perjantai 28. helmikuuta 2014

Naudanlihapataa tummassa oluessa chorizon kera

Joskus pitää ideoida. En ole reseptien seuraaja, ne ovat minulle vain inspiraation lähde ja lopputulos on jotain ihan muuta kuitenkin. Ruoanlaitto on minun tapani olla luova, toteuttaa itseäni. Rakastan lukea kymmeniä eri reseptejä jostain tietystä ruoasta, välillä joudun sivupoluillekin, mutta mitä sitten :) Joskus on hyvä eksyä oikein kunnolla. Kuten mainitsin olen tosi huono seuraamaan mitään reseptiä orjallisesti. Sisäinen kapinalliseni ei voi ilmeisesti hyväksyä sitä vaan aina on (edes vähän) laitettava hanttiin ja " I did it my way". Joillekin reseptien seuraaminen sopii paremmin ja hyvä niin! Blogini tuskin eläisi ilman :)

Inspiraatio tähän ruokaan lähti siitä, että pakkasessa on paljon naudan sisäpaistia jota olen tarjoushaukkana hamstrannut marketista alealesta. Jotain siis siitä. Sitten näin jääkaapissa pullon porter olutta. Siitä se sitten lähti ;) Lihaa ja olutta yhdessä pitkään haudutettuna padassa uunissa. Nam! Sitten erehdyin niille paljon puhutuille sivuraiteille ja päädyin Espanjaan virtuaalisesti jotenkin. No chorizoahan siinä aloi tekemään mieli ihan hillittömästi. Okei, laitetaan chorizoakin pataan (paljon). Herkkusienet tulivat lisäksi kun ne vaan ovat niin hyviä. Näsitä aineista lähdin rakentamaan pataa ja tässä on lopputulos. Ihan käsittämättömän hyvää! Kaikki maut toimivat yhdessä. Chorizo on täynnä makuja, savupaprikaa ym joten ihan hirveästi mausteita tähän ruokaan ei tarvitse edes lisätä. Myös oluessa on vahva oma makunsa. Tällä kertaa sävellys onnistui erinomaisesti. Aina ne eivät onnistu ;)




Naudanlihapataa oluessa chorizon kera

500g naudan sisäpaistia (muutkin osat käyvät kunhan on pitkään haudutettavaa lihaa)
300g chorizoa pötkössä
200g herkkusieniä
1 iso sipuli
1 iso porkkana
2 isoa yksikyntistä valkosipulia
1 pullo (330ml) porter olutta (tai muuta vahvaa olutta, ei lageria)
2-3 dl vettä
3 rkl tomaattipyrettä
2 rkl hunajaa
3 laakerinlehteä
suolaa
mustaapippuria



  • Leikkaa liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
  • Paista lihaa parissa erässä todella kuumassa pannussa kunnes liha on hieman karamellisoitunut. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla ja laita uunipataan odottamaan. Paista kaikki lihat ja laita pataan.

  • Hienonna sipuli  ja leikkaa porkkana karkeasti. Paista samassa pannussa lihojen kanssa kunnes sipulit ovat hieman ottaneet väriä. Lisää pataan.
  • Kaada n. puolet oluesta paistinpannulle ja anna kuumeta hetki kunnes kaikki maut pannulta irtoavat olueen. Kaada pataan.
  • Leikka chorizo kuutioiksi ja lisää pataan.

  • Kaada loppu olut pataan yhessä hunajan, laakerinlehtien ja tomaattipyreen kanssa. 
  • Leikkaa isot herkkusienet puoliksi ja laita pienet kokonaisina pataan.
  • Lisää vettä n. 2 dl
  • Sekoita aineet hyvin keskenään ja laita padan kansi kiinni. 
  • Hauduta pataa 200 asteisessa uunissa n. 2h kunnes liha täysin mureaa.
  • Kurkkaa välillä pataan ja lisää tarvittaessa vettä.
  • Chorizossa on paljon rasvaa ja se nousee pinnalle. Voit kuoria punaisen rasvan pois pinnalta kun pata on valmis.


