torstai 12. kesäkuuta 2014

Pellillinen savulohipiirakkaa

Minulta pyydetään usein suolaisten piirakoiden ohjeita. Ja minua pyydetään tekemään usein suolaisia piirakoita. Ne ovat todella loistava tarjottava kahvipöytään, illanistujaisiin ja lounaaksi salaatin kanssa vaikka. Tämän piirakan tein serkkuni 2-vuotiaan pojan synttäreille. Samaisiin juhliin tein myös feta-aurinkokuivattu tomaatti-basilika piirakkaa ja New York juustokakkua . Onneksi kaikki onnistuivat ja kaikki pitivät tarjottavista. Sain paljon positiivista palautetta myös tästä savulohipiirakasta. Voin siis lämmöllä suositella myös tätä piirakkaa koska se on toiminut 25 aikuisella :)

Te jotka luette blogiani enemmänkin kyllästytte kohta toitotukseen suolaisesta piirakkapohjasta, mutta sanon sen vielä kerran. Älkää pilatko hyvää piirakkaa pahalla kaupan pohjalla tai raa'alla pohjalla. Tehkää se pohja itse. Ottaa vähemmän aikaa kuin kaupan pohjan sulattaminen ja esipaistakaa se pohja! Raaka pohja pilaa hyvän itsetehdyn pohjankin. Näillä kahdella säännöllä onnistutte varmasti aina!




Pellillinen savulohipiirakkaa (40cm pelli)


pohja:

300 voita (käytä oikeaa voita, ei margariinia. Maistat sen maussa)
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 tl suolaa


täyte:

500g lämminsavulohta
2 pientä suippopaprikaa
1 dl hienonnettua purjoa
200g vahvaa juustoraastetta (esim. Emmental)
6 kananmunaa
3 dl (kevyt) kermaa
200g creme fraichea
½ dl hienonnettua tilliä
½ tl suolaa
mustaapippuria myllystä




  • Valmista ensin pohja.
  • Leikkaa todella kylmä voi kuutioiksi ja laita isoon kulhoon.
  • Kaada voikuutioiden päälle suola ja vehnäjauhot.
  • Nypi voi ja jauhot sekaisin kunnes koostumus on murumaista. 
  • Lisää sekaan vesi ja vaivaa nopeasti taikina tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa ettei taikinaan ala muodostumaan gluteiinia (elastisuutta). Taikinan tulee säilyä muromaisena eikä leipämaisena.
  • Kun taikina on valmis laita leivinpaperi pellille.
  • Levitä taikina pellille kostutetuin sormin. Muista myös reunat.

  • Kun taikina on pellillä laita taikinapelti pakkaseen siksi aikaa kun uuni kuumenee 200 asteeseen.
  • Taikina pakastetaan tässä vaiheessa siksi, että se estää reunojen valumisen paistovaiheessa ja taikinasta tulee todella ihanan makuinen!
  • Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 10-15 minuuttia kunnes pohja on saanut hieman väriä on kauniin kullan ruskea.
  • Valmista täyte sillä välin kun esipaistat pohjaa.
  • Hienonna purjo, suippopaprika ja tilli.
  • Riko kananmunat tyhjään kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää sekaan kerma ja creme fraiche. Mausta suolalla ja mustallapippurilla. Sekoita hyvin.
  • Lisää munaseoksen purjo, paprika, tilli ja juustoraaste. Sekoita.
  • Kaada seos esipaistetun pohjan päälle.
  • Ota savulohesta sormin sopivan kokoisia pieniä lohkoja ja asettele ne täytteen päälle. Paina lohta hieman alas haarukalla.
  • Paista piirakkaa 200 uunin alimmalla tasolla n. 20-25 minuuttia. Jos piirakka alkaa saamaan liikaa väriä laita leivinpaperi piirakan päälle.


Voit myös savustaa lohen itse jos sinulla on savustuspönttö. Minulla on kaasugrilliini sopiva pönttö jossa savustan lohta usein. Ohjeet lohen savustamiseen saat tästä
Savulohi kuuluu Suomen kesään ja sopii todella hienosti suolaiseen piirakkaan. Maistuu kaikille!




13 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, Vaikuttaa todella hyvältä

    VastaaPoista
  2. tässä ohjeessa toimii myös kotimaiset järvikalat kuten savumuikku lahna siika ja
    hauki kanattaa kokeilla

    VastaaPoista
  3. Olisiko tonnikala hyvää tähän piirakkaan��

    VastaaPoista
  4. Tämä on ihan paras lohipiirakan ohje, minkä tunnen. Vuodesta 2016 suosikkien listalla. Kiitos! Namskis!

    VastaaPoista
  5. Siis aivan sainoinkuvailemattoman mahtavan makuinen! Kiitos tuhannesti ohjeesta❤️

    VastaaPoista
  6. Löysin tämän vanhan blogikirjoituksen suunnitellessani ristiäistarjottavia. Nyt mietinkin, että onkohan estettä pakastaa tätä jos tekisi piirakan jo hyvissä ajoin valmiiksi? Oletko kokeillut?

    VastaaPoista
  7. Voiko tämän pakastaa? Ajatteli tehdä vähän etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen tätä tehnyt monta kertaa ja myös onnistuneesti pakastanut.

      T: Leipoja

      Poista
  8. Olen samaa mieltä bloggaajan kanssa siitä, että piirakkapohja kannattaa ehdottomasti tehdä itse ja todellakin esipaistaa ennen täytteiden lisäystä. Itse kuitenkin käytän rasvana juoksevaa margariinia terveellisyyden vuoksi. En myöskään koskaan käytä pelkkiä vehnäjauhoja, vaan joko valmista smpyläjauhoseosta tai sekoitan vehnäjauhoihin grahamjauhoja, puurohiutaleita, leseitä tms. Pelkistä vehnäjauhoista leivottu pohja on mauton ja siitä puuttuu suutuntumaa.

    VastaaPoista
  9. Paraikaa piirakka uunissa, eka kerta kun kokeilen tätä ohjetta.

    VastaaPoista
  10. Onko kukaan tehnyt kunkkupiirakkaa tällä pohjalla

    VastaaPoista