maanantai 18. toukokuuta 2015

Helpot ja nopeat lihaisat enchilladat - meksikolaista katuruokaa

Tex mex ruoka on todella suosittua ympäri maailman. 90-luvulla se rantautui myös Suomeen ja muistan kuinka kavereiden kanssa ensi kertaa tehtiin tortilloja. Voi luoja kuinka hyvältä ne maistuivatkaan! Tortillat eri muodossa ovat edelleenkin mieleeni. Kotona teemme tortilloista usein erilaisia ruoka. Tex mex maistuu minulle :) Suosittelen laajentamaan repertuaaria niiden perinteisten tortillojen ulkopuolelle ja kokeilemaan jotain uutta joskus. Enchilladat esimerkiksi ovat hurjan helppoja tehdä, ihanat raaka-aineet ja maut joilla et voi epäonnistua!



Tex mex sopii mielestäni todella hyvin kaveriporukoiden juhliin, rentoihin illanistujaisiin ja valmistujaisiin. Joskus on hyvä unohtaa se perinteinen ja kokeilla uutta. Pystyt valmistamaan kaikki valmiiksi etukäteen, juhlien h-hetkella lyöt vain vuoan uuniin 10 minuutiksi ja ruoka on valmista :) Vaikka olisitkin juhlien järjestäjänä on mukava osallistua itsekin juhliin. Siksi suosittelen aina tarjoamaan sellaisia ruokia jotka pystyt valmistelemaan mahdollisimman hyvin etukäteen, jotta pääset osallistumaan juhliin. Enchilladoissa on tuttu tex mexin maku uudella twistillä. Tortillat täytetään ihanan lihaisan juustoiset tomaattisella täytteellä, levitellään salsa ja juustoraaste päälle ja gratinoidaan uunissa. Valmista! Ja juhlakansa kiittää - trust me, meillä tex mex toimii aina bileissä!

Pääsin osalliseksi Blogiringin kautta Santa Marian kampanjaan. Tämä oli todellinen ihannekamppis minulle joka rakastaa tex mex ruokaa :) Santa Marialla on huikea määrä aivan uskomattoman hyviä tex mex-reseptejä omassa reseptipankissaan josta tämä minunkin resepti on hieman sovellettuna. Suosittelen tutustumaan, löysin itse heti kymmenkunta ohjetta joita meillä tullaan tekemään kesän juhliin! Taitaa tulla meksikobileet meille ;)



Meksikobileet voi tulla nyt teillekin kun osallistutte arvontaan! Voit voittaa mahtavan Santa Marian Tex Mex tuotepaketin joka sisältää Enchillada-kitin, Fachita-kitin ja Pizza-kitin (palkinnon arvo n. 40€). Arvontaan osallistut jättämällä kommenttikenttään yhteystietosi (sähköpostiosoite) ja milloin ensimmäisen kerran maistoit tex mex-ruokaa. Arvonta alkaa än yy tee NYT ja päättyy 25.5 klo 23.59. Hopi hopi osallistumaan ja pääset kokkailemaan huikeita herkkuja! Arvonnan hoitaa Random.org kuten aina. 


Lihaisa enchillada

400g naudan jauhelihaa
1 pussi Santa Maria Enchillada Spice Mix-mausteseosta
1 purkki Santa Maria Chunky Salsa-kastiketta
1 paketti (8kpl) Santa Maria Corn & Wheat Tortilla
3 dl juustoraastetta (esim. cheddar tai emmental sopii hyvin )
½ dl hienonnettua kevätsipulia
½ dl hienonnettua tuoretta korianteria

  • Paista jauheliha.
  • Lisää Enchillada Spice Mix-mausteseos ja paista n. 2-3 minuuttia. Lisää sen jälkeen puolet salsakastikkeesta ja puolet juustoraasteesta. Lisää kevätsipuli ja korianteri. Sekoita hyvin.
  • Annostele täyte tortillalle, kääri tiukasti rullalle ja aseta uunivuokaan saumapuoli alaspäin. 



