Blogin lukijamäärät ovat viime aikoina nousseet hurjiin määriin. Olen kaikesta tästä äärettömän kiitollinen juuri teille - blogin kävijöille Aloitin heinäkuussa 2013 bloggauksen tietämättä siitä juuri mitään ja olen käynyt melkoisen koulun tässä matkan varrella. Ruoasta ja reseptiikasta ja bloggauksesta on tullut rakkain harrastukseni. Rakastan keskustella muiden ruokafriikkien kanssa ruoasta, vaihtaa kokemuksia, oppia muilta ja haastaa itseäni kokeilemaan uusi juttuja ja uusia tekniikoita koko ajan. Kiitos teille kaikille kun luette blogiai ja vielä isompi kiitos kun kokkaatte kanssani näitä reseptejä! Muistathan jättää minulle aina kommentin siihen reseptiin jota olet jo kokannut, syteen tai saveen. Kuulen enemmän kuin mielelläni teistä. Muistakaa käydä tykkäämässä blogista myös Facebookissa. Pääsette sinne tästä. Kirjoitushetkellä tykkääjiä oli 524.
Halusin nyt muistaa teitä rakkaat kanssakokkailijat ihanalla ruoka-aiheisella palkinnolla. Eksoottinen ruoka on lähellä sydäntäní kuten blogissani vierailevat tietävät. Sain mahtavan mahdollisuuden yhdessä FineFoodsin kanssa järjestää teille kilpailun jossa arvotaan 10 tuotteen tuotepaketti. FineFoodsilla on paljon minunkin käyttämiäni tuotesarjoja kuten Spice Up! , Al'Fez, Wok n Roll ja Yutaka. Ihania makuja maailmalta! Makuja mm. Thaimaasta, Lähi-Idästä, Japanista ja Kiinasta. Tuotepaketin avulla pääset helposti tutustumaan erilaisiin makuihin ja kokeilemaan ehkä jopa sellaisia ruokia joita olet halunnut tehdä, muttet ole tiennyt mistä aloittaa. Nyt on mahtava mahdollisuus heittäytyä tuntemattomaan tai tuttuun! :)
Arvontaan osallistut jättämällä kommentin tähän postaukseen. Jätä kommenttiin haluatko voittaa tuotepaketin joka sisältää makuja Thaimaasta, Lähi-Idästä, Intiasta, Japanista vai Kiinasta.
Ilmoita myös kuinka monella arvalla osallistut arvontaan. Myös Anonyymit lukijat voivat osallistua kilpailuun, jätä kuitenkin tunnistettava nimimerkki tai sähköpostiosoite johon voin ottaa yhteyttä voitosta.
1 arpa -----> jätä kommentti
2 arpaa ------> jätä kommentti ja liity lukijaksi (kerro jos olet jo lukijani). Blogissa kohta "lukijat" oikealla sivussa, siitä pääset liittymään lukijaksi
3 arpaa -------> jätä kommentti, liity lukijaksi ja jaa arvonta sosiaalisessa mediassa (esim. Facebook päivityksessäsi, omassa blogissa ym)
Ilmoita kommentissa minkä maan tuotepaketin haluat, monellako arvalla olet mukana ja tunnistettava nimimerkki/sähköpostiosoite jos et ole lukijani jo.
Arvonta alkaa än yy tee NYT! ja on voimassa 15.4.2014 asti. Voittaja julkaistaan 16.4.2014
Tässä vielä muutamia reseptejä jossa olen jo käyttänyt ihania FineFoodsin tuotteita
Marokkolaiset jauheliha-koftat
Massaman curry
Tom Yam keitto
Aasialainen nuudelisalaatti
Thaimaalainen pähkinä-kookosbroileri
Stir fry beef hoisin-kastikkeessa
Wasabi-lohi
Kana-pähkinäwokki
maanantai 31. maaliskuuta 2014
sunnuntai 30. maaliskuuta 2014
Vadelma-vanilja juustokakku
Kaverini sai tytön kuukausi sitten. Samainen kaveri jonka babyshowereita juhlittiin meillä yllätyksenä hänelle ja josta tosiaan tein blogiinkin postauksen. Nyt olemme yhdessä miettineet tarjottavia ristiäisiin ja pinkki olisi tietysti päivän sana. Aika paljon kaikkea pinkkiä tulee ja yksi niistä on myös vadelmainen vanilja-juustokakku. Mielestäni tämä tosin on enemmänkin juustomoussekakku joten hieman vielä tulen reseptiä viilaamaan, jotta saan tiiviimmän juustokakun pikkutypyn ristiäisiin.Ohje tähän kakkuun löytyi Hyppysellinen Sokeria-blogista. Hieman muokkasin ohjetta. Kakusta tulee tosiaan hyvin kevyt ja ei kovin tiivis juustokakku. Tämäkin on aivan ihana ja tosi hyvänmakuinen.
Tein koekierroksen kakusta. Meitä oli syömässä 4 aikuista ja 3 lasta. Kaikki tykkäsivät tästä tosi paljon. 3v poikakin huudahti kakun nähdessään "ompa herkullisen näköinen kakku! Tykkään siitä varmasti ja haluan sitä nyt heti" <3 No tykkäsihän tuo ja sai sitä myös heti.