  • Tarjoa pata höyryävän kuumana

Meillä tätä ruokaa syötiin ihanan ruohosipuli-perunamuusin kera. 
Valmista perunamuusi kuten normaalistikin sen valmistaisit ja lisää lopussa reilusti hienonnettua ruohosipulia. 
Toimii todella hyvin padan kanssa!




keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Viikuna-pähkinäleipä

Leivän leipomisessa on jotain äärimmäisen terapeuttista. Tiedän, että monet sanovat niin, mutta se on totta. On terapeuttista sekoittaa hiiva ja vesi ja tilkka jauhoja keskenään ja tietää sen luovan mahtavan kemiallisen reaktion joka kohottaa jauhot ja veden leiväksi! On terapeuttista lisätä jauhoja ja käsillä samalla tunnustella leivän koostumusta. Vaivata leipää, taitella sitä monen kerroin ja litistää ja vedellä ees taas, luoda leipään sitkoa. Ajattele, saat käsin aikaan sen kaiken. Leipään muodostuvan gluteenin joka antaa sitkoa ja leivälle ominaisen koostumuksen ja maun. Vaikka maailma kehittyy ympärillä leivän teko on aina leivän tekemistä. Satoja ellei tuhansia vuosia samalla menetelmällä. Se on terapiaa se. On koneita jotka vaivaavat leipätaikinasi ja luovat sitkon taikinakoukuilla, mutta minä pidän edelleenkin kiinni siitä, että leipä vaivataan itse. Annetaan taikinalle rakkautta ja ollaan hetki omassa maailmassa vain minä ja taikina. Terapiaa.

Koko Tanska Leipoo ohjelmassa viimeksi leipoivat kaikkia ihania leipiä ja siitä minäkin sain inspiraationi taas leivän leipomiseen. Minulla oli puoli pussia kuivattuja  viikunoita jotka halusin käyttää leipään. Lisäksi kaapista löyty cashew-pähkinöitä. Olen pähkinäallergikko ja cashewt ovat niitää harvoja pähkinöitä joita voin syödä. Voit itse laittaa ihan mitä pähkinöitä haluat. Saksanpähkinät tai hasselpähkinät toimisivat varmasti vielä paremmin tässä jos sinulla on niitä mahdollisuus käyttää.

Vihdoinkin myös tajusin miten kuivahiivasta saa kaiken parhaiten irti. Kiitos tästä kuuluu Energiaaa Kokkaamalla-blogin Tarjalle :) Luethan ohjeista tarkasti miten toimia niin leipäsi nousee kuin unelma!

Tästä ohjeesta saat kaksi leipää. Kannattaa tehdä koko taikina koska tämä leipä on niin hyvää että puolikkaasta taikinasta tulee vain vihaiseksi :)




Viikuna-pähkinäleipä

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
4-5 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
½ dl rypsi/oliiviöljyä
5-10 kuivattua viikunaa
2 dl pähkinöitä (minulla meni cashew, mutta kaikki käy!)



  • Kuumenna vesi 42 asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, 1 rkl hunajaa ja n. 1dl jauhoja.
  • Sekoita vispilällä tasaiseksi massaksi ja anna hiivan aktivoitua n. 10 minuutin ajan ennen kuin teet mitään muuta.
  • Kun 10 min on kulunut lisää jauhot käsin vaivaten ja lopussa lisää öljy.
  • Siirrä taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja ala vaivata leipää oikein kunnolla n. 10 minuutin ajan jotta saat muodostettua leipään hyvän sitkon.
  • Kun olet vaivannut leipää tarpeeksi lisää taikinaan sekä palastellut viikunat että murskatut pähkinät.
  • Vaivaa taikinaa vielä oikein hyvin niin kauan, että pähkinät ja viikunat alkavat tunkeutua taikinan ulkopuolelle.
  • Kohota taikinaa 30 minuuttia lämpimässä paikassa.
  • Kun taikina on kohonnut jaa se kahteen osaan ja vaivaa hetki leipää.
  • Muotoile leivän muotoisiksi ja kohota vielä 20 minuuttia liinan alla.