  • Lisää kaikki enchilladat vuokaan vierekkäin.
  • Kaada päälle loput salsasta ja sen päälle loput juustoraasteesta.
  • Gratinoi 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.




Tomaattinen maissisalsa

2 tomaattia
4 dl maissia
1 punainen chili
2 kevätsipulin vartta hienonnettuna
loraus öljyä
3 rkl sitruunan/limen mehua
suolaa
pippuria

  • Leikkaa tomaatit pieneksi. Hienonnan kevätsipuli ja chili.
  • Yhdistä kaikki raaka-aineet ja laita jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.

Tarjoa enchilladat maissisalsan, nachojen, creme fraichen tai kermaviilin ja guacamolen kanssa. Olipa kyllä niin hyvää! Ihania makuja enchilladasissa ja maissisalsan raikkaus sopi hyvin yhteen lihaisan enchilladan kanssa. Rakastan kastikkeita joten siksi piti saada sekä guacamolea että creme fraichea. Match made in heaven <3






Yhteistyössä


75 kommenttia:

  1. Ekat tex mexit 25 vuotiaana ja heti jäin koukkuun.

    VastaaPoista
  2. Ekat tex mexit 25 vuotiaana ja heti jäin koukkuun.

    VastaaPoista
  3. En tarkasti muista, aika nuorena varmaankin olen maistanut ja aina tykännyt tosi paljon! Ehdottomasti mukaan arvontaan :)
    ameliarose211@gmail.com

    VastaaPoista
  4. En tarkasti muista, aika nuorena varmaankin olen maistanut ja aina tykännyt tosi paljon! Ehdottomasti mukaan arvontaan :)
    ameliarose211@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Heippa vaan Ruokasurffari! :) Kylläpäs näyttävät hyviltä ja mausteisiltakin ehkä jopa. Ensimmäisen kerran tutustuin Tex Mexiin noin 20 vuotta sitten, kun olin kuusi ja juurikin mamman tekemästä tortillavuuasta syttyi rakkaus meksikolaista ruokaa kohtaan. :)
    http://maistuumakialle.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  6. Oon pienestä pitäen tykännyt tex mex -ruoasta ja tortillat on aina ollut mun lemppareita! :-)

    amlpeppi@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Minäkään en tarkasti muista, koska olen ekan kerran päässyt maistamaan tex mex-ruokaa.. Viimeksi juuri perjantaina tehtiin tacoja, kun halusin hyvää herkkuruokaa :)

    hennamr[at]gmail.com

    VastaaPoista
  8. Olen aina ollut suuri tex mex-fani! Kotona asuessani teimme usein tex mexiä, joten olen varmaan ihan pienenä maistanut ekan kerran <3

    mehukattinen@gmail.com

    VastaaPoista
  9. Joskus ala-asteella maistoin ensimmäisen kerran :)
    Texmex ruoka on vaan parasta!

    petralehti.lehti@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Ensimmäisen kerran ehkä joskus 15 v sitten kun oltiin jo muutettu omillemme, näin muistelisin. Suurta herkkua on koko perheelle :)

    VastaaPoista
  11. Minä maistoin ekan kerran tex mex ruokaa parikymmentä vuotta sitten, enkä ihan heti tykännyt. Onneksi seuraavalla kerralla maistui ja nyttemmin tuliset ja mausteiset tex mexit ovat ihan parhaita! matkatarmail@gmail.com

    VastaaPoista
  12. Mulla meni niinkin kauan, kuin 28 vuotta, ennen kuin maistoin eka kertaa meksikolaista ruokaa. Hyvää oli :)

    Tässä sähköpostiosoite:
    mammalaiffii@hotmail.com

    VastaaPoista
  13. Ala-asteella isän tekemänä. :)

    VastaaPoista
  14. Nuoret opettivat meksikon saloihin.
    karhuoja@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Apua, musta on tullut niin vanha, etten edes muista! Kauan siitä kuitenkin on ja aina maistuu :) Ystäväni on meksikolainen ja häneltä olen saanut paljon vinkkejä meidän viikonloppuherkkuihin. Arvonnassa mukana, tietty!

