joulukuuta 2013
Aprikoosi-chutney
Rakastan chutneyjä. Ne ovat loistava lisäke melkein minkä tahansa aterian kanssa, erityisesti itämaisen ruoan kera. Toimii juustojen kanssa hyvin, leivän päällä, suolaisissa lätyissä yms.... Mielikuvitus on rajana missä chutneytä käyttää :) Ovat myös erittäin helppo tehdä itse. Porisee kattilassa itsekseen ja sen jälkeen vain purkitetaan. Helppoa kuin heinänteko! Säilyvät myös hyvin jääkaapissa. Loistava lahjaidea Jouluksi ;)
Tämän ohjeen löysin uusimmasta Maku-lehdestä.
Aprikoosi-chutney (n. 7dl)
1 pss (n. 250g) kuvattuja aprikooseja
1 sipuli
1 punanen chili
2 omenaa
3 rkl öljyä
1 rkl hienonnettua inkivääriä
1 tl jeeraa / juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
½ tl kanelia
1 dl keltaisia rusinoita
½ dl valkoviinietikkaa
1 sitruunan mehu
1½ dl fariinisokeria
1 tl suolaa
n. 2 dl vettä
Tämän ohjeen löysin uusimmasta Maku-lehdestä.
Aprikoosi-chutney (n. 7dl)
1 pss (n. 250g) kuvattuja aprikooseja
1 sipuli
1 punanen chili
2 omenaa
3 rkl öljyä
1 rkl hienonnettua inkivääriä
1 tl jeeraa / juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
½ tl kanelia
1 dl keltaisia rusinoita
½ dl valkoviinietikkaa
1 sitruunan mehu
1½ dl fariinisokeria
1 tl suolaa
n. 2 dl vettä
- Leikkaa aprikoosit ja kuoritut omenat kuutioiksi.
- Hienonna sipuli ja chili. Voit ottaa siemenet pois jos haluat chilistä
- Kuori inkivääri ja raasta se.
- Kaada öljy kattilaan. Lisää sipult, chili, inkivääri, kurkuma, garam masala, jeera ja kaneli sekaan. Paistele seosta n. 5 min.
- Lisää sekaan aprikoosit, omenat, rusinat, viinietikka, sokeri, suola, sitruunanmehu ja vesi.
- Hauduttele chutneytä miedolla lämmöllä n. 40 minuuttia. Sekoittele välillä ja lisää vettä tarvittaessa. Minulla taisi mennä n. 1 dl vettä lisää.
- Purkita chutney kuumana pieniin puhtaisin purkkeihin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)