  • Leikkaa leivän pintaan viillot

  • Paista leipiä 200 asteisen uunin alaosassa n. 25 minuuttia. Leipä on valmis kun pohjaan koputtaessa ääni on kumea.




Sipaise pintaan joko voita/margariinia tai jotain vahvaa juustoa. Itselläni täydellisin yhdistelmä oli Aura-juustoleviteen ja juoksevan hunajan yhdistelmä. AAHH!!!!
Tämä oli EHDOTTOMASTI parasta leipää mitä olen a) ikinä leiponut ja b) ikinä syönyt!



tiistai 25. helmikuuta 2014

Pastasalaatti pepperonista ja cheddarista

Olin unohtanut pastasalaattien olemassa olon kokonaan. En muista koska viimeksi olisin tehnyt tai syönyt pastasalaattia. Olin ostanut aineet suolaiseen piirakkaan, mutta viime metreillä päätinkin tehdä niistä aineista pastasalaatin hyvästä täysjyväpastasta. Todella toimiva ratkaisu. Tuli ehkä parasta pastasalaattia mitä olen ikinä syönyt! Joten unohtakaa ne perinteisen he-ma-pa, omena, kinkku, kermaviili, makaroni salaatti hommelit ja kokeilkaa jotain ihan muuta vaihteeksi! Saatatte jopa yllättyä, ehkä positiivisestikin ;)

Rainbowlle on tullut pepperonia paketissa. Ehkä ei ole uusi, mutta minä en ainakaan ole bongannut kaupassa aikaisemmin. Se oli ihan törkeän hyvää! Maistui tosi paljon chorizolta jota rakastan yli kaiken. Edullinen hinta ja hyvä maku - sopii! Niin ja tämä ei ollut sponsoroitu mainos, ihan halusin jakaa hyvän tuotteen ilosanomaa muillekin :)



Pepperoni-cheddar pastasalaatti


400g täysjyvä fusillipastaa
200g vahvaa pitkään kypsytettyä cheddaria
180g hyvää pepperonimakkaraa
1 ruukku rucolaa
250g kirsikka/miniluumutomaatteja


kastike:
½ dl rypsi/oliiviöljyä
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon sinappia
loraus hunajaa
pieni määrä suolaa
ripaus timjamia



  • Keitä pasta paketin ohjeiden mukaan suolatussa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä pasta kun valmista.
  • Leikkaa pepperoni ja juusto pienemmiksi suupaloiksi
  • Puolita kirsikka/luumutomaatit
  • Revi rucola käsin pienemmäksi
  • Laita kaikki aineet isoon kulhoon ja sekoita hyvin keskenään



  • Valmista kastike.
  • Laita kaikki aineet pieneen kannelliseen purkkiin ja ravista kunnes väri vaalenee hieman. 
  • Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa hunajaa tai suolaa.
  • Kaada kastike salattiin ja sekoita toella hyvin.
  • Tarjoile pastasalaatti heti.





maanantai 24. helmikuuta 2014

Marokkolaiset jauheliha-koftat ja yrttinen kermaviilikastike

Pohjois-afrikkalainen  ruoka on aivan loistavaa! Se on täynnä makuja ja tuoksuja ilman tulista poltetta. Mausteita osataan käyttää äärimmäisen taidokkaasti ja tuoda niistä ominaisimmat maut ja tuoksut esiin paahtamalla mausteita ensin ja lisäämällä ne juuri oikeassa vaiheessa ruokaan. Olen käynyt sekä Marokossa että Tunisiassa ja rakastunut siellä paikalliseen ruokaan. Aikaisemmin olenkin kokkaillut jo kanataginea ja manteli-aprikoosi couscousia