    VastaaPoista
  16. noin 20vuotta sitten
    kikke at live.fi

    VastaaPoista
  17. Ensimmäisen kerran tortilloja maistoin noin 20 vuotta sitten. Nykyisin syödään meksikolaista useasti. Katjuska1977@gmail.com

    VastaaPoista
  18. Ensimmäisen kerran sain maistaa tortilloja ala-asteella ollessani, kun äiti valmisti niitä lauantai-iltana saunan jälkeen. Sen jälkeen tortillat ovat kuuluneet viikonlopun koti-iltoihin ja illanistujaisiin ysätvien seurassa :)

    VastaaPoista
  19. About 15-20 vuotta sitten, kun kotona kokeiltiin muistaakseni jauhelihatäytteisiä tacoja. Eipä silloin paljon jauhelihan lisäksi muuta täytettä tacoihin laitettu, salsat ja salaatit tulivat kuvioihin vasta myöhemmin. :-D

    VastaaPoista
  20. Jostain syystä en ole kauheasti lämmennyt tex-mexille,vaikka ne salsat ovat kyllä tosi hyviä.Veli toi mulle kerran sellaisen tortillaprässin,joka hävisi sitten jossain muutossa.

    VastaaPoista
  21. En kyllä muista milloin maistoin ekan kerran, mutta tykästyin heti.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  22. En kyllä muista milloin maistoin ekan kerran, mutta tykästyin heti.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  23. Kasarilla tuli ekat texmexit maistettua jamaistuu edelleen. moykky@outlook.com



    VastaaPoista
  24. Apua, en edes muista milloin ekan kerran niitä olen syönyt mutta aika usein tehdään kotona kun onneks koko perhe tykkää

    dioriinablogi@gmail.com

    VastaaPoista
  25. En minäkään muista tarkalleen, milloin söin ekan kerran. Siitä on useita vuosia... Viimeksi perjantaina söimme tortilloja, nam.
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
  26. Maistoin vasta aikuisiällä, ehkä parikymppisenä :)
    marvu954@hotmail.com

    VastaaPoista
  27. Ekasta tex mexistä on kauan. Sillon söin ihan erilaista ruokaa kuin nykyisin, jolloin valitsen enemmän kasvispitoisia täytteitä ja enemmän omia mausteita. Tykkään kyllä kovasti tän tyyppisestä ruuasta kaikenlaisina versioina!
    humppalulla (at) gmail.com

    VastaaPoista
  28. Ehkä noin 15-20 vuotta sitten. Ja hyvää oli!

    hippohiiri at gmail.com

    VastaaPoista
  29. Hmm.. Yläasteella 7-9-lk maistoin Tex Mexiä ekan kerran, tortilloja. Kaverin luona yökylässä. :D Opiskeluaikoina tuli tehtyä enemmämkin, nyt jäänyt vähemmälle. Tuparit ovat tulossa, joten yksi hyvä idis ja vaihtoehto oliskin meksikolainen ruoka. lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  30. Ekat texmexit tuli tehtyä ja syötyä varmaan kotona reilu 10 vuotta sitten. Kiva olis kokeilla uusia ohjeita ja saada lapsetkin innostumaan :)
    sannakettunen82@gmail.com

    VastaaPoista
  31. Mun eka kerta oli vasta 2000-luvulla.. Teiskon landella kasvaneena potut oli meillä se pääruoka-aine; meksikolainen vähän turhan eksoottista ;D ;D Onnekseni jossain vaiheessa sain herätyksen ja aloin kokeileen omassa kodissa muutakin :D vaananen.jenni.i@student.uta.fi

    VastaaPoista
  32. Olin yläasteella ku maistoin tex mex -ruokaa ekan kerran. Kaverin kanssa on ollut tapana kokata aina jotain hyvää, ja tällä yökyläreissulla oli vuorossa Tex Mex :D Siitä lähtien oon kokannu tex mexiä usein sillon ku tekee mieli jotain hyvää. revontulipalo@hotmail.com

    VastaaPoista
  33. En jaksa muistaa, mutta itsetehtyä gluteenitommia maissitortilloja olen tehnyt niin kuin aina......

