sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Dundee cake - skotlantilainen hedelmäkakku

Ensimmäisen kerran maistoin Dundee cakea kun viime vuosituhannella kun olin au pairina Englannissa. Olin au pairina pienen pienessä kylässä keskellä ei mitään n. 100 km Skotlannin rajalta. Lähin iso kaupunki oli Newcastle ja sinne oli matkaa n. 40 km. Au pair-vuoteni aikana innostuin leipomaan ja laittamaan ruokaa. Sain onneksi kokata siellä niin paljon kuin halusin ja minua kannustettiin uskomattomalla tavalla. Perheellä oli Aga-uuni joka lämmittää koko keittiön ja on aina lämmin. Melkoisen hankala kapistus oppia käyttämään erityisesti lämmön säätelyn suhteen ja näin ollen vuonna 1999 kun leivoin ensimmäisen Dundee cakeni se paloi pohjaan :) Sen jälkeen kokeilin kakkua uudestaan ja sain sen onnistumaan erinomaisesti.

Joulun aikaan erilaiset hedelmäkakut ovat suosittuja ja halusinkin tehdä tällaisen kakun josta osa jää meille ja osa menee sukulaisille. Englannissa asuessani taisin tehdä jostain perheen keittokirjasta tuon kakun, tällä kertaa turvauduin vanhaan kunnon BBC Good Food:n ohjeeseen. Brittiläiset hedelmäkakut ovat todella tiiviitä ja juuri sellaisia jotka paranevat ajanmittaan. Erilaisia kuivattuja hedelmiä tähän tuli aivan valtava määrä, mutta se kuuluu asiaan. Esim. Yorkshiren alueella hedelmäkakun kanssa nautiskelaan hyviä juustoja, mutta tämä sopii todella erinomaisesti kahvipöytään. Monikäyttöinen kakku ja erityisesti näin Joulun alla sopiva. Dundee on kaupunki Skotlannissa ja kakku on todennäköisesti sieltä alunperin lähtöisin.

Tämä kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin koska se tulee olla folioon käärittynä ainakin 2 päivää ennen leikkaamista.



Dundee cake - skotlantilainen hedelmäkakku  (20cm vuoka)

100 g kokonaisia kuorittuja manteleleita
180 g voita huoneenlämpöisenä
100 g fariinisokeria
80 g sokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
3 rkl aprikoosi marmeladia tai hilloa
225 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
500 g kuivattuja hedelmiä ( minulla meni rusinoita, korintteja ja karpaloita)
100 g cocktailkirsikoita
2 rkl maitoa

päälle
1 rkl maitoa
2 tl sokeria


  • Kaada kiehuvaa vettä manteleiden päälle ja anna seistä n. 5 min. Sen jälkeen kaada vesi pois. Tämä operaatio estää manteleiden palamisen pitkän paistoajan aikana.
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään hyvin vatkaten esim. sähkövatkaimella.
  • Lisää raastettu appelsiininkuori joukkoon ja munat yksitellen koko ajan hyvin vatkaten. Lisää marmeladi.
  • Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
  • Lisää jauhoja vähän kerrallaan taikinaan koko ajan vatkaten.
  • Lisää maito ja vatkaa hyvin.
  • Lisää lopussa kuivatut hedelmät ja kirsikat sekaan. Sekoita lusikalla hyvin sekaisin.

  • Ota 20cm vuoka (pyöreä tai neliskulmainen) ja vuoraa vuoka leivinpaperilla.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita hyvin.

  • Asettele mantelit kakun päälle.

  • Paista kakkua 45 minuuttia 170 asteisessa uunissa (150 C kiertoilmassa).
  • Laske 45 minuutin jälkeen uuninlämpö 160 asteeseen (130 kiertoilmassa) ja paista n. 50-70 minuuttia sen jälkeen lisää. Kokeile kakkua puu- tai metallitikulla 50 minuutin jälkeen ja sen jälkeen 10 minuutin jälkeen aina uudestaan jos tikkuun jää vielä taikinaa.
  • Kun kakku on kypsä ota se pois uunista. Kuumenna maito ja sekoita sokeri siihen kunnes se on liuennut kokonaan. Voitele kakun pinta maidolla ja laita takaisin uuniin 2-3 minuutiksi. Tämä antaa kakulle kauniin kiillon päälle.
  • Anna kakun jäähtyä vuoassa.
  • Kun se on jäähtynyt kiedo se tiukasti folioon ja anna olla ainakin 2 päivää ennen leikkaamista. 




En saanut vielä kuvia leikatusta kakusta koska se odottelee foliossa käärittynä, mutta varasta tähän yhden kuvan  BBC Good Foodin sivuilta niin näette millainen kakku on leikattuna sisältä.




4 kommenttia:

  1. Kannattaako kakku säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin kovasti etsiä vastauksia tuohon kysymykseen englanninkielisiltä sivuilta, mutta en löytänyt. Missään ohjeessa ei sanottu, että laita kakku folioonkäärittynä jääkaappiin, joten olettaisin, että huoneenlämpö on se mitä tarkoitetaan. Mutta jääkaapissakaan säilyttäminen ei varmasti huononna kakkua. Sanoisin, että molempi parempi.

      Poista
  2. Missä vaiheessa marmeladi lisätään?

    VastaaPoista