Tein itse tämän 18cm irtopohjavuokaan ja huomasin, että täytettä tuli aivan liian paljon. Pyöräytin leivinpaperia ympyrän vuoan reuvuksille tuomaan lisää korkeutta kakkuun. Alkuperäinen kakku onkin mitoitettu varmasti 24-26cm irtopohjavuokaan. Minua niin ärsyttää kun joissain ohjeissa ei lue minkäkokoiseen vuokaan kakku sopii ja sitten tulee tehtyä virhearvioita joskus. Itse pyrin aina kirjoittamaan millaista vuokaa käytin, on lukijoidenkin helpomoaa lähteä toistamaan reseptiä. Eikö? Joten tässä tilanteessa teenkin niin, että laitan alkuperäisen ohjeen tähän ja suosittelen tekemään kakun 24-26cm irtopohjavuokaan niin tulee sopivamman kokoinen eikä tarvitse kikkailla leivinpaperikorotuksilla. Oma kakkuni kuvassa on siis pienempi kuin mitä tällä ohjeella tulee. Jos haluat tehdä pienemmän, puolita määrät :)
Huom! Suosittelen tekemään kakun edellisenä päivänä, jotta kakku ehtii hyytymään hyvin ja maut asettumaan.
Vadelma-vanilja juustokakku
Pohja:
200g Digestivekeksejä
70g voita/margariinia
Täyte:
2 dl Flora Vispiä
400g maustamatonta tuorejuustoa (mulla meni mascarponea)
1 prk Valion vanilja makurahkaa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
n. 1 dl sokeria
5 liivatelehteä
tilkka vettä
Pinta:
400g vadelmia
2 dl vadelman makuista mehua (esim. vadelma trippi)
4 liivatelehteä
(sokeria jos haluat lisätä)
Tämä kakku oli tosi hyvää! Kaikki maut sopivat yhteen. Pohjasta tulee ihanaa pientä suolaisuutta digestivekekseistä ja voista. Täyte oli pehmeän vaniljainen ja pinta kirpeän vadelmainen. Ehdottomasti teen uudestaankin tätä, sen verran hyvin upposi sekä aikuis- että lapsivieraille!
Tein koekierroksen kakusta. Meitä oli syömässä 4 aikuista ja 3 lasta. Kaikki tykkäsivät tästä tosi paljon. 3v poikakin huudahti kakun nähdessään "ompa herkullisen näköinen kakku! Tykkään siitä varmasti ja haluan sitä nyt heti" <3 No tykkäsihän tuo ja sai sitä myös heti.
Tein itse tämän 18cm irtopohjavuokaan ja huomasin, että täytettä tuli aivan liian paljon. Pyöräytin leivinpaperia ympyrän vuoan reuvuksille tuomaan lisää korkeutta kakkuun. Alkuperäinen kakku onkin mitoitettu varmasti 24-26cm irtopohjavuokaan. Minua niin ärsyttää kun joissain ohjeissa ei lue minkäkokoiseen vuokaan kakku sopii ja sitten tulee tehtyä virhearvioita joskus. Itse pyrin aina kirjoittamaan millaista vuokaa käytin, on lukijoidenkin helpomoaa lähteä toistamaan reseptiä. Eikö? Joten tässä tilanteessa teenkin niin, että laitan alkuperäisen ohjeen tähän ja suosittelen tekemään kakun 24-26cm irtopohjavuokaan niin tulee sopivamman kokoinen eikä tarvitse kikkailla leivinpaperikorotuksilla. Oma kakkuni kuvassa on siis pienempi kuin mitä tällä ohjeella tulee. Jos haluat tehdä pienemmän, puolita määrät :)
Huom! Suosittelen tekemään kakun edellisenä päivänä, jotta kakku ehtii hyytymään hyvin ja maut asettumaan.
Vadelma-vanilja juustokakku
Pohja:
200g Digestivekeksejä
70g voita/margariinia
Täyte:
2 dl Flora Vispiä
400g maustamatonta tuorejuustoa (mulla meni mascarponea)
1 prk Valion vanilja makurahkaa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
n. 1 dl sokeria
5 liivatelehteä
tilkka vettä
Pinta:
400g vadelmia
2 dl vadelman makuista mehua (esim. vadelma trippi)
4 liivatelehteä
(sokeria jos haluat lisätä)
- Aloita pohjasta. Murskaa keksit joko yleiskoneessa, tai sitten hauskemmin laittamalla ne kahteen päällekkäiseen pakastepussiin ja mäiskimällä kaulimella keksit muruiksi.
- Sulata voi mikrossa.
- Laita keksimurut kulhoon ja kaada voisula päälle. Sekoita hyvin esim haarukalla.
- Kaada pohjan aineet irtopohjavuokaan ja painele sormin se tiiviisti ja tasaisesti pohjaan kiinni.
- Laita jääkaappiin kylmettymään.
- Vatkaa toisessa kulhossa Flora vispi ja toisessa kulhossa vaahtoutuva vaniljakastike.
- Kun molemmat on vatkattu yhdistä ne.
- Lisää sekaan tuorejuusto, rahka ja sokeri. Vatkaa sähkövatkimella hyvin sekaisin jotta koostumuksesta tulee tasainen ja kiiltävä.
- Liota liivatelehtiä 5-10 min kylmässä vedessä. Ota ne pois ja purista vesi hyvin pois.
- Lämmitä pieni tilkka vettä (20ml) ja laita liotetut liivatelehdet vesi tilkkaan. Ne liukenevat siihen hyvin. Sekoita seos hyvin lusikalla.
- Kaada liivateneste täytteeseen ja sekoita todella hyvin sekaisin. On tärkeää sekoittaa liivateneste tasaisesti koska muuten lopputulos on paakkuinen ja rakeinen.
- Kaada täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi hyytymään ennen kuin teet pintahyydykkeen.
- Kun täyte on ollut muutaman tunnin jääkaapissa hyytymässä (kokeile sormella onko pinta ainakin hyytynyt) voit tehdä kiilteen päälle.
- Kaada vadelmat kattilaan ja kuumenna niitä hetki siinä.Alkuperäisessä ohjeessa vadelmia ei käytetty kokonaan, mutta itse halusin ehdottomasti tähän kokonaisia marjoja. Jos et halua kokonaisia marjoja kiilteeseen, siivilöi ne kuumentamisen jälkeen ja ota talteen vain vadelmista tuleva mehu.
