lauantai 26. syyskuuta 2015

Kevyemmät valkosipuliperunat

Valkosipuliperunat ovat vuodesta toiseen suosituin reseptini ja rehellisesti aivan oikeutetusti kyllä. Nuo perunat ovat niin hyviä ettei ole tosikaan! Olen saanut hiottua valkosipuliperunareseptin täydellisyyteen ja saan niistä jatkuvasti ihanaa positiivista palautetta kokkaajilta. Kiitos!

Nyt halusin hyödyntää aikaisemmat oppini ja tehdä hieman kevyemmät valkosipuliperunat tinkimättä mausta kuitenkaan. Nämä perunat ovat tehty samalla metodilla kuin nuo aikaisemmatkin valkosipuliperunat, mutta kerma on vaihtunut kasvisliemeen. Lisäksi minusta oli hauska kokeilla onnistuuko perunoita tehdä muffinssipellille siten, että jokainen saa oman perunakakkusensa. Onnistui helposti ja perunoista tuli todella näyttäviä ja maukkaita.
Jos rakastat valkosipuliperunoita, rakastut näihinkin ja saat hieman kevyemmät perunat samalla ihanalla maulla. Voit hyvin tehdä nämä isoon vuokaan jos haluat. Mutta kokeile ihmeessä muffinssipellillä tekoa myös!


Katso myös ohje juhlavaan konjakki-pippuri naudanlihapataan joka sopii kuin nenä päähän tämän kanssa tarjottavaksi!

Kevyemmät valkosipuliperunat muffinssipellillä
1 kg yleisperunaa (keltainen pussi)
2 yksikyntistä valkosipulia
25 g voita (ei margariinia)
öljyä
1 Knorr Fond ”du Chef” Vegetable 
3 dl vettä
suolaa
mustapippuria myllystä
  • Leikkaa perunat kuorineen hyvin ohuiksi (1 mm.) viipaleiksi esim. yleiskoneella tai mandoliinilla. Voit toki veitselläkin leikata, mutta melko hankalaa saada paperinohutta.
  •  Laita perunat isoon kulhoon ja täytä kulho vedellä.
  • Huuhtele perunoita huolellisesti vaihtaen vesi muutaman kerran. Tämä on tärkeä vaihe, koska siinä irtoaa ylimääräinen tärkkelys perunoista, eikä niistä tule uunissa mössöä vaan jokainen viipale säilyy. Kun olet huuhdellut perunat, kuivaa ne hyvin keittiöpyyhkeellä. Kaada keittiöpyyhkeen päälle ja painele kevyesti toisella pyyhkeellä.
  • Kuumenna öljyä isolla pannulla ja laita 1/3 perunoista pannulle. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  • Paistele perunoita hetken kunnes niistä tulee läpikuultavia.
  • Kaada perunat toiseen kulhoon odottamaan. Toista sama kaikkien perunoiden kohdalla.

  • Raasta valkosipuli hienoksi.
  • Ota muffinssipannu (12 koloa) ja laita nokare voita (n. 1/2 tl) jokaisen kolon pohjalle.
  • Laita paistettuja perunaviipaleita ja valkosipuliraastetta kerroksittain muffinssivuoankoloon. Paina kevyesti. Täytä kaikki muffinssivuoan kolot samalla tavalla.


  • Kiehauta 3 dl vettä ja lisää Knorr Fond ”du Chef” Vegetable sinne, anna liueta ja sekoita hyvin.
  •  Laita n. 3 rkl nestettä jokaiseen vuokaan. Nostele perunoita hieman, jotta saat nestettä pohjalle asti. Laita 200 asteiseen uuniin keskiosaan ja peitä foliolla n. 15 minuutin ajan.
  • Ota folio 15 minuutin jälkeen pois ja lisää n. 1-2 rkl nestettä jokaiseen vuokaan.
  • Jatka paistamista ilman foliota vielä n. 20-30 minuuttia.
  • Kokeile perunoiden kypsyyttä esim. veitsen kärjellä.
  • Nosta perunat pois vuoista veitsellä tai haarukalla. Voit tarjota perunat kuinka päin haluat


Kevyemmät valkosipulierpunat kruunaavat minkä tahansa juhlaruoan, mutta maistuvat yhtälailla arkenakin. Näitä on helppo tehdä isompikin annos kerralla. 