Ras el Hanout on pohjois-afrikkalainen mausteseos jota käytetään liharuoissa hyvin paljon. Tätä voisi verrata hyvin esim. intialaiseen garam masala sekoitukseen: jokaisella kokilla on oma sekoituksensa ja sekoituksia on miljoonia erilaisia. Ei ole siis yhtä oikeata ja väärää. On olemassa tiettyjä mausteita ja makuja jotka yleensä kuuluu ras el hanoutiin ja sitten on varaa omalle variaatiolle.
Mauseseosta myydään Suomessa ihan marketeissakin. Seoksen tuoksu on upea! Siinä haistaa paahtuneet mausteet, kukkaiset maut, tuulahdus värikästä basaaria Pohjolaan!



Päätin tehdä koftia tästä mausteseoksesta koska liha tikussa on vaan aina niin hyvää! Kylkeen tein raikkaan kermaviilikastikkeen ja aprikoosi-manteli couscousin Toimii!




Jauheliha-koftat

600g naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
2 tl ras el hanout mausteseosta
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli


  • Hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi.
  • Sekoita sipulit jauhelihan kanssa.
  • Lisää sekaan kananmunat ja ras el hanout mausteseos.
  • Älä vaivaa taikinaa liikaa, muuten koftista tulee liian kovia.
  • Anna taikinan maustua vähintään tunti, voi olla yön ylikin jääkaapissa maustumssa.
  • Liota puutikkuja vähintään 30min ennen kuin käytät niitä.
  • Ota jauhelihamassaa ja puristele se tikun ympärille.
  • Toista kunnes massa on kaikki käytetty.

  • Paista koftia kuumassa 250 asteisessa uunissa kunnes pinnalla on kaunis paahteinen väri n.10-15 minuuttia uunista riippuen. Grillissä tehdessä koftiin saisi vielä aidomman savuisen paahteisen maun, mutta talvella on mentävä uunilla :)



Kermaviilikastike

1 prk kermaviiliä
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl tuoretta minttua
ripaus suolaa
mustaapippuria myllystä
½ tl hunajaa
1 tl sitruunanmehua



  • Hienonna yritit ja sekoita kermaviiliin.
  • Lisää kaikki muut aineet ja sekoita hyvin.
  • Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin.
  • Tarjoa kermaviilikastike koftien kanssa.









lauantai 22. helmikuuta 2014

Kuukauden Vierailija helmikuu: Lapsiperheen terveellistä ruokaa koko perheelle linssikeittoa ja rahkalettuja

Helmikuun ruokavierailijana toimii serkkuni.  Kiireinen, aktiivinen ja työssäkäyvä yhden lapsen äiti Helsingistä. Kuvat, tekstit ja reseptit ovat hänen käsialaansa.
Haluatko kuukauden vierailijaksi? Ota yhteyttä ruokasurffausta@gmail.com


Terveisiä harmaasta ja sateisesta Helsingin Herttoniemestä. Vaikka ilma ei ole mahtavin niin päivää piristää mahdollisuus kirjoittaa serkkuni Annan Ruokasurffausta-blogiin helmikuun vierailijapostaus :)  Meidän perheessä (Kirjoittaja, Äiti: T, Isä: R ja Poika: J) asuu aivan amatöörikokkeja, mutta tässä perheessä RAKASTETAAN ruokaa ja hifistelyä sekä fiilistelyä sen ympärillä. Perheen isän roolina on hoitaa lähinnä kaikki kalaruokiin liittyvät kokkailut ja käydä syksyisin mettällä kaatamassa muutama hirvi. Itse keskityn lähinnä luomu/raakaravinto/karppailu,paleo hippeilyyn, josta ”kärsii” , toivottavasti pitkässä juoksussa hyötyy koko perhe.