- Kaada vadelmien sekaan 2 dl vadelman makuista mehua.
- Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan 5-10 minuutiksi.
- Sen jälkeen tee sama kuin täytteessä liivatteiden kanssa ja sekoita todella hyvin vadelmanesteeseen se.
- Kaada kiilteen neste ja vadelmat varovasta pinnalle ettei paineella tuleva neste riko kakun hyytynyttä pintaa.
- Hyydytä kakkua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Tämä kakku oli tosi hyvää! Kaikki maut sopivat yhteen. Pohjasta tulee ihanaa pientä suolaisuutta digestivekekseistä ja voista. Täyte oli pehmeän vaniljainen ja pinta kirpeän vadelmainen. Ehdottomasti teen uudestaankin tätä, sen verran hyvin upposi sekä aikuis- että lapsivieraille!
torstai 27. maaliskuuta 2014
Paahtopaistia ja viskikastiketta
Idea tähän ruokaan lähti tämän blogin Facebook-sivuilta. Olethan muuten liittynyt jo lukijaksi? Se onnistuu tuosta linkistä klikkaamalla ja tykkäämällä sivusta tai blogissa oikealla puolella olevaa Facebook logoa klikkaamalla. Keskustelen paljon Ruokasurffauksen Facebook-sivuilla lukijoiden kanssa ja yksi päivä kysyin ehdotuksia mitä kokata viikonloppuna. Eräs lukija ehdotti paahtopaistia ja siitä se idea sitten lähti! Sattui vielä hyvin, että olin juuri ostanut pakkseen taas paljon tarjouksesta sisäpaistia joten paahtopaistin teko onnistui ilman kaupassakäyntiä.
Tein lihalle marinadin punaviinistä ja mausteista. Punaviinin alkoholi ja hapot mureuttavat lihaa hyvin ja antavat ihanaa makua. Lihaa paistoin lämpötilamittarin kanssa jotta saan tarpeeksi punaista sisuksesta, kuten me siitä pidämme. Otin lihan ulos 55 asteisena ja pidin foliossa lepäämässä 15 minuuttia. Jos haluat täyskypsää lihaa paista se 65-70 asteiseksi. Kypsensin perunoita, sipuleita ja valkosipuleita samassa vuoassa paistin kanssa. Molemmat antoivat toisilleen ihanaa makua!
Viskikastikkeen reseptin tempaisin päästäni. Teen muutenkin paljon kastikkeita ja ne ovat aika hyvin hallussa, jos saan siis säveltää päästäni. Idea viskiin tuli sen savuisesta mausta joka sopii kermaisiin pippurisen täyteläisiin kastikkeisiin kun nenä päähän.
Punaviinimarinadi lihalle
1½ dl punaviiniä
1 yksikyntinen valkosipuli raastettuna
reilusti mustaapippuria
1 tl kuivattua timjamia
- Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada pakastepussiin. Lisää liha pussiin ja anna marinoitua 4-48h. Älä lisää suolaa marinadiin koska se kuivattaa lihaa.
Paahtopaisti ja paahdetut perunat, valkosipulit ja sipulit
- Kuivaa liha marinadista ja laita pintaan reilusti mustaapippuria ja suolaa.
- Paista lihan pinnat kiinni kuumassa pannussa.
- Laita lihaan paistolämpömittari lihan keskikohtaan
- Leikkaa perunoita puoliksi, sipuleita lohkoiksi ja yksikyntisiä valkosipuleita puoliksi. Laita kulhoon, lorauta päälle öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kaada perunat, sipulit ja valkosipulit vuokaan. Laita liha keskelle vuokaa.
- Paista lihaa 130 asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on se mitä haluat. (55 astetta punainen, 62 astetta medium ja 66 astetta kypsä)
- Oma paahtopaistini oli sen verran pieni kun tein vain kahdelle, että perunat eivät olleet kypsiä siinä vaiheessa kun liha oli. Otin lihan uunista ja laitoin uunia kovemmalle ja annoin perunoiden kypsyä rauhassa.
- Kun otat lihan pois uunista, kääri se folioon ja anna lihan levätä ainakin 15 minuuttia jotta lihasnesteet asettuvat ja liha on mehukasta.
- Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi.
Viskikastike
3 dl ruokakermaa
2 rkl kanafondia
1 rkl soijakastiketta¨
2 tl tomaattiketsuppia
30ml viskiä
reilusti mustaapippuria
lihasta folioon irronneet paistonesteet
- Kaada kerma kattilaan.
- Lisää kaikki aineet (paitsi lihan paistonesteet) ja sekoita hyvin.
- Anna kastikkeen kiehua rauhassa kokoon ja makujen tiivistyä. Siinä menee ainakin 10-15 minuuttia.
- Kastike kannattaa tehdä ajoissa valmiiksi ettei muu ruoka odota kastiketta.
- Maistele kastiketta teon aikana ja lisää aineita sen mukaan, että saat omaan suuhusi sopivan makuyhtälön.
- Lisää lopussa lihasnesteet foliosta ja keitä uudellen kasaan nopeasti.
Tarjoile kaikkia keskenään ja kyytipojaksi suosittelen erittäin isoa lasillista punaviiniä ja hyvää seuraa!
Todella ihanaa herkutella välillä ajan kanssa, istua yhdessä ja jutella ja maistella viiniä :)
tiistai 25. maaliskuuta 2014
Chicken Milanese - Parmesan paneroitu broileri
Kana on meillä peruselintarvike jota syödään useamman kerran viikossa. Jossain vaiheessa se alkaa tympimään kuitenkin kun tuntuu, että kaikki mahdollinen siitä on jo tehty. Ei kuitenkaan! Maailma on täynnä aivan loistavia reseptejä broilerille. Uppouduin taas Googlen ihmeelliseen maailmaan ja tapani mukaan googlettelin englanniksi reseptivaihtoehtoja etsiessäni inspiraatiota. Sitten tuli vastaan chicken milanese. Sehän oli tarkistettava ja olin myyty heti. Kerrankin sattui vielä, että kaikki tarvittava oli kaapissa! Done and dusted - chicken milanesea kokkaamaan siis.
