tiistai 17. joulukuuta 2013

Mummun lanttulaatikko

Tämänkin reseptin olen saanut omalta 89-vuotiaalta super-mummultani joka on saanut tämän äidiltään ja hän taas omalta äidiltään. Kyseessä sukumme pitkä resepti. Tämä on vanhanajan ohje ja erityisesti hyvin hämäläinen ohje jossa käytetään "lanttuhautaa". Lanttuhauta nimitys on täällä Tampereella yleinen ja sillä tarkoitetaan useimmiten Tammelan torilla myytyä haudutettua lanttua. Nämä muorit ja vaarit jotka sitä siellä myyvät hauduttavat lanttua rautapadoissa pitkään niin, että siitä tulee tummaa. Tämä on meidän mummun mielestä parasta :) Jokainen voi siis hauduttaa itse lanttunsa jos torilta ei saa "lanttuhautaa". Valmiiseen lanttusoseeseen en ota kantaa. Tiedän meidän mummun kannan siihen, mutta itselläni ei ole kosketusta asiaan niin en osaa sanoa millaista tällä ohjeella tulisi valmiista lanttusoseesta.

Käyhän tykkäämässä Ruokasurffauksesta myös Facebookissa saat kaikki uudet reseptit uutisvirtaasi ja pääset mukaan kivaan kokkailevaan porukkaan!

Lisää joulunlaatikoita:
bataattilaatikko
porkkanalaatikko
Aura-punajuurilaatikkoMummun lanttulaatikko (1,5 l)

1 kg haudutettua lanttua ("lanttuhautaa" tamperelaisittain)
1 dl siirappia
2 dl kermaa
3rkl vehnäjauhoja
½ tl jauhettua maustepippuria

päälle voita ja korppujauhoja • Sekoita kaikki aineet sekaisin ja laita vuokaan


"lanttuhauta" haudutetut lantut

kaikki aineet sekaisin


 • Ripottele päälle korppujauhoja, kuvioi lusikalla ja laita voinokareita päälle

 • Paista 200 asteessa 1h ja 150 asteessa toinen 1 h


20 kommenttia:

 1. Ihanan tummaa lanttulaatikkoa.Siis rautapadassa hauduttaminen on tummuuden salaisuus.Kerran kokeilin valmiista sosepötköstä ja oli viimeinen kerta.Liian vaaleaa ja ei minkään makuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummaa sen pitää olla mummun mukaan. Kaupan soseet ovat hänenkin mielestään mauttomia ja liian vaaleita.

   Poista
  2. Kiitos. Nyt on lantut mummon ohjeen mukaan kiehumassa teräskattilassa joten ei tule kovin tummaa. Vaihdan mielelläni kananmunan jauhoihin, en ole ennen tuota vinkkiä kuullutkaan, kiitos paljon.

   Poista
 2. Hei kiitos kiitos. Oli aivan mahtava lanttulaatikkoa, ei niin tummaa mutta niin samettinen. Nyt vaihtuu jatkossakin kananmunat jauhoihin.

  VastaaPoista
 3. Ensi vuonna sitten torilta lanttuhautaa 😊

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihanasta ohjeesta.En yleensä tykkää lanttulaatikosta mutta tällä tehtynä tykkään.Tehtiin itse lanttuhauta alusta alkaen.

  VastaaPoista
 5. Kiitos ihanasta ohjeesta.En yleensä tykkää lanttulaatikosta mutta tällä tehtynä tykkään.Tehtiin itse lanttuhauta alusta alkaen.

  VastaaPoista
 6. Hei,tehtiin myös porkkanalaatikko jakamallasi ohjeella ja täytyy sanoa et oli kyl huippu hyvää.Joten kiitos myös siitä ohjeesta😊

  VastaaPoista
 7. Hei,tehtiin myös porkkanalaatikko jakamallasi ohjeella ja täytyy sanoa et oli kyl huippu hyvää.Joten kiitos myös siitä ohjeesta😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla <3 mummun ohjeet olivat parhaita. Onneksi ennätin saada monet niistä talteen.

   Poista
 8. Parhaat joululaatikot tehty jo vuosia näillä ohjeilla. Lantusta saa kyllä ihan teräskattilassakin aika tummaa. Olen keittänyt useita tunteja lanttuja.

  VastaaPoista
 9. Hieno ohje, olen juuri tekemässä lanttulooraa, mutta ihmettelen vaan sit että ettekö laita suolaa ollenkaan? Vai kuuluuko lanttuhautaan suola jo valmiiksi? Ei toki ole vaikea lisätä suola oman maun mukaan, mutta kysyn ihan mielenkiinnosta. ��

  VastaaPoista
 10. Tällä ohjeella tein viime jouluna lanttulaatikot ja suvun joulupöydässä tämä,sai valtavan suosion! Siis tänä jouluna sama ohje käyttöön! Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 11. Olen tehnyt oman mummoni ohjeella(lähes samanlainen ohje, kermaa ei tullut siihen) itse hauduttamistani lantuista ja aina todella hyvää. Viime jouluna tein valmiista kaupasta ostetusta soseesta, jota haudutin pari tuntia lisää ja maku parani huomattavasti. Kerma tekee kyllä pehmeyttä makuun😄

  VastaaPoista
 12. Olen aina tehnyt lantuista, mutta vain keittänyt ne kypsiksi. Nyt kokeilen haudutuspataa, heitin lantut sinne vesitilkan ja suolaripsauksen kanssa. Saavat rauhassa muhia muutaman tunnin, kuten alkuperäinen lanttuhautakin.
  Olen syntyperältäni tamperelainen, enkä ikinä kuullutkaan lanttuhaudasta :D Yritän kovasti muistella miten äitini teki lanttulaatikon, ei mitään muistikuvia. Olisiko kuitenkin ostanut lanttuhautaa hallista.

  VastaaPoista
 13. Miten lanttuhautaa valmistetaan. Minulla oli lanttuja uunissa kauan 3-4h, mutta eivät ne tummuneet???

  VastaaPoista