Inspiraatio tähän ruokaan lähti siitä, että pakkasessa on paljon naudan sisäpaistia jota olen tarjoushaukkana hamstrannut marketista alealesta. Jotain siis siitä. Sitten näin jääkaapissa pullon porter olutta. Siitä se sitten lähti ;) Lihaa ja olutta yhdessä pitkään haudutettuna padassa uunissa. Nam! Sitten erehdyin niille paljon puhutuille sivuraiteille ja päädyin Espanjaan virtuaalisesti jotenkin. No chorizoahan siinä aloi tekemään mieli ihan hillittömästi. Okei, laitetaan chorizoakin pataan (paljon). Herkkusienet tulivat lisäksi kun ne vaan ovat niin hyviä. Näsitä aineista lähdin rakentamaan pataa ja tässä on lopputulos. Ihan käsittämättömän hyvää! Kaikki maut toimivat yhdessä. Chorizo on täynnä makuja, savupaprikaa ym joten ihan hirveästi mausteita tähän ruokaan ei tarvitse edes lisätä. Myös oluessa on vahva oma makunsa. Tällä kertaa sävellys onnistui erinomaisesti. Aina ne eivät onnistu ;)
Naudanlihapataa oluessa chorizon kera
500g naudan sisäpaistia (muutkin osat käyvät kunhan on pitkään haudutettavaa lihaa)
300g chorizoa pötkössä
200g herkkusieniä
1 iso sipuli
1 iso porkkana
2 isoa yksikyntistä valkosipulia
1 pullo (330ml) porter olutta (tai muuta vahvaa olutta, ei lageria)
2-3 dl vettä
3 rkl tomaattipyrettä
2 rkl hunajaa
3 laakerinlehteä
suolaa
mustaapippuria
- Leikkaa liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
- Paista lihaa parissa erässä todella kuumassa pannussa kunnes liha on hieman karamellisoitunut. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla ja laita uunipataan odottamaan. Paista kaikki lihat ja laita pataan.
- Hienonna sipuli ja leikkaa porkkana karkeasti. Paista samassa pannussa lihojen kanssa kunnes sipulit ovat hieman ottaneet väriä. Lisää pataan.
- Kaada n. puolet oluesta paistinpannulle ja anna kuumeta hetki kunnes kaikki maut pannulta irtoavat olueen. Kaada pataan.
- Leikka chorizo kuutioiksi ja lisää pataan.
- Kaada loppu olut pataan yhessä hunajan, laakerinlehtien ja tomaattipyreen kanssa.
- Leikkaa isot herkkusienet puoliksi ja laita pienet kokonaisina pataan.
- Lisää vettä n. 2 dl
- Sekoita aineet hyvin keskenään ja laita padan kansi kiinni.
- Hauduta pataa 200 asteisessa uunissa n. 2h kunnes liha täysin mureaa.
- Kurkkaa välillä pataan ja lisää tarvittaessa vettä.
- Chorizossa on paljon rasvaa ja se nousee pinnalle. Voit kuoria punaisen rasvan pois pinnalta kun pata on valmis.
- Tarjoa pata höyryävän kuumana
Meillä tätä ruokaa syötiin ihanan ruohosipuli-perunamuusin kera.
Valmista perunamuusi kuten normaalistikin sen valmistaisit ja lisää lopussa reilusti hienonnettua ruohosipulia.
Toimii todella hyvin padan kanssa!