Mikä ihmeen chicken milanese? Broilerin ritafilee/ohutleike nuijitaan vieläkin ohuemmaksi, dippaillaan jauhohin, munaan ja korppujauhoihin + parmesaniin ja paistetaan kullan keltaiseksi. Kuullostaa melko taivaalliselta eikö? Oli todella hyvää ja näitä meillä tehdään varmasti uudestaankin! Ohjetta katselin monesta paikasta mm. Food Networkiltä.
Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Chicken Milanese - Parmesan paneroitu broileri
400g broilerin ohutleikkeitä / rintafileitä
1 kananmuna
3 rkl vehnäjauhoja
½ dl vaaleita korppujauhoja
½ dl raastettua parmesanjuustoa (myös pussikama käy)
suolaa
mustaapippuria
valkosipulijauhetta
paprikajauhetta
(timjami, oregano)
Mikä ihmeen chicken milanese? Broilerin ritafilee/ohutleike nuijitaan vieläkin ohuemmaksi, dippaillaan jauhohin, munaan ja korppujauhoihin + parmesaniin ja paistetaan kullan keltaiseksi. Kuullostaa melko taivaalliselta eikö? Oli todella hyvää ja näitä meillä tehdään varmasti uudestaankin! Ohjetta katselin monesta paikasta mm. Food Networkiltä.
Käyhän tykkäämässä Ruokausrffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!
Chicken Milanese - Parmesan paneroitu broileri
400g broilerin ohutleikkeitä / rintafileitä
1 kananmuna
3 rkl vehnäjauhoja
½ dl vaaleita korppujauhoja
½ dl raastettua parmesanjuustoa (myös pussikama käy)
suolaa
mustaapippuria
valkosipulijauhetta
paprikajauhetta
(timjami, oregano)
- Nuiji broilerin fileet mahdollisimman ohuiksi.
- Mausta ne suolalla, mustallapippurilla ja valkosipulijauheella
- Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhot, toiseen riko kananmunat ja hajoita ne, kolmanteen lautaselle sekoita korppujauhot ja parmesanraaste keskenään. Mausta korppujauhoseos vielä suolalla, mustallapippurilla ja paprikajauheella. Tähän voi lisätä muitakin mausteita esim. timjamia, oreganoa tai cayennea
- Kasta filee kauttaaltaan vehnäjauhoihin, ravista ylimääräinen pois
- Kasta filee seuraavaksi kauttaaltaan kananmunaseokseen ja ravista taas ylimääräinen pois.
- Viimeiseksi pudota filee korppujauho/parmesanseokseen ja pyörittele siinä kunnes koko filee on peittynyt.
- Paista fileet kuumalla pannulla kauniin kullan ruskeiksi. Tarkoitus ei ole välttämättä kypsentää tässä kokonaan läpi. Riippuu täysin kuinka ohuita/paksuja fileesi ovat. Jos ne ovat ohuita ne kypsyvät helposti pannulla. Hieman paksumpiin on parempi ottaa pannulla vain väri ja sen jälkeen laittaa 225 asteiseen uuniin 5 minuutiksi kypsymään valmiiksi.
Itse tarjosin chicken milanesen itsetehdyn pippurikastikkeen ja perunakuutioiden kera. Todella hyvää, hieman erilaista arkiruokaa jota teen varmasti uudestaankin :)
sunnuntai 23. maaliskuuta 2014
Vehnä-kaura sämpylät - helppoa ja maukasta!
Tuoreita sämpylöitä! Onko mitään parempaa olemassa :) Varsinkin kun nyt ensimmäistä kertaa elämässä onnistuin saamaan sämpölöistäni joka sämpylöiden näköisiä eikä sellaisia lentäviä lautasia mitä olen aikaisemmin tehtaillut. Kiitos ja kunnia näistä upeista sämpylöistä kuuluu täysin ja yksin Mukana Maku-blogin Dickin aivan loistavalle ohjeelle jota seurasin täsmällisesti. Minähän tunnetusti en todella seuraa reseptejä, mutta olin kuullut näistä sämpylöistä niin paljon hyvää, että päätin jopa muutta käytöstäni niiden vuoksi. Kyllä kuulkaa kannatti :) Sämpylöistä tuli kuohkeita, kauniin näköisiä, hyvän makuisia ja kaura antaa sydänystävällisyyttä mukaan muuten ehkä sellaisiin sämpylöihin joita ei joka päivä kannata syödä :)
Katso myös:
Viikuna-pähkinäleipä
Helppo kauraleipä kurpitsansiemenillä
Vaivaamaton pataleipä
Rouheiset juustosämpylät
Vuokaleipä
Foccaccia-leipä
Vehnä-kaura sämpylät (12 kpl)
5dl maitoa
1,5 pussia kuivahiivaa
2 tl sokeria
2 tl suolaa
9-11 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl juoksevaa rasvaa (itse käytin ruokaöljyä)
Sämpylät olivat todella maukkaita sekä tuoreeltaan että seuraavana päivänäkin. Voit myös pakastaa näitä - jos niitä siis jää ;)
Katso myös:
Viikuna-pähkinäleipä
Helppo kauraleipä kurpitsansiemenillä
Vaivaamaton pataleipä
Rouheiset juustosämpylät
Vuokaleipä
Foccaccia-leipä
Vehnä-kaura sämpylät (12 kpl)
5dl maitoa
1,5 pussia kuivahiivaa
2 tl sokeria
2 tl suolaa
9-11 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl juoksevaa rasvaa (itse käytin ruokaöljyä)
- Kuumenna maito 42 asteiseksi, hieman kädenlämpöistä lämpimämpää
- Lisää sekaan kuivahiiva ja sokeri. Anna näiden seistä n. 10 minuuttia ja hiivan aktivoitua kunnolla.