    VastaaPoista
  34. Tortilloja olen maistanut aika pienenä, varmaan ala-asteella ekan kerran :) Herkullinen arvonta!
    saya
    sayav at hotmail.fi

    VastaaPoista
  35. En oikeastaan muista milloin. Aika aikuisiällä kuitenkin!
    irmeliina(at)gmail.com

    VastaaPoista
  36. Tortilloja on tullut tehtyä aika kauan jo.
    skeppo63(at)gmail.com

    VastaaPoista
  37. Aikuisiällä, muutettuani kotoa. Kotona syötiin aina perunaa ja kastiketta ;)

    vaatehuttuja(@)gmail.com

    VastaaPoista
  38. Voi apua, aika vaikea kysymys... Kotona maalla niitä ei ainakaan tehty ikinä, sanoisin että 90-luvun puolivälissä kun olin käymässä "suuressa kaupungissa" . Yritin googlailla koska Cantina West on avannut Helsingissä, mutta en nopeasti vastausta löytänyt.

    VastaaPoista
  39. Ja spostihan oli tekoivumaki@gmail.com :)

    VastaaPoista
  40. Tein just näitä. En oo meksikolaisen/texmexin suurin ystävä edes. Hyviä oli, nami nami. Kiitos ohjeesta. Täytyy tutustua sun blogiin tarkemmin :)

    VastaaPoista
  41. varmaan 20 vuotta sitten
    kikke at live.fi

    VastaaPoista
  42. Joskus lapsena ystäväni luona. Hänen vanhempansa olivat matkoilla innostuneet texmexistä!
    mmyheartishere@gmail.com

    VastaaPoista
  43. Tutustuin TexMexiin n. 20 vuotta sitten, ollessani ala-asteella.
    (herranjestas, mä OON vanha! :D ) Taisi olla jonkinsortin tortillaa...
    Tuttavuutemme herra TexMexin kanssa on kyllä kestänyt ihan näihin päiviin saakka <3

    VastaaPoista
  44. Varmaan joskus teininä perheen kanssa. Ihania tuotteia, mukana arvonnassa! ikojaa@gmail.com

    VastaaPoista
  45. Muistaakseni ala-asteaikoina maistoin tacoja kaverin luona, uutta ja eksoottista. Aikaa siis jotakin reilut 20 vuotta. Ihan lemppareihin kuuluu meksikolaiset ruuat nykyään :)

    knaumanen@hotmail.com

    VastaaPoista
  46. Onhan siitä jo 12 vuotta kun ekaa kertaa kokeiltiin ja tortilloja oli ruokana. kaa75@mbnet.fi

    VastaaPoista
  47. Jenkeissä noin 25 vuotta sitten :) Perheen kestosuosikki nykyään.../Mökkiruokaa

    VastaaPoista
  48. Siitä lienee parikymmentä vuotta, kun illanistujaisiin aloimme kokeilla TexMexiä. Menestys heti alkuunsa.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  49. Varmaankin joskus viitisentoista vuotta sitten, alusta asti ihastutti!
    eeva22@hotmail.com

    VastaaPoista
  50. En muista yhtään, mutta ehkä n. 15 vuotta sitten! Nykyään tulee syötyä useammin, kuin joskus silloin muinoin! :)

    xeve(at)hotmail.fi

    VastaaPoista
  51. Ekan kerran maistoin varmaan n. 15 vuotta sitten opiskeluaikoina. Ja heti jäin koukkuun =D. Mukaan kivaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  52. Ekan kerran maistoin varmaan n. 15 vuotta sitten opiskeluaikoina. Ja heti jäin koukkuun =D. Mukaan kivaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  53. Taisi olla joskus parikymppisenä.
    mariah-79@suomi24.fi