Flunssaisen lapsiperheen sateisen lauantai päivän ilostuttajana toimii simppeli, mutta tuju linssikeitto. Kookosmaito, tomaatti ja porkkana makeudellaan takaavat myös sen, että soppaa lusikoi tyytyväisenä myös perheen 1v 8kk vanha taapero. Kylkiäisenä maittaa Ruokasurffausta-blogin taivaallinen pataleipä :)  Inkivääri puolestaan toimii tehokkaana ja edullisena flunssapöpön häätäjänä. ”Mutti-villitys” on ehkä saattanut lähteä lapasesta, mutta niin se vaan on, että perus tomaattimurskat eivät vaan enää maistu miltään tämän rinnalla.

Jälkiruoaksi meidän perheessä vedetään rahka-lettuja, joita on tuunattu terveellisimmiksi korvaamalla perus vehnääjauhot mantelijauholla,jotka makeudellaan toimivat tässä aivan loistavasti. Sokeririippuvaisen elämää helpottaa Agavesiirappi, joka ei ainakaan meikäläisellä nosta verensokereita niin nopeasti ylös kuin esim. valkoinensokeri ja aiheuta turhaa pahaa oloa. Tiedetään, että Agavesiirappi niin kuin moni muukin asia tässä elämässä jakaa kyllä hurjasti mielipiteitä :) Siitä kai kaikki voivat olla samaa mieltä, että kesällä itse kerätyt mustikat ja mansikat eivät voi olla kuin terveellisiä :)




Flunssan kaataja linssi-porkkanakeitto koko perheelle

2 sipulia
2 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
1 tölkki Mutti tomaattimurskaa
n. 6 dl vettä
n. 3 dl punaisia linssejä
1 tölkki luomukookosmaitoa
muutama porkkana
pala inkivääriä
tuoreita yrttejä (esim. timjamia, salviaa, laakerinlehteä, oregano, korianteria)
hieman mustapippuria ja himalajan suolaa

Aikuisten annokseen lisätty

tilkka viinietikkaa
curry/chilitahnaa

Halutessasi voit tarjoilla ruoan smetanan kanssa.



1. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynsi
2. Kuullota sipulit oliiviöljyssä isossa kattilassa ja lisää valkosipuli
3. Lisää hienonnetut yrtit, tomaattimurska, kookosmaito, mustapippuri ja vesi
4. Lisää linssit ja porkkanat keitä niitä noin puoli tuntia, kunnes ne ovat täysin kypsiä
5. (Ota lapselle tarkoitettu osa erilleen toiseen astiaan)
6. Lisää aikuiselle tarkoitettuun keittoon tarkoitetut matskut
7. Lisää annosten päälle lusikallinen smetanaa.



Jälkiruoaksi rahkaletut Agavesiirapilla terästettynä



250g maitorahkaa
3 isoa luomu kananmunaa
1 dl mantelijauhoja, jossa ripaus ruisjauhoja
1 tl vaniliinisokeria (voi jättää poiskin)
ripaus suolaa
voita paistamiseen

Agave siirappia ja marjoja tarjoiluun



1. Sekoita kaikki aineet ja anna tuvota 10 min.
2. Paista letut miedolla lämmöllä molemmin puolin rasvassa pannulla
3. Tarjoile Agavesiirapin ja marjojen kanssa


J syö lettuja


tiistai 18. helmikuuta 2014

Eton mess - kermaa, marenkia ja mansikkaa

Eton Mess on yksi Brittilän tunnetuimmistä jälkiruoista. Kyseessä on todella yksinkertainen ja nopea jälkkäri, mutta maukas! Jälkkäri on kehitetty aikoinaan Englannissa Eton-nimisessä hienosto yksityispoikakoulussa jossa kaikki kuninkaalliset ja rikkaat ja kauniit ja rohkeat ovat opiskelleet. Yksinkertaiset hyvät raaka-aineet, nopea valmistaa ja maku kohdillaan. Eikös hyvä jälkkäri ole juuri sellainen? Saman maut kuin pavlovassa, mutta eri muodossa tarjoiltuna.