- Kymmenen minuutin jälkeen lisää sekaan kaurahiutaleet, suola, öljy ja n. 3/4 vehnäjauhoista.
- Sekoita tasaiseksi massaksi.
- Lisää vähitellen vehnäjauhoja niin kauan, että taikina lähtee irtoamaan kulhosta eikä tartu enää kiinni.
- Kun taikina on siinä vaiheessa kaada se jauhotetulle alustalle ja vaivaa oikein kunnolla. Tämä vaihe on tärkeä jotta sämpylöihin saadaan sitkoa.
- Vaivaamisen jälkeen ja taikina kahteen osaan.
- Jaa sen jälkeen yksi osa taas kahteen. Ja niistä saadut osat kolmeen.
- Puolikkaasta taikinasta saat siis kuusi osaa.
- Toista toisen puoliskon kanssa.
- Pyöritä taikinapaloista sämpylöitä ja laita ne pellille kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan n. 30 minuutiksi.
- Voitele sämpylät vedellä ja voit halutessasi ripotella kaurahiutaleita päälle.
- Paista sämpylät 225 asteisen uunin keskiosassa n. 10 minuuttia. Tarkkaile uunia. Itselläni kiertoilmauunimme on todella tehokas ja n. 8 minuuttia riitti toiselle pellilliselle.
Sämpylät olivat todella maukkaita sekä tuoreeltaan että seuraavana päivänäkin. Voit myös pakastaa näitä - jos niitä siis jää ;)
lauantai 22. maaliskuuta 2014
Lohta uunissa creme fraichella, kapriksilla ja ruohosipulilla
Minä ostin tässä muutama viikko sitten kaksi kokonaista lohta. No kun halvalla sai :D 5,99€ oli kilohinta ja se haastoi ostamaan. En ollut ikinä fileoinut kaloja itse joten ei auttanut kuin opetella itse. Joulupukki oli taas ollut armelias ja muistanut minua fileointisetillä johon kuului terävä veitsi, kalasakset ja isot pinsetit. Tuon ruotojen nyppimisen olen aikaisemmin hoitanut ihan omilla pinseteilläni :)
Ei auttanut kun selata netistä kuvallisia ohjeita lohen fileoinnista ja katsoin myös Youtubesta videon ehkä viiteen kertaan kun keittiömestari Risto Mikkola fileoi lohen . No joo... ei mennyt niin kuin Strömsössä mun fileoinnit. Ensimmäinen lohi päätyi kirjolohikiusaukseksi, sen verran pahasti ryssin koko homman, etten auttanut kuin ottaa lihat irti ruhosta :) Seuraava kal sujui jo huomattavasti paremmin ja sain kun sainkin kaksi filettä irti siitä, mutta lopputulos ei todellakaan ollut mikään siistein. Masterchef Australiassa olisin lentänyt heti kotiin sen perusteella :) Mutta, kun ei olla Mastercheffissä niin syötäväksihän ne meille kelpasi, hyvinkin. Sen verran ruma se pinta oli kuitenkin, että joku kastike siihen oli laitettava pintaan peittämään se rumuus :) Sitten alkoikin tehdä mieleni sellaista kalaruokaa jota äitini teki aikoinaan ja taitaa tehdä vieläkin. Hän teki useimmiten tätä pakasteseitistä, mutta itse en seitistä niin välitä eli tein kirjolohesta.
Pitäisi vaan uskaltaa useammin ostaa se kokonainen kala koska eihän tuota fileointia opi jollei vaan ahkerasti treenaa. Jotenkin on vaan liian helppoa ottaa se valmiiksi fileoitu kala... Ruodot sentään nypin aina itse pois eli en osta valmiiksi nypittyä. On siis kaksi vaihtoehtoa. Tulevaisuudessa kun ostan kokonaisen lohen meillä syödään joko a) hienoja fileitä pannulla paistettuna tai b) lisää kirjolohikiusausta :)
Lohta uunissa creme fraichella, kapriksilla ja ruohosipulilla
n. 400-500g lohta/kirjolohta (ulkonäöllä ei väliä ;) )
200g creme fraichea (mulla meni 10%)
2 rkl kapriksia
2 rkl hienoksi leikattua ruohosipulia
suolaa
mustaapippuria
Tämä oli todella maistuvaa ihanaa retroruokaa joka maistui vuosien jälkeen edelleenkin taivaalliselta. Ja mikä parasta, kastike peitti rumasti fileoidun lohen :)
Tässä lisää lohireseptejä:
Uunilohi Aura-juustolla tai Mustapekalla
Chili lime soija-lohi
Wasabilohi
Lohen savustaminen
Ei auttanut kun selata netistä kuvallisia ohjeita lohen fileoinnista ja katsoin myös Youtubesta videon ehkä viiteen kertaan kun keittiömestari Risto Mikkola fileoi lohen . No joo... ei mennyt niin kuin Strömsössä mun fileoinnit. Ensimmäinen lohi päätyi kirjolohikiusaukseksi, sen verran pahasti ryssin koko homman, etten auttanut kuin ottaa lihat irti ruhosta :) Seuraava kal sujui jo huomattavasti paremmin ja sain kun sainkin kaksi filettä irti siitä, mutta lopputulos ei todellakaan ollut mikään siistein. Masterchef Australiassa olisin lentänyt heti kotiin sen perusteella :) Mutta, kun ei olla Mastercheffissä niin syötäväksihän ne meille kelpasi, hyvinkin. Sen verran ruma se pinta oli kuitenkin, että joku kastike siihen oli laitettava pintaan peittämään se rumuus :) Sitten alkoikin tehdä mieleni sellaista kalaruokaa jota äitini teki aikoinaan ja taitaa tehdä vieläkin. Hän teki useimmiten tätä pakasteseitistä, mutta itse en seitistä niin välitä eli tein kirjolohesta.