Itse tarjosin näitä lihapadan kanssa. Toimii!


perjantai 25. syyskuuta 2015

Juhlava konjakki-pippuri naudanlihapata - voittaja-annos Knorrin Suvun Paras Resepti kisassa

Minua pyydettiin keväällä osallistumaan Knorrin järjestämään ruokabloggaaja-kisaan jossa kisailimme Suvun Paras Resepti kilpailussa ja hyödyntäisimme Knorrin fond du chef-tuotteita resepteissämme. Minulle oli heti selvää mitä kokkaan. Halusin tehdä äidin bravuuria hieman muuteltuna. Tämä ruoka kulkee perheessämme nimellä "punainen". Nimi tulee rosepippureista ja siskoni on pikkutyttönä antanut ruoalle tuon nimen. Meillä kotona siis juhlahetkinä syödään punaista joka on hyvin samanlainen kuin tämä resepti.

Kilpailussa oli äänestys jossa kuluttajat äänestivät netissä suosikkiannostansa 19 reseptin joukosta. Kävi niinkin onnellisesti, että olin kahden suosituimman joukossa ja pääsinkin kokkaamaan Otavamedian tiloihin annostani. Minulla oli serkkuni Tiina mukana apukokkina. Meillä oli n. 4h aikaa kokata tämä ruoka ja lisukkeeni ja tehdä siitä 30 lautasannosta. Olipahan rankka, mutta niin hauska päivä! Lopputuloskin oli se mitä lähdimme hakemaan sieltä eli voitto tuli! Teresa Välimäki toimi päätuomarina ja oli myös testannut annoksen etukäteen kokkaamalla sen.
Voit käydä lukemassa enemmän tilaisuudesta täältä ja täältä

Kuvassa olevat perunat ovat kevyempiä valkosipuliperunoita jotka olen valmistanut muffinssipellillä. Ohje tässä



Juhlava konjakki-pippuri naudanlihapata

1 kg naudan sisäpaistia
2 isoa sipulia
1 Knorr Fond du Chef Rich Beef
2 tl hunajaa
5-6 dl vettä
2 dl kermaa
200g pippurituorejuustoa
4 cl konjakkia
suolaa
mustaapippuria myllystä
öljyä tai voita paistamiseen

  • Leikkaa liha n. 1cm paksuisiksi pihveiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  • Kuumenna öljy/voi pannulla. Paista lihan pinnat kiinni kuumalla pannulla.
  • Laita liha odottamaan uunipataan.

  • Leikkaa sipulit isoiksi paloiksi ja paista kevyesti pannulla.

  • Lisää sipuleiden sukaan pannulle vesi, hunaja ja fond du chef-fondikuutio.
  • Anna fondin sulaa ja raaputtele paistinlastalla kaikki maut pannulta mukaan.
  • Kun vesi kiehuu, kaada sipulit ja neste lihojen päälle uunipataan.

  • Varmista, että lihat ovat nesteen peitossa. Laita kansi kiinni.
  • Laita pata 200 asteiseen uuniin n. 1 tunniksi kansi päällä.
  • Tunnin jälkeen lisää pippurituorejuusto, konjakki ja kerma. Sekoita hyvin.
  • Laita takaisin uuniin n. 1 tunniksi kansi päällä.
  • Lisää lopussa rosepippurit ja maista suola. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
  • Voit valmistaa padan esim. edellisenä päivänä ja kuumentaa uunissa seuraavana päivänä. Maut syvenevät entisestään.