Eton Mess

5 dl kermaa (1 dl per ruokailija) ( kaikki käy, kuoja, soija, kookos ym
sokeria maun mukaan makeuttamaan
250g mansikoita (tuoreita tai pakaste)
2/3 pussia (60g pussi) marenkia


Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla oman maun mukaan.
Murenna sekaan marengit. Osa pienempänä, osa isompina paloina. Sekoita kermavaahtoon.
Leikkaa mansikat pienemmiksi paloiksi ja sekoita mukaan.


Annostele valmiiksi ja anna levähtää hetki jääkaapissa.


Tämä jälkiruoka maistuu kaikille! Nopea ja helppo valmistaa. Tämä on sellainen herkku, että näitä aineita on usein kaapissa valmiina ja valmistuu hätävarana yllätysvieraillekin nopeasti.



torstai 13. helmikuuta 2014

Valkosuklaa sydänleivos - Happy Valentine's Day!

Ystävänpäivä - Valentine's Day - Rakkauden ja ystävyyden päivä. Ei puolilla maailmaa päivää juhlitaan eri tavalla. Itse pidän suomalaisesta Ystävänpäivästä. Ystävät ovat tärkeitä ja hienoa kun heillekin on omistettu yksi päivä. Emme ole mieheni kanssa super-romanttisia joten meillä ei Valentine's Daytä juhlita mitenkään erityisesti. Tuskin saan edes kukkia :) Voin saada jos oikein ahdistelen ja kerron haluavani kukkia, mutta en ole sellainen.

Halusin tehdä jotain hyvää Ystävänpäiväksi jolla voin muistaa ystäviäni ja yrittää olla edes vähän romanttinen miehenikin kanssa :) Olin saanut Jam It eksoottisia hilloja joista halusin tehdä jotain. Hilloissa ei muuten ole säilöntäaineita joten sopivat lapsillekin loistavasti. Minulla oli passionhedelmä, mango ja papaija-lime hilloja. Aivan mahtavan makuisia nuo kaikki! Suosittelen kokeilemaan, näitä löytyy marketeista hillohyllystä.

Tein leivoksia joissa käytin eksoottisia hilloja ja ihanaa vaaleanpunaiseksi värjättyä valkosuklaata.




Valkosuklaa sydänleivos (12 kpl)

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Jam It-hilloja

300g valkosuklaata
punaista elintarvikeväriä



  • Leivospohjaksi tein perinteisen kääretorttupohjan josta leikkasin sydänmuotilla.
  • Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa ainakin 5-10 minuuttia kunnes vaahto on kauniin kuohkeaa.
  • Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe sekaisin.
  • Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon ja sekoita nuolijalla sekaisin.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 225 asteisessa uunissa keskiosassa 5-8 minuuttia.

  • Jäähdytä pohja hyvin.



  • Ota sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla pohjasta paloja. Itse sain 24 sydäntä joista sain 12 leivosta rakennettua.


  • Yhteen leivokseen tarvitaan siis kaksi sydänpalaa.
  • Laita Jam It hilloa yhdelle sydämelle ja laita toinen sydän sen päälle.

  • Toista kaikkien sydämien kohdalla.
Papaija-Limehillo

Mangohillo

Passionhedelmähillo





  • Kun kerrosleivokset on koottu kuorrutetaan ne seuraavaksi.
  • Sulata valkosuklaa ja laita muutama tippa punaista väriainetta sekaan. Sekoita hyvin kunnes valkosuklaa on haluamasi vaaleanpunaista.

  • Lusikoi suklaata leivoksen päälle ja levitä se tasaisesti reunoillekin. Leivos tulee vuorata kokonaan (paitsi pohja) suklaalla.
  • Jäähdytä leivokset hyvin.
  • Voit suklattaa lopussa lisää valko- tai maitosuklaata ja pursottimella pursottaa koristeita päälle.



Nämä ovat pieniä ja söpöjä makeita leivoksia jotka maistuvat kaikille. Makeata tämä todella on, joten (onneksi!!) kovin montaa näitä ei pysty syömään kerralla :)