Pitäisi vaan uskaltaa useammin ostaa se kokonainen kala koska eihän tuota fileointia opi jollei vaan ahkerasti treenaa. Jotenkin on vaan liian helppoa ottaa se valmiiksi fileoitu kala... Ruodot sentään nypin aina itse pois eli en osta valmiiksi nypittyä. On siis kaksi vaihtoehtoa. Tulevaisuudessa kun ostan kokonaisen lohen meillä syödään joko a) hienoja fileitä pannulla paistettuna tai b) lisää kirjolohikiusausta :)
Lohta uunissa creme fraichella, kapriksilla ja ruohosipulilla
n. 400-500g lohta/kirjolohta (ulkonäöllä ei väliä ;) )
200g creme fraichea (mulla meni 10%)
2 rkl kapriksia
2 rkl hienoksi leikattua ruohosipulia
suolaa
mustaapippuria
- Voit paistaa lohipalan kokonaisena tai leikata sen kahtia. Itse leikkasin kahtia kun halusin tehdä helpot annospalat.
- Hiero lohen pintaan suolaa ja pippuri.
- Sekoita kulhossa creme fraiche, kaprikset ja hienonnettu ruohosipuli. Lorauta sekaan hieman kaprispurkista lientä ja sekoita hyvin.
- Mausta seos vielä mustallapippurilla.
- Maista kastikkeesta suola, lisää mikäli haluat. Muista, että kaprikset ovat suolaisia kuitenkin.
- Laita lohet uunivuokaan ja kaada kastike lohen päälle.
- Paista 225 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Älä ylikypsennä kalaa.
- Tarjoa uunilohi esim. höyrytetyn parsakaalin kera.
Tämä oli todella maistuvaa ihanaa retroruokaa joka maistui vuosien jälkeen edelleenkin taivaalliselta. Ja mikä parasta, kastike peitti rumasti fileoidun lohen :)
Tässä lisää lohireseptejä:
Uunilohi Aura-juustolla tai Mustapekalla
Chili lime soija-lohi
Wasabilohi
Lohen savustaminen
keskiviikko 19. maaliskuuta 2014
Trooppisen vihreää Balia kiertämässä, syömässä ja kokkaamassa
Olin vuosi sitten kahden ystäväni kanssa Balilla. Olimme yhteensä kaksi viikkoa reissussa ja tuossa ajassa ehdimme kolmeen (neljä jos välilasku Saksassa lasketaan mukaan) eri maahan. Singaporesta olenkin jo tehnyt yhden postauksen tuolta matkalta. Lisää aiheesta tulen kirjoittamaan kyllä. Kävimme myös Kuala Lumpurissa Malesiassa josta en ole vielä kirjoittanut, tulossa on! Lisäksi vietimme 6 päivää Indonesiassa Balilla. Lensimme Lufthansalla Singaporeen Saksan kautta ja sen jälkeen Air Asialla ensin Balille, sitten Malesiaan ja taas takaisin Singaporeen. Air Asiaa voin todellakin suositella! Edullinen ja reipas toiminta.
Meitä oli kaksi naista ja yksi mies reissussa. Me kaikki olemme ruokafanaatikkoja ja täytyykin sanoa, että ruoka oli isossa roolissa matkallamme. Halusimme kokea mahdollisimman paljon paikallisia makuja.
Balilla pääsimme vielä astetta lähemmäs paikallisia makuja kun osallistuimme kokkauskurssille siellä. Paikallinen nainen nimeltä Irma veti kussia ja me osallistuimme kokkaukseen ja syömiseen aktiivisesti.
Ensivaikutelma Balista oli todella vihreä. Ihania kauniita vihreän eri sävyjä jokapaikassa. Toinen asia mihin kiinnitin huomiota on likaisuus. Roskia on joka paikassa ja infrastruktuuri on vielä hieman hakusessa. Kolmas asia mihin törmää joka puolella ja koko ajan on hindulaisuus. Temppeleitä ja pieniä kotialttareita on joka paikassa. Uhrilahjana annettuja kukkia näkee kaduillakin. Neljäntenä on mainittava uskomattoman ystävälliset hymyilevät ihmiset ja viidentenä jumalaisen kauniit maisemat!
Olimme vuokranneet yksityisen 100 neliöisen villan jossa oli omat 3 isoa makuuhuonetta meille kaikille, iso olohuone ja keittiö. Lisäksi oli todella kaunis iso ja vehreä puutarha ja oma uima-allas. Meillä oli oma siivooja ja puutarhuri jotka kävivät päivittäin. Kuullostaa todella luksukselta eikö? No silloin kun luksukseen on varaa on sitä otettava! Tuo villa maksoi 100€ per päivä eli 33€ per nuppi per päivä. Ei ole todellakaan kallista eihän :) Villamme sijaitsi Sanurin kylässä aivan paikallisasutuksen keskellä mikä oli mahtavaa. Olimme mahdollisimman kaukana muista turisteista ja pääsimme näkemään oikeaa paikallista elämää. Kuljimme koirien, kukkojen ja kanojen keskellä kun menimme Sanurin keskustaan.