Vaikka itse sanonkin, on tämä ruoka oikeasti todella hyvää. Sopii mihin tahansa juhlaan ja tätä voi helposti valmistaa isojakin määriä. Mikä parasta, voit valmistaa tämän etukäteen ja itse juhlissa tätä ei tarvitse kuin lämmittää uunissa. Maukasta murenevaa ylikypsää nautaa ihanassa kastikkeessa. Tuomariston sanoin: "makuhermoja hienovireisesti hivelevä kokonaisuus. Pluspisteitä toi myös reseptin perinteikkyys ja fondin taitava käyttö"

Kuvassa allekirjoittanut ja Teresa Välimäki





tiistai 22. syyskuuta 2015

Omena-kookoskakku tahmealla kinuskisella päällisellä

Joskus parhaat reseptit syntyvät vahingon kautta. Niin kävi tälläkin kertaa. Lähdin Googlen ihmeelliseen maailmaan tutkimaan millaisia omenareseptejä olisi tarjolla kookoksen kanssa. Löysinkin yhden oikein maukkaan reseptin. Sisälukutaitoni ei selkeästi ollut parhaimmillaan ja huomasin jossain vaiheessa leipomista tehneeni kaikki päin honkia :) Ei huolta, kätevä emäntä pelastaa reseptin kuin reseptin luovuudella ja loihtii vahingossa huikean hyvän kakun! Jatkoin siis valitsemallani uralla ja lisäilin mitä mieleni teki kakkuun. Lopputulos oli suoraan sanoen aivan törkeän hyvä! Ihan oikeasti, yksi parhaista kakuista mitä olen pitkään pitkään aikaan maistanut.

Syksy on tuonut omenat kauppoihin ja joidenkin puihin. Meidän omenapuu on kaksi vuotta vanha ja tänä syksynä siinä ei ole omenan omenaa. Viime syksynä saimme huikean sadon, kaksi omenaa! Anoppilan omenat olivat matoisia joten sieltäkään en saanut kakkuun omenoita. Ostinkin kaupasta aina takuuvarmoja ja hyviä leivontaomenoita Granny Smithejä. Suosittelekin happamia omenia tähän reseptiin. Itsehän olen allerginen omenoille. Voin onneksi syödä niitä kypsennettyinä kuten tässä kakussa, mutta raakana minun on vain tyydyttävä tuoksuttelemaan ihanaa omenien tuoksua!



Omena-kookoskakku tahmealla kinuskisella päällisellä

2 dl maustamatonta jugurttia (juoksevaa, ei liian paksua)
1 dl ruokaöljyä
1,5 dl sokeria
2 vaniljatangon siemenet
2,3 dl kookoshiutaleita
½ tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl soodaa
1/4 tl suolaa
600g hapanta omenaa
50g kokonaisia manteleita (ei pakollinen)

päällinen:
50g voita
4 rkl tummaa muscovado ruokosokeri

  • Sekoita jugurtti, öljy, vaniljatangonsiemenet ja sokeri keskenään
  • Yhdistä jauhot, sooda, leivinjauhe ja kookoshiutaleet.
  • Lisää kuivat aineet kosteisiin.
  • Kuori omenat ja poista kodat. Kuutioi omena n. 1-2 cm kuutioiksi
  • Lisää omenakuutiot taikinaan.
  • Rouhi mantelit kevyesti ja lisää taikinaan.
  • Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia

  • Kun kakku on kypsä (kokeile puutikulla keskeltä kypsyyttä, jollei tikkuun jää taikinaa on kakku kypsä) ota se uunista pois.
  • Yhdistä hieman pehmennyt voi ja sokeri tasaiseksi tahnaksi.
  • Levitä tahna kakun päälle ja laita kakku uuniin muutamaksi minuutiksi kunnes pinta on kauniin ruskea ja kupliva.
  • Anna kakun jäähtyä kunnes nostat sen pois vuoasta.
Tämä on kyllä sellaista herkkua, että suosittelen ehdottomasti tekemään! Kakku on ihanan vaniljainen jota omenien hapokkus tasoittaa. Kookoksesta tulee kevyesti makua ja rakennetta. Mantelit lisäävät purutuntumaa mitä tulee myös omenoista. Tahmea kinuskinen päällinen kruunaa kakun. Alkuperäisen kakun piti olla jotain ihan toista, mutta onni onnettomuudessa ja syntyi taivaallisen hyvä kakku! Suosittelen isosti <3