perjantai 12. helmikuuta 2016

Mantelivoi

Olen hurahtanut mantelivoihin. Se alkoi viattomasti kaupasta pienellä purkilla ostaen. Olin pitkään lueskellut jo mantelivoin mahtavista terveysvaikutuksista ja olin halunnut maistaa sitä. Maapähkinävoi onkin ollut meillä tuttua tavaraa vuosia, kaupasta ostettuna. Se ei ole terveystavaraa :) Mantelivoi kutkutteli ja ostin purkin. Hinta OLI suolainen. Pieni purkki melkein 6€, mutta oli se hei hyvääkin :) Ihan hullun hyvää! Sitten aloin miettimään, että tämän(KIN!) voisi tehdä itse varmasti edullisemmalla. Siinä vaiheessa olin jo niin rakastunut tuotteeseen, että en mitään pikkupurkkia meinannut edes tehdä vaan all in - kerralla enemmän. More is more - always! Ostin 600g kuorimattomia manteleita joista tein ensimmäisen purkin mantelivoita. Voi luoja. Niin. hyvää. Ja niin halpaa! Annoin siskolleni pieneen purkkiin mantelivoita joten en ihan (!) kaikkea syönyt yksin. Melkein kaikki kuitenkin. Ja nyt teen jo toista purkkia. Oho.

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!Nämä terveysvaikutukset jokainen saa itse sitten sisälukea kuten haluaa. Sanonpahan vain, että kaikkea kohtuudella. Tätä(kään) ei syödä desitolkulla päivässä. Mutta painonpudottajana tämä on mulle tärkeä osio ja itselleni on toiminut erittäin hyvin! Itselleni tärkeimmät ovat hyvät rasvat ja veren sokeritasapainon ylläpito.

 • Manteleista saat hyviä rasvoja joita kehosi tarvitsee. Hyvät rasvat ovat niin painonpudottajille, normaalipainoisille kuin huippu-urheilijoillekin elintärkeitä.Manteleissa on myös kuituja, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja 

 • Mantelit auttavat ylläpitämään veren sokeritasapainoa. Painonpudotukseen tärkeä huomio. Kun tasapaino on kunnossa ja sokerit eivät heittele liikaa ei tule niitä ylilyöntejäkään ateria-aikoina. Itselläni on AINA ruokaa käsilaukussa mukana. Siellä on manteleita, proteiinipatukoita ja mandariineja. Nälkä ei saa koskaan yllättää. Pitää olla pari askelta edellä. 

 • Auttaa laskemaan kolesterolia, vähentää verenpainetta ja vähentää syöpäriskiä. Eka varmasti totta, toinen mahdollisesti, kolmas väittämä sormet ristiin ja peukalot pystyyn, mutta who knows! Huippukuntoon.fi-sivustolla sanotaan "Manteli muistuttaa pähkinöitä, muttei ole varsinaisesti pähkinä, vaan luumarja. Mantelilla on useita terveysvaikutuksia. Se sisältää runsaasti kuitua, magnesiumia, mangaania, kaliumia, kalsiumia, E-vitamiinia ja seleeniä. Eläintutkimuksissa mantelien säännöllisen saannin on todettu vähentävän riskiä sairastua paksusuolensyöpään. Mantelien säännöllinen syönti osana terveellistä ruokavaliota laskee huonoa LDL- kolesterolia sekä voi auttaa laskemaan verenpainetta." 

Parastahan tässä mantelivoin teossa on se, kuinka älyttömän helppoa se on. Tuotesisältö: manteleita ja suolaa. Tästä satsista tulee aika paljon. Tee ehkä puolet ekalla kertaa ja sitten lisää jos haluat. Tai jos tiedät tykkääväsi niin tee ihmeessä kerralla tämä määrä. Se säilyy jääkaapissa viikkotolkulla kunhan purkki on hyvin kiinni.

Mantelivoi

600g kuorimattomia manteleita
1-2 tl hyvää suolaa (itse laitoin Sloveniasta merenrannalta ostamaani suolankukkaa)

 • Paahda ensin mantelit uunissa kevyesti. Saat niihin huomattavasti syvemmän maun paahtamalla. 
 • Levitä mantelit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda 180 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia.

 • Anna manteleiden jäähtyä kunnolla.
 • Kaada mantelit monitoimikoneeseen, lisää suola ja laita kone käyntiin täydelle teholle. Tässä prosessissa menee aikaa n. 10-15 minuuttia. 

 • Mantelit lähtevät ensin hienontumaan, muuttuvat sahanpuruiksi, sitten hiekaksi, sitten kosteaksi hiekaksi ja lopulta mudaksi :)

 • Kun mantelit ovat kosteaa hiekkaa silloin on tärkeää pysäyttää konetta välillä, sekoittaa seosta hieman, kaapia laidoilta tahnaa alas päin. 
 • Kun jaksaa kaapia tahnaa säännöllisesti alas ja sekoittaa sitä alkaa koostumus muuttumaan pikkuhiljaa juoksevammaksi mutamaisemmaksi. Tätä on oikeasti hieno seurata silmillä miten pelkistä manteleista voi tulla tuollaista tahnaa, siksi sitä kutsutaankin voiksi :) Harhaanjohtava nimitys kyllä, koska moni luulee tuotteen sisältävän myös voita. Manteleiden omat öljyt lähtevät liikkeellä ja muuttavat koostumuksen tahnamaiseksi.
 • Anna koneen käydä kunnes seos liikkuu koneessa ongelmitta ja on juoksevaa.

 • Kaada mantelivoi hyvin puhdistettuun purkkiin, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin.
Itse syön mantelivoita banaanin ja maustamattoman jugurtin kanssa välipalaksi, aamupalaksi, iltapalaksi.... En nyt noin montaa kertaa päivässä, mutta kerran päivässä useimmiten. Laitan pari lusikallista sitä annokseen eli en hirveitä määriä.


3 kommenttia:

 1. Heippa! Kauanko säilyy jääkaapissa? Siis periaatteessa, ei käytännössä. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaa vastausta en osaa sanoa, koska en oikeasti ymmärrä tarpeeksi elintarvikekemiaa :) mulla säilyi 3 viikkoa ja maku vain parani. Sen paremmin en valitettavasti osaa sanoa.

   Poista
 2. Hei, kiitos. Tää on ihana ajatus - täytyy kokeilla. Mantelit on niin hyviä.

  VastaaPoista