Burgundinpata on sellainen ruoka joka on ollut to do-listalla ainakin 5 vuotta, ehkä kauemminkin. Enkä vain ole saanut aikaiseksi sitä tehdä. Sehän on aivan käsittämättömän hyvää herkkua ja etenkin näin talven kynnyksellä pataruoat maistuvat niin hyvälle! Joku tässä pimeydessä on joka saa minutkin kaivamaan sen padan esiin ja hauduttamaan pitkään ja hartaasti hyvää ruokaa. Lohturuokaa? Ehkäpä juuri sitä. Lämmintä, täyteläistä, lihaisaa ihanuutta. Tämä ruoka on niitä lihansyönnin riemuvoittoja! Punkku ja lehmä sopii vaan niin hyvin yhteen ettei ole tosikaan. Ilmankos ranskalaiset ovat aikanaan tajunneet tehdä siitä liitosta padankin :) Kaiva sinäkin se pata esiin, osta halpaa naudanlihaa ja halpaa punkkua, hauduta niitä kaikkia padassa pitkään niin lopputulos on aivan käsittämättömän hyvä!
Blogihiljaisuutta on ollut ainakin viikon verran mikä itseäni hirvittää kun aikaisemmin olen päivitellyt melko säännöllisesti useamman kerran viikossa. Syynä hiljaisuuteen on töiden alkaminen. Olen tähän asti kirjoittanut vain blogia kotosalla ja nauttinut jouden olosta. Nyt siihen tuli muutos ja arki koitti meidänkin lintukotoon. Yritän edelleen löytää tasapainoa töiden ja bloginkirjoituksen välillä. Ruokaa olen tehnyt kyllä, mutta ei mitään mikä ei olisi jo blogissa. Arjessa sitä tulee turvauduttua niihin luottoresepteihin joita pyöritetään moneen kertaan kuukauden aikana. Nyt kun tasapaino alkaa löytyä ja about 8-16 rytmi taas selkäytimessä pystyy säveltämäänkin jo. On ollut tosi kiva suunnitella mitä kaikkea kokkaisin ja siitä riemusta tämäkin ruoka lähti. Olen edelleenkin lueskellut muiden blogeja orjallisesti ja viime viikolla bongasin
Maistuis varmaan sullekin blogista Katjalta ihanan Burgundinpadan ja taas potkaisin itseäni miksen ole tehnyt sitä! Sitten tällä viikolla
Kääpiölinnan Köökin Anu oli tehnyt myös burdundinpataa! Sitten minäkin otin itseäni niskasta kiinni ja päätin, että tänään meilläkin tehdään burgundinpataa. Kun tänään tekee sen valmiiksi, antaa koko illan hautua hiljalleen uunissa on huomenna kotiin tullessa valmis ruoka odottamassa! Ah mitä luksusta!
Burgundinpata
500-700g naudanlihaa (sisäpaistia taisi mennä minulla, tarjouksesta tottakai)
2-3 isoa sipulia
2 solovalkosipulia
paketti pekonia
3 isoa porkkanaa
280g purkki kokonaisia herkkusieniä
2 dl vettä
4 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio
2 rkl vehnäjauhoja
70g tomaattipyrettä
mustaapippuria myllystä
suolaa
2 tl timjamia
- Ota naudanliha 30min ennen huoneenlämpöön.
- Leikkaa pekoni saksilla pieneksi ja paista pannulla rapeaksi.
- Laita pekonit uunipataan.
- Leikkaa liha suupaloiksi ja paista kahdessa erässä pannulla pekoninrasvassa kunnes kauniin ruskeita. Mausta suolalla ja mustallapippurilla. Kaada lihat pataan.
- Leikkaa sipulit isoiksi lohkoiksi pataan.
- Siivuta valkosipulit pataan.
- Kaada herkkusienistä nesteet pois ja lisää pataan.
- Laita 2 rkl vehnäjauhoja pataan ja sekoita hyvin.
- Kuumenna 2 dl vettä samalla pannulla missä paistoit lihatkin. Murenna lihaliemikuutio sekaan.
- Lisää tomaattipyre nesteeseen ja sekoita hyvin. Lisää lopussa punaviini.
- Mausta neste reilulla mustallapippurilla ja lisää timjami. Lisää myös suolaa.
- Kaada neste pataan ja pyörittele lihat, porkkanat ym hyvin nesteeseen.
- Laita pataan kansi päälle ja aseta 150 asteiseen uuniin.
- Anna padan hautua hiljalleen uunissa 3-4 tuntia.
- Kurkkaa välillä pataan ja lisää nestettä tarvittaessa.
Kuten sanottua tämä oli todella ihanaa! Viini toi syvyyttä ja täyteläisyyttä pataan. Lapsetkin voivat hyvin syödä tätä koska alkoholi ehtii moneen kertaan kadota hauduttamisen aikana. Isot suositukset!