Bali sijaitsee päiväntasaajan alapuolella ja on tropiikkia. Olimme Balilla helmikuun lopussa mikä on sadekautta. Sadekausi tarkoittaa aivan älytöntä ilmankosteutta. Sitä ei pysty edes sanoin kuvailemaan mitä niin rankka ilmankosteus oikeasti on. Naama on märkänä heti kun astut ilmastoidusta talosta ulos. On myös todella kuuma. Yli 40 astetta joka päivä ja ilmankosteus tekee siitä vielä kuumemman tuntuisen. Pieniä sateitahan tropiikissa ilmenee joka päivä oli sadekausi tai ei. Meidän olo aikana satoi kahtena päivänä niin paljon etten ole ikinä nähnyt niin paljon sadetta elämässäni. Kun tropiikissa sataa niin silloin siellä sataa kunnolla!
Meillä oli oma autokuski jota vuokrasimme useina päivinä kuljettamaan meitä pitkin saarta eri kohteisiin. Kuskimme oli aivan mahtava ja puhui loistavaa englantia. Päädyimme Facebook kavereiksikin. Annan kuvien kertoa tarkemmin missä kävimme ja mitä näimme retkillämme. Balilla kyllä kannattaa vuokrata oma kuski. Autot ovat uusinta mallia (valtio antaa leasing-tukea niihin) ja kuskit hyviä. Maksoimme esim. siitä, että hän 10h ajan kuljetti meitä ympäri saarta ja odotti joka paikassa kun kävimme ja söimme ym 40€ yhteensä eli 13€ per nuppi. Samalla voi jutella kuskin kanssa ja pääsee lähemmäksi paikallista elämää ja kulttuuria.
Hintataso Balilla on halpa, halvempi halvin. Eli rahaa on oikeasti vaikea kuluttaa siellä! Ruoka on halpaa, olut on halpaa, hieronnat joissa kävimme päivittäin ovat todella halpoja. Retkiinkään ei saa rahaa paljoa uppoamaan. Emme shoppailleet juurikaan joten siihenkään ei mennyt rahaa. Balilla voi elää herroiksi halvalla. Muista tipata hyvästä palvelusta!
Saarta kannattaa todellakin kiertää, vuokrata kuski ja antaa hänen viedä. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa joten annan kuvien kertoa mitä näimme. Laitan kuvateksteihin tarkempaa tietoa. Ruokakuvat laitan viimekseksi :)
Ja sitten niitä ruokakuvia. Ruoka Balilla on tyypillistä aasialaista ruokaa joka on todellakin mieleeni. Valitettavasti ravintoloissa he tekevät ruokaa turistien makuun joten jos halusin aitoa ja oikeasti tulista joutui pyytämään sitä erikseen. Mereneläviä kannattaa ehdottomasti syödä. Ne ovat tuoreita ja aivan taivaallisesti grillattuja ihanilla kastikkeilla.
Voin suositella Balia ehdottomasti ihan kaikille. Siellä on jumalaisen kaunista ja nähtävää on niin paljon kuin ikinä haluaa nähdä ja kokea. Balilla on todella paljon turisteja ja se on ehkä hieman ahdistavaa. Sitä alkaa epäilemään mikä on aitoa ja mikä on turisteille tehtyä. Kaunista Balilla kuitenkin on ja ihmiset ovat aivan mahtavia.
Itse menisin Balille uudestaan kuitenkin. Pala sydäntä jäi Balille <3
Meitä oli kaksi naista ja yksi mies reissussa. Me kaikki olemme ruokafanaatikkoja ja täytyykin sanoa, että ruoka oli isossa roolissa matkallamme. Halusimme kokea mahdollisimman paljon paikallisia makuja.
Balilla pääsimme vielä astetta lähemmäs paikallisia makuja kun osallistuimme kokkauskurssille siellä. Paikallinen nainen nimeltä Irma veti kussia ja me osallistuimme kokkaukseen ja syömiseen aktiivisesti.
Ensivaikutelma Balista oli todella vihreä. Ihania kauniita vihreän eri sävyjä jokapaikassa. Toinen asia mihin kiinnitin huomiota on likaisuus. Roskia on joka paikassa ja infrastruktuuri on vielä hieman hakusessa. Kolmas asia mihin törmää joka puolella ja koko ajan on hindulaisuus. Temppeleitä ja pieniä kotialttareita on joka paikassa. Uhrilahjana annettuja kukkia näkee kaduillakin. Neljäntenä on mainittava uskomattoman ystävälliset hymyilevät ihmiset ja viidentenä jumalaisen kauniit maisemat!
Olimme vuokranneet yksityisen 100 neliöisen villan jossa oli omat 3 isoa makuuhuonetta meille kaikille, iso olohuone ja keittiö. Lisäksi oli todella kaunis iso ja vehreä puutarha ja oma uima-allas. Meillä oli oma siivooja ja puutarhuri jotka kävivät päivittäin. Kuullostaa todella luksukselta eikö? No silloin kun luksukseen on varaa on sitä otettava! Tuo villa maksoi 100€ per päivä eli 33€ per nuppi per päivä. Ei ole todellakaan kallista eihän :) Villamme sijaitsi Sanurin kylässä aivan paikallisasutuksen keskellä mikä oli mahtavaa. Olimme mahdollisimman kaukana muista turisteista ja pääsimme näkemään oikeaa paikallista elämää. Kuljimme koirien, kukkojen ja kanojen keskellä kun menimme Sanurin keskustaan.
Villan olohuonetta |
Villan oleskelutiloja |
Villan uima-allas |
Villa edestä |
Villan ajotie |
Villan uima-allas |
Koiria Balilla on paljon. Niiden kanssa kannattaa olla varovainen koska niitä useinkaan ei ole rokotettu. Tämä ystävällinen koiruus usein vahti villaamme |
Paikallisasutusta villan lähellä |
Ihana Balilainen mummu |
Sähkötyöt Bali style |
Bali sijaitsee päiväntasaajan alapuolella ja on tropiikkia. Olimme Balilla helmikuun lopussa mikä on sadekautta. Sadekausi tarkoittaa aivan älytöntä ilmankosteutta. Sitä ei pysty edes sanoin kuvailemaan mitä niin rankka ilmankosteus oikeasti on. Naama on märkänä heti kun astut ilmastoidusta talosta ulos. On myös todella kuuma. Yli 40 astetta joka päivä ja ilmankosteus tekee siitä vielä kuumemman tuntuisen. Pieniä sateitahan tropiikissa ilmenee joka päivä oli sadekausi tai ei. Meidän olo aikana satoi kahtena päivänä niin paljon etten ole ikinä nähnyt niin paljon sadetta elämässäni. Kun tropiikissa sataa niin silloin siellä sataa kunnolla!