    VastaaPoista
  54. 1990-luvuvlla söin ekat tortillat Kokkolassa TexMex-ravintolassa

    unelmiaonnesta(at)gmail.com

    VastaaPoista
  55. Muistaakseni kymmenisen vuotta sitten Riikan-reissulla.
    Tykkään!
    -minttu47-
    minttu47@gmail.com

    VastaaPoista
  56. Maistelin jauhelihatacoja ensimmäistä kertaa ystäväni luona kohta parikymmentä vuotta sitten. Herkkuruokaa edelleen!
    backinreverieÄgmailÄcom

    VastaaPoista
  57. Olin tosi pieni kun maistelin ekaa kertaa serkkujen kotona ja heti maistui hyvälle :) emja(at)live.fi

    VastaaPoista
  58. Varmaankin yläasteikäisenä ystävän luona. Tortilla chipsit on mun lemppareita! suvi.hietaniemi@hotmail.com

    VastaaPoista
  59. Lottis-91@hotmail.com olen maistanut varmaan ala-aste ikäisenä ensimmäisiä kertoja ja tykästynyt kovin

    VastaaPoista
  60. Tex mex ruuat ovat tulleet tutuiksi vasta ns aikuistuessa kun sai itse päättää mitä syön.:) sparklingbeauty@hotmail.fi

    VastaaPoista
  61. Veikkaisin että noin 30 v. sitten pistelin ekat tortillat Espanjan reissulla.

    VastaaPoista
  62. Oliskohan ollu parikymppisenä :) sippu_84@hotmail.com

    VastaaPoista
  63. Oisko joku 15-20v sitten, eli varhaisteininä.

    VastaaPoista
  64. Ehkä siitä on reilu kymmenen vuotta, opiskeluaikoina.
    Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

    VastaaPoista
  65. Tacot olivat meidän perheen vakkariherkkuruokaa silloin joskus, kun olin 10-15-vuotias :) silloin oli vain niitä kovia tacokuoria ja muistan, miten usein söin vain ne kuoret :D nykyisin kyllä maistuu ne täytteetkin, vähän liiankin hyvin...
    speuhkur@hotmail.com

    VastaaPoista
  66. Taisi olla yläasteella! myymeri@hotmail.com

    VastaaPoista
  67. Mmmm, texmex on suosikkiani! Ihan vakkariruokaani on texmex-salaatti, jota varioin mieleni mukaan ja syön viikottain uskotellen itselleni sen olevan salaattia eli terveellistä...en sitten tiedä siitä, kun salaattini on kuorrutettu ranskankermalla ja cheddarkastikkeella :) mutta texmexiä taisin maistaa ensimmäisiä kertoja joskus 13-vuotiaana käydessäni tätini luona Helsingissä. Kävimme syömässä Cantina Westissä ja se oli ihanaa!! sinipit@gmail.com

    VastaaPoista
  68. Ala-asteella ollessa. Tortillat oli eka tex mex ruoka meijä perhees. kaisa_anniina@hotmail.com

    VastaaPoista
  69. Texmex ja aito meksikolainen on kyllä superhyvää! Teininä varmaankin ensimmäisiä kertoja maistoin ja usein viikonloppuisin joko syötiin pizzat tai kokattiin tacoja! VirtaHenna@gmail.com

    VastaaPoista
  70. Perheessämme viikonloppuruokana oli usein tortilloja. Itse tutustuin niihin vasta aikuisiällä!
    paivi.pitkanen5@luukku.com

    VastaaPoista
  71. Ensimmäisen kerran maistoin texmex-ruokaa tyttöjen illassa ollessani varmaan 14-vee. ja ihastuin kertaheitolla! :)
    nanne1984@gmail.com

    VastaaPoista
  72. Oma eka kerta taisi olla seitsemännellä luokalla tyttöjen pyjamabileissä :) tehtiin hirveällä innolla fajitaksia ja sotkettiin kaverin matto ruokaillessamme. Nykyään on valikoima laajentunut, mutta edelleen tex mex maistuu yhtä hyvin, joskus jopa pakon edessä juostu kauppaan kun on ollut pakko saada! (marja.nystrom@hotmail.com)

    VastaaPoista