Meillä oli oma autokuski jota vuokrasimme useina päivinä kuljettamaan meitä pitkin saarta eri kohteisiin. Kuskimme oli aivan mahtava ja puhui loistavaa englantia. Päädyimme Facebook kavereiksikin. Annan kuvien kertoa tarkemmin missä kävimme ja mitä näimme retkillämme. Balilla kyllä kannattaa vuokrata oma kuski. Autot ovat uusinta mallia (valtio antaa leasing-tukea niihin) ja kuskit hyviä. Maksoimme esim. siitä, että hän 10h ajan kuljetti meitä ympäri saarta ja odotti joka paikassa kun kävimme ja söimme ym 40€ yhteensä eli 13€ per nuppi. Samalla voi jutella kuskin kanssa ja pääsee lähemmäksi paikallista elämää ja kulttuuria.
Autokuskimme |
Hintataso Balilla on halpa, halvempi halvin. Eli rahaa on oikeasti vaikea kuluttaa siellä! Ruoka on halpaa, olut on halpaa, hieronnat joissa kävimme päivittäin ovat todella halpoja. Retkiinkään ei saa rahaa paljoa uppoamaan. Emme shoppailleet juurikaan joten siihenkään ei mennyt rahaa. Balilla voi elää herroiksi halvalla. Muista tipata hyvästä palvelusta!
Saarta kannattaa todellakin kiertää, vuokrata kuski ja antaa hänen viedä. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa joten annan kuvien kertoa mitä näimme. Laitan kuvateksteihin tarkempaa tietoa. Ruokakuvat laitan viimekseksi :)
Sanurin rantaa |
Sanurin rantaa |
Sanur |
Sanur |
Kahvimaistajaisissa |
Ubudissa temppelissä |
Ubudissa temppelissä |
Ubudissa temppelissä |
Ubudissa temppelissä |
Tämä oli näky miksi alunperin halusin Balille. Vuorien rinteillä olevat riisiviljelykset. Todella kaunista! Olimme Ubudissa katsomassa näitä viljelmiä |
Riisiviljelmät Ubudissa |
Riisinkerääjä |
Elephant Cave Templellä |
Elephant Cave Templellä |
Elephant Cave Templellä |
Söimme illallista upeiden riisivuljelmien vieressä |
Padang Padang beach. Tuttu myös Julia Robertsin Eat Pray Love elokuvasta |
Bali on surffareiden paratiisi |
Padang Padang Beach |
Padang Padang Beach |
Padang Padang Beach |
Padang Padang Beach |
Uluwatun temppelialueella on apinoita |
Uluwatun temppelialue |
Uluwatun temppelialue |
Uluwatun temppelialue |
Uluwatun temppelialue |
Uluwatun temppelialue |
Balilaisia tanssijoita |
Ja sitten niitä ruokakuvia. Ruoka Balilla on tyypillistä aasialaista ruokaa joka on todellakin mieleeni. Valitettavasti ravintoloissa he tekevät ruokaa turistien makuun joten jos halusin aitoa ja oikeasti tulista joutui pyytämään sitä erikseen. Mereneläviä kannattaa ehdottomasti syödä. Ne ovat tuoreita ja aivan taivaallisesti grillattuja ihanilla kastikkeilla.
Satay kanavartaita tuli syötyä todella paljon (satay ayam) |
Nasi goreng |
Seafood platter: taskurapua, hummeria, katkarapua, erilaisia kaloja ym |
Balilaista kookoskanaa |
Lisää mereneläviä |
Yhdessä ravintolassa sataytikut tuotiin pöytäämme paistumaan |
Paikallisella torilla kokkikurssin pitäjän Irman (oikealla) kanssa ostamassa raaka-aineita |
Torilla |
Torilla |
Sataykastike valmistuu kokkikurssilla |
Autoimme mm. valmistelemalla |
Satayn valmistusta |
Taivallinen sataykastike <3 |
Tässä on kunnon kokoinen mortteli käytössä! Siinä syntyi ihanat tahnat käsivoimin |
Yksi parhaista ruoista ikinä, beef rengand. Onneksi saimme ohjeet näihin kaikkiin mukaamme. Tämä vielä kokeilematta kotikeittiössä |
Kevätkääryleiden valmistusta |
Kevätkääryleiden valmistusta |
Kevätkääryleiden valmistusta |
Viimeisenä iltana söimme Jimbaran beachin yhdessä useisa seafood ravintoloista. Pöydät olivat rannalla hiekassa ja aurinko laski upeasti syödessämme |
Jimbaran Beachin ihania mereneläviä tuoreena suoraa merestä! |
Ravintolamme Jimbaran Beachillä |
Voin suositella Balia ehdottomasti ihan kaikille. Siellä on jumalaisen kaunista ja nähtävää on niin paljon kuin ikinä haluaa nähdä ja kokea. Balilla on todella paljon turisteja ja se on ehkä hieman ahdistavaa. Sitä alkaa epäilemään mikä on aitoa ja mikä on turisteille tehtyä. Kaunista Balilla kuitenkin on ja ihmiset ovat aivan mahtavia.
Itse menisin Balille uudestaan kuitenkin. Pala sydäntä jäi Balille <3
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)